Normaal € 16
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Cabaret
try out
woensdag 8 november, 20:30 uur
Tim Fransen
Het kromme hout der mensheid

In welke staat verkeert onze menselijke beschaving? In Het kromme hout der mensheid maakt Tim Fransen de balans op. Want kunnen we nog wel spreken van beschaving? En is werkelijke beschaving überhaupt wel voor ons weggelegd? En waarom moeten we juist in deze tijd te rade gaan bij figuren als keizer Napoleon Bonaparte, musicus Ludwig van Beethoven en filosoof Immanuel Kant? Zijn dit helden van onze moderne beschaving, of leren zij ons iets heel anders over onszelf? Tim Fransen voorziet u van alle antwoorden. En misschien zelfs van een beetje hoop.

Tim Fransen (1988) groeide op in de Amsterdamse Bijlmer en droomde er als kind al van om cabaretier, tekstschrijver en filosoof te worden. Die droom kwam helemaal uit: aan de Universiteit van Amsterdam voltooide hij cum laude de studies psychologie en filosofie en in 2014 won hij het VARA Leids Cabaret Festival op overweldigende wijze.
De pers over debuutvoorstelling Het failliet van de moderne tijd:
Volkskrant (★★★★★): Fransen imponeert met soepele geest en vlijmscherpe humor “Fransen komt met uiteenlopende voorbeelden om het vonnis over onze tijd te vellen. Maar wie denkt dat de zaal wordt ondergedompeld in een loodzwaar, bedrukt college, heeft het mis. Hij combineert moeiteloos twee werelden: Chopin en Mariah Carey, Nietzsche en een bamischijf. (…) De soepelheid van geest en de vlijmscherpe, venijnige humor van Fransen maakt Het failliet van de moderne tijd tot een van de sprankelendste cabaretervaringen van de afgelopen jaren. En waar Nietzsche geen hoop zag en uiteindelijk krankzinnig werd, slaat Fransen aan het eind van de avond toch en andere weg in. Goddank. O nee, die is dood.”

NRC (★★★★): Nietzsche en Roy Donders “Wie Het failliet van de moderne tijd, de debuutvoorstelling van cabaretier Tim Fransen heeft gezien, beseft meteen dat hij iets buitengewoons heeft meegemaakt. Fransen is nog maar een debutant van 27 jaar, maar hij geeft een optreden dat je overvalt en inpakt, en dat doet duizelen van de prikkelende ideeën, van de slimme grappen en van de intellectuele lagen die hij in zijn rol van praktiserend filosoof aandurft. (…) Het is een schitterend meanderende cabaretvoorstelling die duister is van gedachte, maar lichtvoetig van toon. Die verspringt van doordenken naar snel scoren en van poëtisch naar flauwiteit, maar die altijd diepgang houdt. (…) het filosofisch cabaret van Fransen is een echt noviteit; en zoals Fransen het doet, had het wel eerder uitgevonden mogen worden. (…) Dit is een cabaretvorm waarin complexe, intellectueel prikkelende stof toegankelijk wordt gemaakt. En hoe. Het is hoogst zeldzaam dat een debuut zo volgroeid klinkt.”

Het Parool (★★★★): Cabaretbelofte Tim Fransen maakt het hoe dan ook waar “Fransen schrijft fantastische, kraakheldere teksten, waar geen woord te veel in staat, en hij geeft uitstekende voorbeelden. Zo’n inspirerende speech als in de film Brave¬heart, zou die tegenwoordig nog werken? Of zou cynisme het groepsgevoel onmiddellijk ondermijnen? Ondanks het zware onderwerp ligt de grapdichtheid hoog. (…) Fransen zet je soms gewiekst op het verkeerde been. Neem de prachtige apotheose in het Duitse Röcken. Aan het graf van zijn grote held Nietzsche beleeft Fransen eindelijk de openbaring waar hij naar hunkerde: contact, écht contact, is belangrijker dan eender welke theorie.”