Helmert Woudenberg
Normaal 18 euro
Vrienden 16,50 euro
CJP/student 16,50 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
woensdag 6 mei, 20:30 uur
Helmert Woudenberg
Van Huis Uit

★ De grootmeester van het solotoneel ★

In Van Huis uit grijpt Helmert Woudenberg terug op twee eerdere solo’s namelijk Übermensch en Waterman. Beide monologen worden in een nieuwe vorm naast elkaar op één avond gespeeld.

Twee jongens groeien op in andere tijden en verschillende omgevingen.

De een op het platteland, nog voor de Eerste Wereldoorlog, in een Duits gezin met veel huiselijk geweld onder een sterke vader en een zwakke moeder. Mijn moeder is bij uitstek een vrouw, hoe ze hier vinden dat een vrouw hoort te zijn. Minzaam en geduldig. Bereid zich onvoorwaardelijk op te offeren voor haar gezin en volkomen op te gaan in de dienstbaarheid die ze geacht wordt mijn vader te verlenen.

De ander groeit op in Amsterdam, in de Tweede Wereldoorlog, in een Joods gezin van veertien kinderen met een sterke moeder en een zwakke vader.
De Joden moeten zich aanmelden voor deportatie. Wil mijn vader dat gaan doen, mag dat van mijn moeder niet. Zegt ze: ‘We gaan niet. Nooit. En het zal wel loslopen allemaal. Wie zijn wij nou? Wij zijn toch niet belangrijk voor ze? Ze weten niet eens van ons bestaan’. Maar dat weten ze wel.

In Van Huis uit staan twee onthutsende verhalen tegenover elkaar, verhalen waarin we zien hoe de maatschappelijke omstandigheden, maar toch vooral het contact met onze ouders, bepalend zijn voor hoe we als volwassenen in het leven komen te staan.

RECENSIE WATERMAN, Volkskrant gepubliceerd op 06 februari 2009
Vincent Kouters

“Helmert Woudenberg vertelt een meeslepend onderduikverhaal.
Op het eerste gezicht lijkt hij onuitstaanbaar, de Joodse Hatty Waterman – zo’n aan zijn stoel gekluisterde mopper-opa die alleen maar over vroeger kan praten: ‘Ik heb de oorlog nog overleefd.’ Om vervolgens uit te weiden over alle verschrikkingen die de Joden zijn aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. Maar het moralistische geschiedenislesje in Helmert Woudenbergs solovoorstelling Waterman verandert al snel in een meeslepend onderduikverhaal, meesterlijk verteld door Woudenberg, die van de oude knorrepot een beklagenswaardig personage maakt zonder een moment sentimenteel te worden.”

 

RECENSIE ÜBERMENSCH, NRC
Henk van Gelder

“Ook met deze voorstelling bewijst Helmert Woudenberg weer dat hij de grootmeester van het solotoneel is.”