Skip to Content

Joep Onderdelinden
Cabaret
woensdag 17 januari, 20:30 uur
Ooit

OOIT, een krakend nieuwe voorstelling van ras-verteller en entertainer Joep Onderdelinden; meerdere malen geroemd om zijn beeldende, hilarische manier van vertellen en wordt zelfs vergeleken met Toon Hermans.

In OOIT zoekt Joep op zijn eigen absurde wijze, samen met zijn publiek het antwoord op de vragen: Hoe blijf ik een ‘blij ei’? Komt het OOIT nog goed? En, was het OOIT eigenlijk beter?

Zijlstra
Muziek
try out
vrijdag 19 januari, 20:30 uur
Waterman

Met het programma Waterman viert Jeroen Zijlstra het twintigjarig bestaan van de band Zijlstra. Na tien theatertournees, dertien cd’s en honderden nummers is voor Zijlstra de zee nog altijd de grootste muze. Als voormalig Noordzeevisser blijft Zijlstra ook als improviserend musicus scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan. Zijlstra zeilt langs de theaters, zichzelf begeleidend op piano, toetsen en gitaar, immer in gezelschap van zijn vertrouwde jazztrompet.

De Stokerij
Theater
zaterdag 20 januari, 20:30 uur
Kiwi, free as a bird

Voor zijn afstuderen aan de toneelschool trok Koen Wouterse (van Nachtgasten) een jaar lang op met de Arnhemse dakloze Anton Kolkman, over wie hij het indringende en keiharde toneelstuk Kiwi, Free As A Bird schreef.

Deze hyperrealistische solovoorstelling gaat over het leven op straat. Het laat zien hoe gemakkelijk ieder mens kan afglijden, hoe weinig mogelijkheden
 er zijn voor hen die zijn afgegleden, maar vooral over hoe je de mooie dingen van het leven op waarde moet schatten. Ondanks zijn politieke en confronterende toon werd de voorstelling een groot succes en hij werd voor meerdere prijzen genomineerd, in zowel in Nederland als België.

Vlak nadat de voorstelling in première ging overleed Anton Kolkman en hoewel hij nog net aan het succes van zijn verhaal heeft kunnen proeven, zijn er veel vragen onbeantwoord gebleven.
Tot nu toe.

De Stokerij
Kindervoorstelling
zondag 21 januari, 15:00 uur
Lekker Belangrijk (6+)

Een kleine voorstelling over het oneindig grote universum voor aardbewoners vanaf 6 jaar.

Lucky kijkt al naar de sterren sinds ze een kind was. Ze weet hoe ver de zon van de aarde staat en hoeveel planeten er zijn en hoe groot zij is ten opzichte van het heelal. Maar nu heeft ze een bijzondere ontdekking gedaan. Ze kent de tijd en de plek waar buitenaards leven zal landen op aarde. Zo meteen komt ze echt alles te weten over wat er buiten de aarde is en gaat ze eindelijk echte vrienden maken. Maar hoe dichter ze bij het grote moment komt, hoe meer vragen ze krijgt over de ontmoeting. Wat moet ze aan? Welke taal spreken ze eigenlijk? En wat als ze veel groter zijn dan zij is of juist onzichtbaar klein? Is ze wel klaar voor die onbekende vrienden van die andere planeet?

Lebbis
Cabaret
try out
dinsdag 23 januari, 20:30 uur
De Bovengrens

Scherpzinnige ideeën, sterke analyses en inspirerende levenslessen

Jarenlang heeft Lebbis gesprekken gevoerd met goede vrienden bij de open haard, tijdens wandelingen en onder het genot van een versnapering. Gedachtenwisselingen over waar we heen zouden kunnen gaan. Als mensheid. Gewoon. Voorbij eten, veiligheid, onderdak. Wat is er voor moois te doen voorbij de Ondergrens? Op naar De Bovengrens.

Samen met u wil Lebbis op deze avond kijken naar wat we doen, waarom en waar het heen gaat. Een avond onder vrienden. Meanderend over wat vragen. Hij gaat verhalen vertellen. Hij zal dus veel aan het woord zijn. Maar dat kent u wel van hem. Zo’n avond die voelt als een heerlijke maaltijd met vrienden. Hield hij maar nooit op.

Lebbis
Cabaret
try out
woensdag 24 januari, 20:30 uur
De Bovengrens

Scherpzinnige ideeën, sterke analyses en inspirerende levenslessen

Jarenlang heeft Lebbis gesprekken gevoerd met goede vrienden bij de open haard, tijdens wandelingen en onder het genot van een versnapering. Gedachtenwisselingen over waar we heen zouden kunnen gaan. Als mensheid. Gewoon. Voorbij eten, veiligheid, onderdak. Wat is er voor moois te doen voorbij de Ondergrens? Op naar De Bovengrens.

