Boekensalon
Normaal 10 euro
Vrienden 10 euro
CJP/student 10 euro
Plaats reserveren in ons restaurant?
Literair
woensdag 23 mei, 20:30 uur
Boekensalon
Arnon Grunberg & Jeroen Hermkens

Boekpresentatie & expositie: ‘Het naaktmodel kijkt terug en ziet alles’

De bijzondere bibliofiele uitgave Het model, de schilder en de schrijver is het resultaat van de samenwerking tussen schrijver Arnon Grunberg en kunstenaar Jeroen Hermkens. In de zomer van 2017 gingen zij op zoek naar het naakt. Niet zo maar naakten, maar mensen met een verhaal. Zo ontmoetten zij een Palestijnse vrouw en een Afghaanse vrouw in Nederland. Maar ze reisden ook naar Wenen, New York en Kiev voor ontmoetingen. Telkens tekende of schilderde Hermkens het naakt terwijl Grunberg een gesprek voerde met het model (man/vrouw). Zo ontstonden indringende naaktportretten in woord en beeld.

Garrelt Verhoeven, directeur van Deventer Verhaal, gaat tijdens deze Boekensalon in gesprek met Arnon Grunberg en Jeroen Hermkens over hun bijzondere samenwerking en hun geschreven en geschilderde naaktportretten.

Na afloop van de salon wandelen we gezamenlijk van het theater naar Boekhandel Praamstra aan de Brink, waar de expositie geopend zal worden. Na afloop is er een drankje in de boekwinkel.

De teksten die Arnon Grunberg schreef over de ontmoetingen en de gelithografeerde portretten van Jeroen Hermkens verschenen eerder in NRC Handelsblad. Nu zijn ze gebundeld in een kolossaal boekwerk, gedrukt in losse katernen die zijn samengebracht in een grote linnen cassette (68×52 cm). Met daarin de verhalen van Grunberg, in de fraaie typografie van Studio026 in Arnhem, en gedrukt op 300-grams lompenpapier. Bij ieder katern is een litho van Hermkens gevoegd, gedrukt in drie drukgangen in het atelier van de kunstenaar op Arches Blanc 250-grams papier van groot formaat (65×50 cm).

Vanavond zal dit bijzondere boek worden gepresenteerd in ons theater en zal tevens een expositie over het boek worden ingericht in boekhandel Praamstra in boekenstad Deventer. Liefhebbers kunnen daar ook terecht om een exemplaar van het werk te bemachtigen. Het boek is op deze avond voor de speciale prijs van € 750 (normale prijs € 975) te verkrijgen.

 

Aanvang boekensalon: 20:30 uur
Opening expositie: 22:30 uur (Boekhandel Praamstra)