Skip to Content

Deventer Verhaal & Bibliotheek Deventer

Deventer Verhaal en Bibliotheek Deventer organiseren gezamenlijk een aantal optredens in het kader van het thema ‘Deventer 1250 jaar’ in poëzie en literatuur. Dit thema sluit aan bij het jubileumjaar waarin de stad haar 1250 jarig bestaan viert.

 

In de Athenaeumbibliotheek vindt u de volgende optredens die afwisselend geïntroduceerd zullen worden door Ina Klaren, consulent de Bibliotheek Deventer en Garrelt Verhoeven, directeur Deventer Verhaal:

 

16:30 uur       Presentatie gedichtenbundel ‘Druk bij Deventer’

Negen margedrukkers en een stad aan een rivier.

De plek waar de Schipbeek in de IJssel mondde en een boom de natuurlijke haven markeerde, kreeg 1250 jaar geleden de naam Deventer. Met boeren, kooplieden, Vikingen, reizigers, handelaren, vluchtelingen, monniken, zusters van het Gemene Leven, geleerden, drukkers, dominees, lezers, dichters, schrijvers, koekmakers en ander volk werd het druk in Deventer. Negen ambachtelijke margedrukkers langs en rondom de IJssel en met hart voor de stad en haar rivier hebben zich in 2004 verenigd in drukkerscollectief De Hanzepersen en spraken af elke twee jaar een bijzonder drukwerk te maken.

 

Boekpresentatie en uitreiking eerste exemplaar.

Voor het project Deventer 1250 jaar heeft elke drukker een gedicht of een tekst gezocht over Deventer, de Hanze of de IJssel en met handpersen, loden letters, clichés en ornamenten een katern samengesteld. De katernen zijn met de hand gebonden tot de uitgave Druk bij Deventer. Een kleurrijk drukwerk, een drukwerk om te kijken, te ruiken en te voelen. De bundel Druk bij Deventer bevat gedichten van onder andere Arthur Lava, Jan Terlouw, Johanneke ter Stege, stadsdichter Wibo Kosters en Jilles Waagmeester. De oplage bedraagt slecht 40 exemplaren. Na de uitreiking van het eerste exemplaar aan Chrisjan van Marissing worden gedichten uit de bundel voorgedragen door stadsdichter Wibo Kosters.

 

17:15 uur       Jos Paardekooper

Foto: Gerard Dubois

Deventer door vreemde ogen

Hoe zagen reizigers in de negentiende eeuw Deventer? Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp waren op hun befaamde voettocht in 1823 niet erg verrukt van Deventer. Maar ettelijke beroemde buitenlandse reizigers waren juist vol lof over de stad, haar monumenten, bibliotheek en aangename sfeer. Criticus Busken Huet op zijn beurt vond die lof maar overdreven. Waren Hollanders vroeger ook al sikkeneuren? Of vonden die vreemdelingen op voorhand dat het gras elders altijd groener is dan thuis?

Jos Paardekooper (Den Haag, 1 augustus 1949) is een Nederlandse letterkundige en historicus. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden, was docent aan de hbo voor Bibliotheek en Documentaire Informatie en later aan Saxion, Informatiedienstverlening en –Management, in Deventer. Hij is de auteur van talrijke boekjes in de Memoreeks voor secundaire literatuur van uitgeverij Walraven over uiteenlopende schrijvers (onder andere Multatuli, Theo Thijssen, Jeroen Brouwers, Gerard Reve en Margriet de Moor). Voor het Nederlands Letterkundig Museum stelde hij een bibliografie samen van Gerard Reve. Als Deventer kenner bij uitstek schreef hij  verschillende boeken over de geschiedenis van Deventer, waaronder Wilhelminafontein 100 jaar (1998) en Theater aan de IJssel. Een geschiedenis van de Deventer Schouwburg (2006).