Samen met u wil Lebbis op deze avond kijken naar wat we doen, waarom en waar het heen gaat. Een avond onder vrienden. Meanderend over wat vragen. Hij gaat verhalen vertellen. Hij zal dus veel aan het woord zijn. Maar dat kent u wel van hem. Zo’n avond die voelt als een heerlijke maaltijd met vrienden. Hield hij maar nooit op.

Gedichtendag!
Literair
donderdag 25 januari, 20:00 uur
Gedichtenwedstrijd
Theater – Uitstromend, in het pluche van de zaal

Poëzie en theater. Er zijn tijden geweest dat er nauwelijks verschil tussen de genres was. Poëzie kent een lange orale traditie en werd dus vaak ten gehore gebracht ten overstaan van een publiek. Dat zagen we al bij klassieke Griekse toneelschrijvers als Sophocles en Euripides en dat loopt via Shakespeare, Lessing, Strindberg, Ibsen, Brecht, Beckett en Claus door tot in onze dagen. Ook in de uitvoeringspraktijk van tegenwoordig lijken beide literaire vormen weer meer naar elkaar toe te groeien. Menig dichter is op het podium aan te treffen. De spoken word artist en de slam poet zijn daar van nature te vinden, maar ook de op papier publicerende dichter schuwt het podium niet langer. Alle reden om de zesde Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen in het teken te stellen van Poëzie en Theater.

Gedichtenwedstrijd

De Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door Theater Bouwkunde en de Bibliotheek Deventer. We nodigen iedereen uit een gedicht te schrijven over en/of met het thema van 2018.

Voorwaarden

  • Eén gedicht per dichter – niet eerder digitaal of op schrift gepubliceerd
  • Woonachtig in de gemeente Deventer of omgeving (20 km)
  • Maximale lengte van 30 regels

We ontvangen uw gedicht bij voorkeur digitaal. U kunt uw inzending eenvoudig uploaden via www.obdeventer.nl/dichtwedstrijd. Lukt dat niet, stuur het dan per post naar de Bibliotheek Deventer, Brink 70, 7411 BW Deventer, met vermelding van Gedichtenwedstrijd.

De jury nomineert 8 gedichten. Genomineerden wordt gevraagd hun gedicht voor te dragen tijdens de Dichtersavond. Aansluitend worden de winnaars bekend gemaakt.

De 1e prijs is € 100,- aangeboden door de Bibliotheek Deventer, de 2e en 3e prijs worden beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en De Inktpot. De winnende gedichten worden geplaatst op de websites en Facebook van de Bibliotheek Deventer en Theater Bouwkunde en op Facebook Deventer Gedichtendag.

 

Meer informatie: www.obdeventer.nl/dichtwedstrijd of neem contact op met hbrendeke@obdeventer.nl (Henny) of iklaren@obdeventer.nl (Ina)

 

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Awater, Boek.be, Iedereen Leest Vlaanderen en Nederland, Het Literatuurhuis, het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse Taalunie, de Schrijverscentrale, Poëziecentrum, Poëzieclub, SLAG, Stichting CPNB, Stichting Poetry International, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Taalunie, Turing Foundation, Vlaams Fonds voor de Letteren, VSBfonds en Wintertuin. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Tickets
Lowie van Oers
Theater
Deventer Topstuk!
vrijdag 26 januari, 20:30 uur
Turing

Deventer Topstuk!

Het verhaal van een jongen die een denker is, maar een dichter zou willen zijn…

In TURING brengt Lowie van Oers een ode aan Alan Turing, de man die op zijn vierentwintigste het grootste probleem uit de wiskunde oploste en met zijn turingmachine het begin van de computer inluidde. Die een oorlogsheld werd door de Duitse code, de enigma, te kraken. Die veroordeeld werd vanwege zijn homoseksualiteit in het Engeland van de jaren vijftig, chemisch gecastreerd werd en twee jaar later, op zijn eenenveertigste, zelfmoord pleegde met een vergiftigde appel. En Lowie brengt een ode aan de wiskunde zelf. Aan de abstractie. De logische redenering. De schoonheid van het bewijs. En het denken. Het elke keer weer een stap verder denken. Want zoals elke wiskundige weet ligt de waarheid altijd nog één laag dieper.

