Skip to Content

De Nieuwe Oost – Akkoord

Een bijzondere voorstelling van muziek en literatuur, dat belooft Akkoord te worden. Tijdens Het Tuinfeest presenteert De Nieuwe Oost drie bijzondere nieuwe talenten: Laurens van de Linde, schrijver en voormalig hoofdredacteur van literair tijdschrift op Ruwe Planken. Saxofonist Lotte Pen aka UND NUN is deelnemer aan Nieuwe Electronische Waar en maakt stemmige, etherische klanklandschappen. Ook Francesco Taranto neemt deel aan Nieuwe Electronische Waar: onder het alias Elemenopee maakt hij groovende dubhouse en ambient house. Gedrieën staan ze met de speciaal voor het Tuinfeest gemaakte voorstelling Akkoord op de bühne: duister en licht, groove en verstilling, inhoud en sfeer, we gaan het meemaken.

18:00 uur      Theaterzaal

19:30 uur       Theaterzaal

21:45 uur        Theaterzaal

 

Laurens van de Linde (1993) is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in VOX, op De Optimist, in de literaire podcast Ondercast, en trad op tijdens onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en het Nijmeegs Boekenfeest. Laurens is programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en was jarenlang hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Daarnaast is hij begeleider van Literaturjugend in Utrecht, de schrijfwerkplaats van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Francesco ‘Chaz’ Taranto (1990) uit Zwolle heeft er al een aardig verleden op zitten als gitarist in bands zoals Quibus, Stefany June en NNENN. Momenteel is hij (co)-producer en -songwriter voor het Berlijnse project O-SHiN waarbij wordt samengewerkt met Thomas Azier-producer Robin Hunt, en ook voorziet hij het gitaargeweld voor de garagepunk en drum ’n bass van Knarsetand, die in het voorjaar van 2018 een clubtour doen. Maar gitaar, laat dat nou net het instrument zijn dat vrijwel geheel ontbreekt in zijn elektronische producties, die hij uitbrengt onder de naam Elemenopee. ‘Misschien wel omdat ik voor Elemenopee echt mijn eigen mindset heb en een andere comfort zone opzoek dan wanneer ik de dienstbare rechterhand ben.’ Ambient house is misschien wel de meest treffende omschrijving, maar ook dub techno klinkt Francesco niet vreemd in de oren. ‘Ruimtelijk, melancholisch en met veel percussie, dat is de rode draad.’ Leidend blijft in ieder geval dat de muziek een analoge feel moet hebben: ‘want de onvoorspelbaarheid van analoge synthesizers geeft juist die extra magie aan elektronische muziek. Ze moeten voelen als instrumenten, niet machines.’

UND NUN is het project van de Deventer saxofonist Lotte Pen. Als klassiek musicus speelde Lotte in concertzalen in Tokio, Berlijn, Parijs en New York. Voordat ze met een aantal bands en projecten meedeed, volgde ze een heel klassieke conservatoriumopleiding die ze als bijzonder inspirerend beschouwt – ‘zeker als je het over componisten als Steve Reich, Debussy of David Lang hebt’ – maar ook als beperkend. ‘Wat ik leerde van pop is de vrijheid die je daar kunt omarmen, dat je niet de verantwoordelijkheid hebt om te voldoen aan de ongeschreven wetten van klassiek.’ Het komend jaar is de ambitie te werken aan een album en te verkennen op welke wijze ze haar project live op de planken kan brengen. UND NUN is klaar voor de volgende stap.