JANE muziektheater & Katinka Polderman
Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziektheater
zondag 26 november, 16:00 uur
JANE muziektheater & Katinka Polderman
Over de beiaardier die in een klok veranderde

Het waargebeurde tragikomische verhaal over het leven en de dood van een beiaardier en zijn wedergeboorte als klok. In deze multidisciplinaire voorstelling wordt gezocht naar de perfecte samenkomst van film, muziek en theater.

Katinka Polderman vertelt, samen met filmmakers/performers Paul en Menno de Nooijer en componist Jorrit Tamminga het verhaal. Erik Bosgraaf, Izhar Elias en Bart de Vrees ondersteunen met hun live muziek en elektronische klanken de wonderbaarlijke geschiedenis van de klok.

zang, tekst Katinka Polderman
regie Karina Kroft
muziek Jorrit Tamminga
film Paul de Nooijer, Menno de Nooijer
musici Erik Bosgraaf, Izhar Elias, Bart de Vrees
decor Nelly Blessinga
lichtontwerp Niels Kingma

 

OVER DE BEIAARDIER… gaat niet alleen over het leven en de dood van de beiaardier, maar ook over de rouwverwerking van hen die hij achterliet.  Thema’s zijn de relatie tussen vaders en zonen, de circulaire beweging van het leven en het doorgeven van dat wat waardevol is. De Klok is gebaseerd op twee vaders en twee zoons.

 

DE MAKERS OVER DE VOORSTELLING
Componist en initiatiefnemer Jorrit Tamminga is de zoon van de beiaardier, de hoofdpersoon van OVER DE BEIAARDIER… “Met De Klok ga ik verder met de uitwerking en inzet van onze beeld- en muziektaal, zoals vaak in mijn samenwerking met Paul, Menno, Erik en Izhar. In de samenwerking met Katinka pas ik een eigen vorm van songwriting toe, om haar teksten van elektronische muziek te voorzien”.

Katinka Polderman: “Bij het maken van OVER DE BEIAARDIER… ontstaan de liedjes in samenspraak met de overige makers en staan ze in dienst van de voorstelling, waardoor er andere onderwerpen worden aangesneden dan die waar ik normaal zelf mee zou komen. Voor deze voorstelling schrijf ik ook wat meer sfeervolle, theatrale, duidelijk niet-cabareteske liedjes. Er is in deze voorstelling ruimte voor het experiment en ik verheug me daarop”. De oud-oom van Katinka Polderman was ook beiaardier en tevens de leraar van de hoofdpersoon.

Paul en Menno de Nooijer: “Het project OVER DE BEIAARDIER… is filmisch voor ons zeer inspirerend. De cyclus van het leven speelt vaker een rol in ons werk, de wedergeboorte vormt een mooie extra inspiratie. Het ‘vader en zoon’ thema is ons op de huid geschreven en is in ons werk vrijwel altijd aanwezig”. Paul en Menno hebben de afgelopen jaren filmopnames gemaakt van het hele proces van het maken van de klok. Van het gieten in de gieterij tot het ophangen in de toren.