AdHoc
Normaal € 16
Vrienden € 14,50
CJP/student € 14,50
Plaats reserveren in ons restaurant?
Theatercollege
vrijdag 16 maart, 20:30 uur
AdHoc
De Oerknal Variaties (nieuwe datum!)

Theater als vrolijke wetenschap.

De eerste dag. De allereerste ooit. Een dag zonder gisteren, stel je voor.
Hoe is die dag begonnen? Uit het niets? Met een oerknal? In zijn nieuwste voorstelling gaat theatermaker Jan van den Berg op zoek naar de verhalen achter die vragen. Hoe alles ooit begon: dingen, mensen, liefde, het heel-al. Hij stort zich op de oerknal. U weet wel, de theorie dat alles uit niets is ontstaan. Een theorie waarover de meningen op z’n zachtst gezegd nogal uiteenlopen. Waarvan sommigen beweren dat ‘ie niet waar is. Want zeg nou zelf: een knal van 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord?

Voor Oerknal Variaties was Van den Berg getuige van opmerkelijke experimenten, sprak hij met voor- en tegenstanders, onverschilligen en experts, en verzamelde hij een schat aan welingelichte verhalen. Verhalen waarvan je als toeschouwer soms niet meer weet of het nou wetenschap is of fictie. Of allebei tegelijk. Omdat hij ze vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt ‘ie.

 

In Oerknal Variaties spelen Jan van den Berg en Jacq Palinckx een theatraal duet voor stem en gitaar, vertelling en muziek.
Met ongerijmde gedachten en ongehoorde klanken storten zij zich op de oerknal.

 

Jan van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. Zijn expedities voeren hem niet naar onbekende plekken op de wereldkaart, maar naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Eerder maakte hij onder meer voorstellingen over elementaire deeltjes (Higgs) en zandkorrels (Oase). Met Oerknal Variaties als nieuwste klap op de vuurpijl. Big Bang wetenschap op het toneel.

Jacq Palinckx is componist en gitarist. Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock en gecomponeerde muziek. De belangrijkste groepen waarvan hij deel uitmaakt(e) zijn: Palinckx, Guus Janssen septet, Maarten Altena Ensemble, Beukorkest en Vlek.

 

Tekst en spel: Jan van den Berg
Gitaar: Jacq Palinckx
Regie: Dirk Groeneveld
Vormgeving: Hannie van den Bergh, Studio HB

De pers over eerdere voorstellingen van Jan van den Berg:
“Jan van den Berg kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.”
Loek Zonneveld (De Groene Amsterdammer) over Oase

“A storytelling session of genius”
Broadway Baby (Edinburgh) over Higgs

“Toneel voor bèta’s, filosofen en dichters. En voor andere nieuwsgierigen.”
Leidsch Dagblad over Hyper

www.theateradhoc.nl 

www.palinckx.nl