Normaal € 16
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziektheater
zaterdag 9 december, 20:30 uur
Dégradé
België

Dégradé neemt u mee naar België met Louis Seynhaeve. Een land dichtbij en onbekend. Een land van cowboys en indianen, van Walen en Vlamingen. Onze Louis is het hoofdkarakter uit Hugo Claus zijn epos: ‘Het verdriet van België’. Claus beschrijft zijn jeugd van 1939 tot 1947 en eindigt met zijn gevleugelde woorden: ‘We gaan zien, we gaan zien, toch?’

In de voorstelling ‘België’ gaan we zien hoe het Louis verder vergaat in een surrealistisch circus. Daar weten we bij Dégradé wel raad mee. Na de poëtische jeugd die Louis kreeg van Hugo Claus speelt hij nu de hoofdrol in een hallucinerende trip. Europa heeft zich nog maar net bevrijd van het fascisme wanneer Louis zijn eerste boek uitbrengt.

Een bestseller die hem de toegang verschaft tot de hogere kringen van de maatschappij. Enkele mislukte romans verder, na zijn terugkeer uit Afrika, zal hij dan ook toe treden tot de Belgische en later tot de Europese politiek. Hiermee verkoopt hij z’n ziel aan de duivel die hem meeneemt naar Zaventem op 22 Maart 2016. Of dit allemaal echt zo is gegaan weten we niet, maar dat de duivel een hoedje draagt is zeker.

Uit de poëtische jeugd van Louis:
Louis probeerde Vuile Sef en Louis Armstrong na te doen, ‘Go down, Moses’ maar het geluid klonk lang niet schraperig genoeg, veel te hoog, en deed zijn keel schrijnen, hij hoestte. Precies zoals hij verwachtte, zei zijn vader: ’Negers nadoen, dat is onze cultuur tegenwoordig’.
Blz. 393 ‘Het verdriet van België’

Degrade-YTHD-720p_Belgie Promo from Dégradé on Vimeo.

 

Toneelgroep de Appel
Carl Beukman en David Geysen werken al jarenlang onder de vlag van het oudste gezelschap van Nederland: Toneelgroep de Appel. Zij maken daar de Off Broadway producties die opvallen door de eigenzinnige stijl die ze hanteren en het best omschreven kan worden als beeldend geluidstheater. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden en geluid raakt rechtstreeks aan de ziel is hun motto. Als publiek kijk je niet naar een verhaal, het overkomt je. Vanuit de behoefte om meer mensen de kans te geven dit te ervaren hebben Geysen/Beukman besloten Dégradé op te zetten. Zodat ze onafhankelijk kunnen reizen met de voorstelling door het hele land.