Dégradé
Normaal € 16
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Muziektheater
zaterdag 9 december, 20:30 uur
Dégradé
België

Dégradé neemt u mee naar België met Louis Seynhaeve. Een land dichtbij en onbekend. Een land van cowboys en indianen, van Walen en Vlamingen. Onze Louis is het hoofdkarakter uit Hugo Claus zijn epos: ‘Het verdriet van België’. Claus beschrijft zijn jeugd van 1939 tot 1947 en eindigt met zijn gevleugelde woorden: ‘We gaan zien, we gaan zien, toch?’

In de voorstelling ‘België’ gaan we zien hoe het Louis verder vergaat in een surrealistisch circus. Daar weten we bij Dégradé wel raad mee. Na de poëtische jeugd die Louis kreeg van Hugo Claus speelt hij nu de hoofdrol in een hallucinerende trip. Europa heeft zich nog maar net bevrijd van het fascisme wanneer Louis zijn eerste boek uitbrengt. Een bestseller die hem de toegang verschaft tot de hogere kringen van de maatschappij. Enkele mislukte romans verder, na zijn terugkeer uit Afrika, zal hij dan ook toe treden tot de Belgische en later tot de Europese politiek. Hiermee verkoopt hij z’n ziel aan de duivel die hem meeneemt naar Zaventem op 22 Maart 2016. Of dit allemaal echt zo is gegaan weten we niet, maar dat de duivel een hoedje draagt is zeker.

Uit de poëtische jeugd van Louis:
Louis probeerde Vuile Sef en Louis Armstrong na te doen, ‘Go down, Moses’ maar het geluid klonk lang niet schraperig genoeg, veel te hoog, en deed zijn keel schrijnen, hij hoestte. Precies zoals hij verwachtte, zei zijn vader: ’Negers nadoen, dat is onze cultuur tegenwoordig’.
Blz. 393 ‘Het verdriet van België’

De makers David Geysen en Carl Beukman waren jaren lang actief bij Toneelgroep De Appel.