Diederik van Vleuten
Normaal € 17,50
Vrienden € 16
CJP/student € 16
Plaats reserveren in ons restaurant?
Cabaret
werkvoorstelling
woensdag 18 april, 20:30 uur
Diederik van Vleuten
Nog Nooit Vertoond

Een beeldreis door het familiearchief door een meesterverteller en zijn toverlantaarn.

In 2018 viert Diederik zijn debuut als schrijver van een rijk geïllustreerd boek over zijn familiearchief. Want er is zoveel nog niet verteld en vooral: nog nooit vertoond. Wat zou er gebeuren als hij die enorme schat aan oude foto’s voor een keer in het theater zou presenteren? Als hij zijn publiek anno 2018 een verdwenen wereld zou voortoveren van tropenhelmen en telegrammen, chaperonnes en schipbreuken.

Wat er dan gebeurt moet u zelf komen bekijken. En snel ook, want de voorstelling is maar een half seizoen te zien. Een groot scherm, een stoel, een glaasje water. Misschien zelfs een piano. Een meesterverteller en zijn toverlantaarn. De afsluiting van een historisch drieluik. Nog een keer terug naar vroeger en dan moedig voorwaarts. Dát is Nog Nooit Vertoond.

Diederik van Vleuten maakte drie solovoorstellingen waarin hij zijn familie-geschiedenis tegen het licht hield van de grote geschiedenis. De Van Vleutens en Nederlands-Indië, de Eerste Wereldoorlog en Winston Churchill. Een drieluik van unieke vertelkunst. Geestig en boeiend, ontroerend en confronterend. En zeer gewaardeerd bij publiek en pers.

Tekst en spel: Diederik van Vleuten
Regie: Berend Boudewijn
Theatertechniek: Dennis Verhaeg

 

De pers over Mijn nachten met Churchill:

AD (★★★★★): Persoonlijke vertelling is kwetsbaar juweel
“Zijn derde programma is zonder meer zijn persoonlijkste. (…) Churchill, verbeeld door een bronzen buste die in de hal van het ouderlijk huis stond, is de spil in de vertelling die de toeschouwer aan zijn stoel kluistert. En waarin de verteller wederom een markante familiegeschiedenis revitaliseert. Mijn nachten met Churchill is een juweel. Diederik van Vleuten toont compassie en emotie en is kwetsbaar als nooit tevoren.”

NRC (★★★★): Geraffineerde meesterverteller
“Diederik van Vleuten is de meesterverteller die alle verhalen aan elkaar weet te knopen met ironische terzijdes en een gestileerd soort enthousiasme voor wat hij allemaal te vertellen heeft. (…) Als een jongleur houdt hij constant vier of vijf ballen in de lucht. En zo wekt hij de indruk nog moeiteloos door te kunnen gaan met vertellen.”

Volkskrant (★★★★): Van Vleutel vertelt uiterst vlot en geanimeerd, schakelt vloeiend tussen historisch feit, lachsalvo en doodse stilte.
“Dit is een glansrijk geslaagde poging een familiegeschiedenis te verbinden met de rest van de wereld. (…) Deze prachtformule, een slimme mix van cabaret en geschiedenisles, is in ‘Mijn nachten met Churchill’ nog verder geperfectioneerd(…) Diederik van Vleuten snijdt uiteenlopende onderwerpen aan die toch op natuurlijke wijze in elkaar grijpen. Een associatieketen, noemt hij dat zelf.”

Trouw (★★★★): Fenomenale keten van associaties
“Van het ene verhaal rolt hij in het andere, van de bouillabaisse van zijn moeder naar de legendarische uitspraken van Churchill (‘No Sports!’), van zijn vaders vijftigste verjaardag naar zijn eigen, lethargische studententijd in Amsterdam. (…) Als een dirigent weet van Vleuten de zaal muisstil te krijgen. (…) ‘Mijn nachten met Churchill’ is fenomenaal, overrompelt en ontroert.”

Theaterkrant (★★★★): Met ingetogen bravoure legt van Vleuten zijn hand op de schouder van Churchill.
“Hij verweeft zijn persoonlijke geschiedenis met die van de wereld, zelfs lijkt hij die twee verhaallijnen op sommige momenten in elkaar te laten haken. Daarbij is het altijd spannend waar de grens tussen feit en fictie ligt. (…) Het aanstekelijke enthousiasme van Van Vleuten draagt bij aan de kwaliteit van de voorstelling, want niet alleen de inhoud, maar ook de vorm past hem als een jas.”