Paardekooper was Deventer stadsdichter 2007-2009. Volgens de jury is hij ‘een taalvirtuoos die geestige gedichten maakt over actuele onderwerpen’. ‘Zijn gedichten hebben een ambachtelijke structuur en vorm en zijn zeer toegankelijk’, zo staat geschreven in het juryrapport.

 

18:30 uur       Wibo Kosters

Van liedtekst naar poëzie en proza

Wibo Kosters begint met schrijven in 2004; liedjes voor de pop/rockformatie Control en later voor bluesrockformatie Cellblock, waar hij als zanger/gitarist door het leven gaat. Van daaruit volgt al snel de stap naar poëzie. Wibo werd de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse literaire tijdschriften en op diverse literaire websites: Op Ruwe Planken, De Brakke Hond, Opspraak, Art04, Poëzie.Gl, op Krakatau.nl, de Optimist, Meandermagazine en in een aantal verzamelbundels, waaronder meerdere malen de top-100 bundel van Turing.
Sinds 2010 schrijft Wibo ook proza. Korte verhalen verschenen in Lava Literair, tijdschrift Strak, de Ruwe Gelderlander en Op Ruwe Planken. Daarnaast blogt hij over minimalisme op ‘lege witte kamer’.


Optreden en organiseren

Wibo won de Gelderse slam, werd Slampion van Enschede en eindigde als 4e op het NK Poetryslam (2010). Hij treedt met regelmaat solo op, maar is ook lid van dichterscollectieven Brommerdief en De korte metten. Daarnaast organiseert hij met Coffee Together de Deventer editie van Shut up and write.

 

Deventer dichter

Tijdens Het Tuinfeest vorig jaar werd Wibo benoemd tot stadsdichter van Deventer voor de periode 2017-2019. Hij is te volgen via Facebook en de website Deventer dichter.

 

19:15 uur       Marcel Verreck

Marcel Verreck (Den Haag, 1960) is neerlandicus en studeerde af op de schrijver Willem Brakman. Hij won in 1987 samen met Paul Pleijsier het Leids Cabaret Festival. Als Verreck & Pleijsier maakten zij vier succesvolle theaterprogramma’s en de liedjes-CD Ja. Na het uiteenvallen van het duo volgden zes solo-programma’s. Daarnaast werkt(e) hij als presentatator, columnist en schrijvend/uitvoerend cabaretier mee aan vele radioprogramma’s, zoals Hier en Nu Nieuwspoort, Spijkers met Koppen, Stenders Vroeg (Op), Ontbijtradio, De Praktijk en BNR Nieuwsradio.

Met zijn oude maat Paul Pleijsier verzorgt hij sinds 2005 in de wintermaanden de muzikale talkshow Verreck Zondagmiddag in allerlei theaters in het land, zoals de Haagse theaters Diligentia en Dakota en het Amsterdamse Theater Bellevue. Momenteel werken Verreck & Pleijsier aan een nieuwe liedjes-CD en een bijbehorend muzikaal theaterprogramma, die beiden ‘Reünie’ zullen heten.

Voor de KRO-televisie presenteerde hij twee seizoenen De Aso-show. In 2002 kwam de liedjes-CD Van Mars uit en verscheen zijn literaire debuut Een wondermiddel. In 2007 volgde zijn tweede boek, Kind van de Kust.

Ook schreef en schrijft hij artikelen en columns in diverse bladen als Het Parool, Metro, Nieuwe Revu en de site www.leraar24.nl. Een aantal van zijn populaire columns in Den Haag Centraal, die hij begon te schrijven na zijn remigratie naar de Residentie, zijn inmiddels in boekvorm verschenen: Straatwijs (2009) en Nog meer Straatwijs/Streetwise (2010).

Voorts schreef hij het libretto van de ‘straatopera’ Molen, Wind en Water (2012) en verschenen er zes literaire thrillers die voornamelijk in Deventer en omgeving spelen: Moordopera (2012), Aan lager wal (2013), De laatste minuut (2014) en Toegift (2015), Deventersestraat (2017) en de ‘IJsselnovelle’ Moordrivier (2018).

