Mounir Samuel
Normaal 16,50 euro
Vrienden 15 euro
CJP/student 15 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
dinsdag 10 december, 20:30 uur
Mounir Samuel
En toen schip God Mounir

★ De grenzen van geloof, gender, geaardheid en geografie worden op scherp gezet ★

In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. ‘En toen schiep God Mounir’ is een tragikomische voorstelling die de confrontatie niet schuwt en tot nadenken stemt. Aan de hand van de zeven scheppingsdagen neemt hij de kijker mee op wereldreis.
Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29) die onder andere bekend is door zijn werk als journalist, schrijver en opiniemaker.

‘En toen schiep God Mounir’ is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is.
De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man.
Mounir Samuel: “Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”

 

Recensie Theaterkrant:

‘Hoewel de voorstelling zeer persoonlijk is, gaat het uiteindelijk over dingen die groter zijn dan hijzelf: geloof, verandering, de mens.’Theaterkrant
Hele link: https://www.theaterkrant.nl/recensie/en-toen-schiep-god-mounir/mounir-samuel/

Recensie Winq:

Mounir toont zich de meester van het ongemak. Met deze autobiografische aanpak legt hij een flink aantal pijnlijke aders bloot in de Nederlandse maatschappij.’Winq

Hele link: https://winq.nl/articles/230178/en-toen-schiep-god-mounir/

 

Interview in NRC voorafgaand aan de première:

Mounir Samuel: “Ik wil dat iedere persoon die binnenkomt even z’n primaire identiteit vergeet. Als jij homo bent, dan hoop ik dat je zo gefascineerd bent door mijn liefdesspel met vrouwen dat je je even hetero waant. Als je wit bent, je je even zwart voelt. Als je moslim bent, je geraakt wordt door die christen die vol overgave God aanbidt.” NRC

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/27/ik-wil-dat-homos-zich-hetero-wanen-en-moslims-christen-a3954763

 

Een video item bij Nieuwe Maan:

Interview met Mounir en voorstellingsbeelden in Grand Theatre in Groningen.

https://youtu.be/O5SHb_HhVjk

De productie van Stichting Publieke Werken staat onder regie van Hesdy Lonwijk (o.a. Feuten).