Jeroen van Merwijk
Kleinkunst
try out
zaterdag 27 januari, 20:30 uur
Lucky

Een solovoorstelling voor twee persoonlijkheden

Lucky zegt:
“Van Merwijk is een slappe zak en een lafaard. Zijn tijd is voorbij, hij heeft zijn kans gehad. Het is mooi geweest. Het is tijd voor het echte werk. Het is tijd om te zeggen waar het op staat. De tijd is rijp voor Lucky ”.

Lucky zal je krijgen…
Lucky zal je leren…
Lucky zal je!
Lucky is alles wat je hoopt van niet en vreest van wel.
Kom dan kijken… als je durft!

Eric Vloeimans
Muziek
dinsdag 30 januari, 20:30 uur
Levanter

Een ontmoeting tussen drie magische musici : “fluister” trompettist Eric Vloeimans, de gevierde Syrische klarinettist Kinan Azmeh en de lyrische pianist Jeroen van Vliet.

De Syrische componist en klarinettist Kinan Azmeh gebruikt muziek om culturele grenzen te overbruggen, onder meer in Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble. De New York Times roemt zijn virtuositeit, anderen zijn “incredibly rich sound”. Azmeh heeft dan ook een uniek geluid, dat niet onder één noemer te vangen valt. Geboren in Damascus en opgeleid aan de befaamde Juilliard School in New York, treedt hij inmiddels op over de hele wereld.

Gerard Alderliefste
Muziek
vrijdag 2 februari, 20:30 uur
Dubbel leven

‘Jij leidt twee levens…’ zei m’n vader ooit. ‘Maar het is wel één feest.’

Gerard Alderliefste heeft twee levens. In het ene is hij verslavingsarts. In het andere is hij muzikant. Al meer dan twintig jaar leeft hij met twee gezichten. Kan hij dan niet kiezen? Niet zo goed nee. Heeft hij nu een gespleten persoonlijkheid? Nee, dat ook weer niet.

En dat laat hij zien in zijn eerste soloprogramma, waarin beide werelden samen komen. Want is de passie van de muzikant niet bijna dezelfde als de zucht van een verslaafde?

George & Eran Producties i.s.m. Theater RAST
Theater
zaterdag 3 februari, 20:30 uur
George & Eran lossen wereldvrede op! De finale

In deze Oerol-hit, het slotstuk van hun bewierookte trilogie, hebben George en Eran de sleutel gevonden om de poorten naar Wereldvrede te openen.
In de muzikale conflictkomedie ‘George & Eran lossen Wereldvrede op! De Finale’, keren de twee vrienden voor een laatste keer terug op het podium om eindelijk de klus te klaren waar ze drie jaar geleden aan begonnen. George ondernam een reis richting moederland en strandde in Lesbos waar hij elke dag
honderden landgenoten aan zag spoelen in overvolle en beschadigde boten. Hij deed wat hij kon en droeg zoveel zijn schouders dragen konden. Eran trok vol goede moed naar Den Haag en ondernam een reis die hem leidde langs beleidsmakers en wetgevers. Via Brussel langs Parijs naar Berlijn om te praten met mensen die het verschil kunnen maken, om zo de vrede als dominoeffect over de wereld te verspreiden. In dit slotstuk van hun bewierookte trilogie hebben zij
de sleutel gevonden waarmee ze de poorten openen die naar Wereldvrede zullen leiden.

Persquote’s:
Scenes ★★★★★ “Magistraal slotstuk van George & Eran” Lees meer…

NRC: “Superieur geacteerd en bij vlagen vlijscherp. Dit moet gezien worden!” Lees meer…

Dagblad van het Noorden: “Imposant drieluik- Syriër George en Israëliër Eran pellen elkaar meedogenloos af ”

Volkskrant: “Zelfs politieke dilemma’s krijgen een introspectieve behandeling in de rake slotaflevering van George & Eran lossen Wereldvrede op.” Lees meer…

 

Goudenkalf
George won in het najaar 2017 een Gouden Kalf voor zijn acteerprestaties.

 

Credits
Concept, tekst & spel: George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël; Regie: Koos Terpstra; Muziek:
Pascal van Huls

 

 

Boekensalon
Literair
dinsdag 6 februari, 20:30 uur
In het voetspoor van Redmond O'Hanlon

Redmond O’Hanlon (1947) is een Brits schrijver die wereldberoemd werd met zijn reisboeken Into the Heart of Borneo (1984), In trouble again (1988) en Congo (1996). Als reisschrijver en avonturier treedt hij in de voetsporen van zijn negentiende eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden als Alfred Russell Wallace en Charles Darwin. Garrelt Verhoeven gaat in gesprek – ditmaal in het Engels – met O’Hanlon over zijn werk en zijn negentiende eeuwse helden.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 7 februari, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Quatro Ventos
Muziek
vrijdag 9 februari, 20:30 uur
Outros Lugares

Outros lugares is de titel van het nieuwe programma van het fadoquartet Quatro Ventos. De Portugese zanger/gitarist Emanuel Pessanha is nu twintig jaar de voorman van dit succesvolle fado-ensemble. Voor het seizoen erna wordt de blik gericht op ‘outros lugares’; andere plekken die ter inspiratie dienen voor een gloednieuw repertoire.

