Bellevue Theaterproducties
Normaal € 16
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theater
zaterdag 19 mei, 20:30 uur
Bellevue Theaterproducties
Niemandsland

Een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen.
Na veertien jaar keert een pianist terug naar zijn geboorteplaats. Op de berg waar zijn moeder kort geleden is begraven, treft hij een jonge vrouw met wie hij is opgegroeid. Hij was de zoon en zij de werkster, een arbeidsmigrant.
Wat proberen hun gezamenlijke herinneringen uit het verleden hen nu te vertellen? Waar zijn we thuis? Kunnen we wonen in de muziek, of alleen in de stilte van een huis?

In een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen, waarin heden en verleden vervloeien, zoeken twee ontheemden bescherming bij elkaar; in een poging hun eenzaamheid te ontvluchten.

Eva Jansen Manenschijn schreef met Niemandsland een intieme voorstelling in een beeldende, poëtische taal, die doet denken aan de toneelstukken van Marguerite Duras en Jon Fosse.

 

<quote uit script>
Jij keek naar de schepen aan de horizon
Dat onbewoonde gebied
Waar niemand woont
Waar iedereen op doorreis is
De doorreis
Dat is alles
<einde quote uit script>

 

spel: Tijn Docter, Anne-Chris Schulting
tekst: Eva Jansen Manenschijn
regie: Eva Tijken
vormgeving & kostuumontwerp: Janne Sterke, Nelli Bodt
muziek: Christiaan Verbeek
dramaturgie: Florian Helwig, Tom Helmer
beeld: Sanja Marušić

 

Bio’s:
(Schrijver)
Eva Jansen Manenschijn is een talent die bij met haar afstudeertekst On all fours aan de schrijfopleiding in Utrecht (2014) de Its Ro Theater playwriting Award won. Bij het Ro Theater is Eva werkzaam als dramaturg van de familievoorstellingen, zoals De Zere Neus van Bergerac, De Gelaarsde Poes en Snorro.
Van het FPK kreeg zij ook een schrijfbeurs toegekend. ‘Een wereld die bijna tastbaar is en de lezer dan wel toeschouwer volledig in zich op weet te zuigen. Met haar mooie beeldende taal roept de schrijfster een inktzwarte wereld op die er behoorlijk inhakt, en je voorlopig niet loslaat.’ (jury over On all fours).

(Acteur)
Alwin Pulinckx maakte jaren deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Niemandsland is de eerste productie sinds zijn vertrek bij het gezelschap. Hij speelt de zoon die haar in de steek heeft gelaten voor zijn carrière als concertpianist. Pulinckx is met zijn verzorgde voorkomen geknipt voor een rol als musicus. Van buiten kan hij onbewogen, zijn en toch de indruk wekken dat er veel in hem omgaat.

(Actrice)
Anne Chris Schulting is een veelgevraagde actrice van de nieuwe generatie. Ze werkte eerder onder andere met Thibaud Delpeut (in Hedda Gabler), Julie van den Berghe (NTGent / NT), Olivier Diepenhorst (Toneelschuur Producties) en Eva Line de Boer. Met haar fotogenieke expressie kan zij veel betekenis leggen in klein spel.

(Regisseur)
Eva Tijken regisseerde na haar afstuderen in 2013 o.a. voor muziektheatergezelschap Orkater en is werkzaam als regieassistent bij Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2015 is Eva verbonden aan Theater Utrecht als jonge maker. Onder andere met de Nieuwkomer-productie Route Nationale speelde zij zich bij Bellevue Lunchtheater/Bellevue Producties in de kijker.

NRC schreef over deze voorstelling:
‘Een man en een vrouw zijn onderweg naar haar ouders. Ze raken muurvast in een file die misschien wel eeuwig gaat duren. Er komt geen auto aan te pas en toch weten de spelers, omsloten door hoge muren van een wit decor, perfect een gevoel van claustrofobie op te roepen.’

Bellevue Producties is sinds enkele jaren het landelijke verlengde van het lokale, Amsterdamse Bellevue Lunchtheater. Het Lunchtheater is een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. Na de speelperiode in de Paloni Zaal gaan enkele producties op tournee langs de Nederlandse theaters.

www.lunchtheater.nl