Karina Holla
Normaal 17,50 euro
Vrienden 16 euro
CJP/student 16 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
woensdag 20 november, 20:30 uur
Karina Holla
Oorlogsvrouwen

★ Winnares van de grote toneelprijs Theo d’Or 2018 ★

Een stuk over de verhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. Vrouwen in onmenselijke omstandigheden. Gebaseerd op ‘De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht’ van Svetlana Alexijevitsj. Zij heeft 300 vrouwen geïnterviewd over hun ervaringen als soldaat in de tweede wereldoorlog.

Wat zij meemaakten aan het front was zo gruwelijk, dat ze er lange tijd over moesten zwijgen. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze zijn mecaniciens, soldaten van  afweerraketten, ze werpen bommen, zijn piloten van gevechtsvliegtuigen, worden gevangen genomen en gefolterd.
Toch blijven ze vrouwen.

In de vier jaar van de oorlog kunnen ze alles, durven ze alles. Zij slaan een stuk van hun leven over om het vaderland te verdedigen, i.p.v. bruiden werden ze soldaten.

In het begin worden ze bespot en uitgelachen, omdat ze vrouw zijn: jij met die dunne armpjes. Ze krijgen medailles, maar na de oorlog mogen ze niet over hun ervaringen praten, alleen de heldenverhalen van de mannen mogen gehoord worden. Vrouwen ervaren de oorlog anders dan mannen.

 

Karina Holla: concept en spel
Roman Brasser, Aleksej Ovsiannikov: zang
Mette Bouhuijs: regie
Svetlana Alexijevitsj: tekst
Dries van der Post: choreografie
Theun Mosk: scenografie advies
Fer Smidt: kostuums
Rikard Borggård: muziek
Grischa Runge: licht
John Lippens: decor