Via Rudolphi Producties
Normaal 16,50 euro
Vrienden 15 euro
CJP/student 15 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
woensdag 23 oktober, 20:30 uur
Via Rudolphi Producties
Het Debuut

★★★★ “Het debuut is een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater. Dat bewijzen de drie jonge makers van dit jaar met verrassende, contemplatieve voorstellingen. Spannend, beangstigend en ontwrichtend – dat is precies waarom je naar Het debuut gaat.” De Volkskrant

Niet meer weg te denken uit het theaterlandschap: Het Debuut. Jonge theatermakers die met lef en scherpzinnigheid hun werk tonen. Rudolphi Producties selecteert de meest aansprekende korte afstudeervoorstellingen voor je tijdens het ITs Festival (International Theatre School Festival).
In een avontuurlijke avond, waarin je drie verschillende voorstellingen voorgeschoteld krijgt, nemen de makers je mee in hun belevingswereld. Ze raken je, vertederen, verontrusten en roepen je bij de les. Ook dit jaar reist een gastheer mee die de avond voor je inleidt en je na afloop met de makers laat kennis maken.

De geselecteerde makers en voorstellingen voor Het Debuut 2019 zijn:
Caro DerkxMe, Myself and Sir Roger Scruton
Benjamin Abel Meirhaeghe, Kim Karssen en Laura De Geest Tisch und hihi Tränen
Kathlyn WuytsVaste Grond

Niet in ons theater, maar wel geselecteerd: Arber AliajDe zoektocht naar schoonheid

Klik hier voor de prachtige ★★★★ recensie van De Volkskrant…
“Het Debuut is een van de best bewaarde geheimen van het Nederlandse Theater”

En lees hier de lovende recensie van Theaterkrant…
“Deze wederom zeer geslaagde editie van Het debuut bestaat uit drie relatief sober geënsceneerde, maar inhoudelijk zeer uitdagende stukken. Alle drie de makers vinden een nagenoeg uitstekende balans tussen het prijsgeven en het achterhouden van informatie, waardoor elke voorstelling naderhand nog lang blijft doorwerken. Dat is, zeker voor zulke jonge makers, een zeer grote verdienste.”

 

Caro Derkx – Me, Myself and Sir Roger Scruton

“The owl of Minerva spread it’s wings only with the falling of the dusk” – Georg Friedrich Hegel

Tijdens haar studie komt Caro Derkx in aanraking met het gedachtegoed van de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton. Scruton was de scriptiebegeleider van Forum voor Democratie politicus Baudet. Derkx neemt de uitgesproken opvattingen van de filosoof onder de loep en raakt betoverd door zijn wereldbeeld. Kun je je eigen beperkingen ontstijgen en dichter bij de ander komen? Zowel de ander buiten jezelf, als de ander binnen jezelf. Wat is het spanningsveld tussen ‘ik’ en de ‘ander’. En wanneer gaat ‘daar’ over in ‘hier’ en het ‘ik’ over in ‘wij’? In Me, Myself and Sir Roger Scruton vervaagt de grens tussen feit en fictie. Een intieme solo waarin documentaire, theater, video en literatuur op unieke wijze samensmelten.

“meesterlijke politiek-psychologische ideeënthriller die zijn weerga zelfs in het gevestigde theaterveld niet kent.” aldus de Theaterkrant, de jury van Het Debuut sluit zich hier volledig bij aan.

Deze voorstelling is gedeeltelijk Engelstalig met Nederlandse ondertiteling.

Tekst, concept en spel: Caro Derkx Begeleiding: Thomas Dudkiewicz Muziek: Olaf Kroon Met dank aan: Wilfried de Jong, Bodleian Library Oxford, Rik Balder, Puck Balder, Wim Kayzer, Peter Missotten, Roger Scruton, Stijn Vervoort en Mees Walter

 

Kathlyn Wuyts – Vaste Grond

Ik heb een lijst van vragen gemaakt die ik jou wilde stellen. Bij gebrek aan de mogelijkheid om jou mijn vragen te stellen op hetzelfde moment dat jij mij antwoord kunt geven heb ik ze maar aan anderen gesteld. In de hoop dat ik jou in hen zou herkennen. Of in de hoop dat ze mij een mogelijke weg zouden tonen die ik kan bewandelen om zo ooit een versie van jou tegen te komen die mij het antwoord kan geven waarnaar ik verlang.

Ze hadden allemaal enorm veel verhalen te vertellen. Sommigen leken ook tevreden te zijn met de antwoorden die ze gevonden hadden, maar ik denk dat het antwoorden waren op hun eigen vragen. Niet op de mijne.

Ik hoop dat je dit ooit leest en lacht. Dat je denkt: “Ach, wat deed ik toch onnodig moeilijk toen.” En dat alles goed gekomen is.

Laat het me weten, als je kan.

Groetjes, Jezelf

Hoe kijk je in de toekomst terug op het leven waar je nu net aan bent begonnen? Kathlyn Wuyts interviewde voor Vaste Grond de serviceflatsbewoners van het woonzorgcentrum Regina Coeli in Brugge, de stad waar zij zelf opgroeide. Hun verhalen vormen de basis van een intieme, muzikale voorstelling. Nieuwsgierig, een beetje bang voor de toekomst en met een verlangen naar eenvoud, onderzoekt ze samen met het publiek mogelijke antwoorden op deze vraag.

“een liefdevolle, intieme vertelling” aldus de jury van Het Debuut.

Concept en spel: Kathlyn Wuyts Begeleiding: Maarten Heijmans Scenografie: Paul Boereboom Licht en video: Anouk Steenbakkers Geluid: Jordy Zoet Met dank aan: Lisette Aneca, Maria Gouwy, Norbert De Maesschalk, Wilfried Pillen, Paula Wattez, Ghislain Rodeyns, Maria Roelens, Rita Lepsche, Maria Delvoye, Lisette Kempener, Dina Vandeputte, Hedwige Daelman, Lieve Vanhaerents, Paul Braem, Ann Marcus en alle medewerkers van Regina Coeli Ook dank aan: Rik Hollaar, Desiree Delussu, Annebeth Vliestra, Lois Maat, Momo Samwel, Giulia Reiss, Charles Pas en Erasmus Mackenna

 

Benjamin Abel Meirhaeghe, Kim Karssen en Laura De Geest Tisch und hihi Tränen

Tisch und hihi Tränen is een bizarre, operateske voorstelling over de grote verhalen van de mensheid. Samen met Kim Karssen en Laura de Geest verdiept Benjamin Abel Meirhaeghe zich in het grote verdriet en hoe dat te aanvaarden. Zij spelen dit operateske verhaal, met een lach en een traan op, naast en onder een kleine tafel op een zo groots mogelijke manier.”

“ een knallende mini-opera, die zowel een gelaagde soundscape kent als een ingenieus spel met vormen” aldus de Theaterkrant

Concept: Benjamin Abel Meirhaeghe, Kim Karssen en Laura De Geest Regie: Benjamin Abel Meirhaeghe spel: Laura de Geest, Marieke de Zwaan, Benjamin Abel Meirhaeghe/ Daan Couzijn Geluidsontwerp: Laurens Marien Productie: Lowie Smink Lichtontwerp: Robin van den Berg Geproduceerd door: Zaal 3 / Het Nationale Theater