JANE muziektheater & Katinka Polderman
Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziektheater
zondag 26 november, 16:00 uur
JANE muziektheater & Katinka Polderman
Over de beiaardier die in een klok veranderde

Muziektheatervoorstelling ‘Over de beiaardier die in een klok veranderde’ vertelt het waargebeurde tragikomische verhaal over een beiaardier en zijn zoon. In deze multidisciplinaire voorstelling wordt gezocht naar de perfecte samenkomst van film, muziek en theater. Katinka Polderman vertelt, samen met filmmakers/performers Paul en Menno de Nooijer en componist Jorrit Tamminga het verhaal. Erik Bosgraaf, Izhar Elias en Bart de Vrees ondersteunen met hun live muziek en elektronische klanken de wonderbaarlijke geschiedenis van de klok.

Onze hoofdpersoon, de beiaardier Sjoerd Tamminga wordt in 1947 geboren en kan vanuit zijn kinderkamertje de kerktoren zien. In zijn jeugd ontwikkelt hij een liefde voor de beiaard, aangewakkerd door zijn pianoleraar die tevens de stadsbeiaardier was en toevalligerwijs tevens de oom van Katinka Polderman – zie hier zijn optreden voor de NTR op elfjarige leeftijd. Sjoerd bouwde van melkflessen en onderbroekenelastiek zijn eigen beiaard waarop hij in zijn kinderkamer kon oefenen. Zijn kamertje was op de zolder van het ouderlijk huis met uitzicht op de toren én de beiaard, zijn grote liefde. Zijn carrière ontwikkelt zich verder tijdens zijn studie in Amsterdam waar hij zoveel mogelijk beiaard probeert te spelen. Uiteindelijk krijgt hij met grote onderscheiding zijn beiaarddiploma aan de beiaardschool. Daarna wordt hij in 1977 benoemd tot stadsbeiaardier – ‘de hoogste ambtenaar’ zoals hij dat zelf noemt. Het absolute hoogtepunt van zijn carrière is ongetwijfeld de vertolking van Perfect Day voor Lou Reed in New York in 2009 – hier te bekijken. Daarna wordt de beiaardier in 2013 plotseling getroffen door een korte en hevige depressie. Op het dieptepunt van deze ziekte beklimt hij ’s ochtendsvroeg nog éénmaal zijn geliefde toren en springt naar beneden. De inwoners van het stadje besluiten ter nagedachtenis aan de beiaardier een grote klok te laten gieten. Eerst wordt de gietvorm van leem gemaakt, de valse klok. Daarna verhit men het brons. Het vloeibare brons wordt in de gietvorm gegoten en daarna moet de klok afkoelen. Als de klok volledig is afgekoeld wordt de klok ontmanteld en gestemd. Op 11 maart 2015 is de gloednieuwe klok in de toren gehesen en de reïncarnatie van de beiaardier hangt daar sindsdien voor eeuwig. 

OVER DE BEIAARDIER… gaat niet alleen over het leven en de zelfmoord van de beiaardier, maar ook over de rouwverwerking van hen die hij achterliet. Door de zelfmoord precies op het midden van de voorstelling te plaatsen, is er zowel ruimte voor de aanloop naar het drama, als voor de echo daarvan. Thema’s zijn de relatie tussen vaders en zonen, de circulaire beweging van het leven en het doorgeven van dat wat waardevol is. De Klok is gebaseerd op twee vaders en twee zoons: Sjoerd en Jorrit Tamminga en Paul en Menno de Nooijer. OVER DE BEIAARDIER… is een multidisciplinaire voorstelling waarin gezocht wordt naar de perfecte synchrese tussen film, live muziek en theater. Katinka Polderman vertelt/zingt het verhaal, samen met de filmbeelden en performance van Paul en Menno de Nooijer en composities van Jorrit Tamminga. Erik Bosgraaf, Izhar Elias en Bart de Vrees ondersteunen met hun live muziek en elektronische klanken de wonderbaarlijke geschiedenis van de klok, onder regie van Karina Kroft. 

DE MAKERS 
Regie: Karina Kroft
Tekst/zang: Katinka Polderman
Muziek: Jorrit Tamminga
Film: Paul en Menno de Nooijer
Musici: Erik Bosgraaf, Izhar Elias, Bart de Vrees
Decor: Nelly Blessinga
Lichtontwerp: Niels Kingma
Techniek: Thomas Koopmans, Elizabet van der Kooij
Producent: The Rogues, Guusje van Deuren

DE MAKERS OVER DE VOORSTELLING 
Componist en initiatiefnemer Jorrit Tamminga is de zoon van de beiaardier, de hoofdpersoon van OVER DE BEIAARDIER… “Met De Klok ga ik verder met de uitwerking en inzet van onze beeld- en muziektaal, zoals vaak in mijn samenwerking met Paul, Menno, Erik en Izhar. In de samenwerking met Katinka pas ik een eigen vorm van songwriting toe, om haar teksten van elektronische muziek te voorzien”.

Katinka Polderman: “Bij het maken van OVER DE BEIAARDIER… ontstaan de liedjes in samenspraak met de overige makers en staan ze in dienst van de voorstelling, waardoor er andere onderwerpen worden aangesneden dan die waar ik normaal zelf mee zou komen. Voor deze voorstelling schrijf ik ook wat meer sfeervolle, theatrale, duidelijk niet-cabareteske liedjes. Er is in deze voorstelling ruimte voor het experiment en ik verheug me daarop”. De oud-oom van Katinka Polderman was ook beiaardier en tevens de leraar van hoofdpersoon.

Paul en Menno de Nooijer: “Het project OVER DE BEIAARDIER… is filmisch voor ons zeer inspirerend. De cyclus van het leven speelt vaker een rol in ons werk, de wedergeboorte vormt een mooie extra inspiratie. Het ‘vader en zoon’ thema is ons op de huid geschreven en is in ons werk vrijwel altijd aanwezig”. Paul en Menno hebben de afgelopen jaren filmopnames gemaakt van het hele proces van het maken van de klok. Van het gieten in de gieterij tot het ophangen in de toren.