Skip to Content

Judith Herzberg

De zee kun je horen
met je handen voor je oren,
in een kokkel,
in een mosterdpotje,
of aan zee.

Het gebeurt maar weinig dichters: in een voor poëzie ongekende oplage van 155.000 exemplaren verscheen begin 2016 een bloemlezing uit Judith Herzbergs gehele oeuvre.

Judith Herzberg (1934) schrijft lichte, beweeglijke gedichten met altijd verrassende addertjes onder het gras. Grote onderwerpen in een terloops gedicht, een opgeruimd gedicht met een verraderlijk zware  ondertoon: dat is Herzberg ten voeten uit. Herzberg debuteerde in1961 als dichteres in het weekblad Vrij Nederland. Twee jaar later verscheen haar eerste dichtbundel, Zeepost. Later volgden onder meer Beemdgras en Dagrest. Ook schreef ze de toneelstukken Leedvermaak en Rijgdraad.

Er bestaat veel waardering voor de poëzie van Herzberg. De bloemlezing Doen en Laten behoorde in 1994 tot de honderd beste boeken. Haar gedichten zijn onder meer in het Duits, Turks en Engels vertaald. Op verzoek van Poetry International schreef Herzberg voor de Landelijke Gedichtendag 2001 de gedichtendagbundel Staalkaart. Dit jaar won ze de Prijs der Nederlandse Letteren.

 

16:30 uur        Klooster

17:00 uur        Avicennatuin

17:30 uur        Signeren