Normaal € 17,50
Vrienden € 16,00
CJP/student € 16,00
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
vrijdag 1 april, 20:30 uur
De Nieuw Amsterdam
Pax Europa

Fascinerende talkshow over Europa

“Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?’ En ik zal antwoorden: ‘Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht.’”

PAX Europa is de nieuwste voorstelling van De Nieuw Amsterdam in coproductie met t,arsenaal mechelen en Toneelhuis. In een spannende talkshow komen uiteenlopende gasten samen die de discussie aangaan, die elkaar confronteren met vragen over het Europa van toen, van nu, maar zeker ook dat van morgen. Hoe moet het verder met dit continent dat zo verscheurd dreigt te raken? Hoe bereiken we een manier van samenleven met inwoners die in achtergrond sterk van elkaar verschillen?

PAX Europa toont de wrijving, de discussie en de problemen van het huidige Europa. Maar tegelijkertijd zetten de makers dit tegenover de houding die ook heerst, de hang naar saamhorigheid en verzoening; de wil om een pax, een vrede, te vinden. Een complexe kwestie, maar wel één die iedereen aangaat en urgenter is dan ooit.

PAX Europa is een unieke samenwerking tussen jonge en gevestigde theatermakers, van wie het merendeel zelf een migratieachtergrond heeft. Dat levert een spannende confrontatie op tussen diverse culturen en generaties, die hoe verschillend ze ook zijn, uiteindelijk allemaal één ding gemeen hebben: Europeaan zijn.

De Nieuw Amsterdam sluit de PAX serie af met PAX Europa, een co-productie met t,arsenaal Mechelen en Toneelhuis. Het resultaat van deze unieke samenwerking is te zien op 25 maart 2016, de voorstelling Pax Europa gaat dan première in theater Frascati in Amsterdam.

De veelgeprezen Vlaams-Marokkaanse auteur Fikry El Azzouzi, schrijft speciaal voor PAX Europa een nieuwe tekst. De regie is in handen van Mokhallad Rasem, geboren in Bagdad en sinds zes jaar met veel succes werkzaam in België, waar zijn werk onder andere werd geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival. Mokhallad Rasem is als theatermaker verbonden aan onder andere Toneelhuis.

Credits

Idee / initiatief: Sabri Saad El Hamus en Michael De Cock
Tekst: Fikry El Azzouzi
Regie: Mokhallad Rasem
Begeleiding: Gerardjan Rijnders
Dramaturgie: Kristin Rogghe
Met: Sabri Saad El Hamus, Julia Ghysels, Junior Mthombeni, Anna Schoen en Enkidu Khaled.

Over DNA

DNA (De Nieuw Amsterdam) is een theatergroep die voorstellingen maakt over en voor de wereld om ons heen, de wereld van vandaag die in toenemende staat van verwarring verkeert. Daarvoor zoomen we in op de mens en zijn identiteit. Deze identiteit stellen we in de verschillende voorstellingen steeds weer op een andere manier centraal. Op deze zoektocht vormen zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen mensen onze drijfveer. En steeds weer blijven we daarin alert op generalisaties en zoeken we naar middelen om deze te doorbreken. Door verrassende keuzes te maken in het maakproces van de voorstelling, door bijvoorbeeld makers met diverse achtergronden samen te voegen (van Anna Schoen tot Junior Mthombeni) willen we het publiek confronteren met de culturele diversiteit in onze samenleving en het debat hierover levend houden.