tgEcho i.s.m. De Veenfabriek
Normaal 17,50 euro
Vrienden 16 euro
CJP/student 16 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
zaterdag 11 januari, 20:30 uur
tgEcho i.s.m. De Veenfabriek
Club Catharsis

★ Een zwart-komische thriller ★

“Deze voorstelling is vernieuwend. Een aanrader voor iedere theaterliefhebber die uitgekeken is op brave toneelstukken. Muziek van John van Oostrum is de kers op de thriller taart die Club Catharsis is.” Theaterparadijs

Wanhopig door de leegte in haar bestaan, gaat een vrouw op zoek naar erkenning en zingeving. Ze belandt in een mysterieuze club. Een plek waar nachtmerries werkelijkheid worden en waar de lucht dik is van vervormde geluiden en vreemde muziek. Waar mensen, anders dan in het echte leven, intens leed juist omarmen in plaats van het te willen verdoven. Wat begint als een spel loopt gruwelijk uit de hand.

Cathartisch rampentheater van het hoogste niveau!

 

Zowel in de voorstellingen van ECHO als in die van de Veenfabriek staat de modderige zoektocht van de mens naar hoe te leven in een maakbare wereld centraal.
In onze moderne, aangeharkte levens voelen we soms de behoefte om onderworpen te zijn aan iets groots en onherroepelijks. Iets dat ons bagage geeft en de ondraaglijke lichtheid van ons bestaan kan compenseren. Dat, en de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet, inspireerde de beide groepen tot het maken van CLUB CATHARSIS.

Is de zin van het leven te vinden in loutering door pijn en leed?

 

Credits:

Concept: toneelgroep ECHO en Roeland Hofman
Tekst en regie: Roeland Hofman
Muziek: John van Oostrum en Gerjan Piksen
Spel: Anna Schoen, Lotte Dunselman, Michaël Bloos, Ilse Geilen, John van Oostrum
Vormgeving: Sascha van Riel

 

Over toneelgroep ECHO en de Veenfabriek

Toneelgroep ECHO is een Arnhems toneelgezelschap dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het Nederlandse theaterveld. Zo bevestigt ook Vincent Kouters die hen in de Volkskrant onlangs typeerde als ‘de groep die de afgelopen tien jaar het Nederlandse theaterlandschap verrijkte met hun fysieke speelstijl’.  Toneelgroep ECHO en bestaat uit theatermakers Anna Schoen en Lotte Dunselman. In hun voorstellingen tonen zij een weerspiegeling van de maatschappij, maar dan wel één waarin alles nét even anders is, als een echo met een ietwat vervormde klank.

Hun werk is een kruising van beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater. Dunselman en Schoen vormen naast de artistieke kern, de vaste spelers van ECHO. Beide actrices worden geroemd om hun uitbundige, rauwe, zeer beeldende speelstijl, wat Dunselman in 2017 de Colombina prijs opleverde.

 

De Veenfabriek maakt sinds 2004 toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locatie, in theaters en in de Veenfabriek Leiden. In 2017 heeft schrijver en regisseur Joeri Vos zich bij de Veenfabriek aangesloten en is hij samen met Paul Koek artistiek leider. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëert de Veenfabriek interdisciplinaire ervaringen, waarin alle zintuigen worden aangesproken. De Veenfabriek behoort tot de eredivisie van het Nederlandse muziektheater.

In het gehele oeuvre van de Veenfabriek wordt blijk gegeven van mededogen. Er wordt vertrokken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. Deze unieke en open manier van werken wordt door het publiek, collega’s én in het muziek- en theateronderwijs enorm gewaardeerd.

Naast de voorstellingen ontstaan succesvolle initiatieven die extra betekenis en waarde toevoegen. Zo worden politieke debatten georganiseerd, ontmoeten driehonderd Leidenaren elkaar bij een ontbijt op een boerenerf of krijgen wetenschappers een podium om hun kennis en inzichten met het publiek te delen. Dit alles samen vormt de ervaring die het publiek met ons beleeft.

 

De pers over toneelgroep ECHO

 

‘Door de combinatie van de absurdistische tekst en de hysterische beelden kriebelt de lach onbedaarlijk in je keel. Tot je het lachen niet meer kunt inhouden en alleen nog gefascineerd, bij vlagen vol ongeloof, naar het toneel kan staren.’

Elisabeth Oosterling, Theaterkrant, BOTTEN, 4 sterren

 

‘En het publiek, dat zit gefascineerd te kijken naar een heerlijk potje tegendraads fysiek theater dat het opneemt voor diversiteit en verbeelding.’

★★★★ Karin Veraart, de Volkskrant over BURGERLIJKE SCHEMERING.

‘Fascinerend, als een treinongeluk dat recht voor je ogen plaatsvindt.’
★★★★ Vincent Kouters Volkskrant over Hotel informatie,

De overdrijving maakt De moraalridder tot een hilarische deconstructie van de strijd tussen activistisch en gematigd links, die scherp de zwakke plekken aan beide kanten van de discussie aan de orde stelt.

Marijn Lems, NRC over de Moraalridder

 

 

De Pers over de Veenfabriek

 

“Het interessante aan het recente werk van Vos is de wonderlijke, associatieve dramaturgie (…) Iedere scène is als een autonoom werk, een nieuwe invalshoek op het verbindende thema. Het verschaft de voorstelling een intrinsieke muzikaliteit: de scènes zijn riffs, improvisaties op een basismelodie, dan weer uitgesponnen, dan weer ultrakort, soms met het hele ensemble en dan weer solistisch. De Veenfabriek geeft zo een nieuwe invulling aan het begrip muziektheater”
Theaterkrant 2018