Normaal € 16,00
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
+ nagesprek
zaterdag 7 januari, 20:30 uur
Mugmetdegoudentand
Het Vervoegde Leven

Alix Adams – bekend van haar rol van de spirituele Eva uit Hertenkamp – vertelt over een doodgewone en toch bijzondere vrouw geboren in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze speelt fragmenten uit alle stadia van het leven van de vrouw. Het leergierige meisje, de zorgzame moeder, de teleurgestelde echtgenote en de demente eenzame oma. Die laatste weet ondanks haar verwarde geest moeiteloos de beelden van haar jeugd op te roepen. En zo is de voorstelling behalve een portret ook een soort kijkdoos in de werking van ons brein en welke plaats herinneringen daar in hebben.

Het vervoegde leven is een theatrale en ontroerende biografie. Een vrouw die onze moeder of onze oma geweest had kunnen zijn. Een vrouw met mooie en minder mooie herinneringen. En een vrouw die zich niks voor zou kunnen stellen bij onze tijd van mobiele telefoons, sociale media en zelfprofilering.

Joost II Sickenga heeft in een serie korte teksten deze vrouw tot leven gewekt. Iedere alinea leest als een kort gedicht. Haar leven is een vervoegd leven. Langs de strakke schoolse lijnen van de werkwoordvervoegingen krijgt het vorm. Werken, willen, trouwen, wandelen, hebben, fluisteren. In een landschap van video en geluid vormt het geheel een monument voor een onzichtbaar leven, waarin veel te herkennen valt.

alix-adams-door-marije-rispens Alix Adams

vervoegd-05-sanne-peper  vervoegd-01-sanne-peper  vervoegd-09-sanne-peper  vervoegd-11-sanne-peper

★★★★ NRC: “De verwarring van de oudere vrouw geeft Adams indringend gestalte, vooral dankzij snelle wisselingen van leeftijd en stemming. Prachtig is de passage dat ze in elk meisje, in elke jonge vrouw en iedere jonge moeder zichzelf ziet, zoals ze eens was. Ze verlangt ernaar weer te zijn als toen. (…) Adams balanceert perfect op de grens van jeugd en ouderdom.” Lees meer…
★★★ Het Parool: “Het vervoegde leven is een intrigerende theatervoorstelling. Slechts kleine theatrale middelen in Het vervoegde leven zijn nodig om het publiek te intrigeren. In de losse scènes blijft de vrouw een voorbijganger zonder gezicht. (…) Met een ‘zij’ zo algemeen dat we er altijd wel één van de vrouwen die we zelf hebben gekend in kunnen herkennen, omdat hun leven ooit ook zo is vervoegd.” Lees meer…
★★★ Theaterkrant: “Monumentje voor een leven in de schaduw. (…) De tekst is poëtisch en laat door het fragmentarische karakter veel ruimte voor verbeelding. Zo veel ruimte, zo lijkt het, dat de ploeg achter de voorstelling de behoefte kreeg om die ruimte te vullen.” Lees meer…

“Prachtig hoe ze met film op de achtergrond de story over alle moeders pakkend maakt. De start in het bomenlaantje vind ik hoogstaand van woordspelingen. De kunst om het verdriet van je moeder neer te zetten zoals zij dit deed, vind ik bewonderenswaardig.’”(Gerda, bezoeker van de voorstelling in Theater Bellevue)

 

Omdat de voorstelling aan de korte kant is (50 minuten) hebben we in overleg met Mugmetdegoudentand aansluitend op de voorstelling een nagesprek georganiseerd.
Actrice Alix Adams gaat graag met u in gesprek over de voorstelling. Het gesprek wordt geleid door Babette Mulders.

 

Spel en regie: Alix Adams
Tekst: Joost II Sickenga
Eindregie: Carina Molier
Decor: Christiaan Klasema
Techniek: Joren Rupert
Kostuum: Ronald van der Kemp
Affichebeeld: Ellis Faas
Scènefoto’s: Sanne Peper
Video: Annemarie van Buuren
Co-productie: Ha-ha het leven en Bellevue Lunchtheater

www.mugmetdegoudentand.nl