Martin Simek
Normaal 16,50 euro
Vrienden 15 euro
CJP/student 15 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Literair
zondag 5 april, 16:00 uur
Martin Simek
Hoe ik herinnerd wil worden

★ De afscheidstournee van een groot interviewer ★

“Wij zijn al overal geweest, maar wij zijn nog nergens.”

Hoe ik herinnerd wil worden is het laatste soloprogramma van Martin Šimek, zijn magnum opus. En je kunt ook nu weer rekenen op een boeiende theatermiddag met de typische stijl en flaire van Simek.

Terwijl de Russische tanks Praag inreden, vertrok Šimek met twee tennisrackets per trein naar Amsterdam. Het toeval zou steeds zijn leven bepalen. Šimek ontwikkelde zich tot tennisleraar, schrijver, cartoonist en theatermaker. En natuurlijk werd hij een van de beste interviewers van ons land.

 

“Ooit, ik was 22, 23, werd ik op straat aangesproken door een man die een groot talent in mij zag. Het verbaasde me niks. Ik was er klaar voor. Voor wat, dat wist ik nog niet precies, maar dat ging de man mij uitleggen. Hij nodigde me uit in een duur restaurant in het hart van de stad. Het soort restaurant waarvan ik altijd had geweten dat ik er thuis hoorde, maar dit was eerder dan gepland. Er stond een lange tafel voor ons klaar. We bleken met velen te zijn.

De man zat aan het hoofd en zei niets. Aan de blikken van de andere genodigden zag ik dat zij hier met dezelfde verwachtingen naartoe waren gekomen als ik. Maar nu we met zo velen waren, sloeg de twijfel toe. Bij de meesten leidde het tot grote woede. Ik bleef als enige over, samen met de man. Ik was zijn gast, hij wilde van geen protest weten. Samen hebben we heerlijk gegeten en onbedaarlijk gelachen. Het was mijn eerste grote misverstand maar onderscheidde zich door de onmiddellijke ontknoping.
De meeste misverstanden zijn hardnekkiger.”

 

“Wij zijn al overal geweest, maar wij zijn nog nergens.”
Martin Simek