Theater Bellevue / Roeland Hofman
Normaal 17,50 euro
Vrienden 16 euro
CJP/student 16 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
zaterdag 18 april, 20:30 uur
Theater Bellevue / Roeland Hofman
De Verschrikkelijke Wittgenstein

★★★★ “Intelligente komische thriller” Scènes
“De humoristische tekst van Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende” NRC

★ Een onfortuinlijke thriller-komedie ★

Paul Wittgenstein is een tiran. De eenarmige concertpianist* gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld…

Elke zondag geeft Wittgenstein les aan huis. Zo ook aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige pianotiran dat ze – tijdens de zoveelste pianoles – besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie.
Wat volgt is een spel vol vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel.

Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

*Pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein, verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm, en liet componisten als Strauss, Ravel en Prokofiev pianostukken voor alléén de linkerhand schrijven.

 

tekst, regie Roeland Hofman
spel Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, ‎Isabelle Houdtzagers‎, Billy de Walle
kostuum Daphne de Winkel
decor Sascha van Riel
publiciteit Casper KosterRoeland Hofman Roeland Hofman (1982) is theaterregisseur en -schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij.

In De Verschrikkelijke Wittgenstein beschrijft hij een komische titanenstrijd tussen twee generaties. Paul Wittgenstein is een onbeholpen vertegenwoordiger van een verloren beschaving, het oude Habsburgse Europa. Hij weet wat schoonheid is, en is er van doordrongen dat je daar moeite voor moet doen. Zijn pupillen zijn echter kinderen van De Nieuwe Wereld en het Amerikaanse kapitalisme. Zij moeten daar niets van hebben.OVER EERDER WERK

Door de absurdistische tekst en de hysterische beelden kriebelt de lach onbedaarlijk in je keel ★★★★ Theaterkrant (over Botten van tgECHO)

Schrijver Roeland Hofman heeft die ‘zich vaak in romantiek verliezende levensfase’ meeslepend verwoord ★★★★ Trouw (over They are just kids van Toneelgroep Oostpool)

Martijn Nieuwerf
maakte op 13-jarige leeftijd zijn acteerdebuut als hoofdrolspeler Maarten in de populaire jeugdserie De Zevensprong. Hij was een van de oprichters van de theatergroep ’t Barre Land, met wie hij vele voorstellingen in binnen- en buitenland maakte. De laatste jaren is hij o.a. te zien geweest in producties van DeLaMar en Toneelgroep Oostpool en Flikken Maastricht.

Momenteel is Martijn Nieuwerf te zien in Caligula van Theater Utrecht, waarvoor hij onderscheiden is met de Arlecchino, op het Theater Festival.