Normaal € 15,00
Vrienden € 13,50
CJP/student € 13,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
vrijdag 25 oktober, 20:30 uur
Gary Davis, de droom van een wereldburger

Zestig jaar geloven in een droom die niet uit lijkt te komen!

GARRY DAVIS – Coproductie van Ro Theater

De droom van een wereldburger

Marjolijn van Heemstra maakt een nieuwe voorstelling over Garry Davis, de eerste wereldburger. De nu 91-jarige mensenrechtenactivist werd wereldberoemd en kon rekenen op de steun van mensen als Albert Einstein en Eleonoor Roosevelt. Maar hoe doe je dat: zestig jaar geloven in een droom die niet lijkt uit te komen?

Een nieuwe voorstelling over de eerste wereldburger Garry Davis. De 91-jarige mensenrechtenactivist werkt al 60 jaar aan een droom die maar niet lijkt uit te komen. Marjolijn van Heemstra maakt op basis van een ontmoeting met Garry Davis een voorstelling over de (on)mogelijkheid precies naar je idealen te leven. Een voorstelling over volharding, over optimisme en de kracht van theater. Garry Davis is het derde deel van een drieluik over verbondenheid tussen mensen in een geglobaliseerde wereld. De eerdere delen Family ’81 en Mahabharata zijn lovend ontvangen door pers en publiek.

Het verhaal

De 91-jarige acteur, vredesactivist en globalist Garry Davis besloot na zijn dienstjaren tijdens WO II dat hij nooit meer zou deelnemen aan een ‘voorstelling’ waarin hij niet gelooft. Hij verscheurde zijn Amerikaanse paspoort en riep zichzelf uit tot eerste officiële wereldburger. Tienduizenden volgden. “De enige manier om een nieuwe oorlog te voorkomen”, zegt Davis, “is een macht te creëren die groter is dan alle natiestaten bij elkaar. Een macht die vrede wil.” Dertig jaar reisde hij met zijn zelfgemaakte paspoort de wereld over en sprak zijn publiek toe. Afgeladen stadions en soms maar een handjevol mensen. Van Heemstra trok een weekend op met deze onmogelijke vragensteller. Ze wilde weten hoe je dat doet: zestig jaar geloven in een droom die niet lijkt uit te komen. Op basis van deze ontmoeting maakt zij precies 65 jaar na de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de voorstelling Garry Davis over volharding en optimisme. Over de (on)mogelijkheid precies naar je idealen te leven en over de kracht van theater. Na Family ’81 en Mahabharata is Garry Davis het derde deel van het drieluik van Marjolijn van Heemstra over verbondenheid tussen mensen in een geglobaliseerde wereld.

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) is het nieuwe regietalent bij het Ro Theater. Garry Davis is de eerste productie die ze bij het Ro Theater maakt, in coproductie met Frascati Theater. Van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen, is columnist, schrijfster en werkt als theatermaker. Garry Davis is het laatste deel van een drieluik over verbondenheid in een geglobaliseerde wereld. Bij Frascati maakte zij de eerste twee voorstellingen uit deze reeks: Family ’81 (2011) en Mahabharata (2012).

Van Heemstra geniet bekendheid door haar columns voor Trouw en NRC.nl, haar boek De laatste Aedema en haar recente voorstelling Bouta over Desi Bouterse. Tevens ontving zij de Jo Peters Poëzieprijs voor haar dichtwerk, waaronder de bundel Als Mozes had doorgevraagd.

Credits

concept, tekst en spel Marjolijn van Heemstra

eindregie Jetse Batelaan

dramaturgie Liet Lenshoek

muziek Roald van Oosten

coproductie Ro Theater / Frascati Producties www.rotheater.nl

 

met dank aan Henk van Houtum en Garry Davis