Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theatercollege
zondag 17 december, 16:00 uur
Stine Jensen & Frank Meester
Het opvoedcircus

In een sprankelende theatershow maken de filosofen Frank Meester en Stine Jensen ons hun boeiende en vaak ook komische opvoedperikelen deelachtig.

Aangezien Baby- en kinderverzorging & opvoeding van Dr. Spock niet langer de enige opvoedbijbel is, zoeken ze hun toevlucht ook in de adviezen van oude en nieuwe denkers, van Rousseau en Kant tot Verhaeghe en De Jong. Wanneer doe je het goed als ouder? Ze doen een kloeke poging om deze vraag te beantwoorden en niet langer af te doen met: ‘Opvoeden, je kunt het nooit goed doen’.

Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen het spookbeeld dat kinderen te veel verwend en beschermd worden. Volgens De Jong creëert de hedendaagse opvoeder ‘tefal-jongeren’; deze zijn snel gefrustreerd en vertonen manipulatief gedrag. Rousseau beweert dat je het kind alles zelf moet laten ontdekken, Verhaeghe daarentegen veronderstelt dat het juist autoriteit behoeft. Kant zei: ‘Een mens is pas een mens door zijn opvoeding’. Kennelijk laveren opvoeders al eeuwenlang tussen kinderen disciplineren en vrijheid geven.

Met humor en zelfspot banen de ervaringsdeskundigen Stine Jensen (gescheiden, één dochter van zes) en Frank Meester (getrouwd, twee tienerzonen) zich een weg door het opvoeddoolhof, vastbesloten het juiste midden te vinden. In deze interactieve voorstelling vol muziek en filmpjes sparen ze zichzelf niet. In het land der blinden, is éénoog koning.

Zin om er even helemaal uit te zijn? Weg van de handenbindertjes, van de oeverloos, eindeloos en wezenloos schermkijkende pubers? Kom naar Het opvoedcircus!

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. In de televisieserie Dus Ik Ben over de wortels van onze identiteit – gebaseerd op haar gelijknamige bestseller – maakte ze in 2016 ook een aflevering over opvoeden. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met de Zilveren Griffel. Voor de VPRO creëerde ze in 2013 de televisieserie Licht op het Noorden over het echte Scandinavië achter de clichés.
stinejensen.nl

Frank Meester is filosoof, publicist en musicus. Hij heeft diverse boeken geschreven, waaronder een aantal samen met zijn broer (Gebroeders Meester). Daarnaast verschijnen er regelmatig columns van zijn hand in Filosofie Magazine, de Volkskrant en Trouw. Hij was onder meer te zien in de televisieseries Dus Ik Ben en Dus Ik Ben, jr. van Stine Jensen. Hij zingt en speelt contrabas en gitaar in de formatie Hot Club de Frank (gipsy jazz, klezmer en Nederlandstalige swing) en samen met zijn zonen, in de popband THE MAESTROs.
frankmeester.tumblr.com