Skip to Content

Over Restaurant Bouwkunde

Eigenaren chef Pieter van de Pavoordt en gastvrouw Heleen Boom zijn niet alleen restaurateur, maar ook theatereigenaar en kunst- en cultuurliefhebber. In restaurant Bouwkunde denken ze goed na over alles wat ze serveren. Autodidact Pieter koopt zijn producten zo duurzaam en biologisch mogelijk in met aandacht voor de herkomst van het product en dierenwelzijn. Zijn kookstijl is stoer,  smaak staat bij hem altijd voorop. Pieter verlaat regelmatig zijn keuken omdat hij het belangrijk vindt om contact te hebben met zijn gasten. De keuken is dan in goede handen bij sous-chef Nickey Vlierhuis.

Restaurant Bouwkunde wordt door de restaurantgidsen geroemd om de goede prijs-kwaliteitverhouding en de interessante wijnkaart. Gastvrouw en vinologe/sommelier Heleen Boom zet haar wijnkennis en proefervaring in om haar gasten van een professioneel en eerlijk wijnadvies te voorzien. Naast Heleen is Sjoerd Vunderink, ook sommelier het gezicht aan de voorkant.

Deventenaren Pieter en Heleen zijn al ruim 38 jaar genesteld op deze mooie historische plek naast het 15e-eeuwse Buiskensklooster en de kloostertuin. Pieter startte er eerst een theater op de bovenverdieping en later een café op de begane grond. Het café werd eetcafé en gaandeweg brachten Pieter en Heleen steeds meer niveau in hun zaak, waarna het de benaming restaurant kreeg. Inmiddels is restaurant Bouwkunde opgenomen in toonaangevende restaurantgidsen als Michelin (met een Bib Gourmand), GaultMillau (13 punten), Lekker en Grootspraak (lievelingsadres). In 2018 werd de wijnkaart door GaultMillau bekroond als beste wijnkaart van het jaar .