Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
extra voorstelling!
woensdag 17 december, 20:30 uur
Mugmetdegoudentand
Sinaasappelstraat

Joan Nederlof liet zich voor Sinaasappelstraat inspireren door de Franse filosoof Alexis de Tocqueville en door Mien van Dam, een sociaal-democrate uit de Haagse Sinaasappelstraat (de grootmoeder van Joan). De Tocqueville deed aan het begin van de negentiende eeuw diepgaand onderzoek naar de sterke, maar vooral ook de zwakke kanten van de democratie. En hij kwam daarbij tot verrassende inzichten en voorspellingen. Mien van Dam leefde op haar beurt gedurende de hele vorige eeuw en kende Willem Drees persoonlijk. Ook was Mien van Dam de grootmoeder van Nederlof. De laatste roept Mien terug van gene zijde om samen een klein onderzoekje te doen naar de staat van de democratie anno 2014.

Credits
Spel, regie en tekst: Joan Nederlof
Fotografie affiche: Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin
Grafische vormgeving: Floor Koomen
Toneelbeeld: Christiaan Klasema
Met speciale dank aan Dee Norris

Biografie
Joan Nederlof studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam en was medeoprichter van mugmetdegoudentand. Sindsdien speelde ze in vele producties. Sinds 1997 richtte ze zich voornamelijk op het schrijven voor televisie en ontwikkelde ze met regisseur Pieter Kramer in totaal 36 afleveringen van de drie-onder-een-kap dramaserie Hertenkamp waarin ze ook acteerde. Nederlof kreeg een Gouden Kalf (2001, ‘beste actrice’) en een Gouden Beeld (2000, ‘beste actrice’) voor haar rol (“Grace Keeley “) in Hertenkamp. Naast haar werk voor de Mug schreef Nederlof ook mee aan televisieseries als Gooische Vrouwen en speelde ze gastrollen in diverse televisieseries en films. In 2005 keerde ze terug op toneel bij mugmetdegoudentand en schreef ze de tekst voor verschillende voorstellingen.
Uit de pers:
Soms heb ik het gevoel dat ik overal buiten sta, door Jessica van Geel in NRC Handelsblad, 22 nov 2014
Nederlofs spel laat prachtig zien hoe haar karakter verscheurd is tussen wantrouwen jegens de politiek enerzijds en apathie als burger anderzijds, door Boukje Cnossen, www.theaterkrant.nl, 30 mei 2013.

Sinaasappelstraat-Joan- Nederlof-door- Robin-Vogel1

Sinaasappelstraat-Joan- Nederlof-door- Robin-Vogel5

Sinaasappelstraat-Joan- Nederlof-door- Robin-Vogel7