Emanuel Pessanha is geboren op het eiland São Miguel, deel van de Portugese eilandengroep de Azoren. In 1991 vond hij zijn thuishaven in Nijmegen. Het is dan ook in Nederland waar hij met Quatro Ventos de belangrijkste podia bereikt (oa. 2x Concertgebouw Amsterdam). Buiten Nederland weet de groep tevens successen te boeken in Portugal, Zwitserland, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en de Verenigde Staten.

Het Volk
Theater
zaterdag 10 februari, 20:30 uur
God van de Slachting

EXTRA KAARTEN BESCHIKBAAR!

Haarlems Dagblad: ‘De taal is – als altijd bij Het Volk – van groot belang. Het is een stuk vol messcherpe dialogen en harde humor. De God van de Slachting is in deze versie vooral een goed gespeelde komedie, een (verbaal) slagveld, psychologische oorlogsvoering op hoog niveau.’

In De God van de Slachting komen twee echtparen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft ‘gewapend’ met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen. Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden – en vooral woordkeuzes – de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft.

Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt dit gegeven in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren.

De God van de Slachting van de Franse schrijfster Yasmina Reza is over de gehele wereld met succes gespeeld en door Roman Polanski verfilmd onder de titel Carnage.

Naast Kruijver en Bunschoten als de beide echtgenoten worden de damesrollen vertolkt door Minke en Karlijn Kruijver.

De acteurs Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver maken met HET VOLK, het oudste en kleinste professionele toneelgezelschap van Nederland, al langer dan 40 jaar kwaliteitstoneel en zijn inmiddels een onvermijdelijk monument binnen het huidige theaterlandschap.

Regie: Joep Kruijver
Vertaling: Laurens Spoor

Over de voorstelling Veteranen was de pers zeer enthousiast:
de Volkskrant ★★★★: ‘intens acteren op de vierkante meter…onderhuids gist het.’
Theaterkrant ★★★★: ‘fijne grappen…prachtig uitgespeeld…deze 37e voorstelling van Het Volk scoort hoog binnen hun rijke repertoire. Het Haarlemse gezelschap is een unicum. De spelhonger van Kruijver en Bunschoten is nog altijd even groot. Dat is geweldig.’
Haarlems Dagblad: ‘vaak heel geestig… indrukwekkende voorstelling.’
Cultuurpodium.nl: ‘Zelden zag ik zo’n sterk gespeeld emotioneel, komisch maar ook dramatisch toneelstuk.’

toneelgroephetvolk.nl

Vlinders & Co
Kindervoorstelling
zondag 11 februari, 15:00 uur
Valentino (4+)

In het kader van Valentijnsdag!

Valentino is een kikker zonder broertjes of zusjes en hij wordt wel een beetje verwend. Zijn moeder noemt hem altijd ‘mijn kleine prins’ en Valentino gelooft dat hij écht een prins is. Zijn vriendjes lachen hem uit en willen op het laatst niet meer spelen omdat hij blijft volhouden dat hij een prins is. Valentino besluit op zoek te gaan naar de prinses die in het kasteel in de bergen woont. Als hij net op weg is rijdt hij bijna een vogeltje aan, en samen reizen ze verder. Valentino benoemt het vogeltje tot zijn Lakei.

Discordia
Theater
dinsdag 13 februari, 20:30 uur
DUMAS/LADAME/DESADE

★★★★ Volkskrant
Discordia maakt van dit alles theater dat intelligent en lichtvoetig tegelijk is, een mooie combinatie van schijnbaar achteloos toneelspelen en intense voorbereiding. Met drie erg goede actrices en als extra een dansante entr’acte van Jan Joris Lamers – even weemoedig als frivool. Lees meer…

★★★★Scènes
Met slechts enkele metershoge kartonnen wanden en wat oude meubels als decor slagen Annet Kouwenhoven, Miranda Prein en Maureen Teeuwen er moeiteloos in om je anderhalf uur lang op het puntje van je stoel te laten zitten. Lees meer…

