Normaal € 16,00
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
vrijdag 18 maart, 20:30 uur
Theater Adhoc
OASE

Zandkorrels zijn net mensen. Met velen kunnen ze een heel leger doen verdwijnen. Hoe organiseert zand zich tot woestijnduinen? En hoe reist het over de bedding van rivieren?

Na zijn jarenlange fascinatie voor het Higgs deeltje, stort Jan van den Berg zich nu op de zandkorrel. In de voetsporen van de Britse zand-fysicus Ralph A. Bagnold reist hij naar woestijnen, laboratoria en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, de verloren oase: “iets dat nog nooit door mensen is gezien en erop wacht ontdekt te worden.”

Van den Berg doet verslag: hoe hij zich terugtrekt in de woestijn en er een karavaan aan gedachte-experimenten op bezoek krijgt. Vragen, ontdekkingen, fata morgana’s en alter ego’s die als een zandstorm over hem heen razen. Om even plotseling weer te verdwijnen. Behalve het verlangen naar de oase, dat beklijft.

Reacties:

★★★★ Theaterkrant: Hij steekt van wal met een verhaal over zand dat meteen in de eerste twintig minuten al zo vol zit met razend boeiende feiten, straten & stegen en wonderlijkheden, dat dit uur verteltoneel over ‘het leven van de zandkorrel’ van meet af aan niet meer kapot kan. … Jan van den Berg is een verdomd goeie schoolmeester aan wie alles gloeit.

Wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout (de Volkskrant) twitterde: Gaan! Prachtige nieuwe voorstelling OASE over zand. “Wat deeltjes zijn voor de onzichtbare wereld, is zand voor de zichtbare.”

Ionica Smeets twitterde: Oase is prachtig: een wetenschappelijke speurtocht naar en prachtige verhalen over zand. Gaat dat zien!

 

Tekst & spel: Jan van den Berg
Muziek: Najib Cherradi-Hasseni