Het Zuidelijk Toneel / Bram Jansen
Normaal 17,50 euro
Vrienden 16 euro
CJP/student 16 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
Verplaats van 28 maart naar 9 mei
zaterdag 9 mei, 20:30 uur
Het Zuidelijk Toneel / Bram Jansen
Casting the pass

★ Over #MeToo, macht en moraal ★

Waar macht is, is misbruik nooit ver weg. De wereldwijde #Metoo beweging bracht ook in Nederland machtsmisbruik in de film-, theater- en sportwereld naar buiten. In Casting ‘The Pass’ onderzoekt regisseur Bram Jansen de relatie tussen dader en slachtoffer.

Een jonge acteur (Jord Knotter) doet auditie voor zijn droomrol: topvoetballer in het theaterstuk ‘The Pass’. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector (Gerardjan Rijnders) waar hij, eenmaal binnen, langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping. Waar rollen worden verwisseld, grenzen worden opgerekt en verlegd.

Het oorspronkelijke toneelstuk en de gelijknamige film The Pass van John Donnelly tonen hoe een (ogenschijnlijk) romantische en erotische interactie tussen twee jonge voetbalprofs grote invloed heeft op het leven en de carrière van één van hen. Het is het uitgangspunt voor de theatervoorstelling, waarvoor Jansen – dichtbij het vuur en onderdeel van het systeem dat misbruik tot nu toe mogelijk maakte – put uit eigen ervaringen en die van zijn omgeving.

Casting ‘The Pass’ is geen afrekening met #Metoo-beschuldigden, noch een vergoelijking van grensoverschrijdend gedrag. Na de schok van de onthullingen, de mediahype en het gegniffel, is het tijd voor empowerment. Het is een poging het complexe thema invoelbaar en inzichtelijk te maken en een pleidooi voor het herzien van machtsstructuren en moraal.

Concept & regie: Bram Jansen
Spel: Jord Knotter, Gerardjan Rijnders
Dramaturgisch advies: Piet Menu