Normaal 16,50 euro
Vrienden 15 euro
CJP/student 15 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
vrijdag 29 maart, 20:30 uur
Thomas, Sacha en Jos
Herinneringen aan mijn broer

Een voorstelling over het hebben, houden en afscheid nemen van een grootste voorbeeld.

Na het succes van de voorstelling Een vorig leven die Toon Tellegen voor Thomas, Sacha en Jos schreef, spelen zij nu de voorstelling Herinneringen aan mijn broer. Een beeldende vertelling gebaseerd op De Seringenboom, Tellegens nieuwste boek dat hij schreef na het overlijden van zijn oudere broer. Hij vroeg Thomas, Sacha en Jos om een voorstelling te maken van zijn boek.

Herinneringen aan mijn broer is een montage van korte verhalen over een rustige, gevoelige jongen met een rijke fantasie. Hij kijkt enorm op naar zijn zes jaar oudere broer en geeft om niemand zoveel als om hem. Zijn broer is een eenling en bijzonder in zijn soort. Hij is dun maar ijzersterk, tegendraads en vooral voor niemand bang.

Samen maken zij van alles mee. Ze rijden op de rug van hun hond Jasper. Ze gooien brandende sneeuwballen. Ze scheuren met een opgevoerde fiets over het kraakverse ijs en varen in het holst van de nacht met een kano de Maas op. Heldendaden die berusten op de waarheid, maar al snel een absurdistische wending krijgen. Als het niet echt gebeurd is, had het wel zo kúnnen gebeuren.

 

★★★★ De Volkskrant
“Herinneringen aan mijn broer is een innemende en intieme voorstelling over (kinder-) dromen, solidariteit, fantasie en afscheid. “
“Wie dat heel mooi kan opschrijven is Toon Tellegen. En wie dat hartverwarmend voor het voetlicht kunnen brengen, dat zijn Thomas, Sacha en Jos. “
De hele recensie lees je hier…

★★★★ Theaterkrant
“Herinneringen aan mijn broer is zorgvuldig verteld, vormgegeven en van muziek voorzien. “
“Het is erg terecht dat de voorstelling in een uitgebreide versie op tournee gaat, in maart en april volgend jaar.“
De hele recensie lees je hier…

Het Parool – Hans Smit
“Tellegen vroeg de makers zelf om deze voorstelling te maken, en het is een juweeltje geworden”
“Een voorstelling over afscheid nemen die aankomt, ook als je zelf geen oudere broer hebt gehad”

 

Bekijk hier een kort interview van Omroep West…

 

Foto: Sofie Simao

 

SAMENWERKING TOON TELLEGEN EN THOMAS, SACHA EN JOS
De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos (Nargy) aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling, die goed werd ontvangen door pers, publiek en Tellegen zelf, dat het theatergezelschap ontstond. In 2014 maakten zij opnieuw een voorstelling met werk van Tellegen als basis: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Een jaar later vroegen zij Tellegen iets voor hen te schrijven. Daar reageerde hij meteen positief op en zo ontstond de voorstelling Een vorig leven, over de eerste twaalf levensjaren van de schrijver. Een vorig leven werd later als novelle gebundeld en uitgebracht door uitgeverij Querido. Herinneringen aan mijn broer is een voorstelling gebaseerd op Tellegens nieuwste boek De Seringenboom. Dit keer was het de schrijver die het drietal vroeg zijn boek naar het theater te brengen en zo wordt een vervolg gegeven aan deze bijzondere en unieke samenwerking.

TELLEGEN OVER DE SAMENWERKING
“Een boek dat ik heb geschreven in de etalage van een boekwinkel zien liggen geeft mij altijd een voldoening, een gevoel van opluchting ook: het leidt nu een eigen leven. Een minstens even grote voldoening geeft het als er iets met een boek van mij wordt gedaan, met name als er een film van wordt gemaakt of een toneelvoorstelling.
Misschien wel de grootste voldoening die ik heb ondervonden zijn de drie keren dat Thomas, Sacha en Jos iets met mijn boeken hebben gedaan: eerst met ‘Mijn vader’, toen met ‘De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne’. En vervolgens met ‘Een vorig leven’. Alle drie de keren prachtige voorstellingen, waar ik gelukkig van werd. En dat meen ik! Het is daarom ook dat ik ze het manuscript van mijn volgende boek: ‘De seringenboom, herinneringen aan mijn broer’ al heb gestuurd nog voordat het in druk is verschenen. Ik wil dat alleen zij drieën er iets mee zullen doen, een voorstelling in hun unieke stijl, met hun unieke vormgeving, die ongetwijfeld net als de vorige drie keren iets zal toevoegen aan mijn tekst, iets lichtvoetigs, iets ontroerends ook over mijn oudste broer, die vorig jaar is overleden. Ik verheug me daar nu al op, minstens evenveel als ik me verheug op de dag dat ik het boek in de etalage van een boekwinkel zal zien liggen.”

OVER TOON TELLEGEN
Toon Tellegen (1941) is dichter en schrijver, wiens werk is vertaald in meer dan 15 landen. Zijn werk is lichtvoetig, talig, ontroerend en geestig. Tellegen is vooral bekend om zijn kinderboeken, maar ook zijn proza en dichtbundels voor volwassenen vielen in de prijzen. Tellegen ontving o.a. De Gouden Uil voor zijn roman De genezing van de krekelen en de Constantijn Huygens prijs voor zijn gehele oeuvre.

OVER HET COLLECTIEF
Thomas, Sacha en Jos is het collectief van Thomas Ouwerkerk (1988), Sacha Muller (1983) en Jos Nargy (1988), die alle drie studeerden aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Het collectief begon vier jaar geleden als een gelegenheidstrio bij Theater aan het Spui in Den Haag. Naast de voorstellingen die zij uitbrengen met Thomas, Sacha en Jos, zijn zij regelmatig als acteur of maker te zien bij andere gezelschappen of brengen zij eigen werk uit. Zo speelt Van Ouwerkerk o.a. in de voorstelling Horror van Jacob Ahlbom en is hij acteur bij het internationale gezelschap Familie Flöz. Muller speelde o.a. bij Ulrike Quade Company en was tot voorkort bij Bonte Hond/Beumer & Drost te zien in de voorstelling Legends. Nargy is o.a. bekend van De Poëzieboys, dat hij oprichtte met Joep Hendrikx en met wie hij o.a. de Parade-voorstelling GINSBERG maakte. In november 2018 nam Nargy in het Haagse Theater a/h Spui de Piket Kunstprijs, een prijs voor professionele, jonge, veelbelovende kunstenaars in ontvangst.

Thomas, Sacha en Jos maakt volwassenvoorstellingen met een jeugdige blik en jeugdvoorstellingen die zeer geschikt zijn voor volwassenen. Hun werk is beeldend en talig met een transparante speelstijl en jongensachtige energie. Lief zonder zoetsappig te zijn en tegelijkertijd stoer en slim.

 

Spel/Makers: Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy
Tekst: Toon Tellegen
Eindregie: Ramses Graus
Tekstbewerking: Jos Nargy
Vormgeving: Hiske de Goeje i.s.m. Thomas van Ouwerkerk
Muziek: Arend Bruijn i.s.m. Sacha Muller
Dramaturgie: Jannet van Lange
Geproduceerd door: ‘n More