Normaal € 16
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
vrijdag 17 november, 20:30 uur
Very Important Group
F*ck the police

Theaterkrant: ★★★★

Raymi Sambo slaagt erin om een extreem belangrijk en actueel onderwerp (de week na de première berichtte de lokale Amsterdamse omroep alweer over het volgende schrijnende geval) op evenwichtige wijze voor het voetlicht te brengen.

Met F*ck the police neemt regisseur Raymi Sambo weliswaar weinig artistieke risico’s, maar toont hij wel grote klasse in de samenkomst van complexe thematiek en een kraakheldere, aangrijpende uitwerking.

 

Zes Nederlanders met verschillende achtergronden vertellen over het leven in de grote stad. Gewone jongens en meisjes maar toch worden zij vaak op straat door de politie aangehouden. Soms voor de kleinste dingen. Waarom zij wel en anderen niet? Twee van hen zijn broers. Darryl werkt bij de politie, Dante zit in een actiegroep voor gelijke rechten. Op een dag loopt een door Dante georganiseerde protestmars totaal uit de hand en komt hij lijnrecht tegenover zijn broer te staan. Welk ideaal kies je dan?

F*ck the Police is een voorstelling over etnisch profileren en keiharde keuzes.

 

Kijk, ik heb een heel lekker matzwart Vespa’tje. Daar heb ik zo’n 2400 grillburgers voor verkocht. En hij daar, Lars, heeft er net zo een. Komen wij samen een straat inrijden waar twee jonge agenten staan. Zegt hij: “Check je later, gast.” Want hij glimlacht naar ze en tuft lekker door. En ik lach vriendelijk en ik word naar de kant gehaald. En wie denk je dat zijn Vespa’tje opgevoerd heeft?

 

Regie: Raymi Sambo
Tekst: Maaike Bergstra
Spel: Anil Jagdewsing, Said El Abboudi, Nick Livramento Silva, Nazanin Taheri, Raymi Sambo e.a.

Vlogger Mo Hersi was aanwezig bij de première en sprak na afloop met twee agenten die de voorstelling bijwoonden (in uniform!). Zij gaven aan dat zij het heel mooi vinden dat er dilemma’s van beide kanten in zitten.

“Voor beide kanten herkenbaar, voor beide kanten krijg je sympathie. Prachtig mooi.”

 

Theatergroep VIG / Raymi Sambo maakte eerder de succesvolle voorstellingen Mijn (Bij)Vrouw, Aan Niets Overleden (2014), Op zoek naar Oom Tom (2013) en HUID! (2010). Met zijn theatergroep VIG maakt hij sinds 2003 voorstellingen over het steeds veranderende Nederland vanuit ‘zwarte’ thema’s waar een taboe op rust maar met universele herkenbaarheid. Centraal in het denken van VIG staat de gekleurde acteur die zijn kleur ‘voorbij speelt’. Met zijn voorstellingen zoomt Sambo in op de universele zoektocht naar identiteit en authenticiteit in de hedendaagse Nederlandse interculturele samenleving.

Pers over de voorstellingen van VIG Mijn (Bij)Vrouw: Een verrassende, intrigerende en diepmenselijke toneelvoorstelling. (…) Zo eenvoudig als de opzet van het verhaal is, zo genuanceerd en diep invoelbaar worden de verhoudingen gebracht. Theaterkrant ★★★

Aan Niets Overleden:
Een moedige toneeltekst over de gesloten Antilliaanse cultuur. Fraai is de opzet om het drama drie keer te herstarten (…) Het begint komisch maar mag dan ijzingwekkend worden, te meer daar alle dubbelzinnigheid in verbale steekspelletjes zit. de Volkskrant ★★★★

Op zoek naar Oom Tom: Het boeiende van Op zoek naar oom Tom is dan ook dat het stuk je meeneemt van je allerhoogste gedachten naar je lage instincten. Van superieur naar sneu. Wát nou, heersende moraal? Theaterkrant ★★★★

HUID!: Een grappige voorstelling met snerende dialogen, die toch moraal meegeeft en laat zien dat iedereen zijn eigen issues heeft. CLEEFT

raymisambo.nl | facebook.com/raymi.sambo.fanpage | twitter.com/raymisambo | #raymisambo | #FckThePolice #FTP