Frans van Deursen en Mirjam van Hengel (Leo Vroman)
Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziek
vrijdag 10 maart, 20:00 uur
Frans van Deursen en Mirjam van Hengel (Leo Vroman)
De vogel in mijn borst

LET OP! Deze voorstelling begint om 20:00 uur!

Op 22 februari 2014 overleed ‘de vlakbijste dichter van Nederland’, Leo Vroman. Een dag later raakten zijn regels postuum alsnog het hart van zanger Frans van Deursen, die nog nooit één gedicht van Vroman gelezen had. Nooit te oud om te leren, ging hij op ontdekkingstocht door de enorme berg gedichten die Vroman heeft nagelaten en vond daar onnoemelijk veel moois. De schoonheid van de woorden, de humor, de liefde, de scherpte, het dwarsige. De schijnbare eenvoud van de regels, de speelsheid. Dwalend door al dat moois, wist Van Deursen al snel: deze gedichten moet ik zingen. En dus vroeg hij een uitgelezen gezelschap muzikanten ze op muziek te zetten. Michiel Borstlap, Spinvis, Jeroen Zijlstra, Bertolf, Wouter Planteijdt, Bob Zimmerman, Henk Hofstede, Rutger Molenkamp, Theo Nijland, Paul de Munnik en Daniel Lohues voorzagen een eigenzinnige selectie uit Vromans werk van hun allermooiste noten.

Het resultaat verscheen in april 2015: de cd De Vogel in mijn Borst. Een jaar eerder al verscheen het hartverscheurend mooie boek Hoe mooi alles, waarin Vromans biografe en redacteur Mirjam van Hengel de even ontroerende als onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis van Leo en Tineke Vroman beschrijft. Hoe ze verliefd worden, maar hoe de oorlog ze uit elkaar drijft. Hoe ze alle contact verliezen wanneer Leo, joods, uit Nederland naar Indië vlucht en in de jappenkampen terechtkomt. Hoe ze elkaar na de bevrijding honderden intieme en erotische brieven schrijven. Pas twee jaar na de oorlog zien ze elkaar weer, in de haven van New York. Hun liefde blijkt onaangetast en duurde een leven lang, tot aan Leo’s dood.

Hoe mooi alles werd lovend ontvangen, vele malen herdrukt en ging in 2015 als toneelstuk in première met Kees Hulst en Esther Scheldwacht in de hoofdrollen. Vroman bracht Van Hengel en Van Deursen samen: in de voorstelling vormen muziek, poëzie en de persoonlijke geschiedenis van de dichter nu als vanzelf een geheel. De Vogel in mijn Borst is eigenlijk één groot gedicht. Een poëtische reis door Vromans leven, liefde en werk, waarbij de toeschouwer wordt ondergedompeld in ontroerende verhalen, wonderschone gedichten en heel veel mooie muziek.

Met Leo Bouwmeester (piano), Wouter Planteijdt (gitaar) en Hein Offermans (bas).

Over Hoe Mooi Alles:
Jan Brokken: ’Een onsterfelijk mooi boek.’
Kees Hulst: ‘Spannend, regelmatig brandende ogen van stille ontroering.’
Adriaan van Dis: ‘Wat een bijzonder goed geschreven boek, zo liefdevol en helder van stijl en toon.’

En over De Vogel in mijn Borst:
Frits Spits: ‘Een prestatie van buitengewoon formaat. Van Deursen is er als één van de eersten in geslaagd muziek op een natuurlijke manier samen te laten gaan met poëzie. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de bescheiden wijze waarop hij de gedichten van Vroman stem heeft gegeven.’

www.devogelinmijnborst.nl