Normaal € 15,00
Vrienden € 13,50
CJP/student € 13,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Cabaret
Try out
vrijdag 28 april, 20:30 uur
Tim Fransen
Het kromme hout der mensheid

Na het overweldigende succes van zijn debuutprogramma, begint Tim Fransen te schrijven aan een nieuwe avondvullende voorstelling. Benieuwd wat hij te bieden heeft? Laat je verrassen bij de try-out van zijn nieuwe voorstelling! René Gude, Denker des Vaderslands (in VARA-programma Zij komen eraan): “Tim Fransen is het filosofisch talent van 2015. Hij is slim, grappig en muzikaal.”
★★★★★ Volkskrant
★★★★ NRC
★★★★ Parool 

Deze voorstelling speelt op twee dagen! Let bij het bestellen goed op de datum van uw keuze!

Klik hier voor een plaats op de wachtlijst…

De pers over zijn debuutprogramma, zijn vorige show:
★★★★★ Volkskrant: Fransen imponeert met soepele geest en vlijmscherpe humor
“Fransen komt met uiteenlopende voorbeelden om het vonnis over onze tijd te vellen. Maar wie denkt dat de zaal wordt ondergedompeld in een loodzwaar, bedrukt college, heeft het mis. Hij combineert moeiteloos twee werelden: Chopin en Mariah Carey, Nietzsche en een bamischijf. (…) De soepelheid van geest en de vlijmscherpe, venijnige humor van Fransen maakt Het failliet van de moderne tijd tot een van de sprankelendste cabaretervaringen van de afgelopen jaren. En waar Nietzsche geen hoop zag en uiteindelijk krankzinnig werd, slaat Fransen aan het eind van de avond toch en andere weg in. Goddank. O nee, die is dood.”

★★★★ NRC: Nietzsche en Roy Donders
“Wie Het failliet van de moderne tijd, de debuutvoorstelling van cabaretier Tim Fransen heeft gezien, beseft meteen dat hij iets buitengewoons heeft meegemaakt. Fransen is nog maar een debutant van 27 jaar, maar hij geeft een optreden dat je overvalt en inpakt, en dat doet duizelen van de prikkelende ideeën, van de slimme grappen en van de intellectuele lagen die hij in zijn rol van praktiserend filosoof aandurft. (…) Het is een schitterend meanderende cabaretvoorstelling die duister is van gedachte, maar lichtvoetig van toon. Die verspringt van doordenken naar snel scoren en van poëtisch naar flauwiteit, maar die altijd diepgang houdt. (…) het filosofisch cabaret van Fransen is een echt noviteit; en zoals Fransen het doet, had het wel eerder uitgevonden mogen worden. (…) Dit is een cabaretvorm waarin complexe, intellectueel prikkelende stof toegankelijk wordt gemaakt. En hoe. Het is hoogst zeldzaam dat een debuut zo volgroeid klinkt.”

★★★★ Het Parool: Cabaretbelofte Tim Fransen maakt het hoe dan ook waar
“Fransen schrijft fantastische, kraakheldere teksten, waar geen woord te veel in staat, en hij geeft uitstekende voorbeelden. Zo’n inspirerende speech als in de film Brave¬heart, zou die tegenwoordig nog werken? Of zou cynisme het groepsgevoel onmiddellijk ondermijnen? Ondanks het zware onderwerp ligt de grapdichtheid hoog. (…) Fransen zet je soms gewiekst op het verkeerde been. Neem de prachtige apotheose in het Duitse Röcken. Aan het graf van zijn grote held Nietzsche beleeft Fransen eindelijk de openbaring waar hij naar hunkerde: contact, écht contact, is belangrijker dan eender welke theorie.”

Tim Fransen wint Neerlands Hoop 2016!

De Neerlands Hoop 2016 voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief was voor de jonge theatermaker Tim Fransen. Fransen kijkt in die voorstelling op filosofische wijze naar de wereld, maar zo zegt hij zelf ‘er zitten ook een aantal piemelgrappen in’.

De jury is enthousiast over de verschillende groepen die Fransen met zijn voorstelling weet te bereiken. “Fransen bereikt een mooie mix van hoge en lage cultuur. Het filosofisch cabaret van Fransen zet je aan het denken, maar is tegelijk ook toegankelijk voor een breed publiek. Ondanks de zware kost die hij bespreekt creëert hij een sfeer waarin er heel veel valt te lachen.”

Uit het juryrapport van het VARA Leids Cabaret Festival 2014:
‘Het failliet van de moderne tijd’ – wat een titel voor een cabaretvoorstelling. Beetje pretentieus misschien. Maar Tim Fransen maakt alle pretenties helemaal waar. Tim Fransen is een intelligente cabaretier, cum laude afgestudeerd in de filosofie, die het publiek meeneemt langs de grote vraagstukken uit het leven. Basis voor zijn verhaal zijn filosofische beschouwingen over begrippen als vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, individualisme en idealen. Maar zo’n abstract en intellectueel pleidooi gaat bij Tim net zo makkelijk over in een betoog over het niet hebben van een bestekla of het bestellen van een glas water. Ook komt het begrip vrijheid op hilarische wijze weer terug in de geweldige scène over William Wallace uit Braveheart. Tim neemt de tijd om te vertellen. Hij plaatst zijn grappen met een uitstekend gevoel voor timing. Waar veel kandidaten bleven hangen in losse grappen, weet hij zijn grappen te verweven tot een coherent geheel. Zijn grappen staan in dienst van zijn boodschap en in deze is hij waarachtig. Zijn presentatie is goed: Tim bespeelt met gemak de hele zaal, ook de achterste rijen van het balkon neemt hij moeiteloos mee. We kijken nu al uit naar een avondvullende voorstelling! Wat een finalist! En wat liggen er nog veel mogelijkheden voor deze scherpe, intelligente, zorgvuldige en bovendien muzikale cabaretier. En dat maakt dat er volgens de jury maar één conclusie mogelijk is: De winnaar van het Leids Cabaretfestival 2014 is Tim Fransen!