Skip to Content

De Tuin van Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) is de gastprogrammeur van de Iordenstuin. Ze is een van de belangrijkste dichters van haar generatie. Ze won met De Steen vreest mij (2011) de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut en is een graag geziene gast op literaire podia. Dankzij optredens in tv-programma’s als De Wereld Draait Door en een column in NRC.Next heeft Deckwitz zich ontwikkeld tot een van onze meest aanstekelijke poëzieambassadeurs.

Door het boek Olijven moet je leren lezen geneest Nederland van haar poëziedrempelvrees en maakt ons tot slimmere, rijkere en gelukkiger mensen. In vijfentwintig toegankelijke en geestige hoofdstukken helpt Deckwitz ons op weg bij het begrijpen en waarderen van poëzie. Hoe moet je een gedicht lezen? En hoe vooral niet? En waar moet je beginnen?

“Het is de meest aanstekelijke introductie in het lezen van poëzie sinds Willem Wilmink.” – Meander

 

Deckwitz draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie en Poetry International. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in diverse talen. Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble.
In 2009 kreeg Deckwitz de Meander Dichtprijs toegekend en won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Voor haar bundel De steen vreest mij ontving ze de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Voor Hoi Feest kreeg ze het Crone Stipendium toegekend. Haar derde bundel, De blanke gave, verscheen in 2015.

 

Het programma:

16:15 uur        Ellen Deckwitz
16:45 uur        Luuk Wojcik
17:15 uur        Game of Thrones / Game of Poems
17:45 uur        Ellen Deckwitz
18:15 uur        Luuk Wojcik
18:45 uur        Game of Thrones / Game of Poems
19:15 uur        Radna Fabias
19:45 uur        Adriaan van Dis
20:15 uur        Christiaan Lomans
20:45 uur        Radna Fabias
21:15 uur        Adriaan van Dis
21:45 uur        Christiaan Lomans
22:15 uur        Ellen Deckwitz

19:00 uur        Signeren in de Iordenstuin