Emiel Sikkema & Wieko Timersma
Normaal 19,50 euro
Vrienden 18 euro
CJP/student 18 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziek
try out
vrijdag 18 oktober, 20:30 uur
Emiel Sikkema & Wieko Timersma
Berlin [syncronized] - ism Burgerweeshuis

★ Muzikaal eerbetoon aan Lou Reed ★

De productie Berlin [Synchronized], is een bewerking van het album Berlin, één van de invloedrijkste albums uit de geschiedenis van de popmuziek. De meest ambitieuze artistieke productie van Lou Reed.

Met audio en video- en animatie technieken wordt het literaire nalatenschap van Reed muzikaal en beeldend uitvergroot. Simultaan met de video projectie voeren musici (vocalisten, gitaristen, pianist, cellist en percussionist) het album Berlin live uit.

Een belangrijk uitgangspunt binnen deze productie zijn de teksten van Lou Reed. Berlin was, volgens Reed, het eerste album waarin hij zijn literaire en artistieke ambities kon realiseren. Reed’s grimmige teksten vertellen het verhaal van het uiteenvallende huwelijk tussen twee gedoemde verslaafden, Caroline en Jim. Hij beschrijft hoe het huwelijk van Caroline en Jim ontaardt in ontrouw, geweld en zelfmoord. Caroline wordt neergezet als een ontrouwe en promiscue vrouw, Jim wordt tussen een intens verlangen, kille minachting en kwaadwilligheid jegens haar heen en weer geslingerd. Onderliggende thematiek van ‘Berlin’ was volgens Reed jaloezie. Literaire en muzikale kwaliteiten zijn onoplosbaar verenigd binnen het oeuvre van Reed.

Zijn teksten belichten thema’s die vandaag de dag nog relevant zijn zoals gender identiteit, seksualiteit en drugs gerelateerde problematiek.

 

Augmented Reality

In het concert wordt Augmented Reality techniek gebruikt middels een AR-applicatie. Beeld, tekst en muziek verworden tot één kunstwerk.

 

De twee voormalige leden van de Groningse band Dark Ravens of Dance, Emiel Sikkema en Wieko Timersma spelen na vijfendertig jaar weer samen in deze productie. Dark Ravens of Dance opgericht in 1979 bestond een paar jaar, tot ongeveer 1984. Ze traden regelmatig op in Groningen, onder andere als voorprogramma van The Sound en Psychedelic Furs.

De productie Berlin [Synchronized] wordt mede mogelijk gemaakt door stichting FIRMA ZEITGEIST, Studio Kort, Vincent Hammingh Graphic Design, Theater Bouwkunde en het Burgerweeshuis. Na de voorstelling zullen de makers in gesprek gaan met het aanwezige publiek.

 

www.berlin-synchronized.com