Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziektheater
zondag 26 november, 16:00 uur
JANE muziektheater & Katinka Polderman
Over de beiaardier die in een klok veranderde

Muziektheatervoorstelling “Over de beiaardier die in een klok veranderde” vertelt het tragikomische verhaal over het leven en dood van een beiaardier en zijn wedergeboorte als klok. Centraal staat zijn optreden voor Lou Reed in New York.

Katinka Polderman vertelt en zingt het verhaal, samen met de filmbeelden en performance van Paul en Menno de Nooijer en composities van Jorrit Tamminga. Erik Bosgraaf, Bart de Vrees en Izhar Elias ondersteunen met hun live muziek en elektronische klanken de wonderbaarlijke geschiedenis van de klok, onder regie van Karina Kroft.

Het verhaal wordt verteld met persoonlijke en anekdotische liedjes en teksten, muziek geïnspireerd op het lievelingsrepetoire van de beiaardier (Perfect Day, Tico Tico), klanken die dicht bij de beiaardier stonden (zee, beiaardklokken), videobeelden (animaties van de kerktoren) en archiefbeelden (de jonge beiaardier in het televisieprogramma Verrekijker, fragment beiaardier in Top2000 a Go-Go). Ook wordt het gietproces van een klok uitgelegd en de filmbeelden laten verschillende scheppingsprocessen zien, bijvoorbeeld met klei-animaties.

★★★★★ De Telegraaf, Algemeen Dagblad, PZC, Spijkers met Koppen, Nooit meer Slapen, De Ochtend Van 4, Omroep Zeeland, Tijd voor Max.
“Avontuurlijke samenwerking waarbij film, muziek en theater samensmelten”
“Het theaterstuk speelt nog door in mijn hoofd”
“De scènes liepen ook zo vloeiend in elkaar over. En alles zo subtiel gedaan”
“Mijn hoofd zit nog vol van de beelden en de muziek”
“Een indrukwekkend verhaal, eigentijds theater en mooie muziek”
“Ontzettend knap gedaan hoe een persoonlijk verhaal is vertaald naar het podium”
“Het eind was zo hoopvol, ontroerend!”
“Prachtig eerbetoon aan wereldberoemde stadsbeiaardier”
★★★★★

Componist en initiatiefnemer Jorrit Tamminga is de zoon van de beiaardier, de hoofdpersoon van “Over de beiaardier die in een klok veranderde”. “Met De Klok ga ik verder met de uitwerking en inzet van onze beeld- en muziektaal, zoals vaak in mijn samenwerking met Paul, Menno, Erik en Izhar. In de samenwerking met Katinka pas ik een eigen vorm van songwriting toe, om haar teksten van elektronische muziek te voorzien”.

Katinka Polderman: “Bij het maken van “Over de beiaardier die in een klok veranderde” ontstaan de liedjes in samenspraak met de overige makers en staan ze in dienst van de voorstelling, waardoor er andere onderwerpen worden aangesneden dan die waar ik normaal zelf mee zou komen. Voor deze voorstelling schrijf ik ook wat meer sfeervolle, theatrale, duidelijk niet-cabareteske liedjes. Er is in deze voorstelling ruimte voor het experiment en ik verheug me daarop”. De oud-oom van Katinka Polderman was ook beiaardier en tevens de leraar van hoofdpersoon.

Paul en Menno de Nooijer: “Het project “Over de beiaardier die in een klok veranderde” is filmisch voor ons zeer inspirerend. De cyclus van het leven speelt vaker een rol in ons werk, de wedergeboorte vormt een mooie extra inspiratie. Het ‘vader en zoon’ thema is ons op de huid geschreven en is in ons werk vrijwel altijd aanwezig”. Paul en Menno hebben de afgelopen jaren filmopnames gemaakt van het hele proces van het maken van de klok. Van het gieten in de gieterij tot het ophangen in de toren.

 

regie: Karina Kroft
tekst en zang: Katinka Polderman
film: Paul en Menno de Nooijer
musici: Erik Bosgraaf, Izhar Elias, Bart de Vrees
decor: Nelly Blessinga
lichtontwerp: Niels Kingma
kostuums: Paul en Menno de Nooijer
techniek: Thomas Koopmans en Elizabet van der Kooij
productie: Marthe van der Hilst
zakelijke leiding: The Rogues – Guusje van Deuren
muziek: Johnn Dowland, Matthias van den Gheyn, Jacob van Eyck, Jorrit Tamminga