 

19:45 uur       Christine Otten

Foto: Fjodor Buis

Christine Otten (Deventer, 1961) is schrijver. Ze brak door in 2004 met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels.

In 2011 verzorgde Otten samen met fotokunstenaar Erik Kessels het boekenweekessay Good luck. Haar roman Rafaël (2014) wordt verfilmd. Ze is ook actief als performer en bedenker en presentator van succesvolle literaire variétéprogramma’s als Bijlmer Boekt! Afkomstig uit een onconventioneel arbeidersmileu (opa was worstelaar en acrobaat) waar maatschappelijk engagement vanzelfsprekend was, toont Otten zich als een betrokken auteur.

‘Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam. Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen.’

www.christineotten.nl

 

20:45 uur       Özcan Akyol

Özcan Akyol (Deventer, 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands. Met de laatste studie is hij echter direct gestopt toen hij twee contracten bij zijn huidige uitgeverij Prometheus kreeg. In 2012 verscheen zijn debuut ‘Eus’. Vlak voor het WK in 2014 verscheen het boekje ‘Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?!‘, een voetbalbundel die hij samen met @DuBlanqeBogarde schreef. Begin 2016 verscheen ‘Turis’ en werd net als zijn debuutroman meteen een bestseller.

Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor het Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, BN/De Stem, de VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en 90 Minutes. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in literair voetbalblad Hard gras.

In 2017 maakte hij de documentaire ‘De neven van Eus’, een vijfdelige serie voor de Nederlandse televisie over Turkije. De serie werd uitgezonden door de NTR op NPO 2 en de VRT op Canvas. Daarnaast verzorgt de auteur optredens en lezingen door heel het land. Özcan Akyol woont en werkt in Deventer.

 

21:45 uur       Roos Blufpand

Roos Blufpand (zangeres, songwriter en pianist) is jong en een tikkeltje verwilderd, maar ze is vooral heel erg zichzelf. Ze wil graag de wereld redden, maar ook zó graag die roze bril opzetten. Ze is niet bang om zwaardere onderwerpen als schuldgevoel en oorlog te bezingen. Maar altijd met een vleugje hoop, want ze weet het bijna zeker: Alleen Maar Liefde is het antwoord. De vraag is alleen… Hoe Dan?

Roos, die in recensies ooit de dochter van Boudewijn de Groot en Ellen ten Damme werd genoemd, is inmiddels een graag geziene gast in theaters en op poppodia en ze speelt regelmatig live op de landelijke radio en televisie. Op bijzondere wijze wisselt ze kleine, tedere liedjes af met vrolijke liedjes, die zeer aanstekelijk werken. De muzikale duizendpoot speelt met verschillende stijlen en arrangementen en spreekt daardoor met haar muziek liefhebbers van jong tot oud aan. Eén ding is echter bij alle liedjes hetzelfde: ze zijn helemaal Roos. Elk woord, elke ademteug, elke noot komt vanuit het hart.

Roos Blufpand verbaast. Ze raakt, is klein en daardoor juist heel groot. Het is zoals het is. En die kwetsbaarheid maakt Roos zo sterk.

Hoe dan gaat over het onvermogen de wereld te kunnen redden. Want hoe kan zij de mensheid bijstaan en tegelijkertijd een kater hebben van gisteravond? Hoe kan zij kritisch blijven zonder die o, zo fijne roze bril af te zetten? Deze gedachten deden Roos besluiten bewuster te willen leven. Daarom is Hoe Dan zo duurzaam mogelijk opgenomen: in een boerderij op groene stroom, er is gebruik gemaakt van elektrisch vervoer, vegetarisch en biologisch eten en de hoes van het album is van gerecycled karton.

In september begon Roos’ theatertour ‘Hoe Dan’ die net als het album zo duurzaam mogelijk wordt aangepakt.

Roos is geboren om op ’t podium te staan. Samen met haar band maakt ze iedere show tot een belevenis vol indrukwekkende liedjes die niet alleen aanstekelijk zijn, maar die je tevens aan het denken zetten.