Marjolijn van Heemstra & Sadettin Kirmiziyüz
Normaal 17,50 euro
Vrienden 16 euro
CJP/student 16 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
zaterdag 19 oktober, 20:30 uur
Marjolijn van Heemstra & Sadettin Kirmiziyüz
Lawrence of Arabia

★ Zevenentwintig scènes die nog misten in de film ★
★ LAATSTE KAARTEN ★

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

De Volkskrant: “In de toneelversie van Lawrence of Arabia worden de belangrijkste historische missers rechtgezet”


Over de voorstelling Lawrence of Arabia van Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz

De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.

Sadettin Kirmiziyüz was in juli 2019 te gast op NPO Radio 1 bij programma Cinema OVT waar de filmklassieker Lawrence of Arabia centraal stond. Luister terug.

Concept: Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz
Tekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra
Eindregie: Eva Line de Boer
Spel: Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
Dramaturgie: Liet Lenshoek
Licht: Ge Wegman
Kostuum en decor: Sacha Zwiers
Muziek: Roald van Oosten
Productie: Anna Schaap
Marketing: Dieke van der Spek
Impresariaat: Alles voor de Kunsten
Een productie van stg. Marjolijn van Heemstra en Trouble Man

 

Scènefoto’s door Sanne Peper