★★★ Theaterkrant
Er valt veel te lachen, niet in de laatste plaats dankzij de drie actrices, die met een speels gemak in en uit het stuk en hun personages stappen. En bijna zonder dat we het doorhebben, passeert intussen een scala aan ideeën en zienswijzen de revue. Nooit te uitgekristalliseerd en nooit te gestructureerd, wat ruimte laat aan de toeschouwer. Lees meer…

 

(Alexadre Dumas fils, 1824 – 1895)
(La dame aux camélias, 1848)
(Markies De Sade 1740 – 1814)

1. In Dumas/Ladame/Desade spelen we het tragische leven van Marguerite Gautier, de dame met de camelia’s, uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas fils uit 1848. Dumas fils is de onwettige zoon van beroemde Alexandre Dumas père (oa De drie musketiers) en het is die onwettigheid die hem de rest van zijn leven blijft bezighouden en van waaruit hij ook deze semi-biografische roman geschreven heeft. Hier ligt een belangrijke link tussen Dumas zelf en het personage Marguerite.

2. Na Bron/Brontë, Vanuit Iokaste en Mevrouw Macbeth opnieuw een Weiblicher Akt waarin de vrouwelijke held voor het eind van het verhaal doodgaat. Ditmaal in een meeslepend hartstochtelijk liefdesverhaal over een prostituee die sterft aan tbc, of was het syfilis? Een verhaal waarin woorden als ontucht, ziekte en schaamte veelvuldig voorkomen. Verdi noemde haar La Traviata; de gevallene. Zo zijn de verhalen waarmee we opgroeien geconstrueerd en zij bepalen mede hoe wij over onszelf denken.

3. In Dumas/Ladame/Desade breken we het plot van La dame open en laten we de Marguerite in onszelf aan het woord. Hoe staan wij in dit verhaal? Is er een andere, actievere rol voor haar mogelijk, of staan schaamte en de ingesleten constructie van dit soort verhalen ons nog altijd in de weg. Wij proberen Marguerite de macht over haar eigen leven terug te geven en laten ons hierbij, verrassend misschien, helpen door Markies de Sade *.

*Met dank aan Angela Carter’s The Sadeian Woman (1978).

Van en met: Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein en in een speciale rol Jan Joris Lamers.
Choreografie: Patrice Kennedy
Scènefoto’s: Bert Nienhuis

 

Kern Koppen
Cabaret
vrijdag 16 februari, 20:30 uur
Stomp

De gebroeders Kern Koppen hebben voor het eerst een eigen theatershow: STOMP. Wat is dat dan? Turbotaal en levensraps. Hoorspel uit een knoppendoos. Humor om te lachen. Guus van der Steen vertelt verhalen die vloeien, rijmen, en teruggrijpen naar sleutelmomenten in zijn bestaan. Was jij vroeger ook zo zo’n ukkie met reuzeplannen? Werd jouw kop ook begraven onder het hoofdkussen van je broer? Is jouw hart ook versnipperd in de keukenmachine van je eerste liefje? Het zijn van die dingen die iedereen kan herkennen.

De voorstelling gaat over klein blijven en groot worden, over ontwikkelen en afstompen. Op het toneel wordt gehinkeld langs de grenzen van het absurdisme en jij vraagt je af: ‘Is dit echt allemaal waargebeurd?’

Onder de naam Kern Koppen staan de gebroeders van der Steen al jaren op de planken van internationale festivals, muziekclubs en theaterzalen. Hun motto is: ‘Alles voor de Kunst’. Creatieve experimenten en sterke popliedjes. Tekstuele kwaliteit en eerlijkheid spelen een prominente rol in de weloverwogen teksten. De meest extravagante videoclips worden intern geproduceerd en maken Kern Koppen als audiovisuele ervaring compleet.

Kern Koppen werd in 2014 uitgeroepen tot Serious Talent bij 3FM en de single Vliegen zonder Vleugels kwam regelmatig op de radio voorbij.

Guus van der Steen heeft als acteur en muzikant in 2005 en 2007, twee jaar lang in twee producties (‘Conflict’ en ‘Verveling in de favela’) meegedraaid van muziektheater Briza en in die tijd meer dan 400 voorstellingen uitgevoerd. Van eind december 2014 tot begin januari 2015 heeft hij eveneens als acteur en muzikant in de Kerstproductie van jeugdtheater Rabarber gespeeld (Peter Pan) met 14 shows in Theater aan het Spui. Aan het eind van 2015 sleepte hij twee Van Dale Awards in de wacht als spoken word artiest (‘Comedy’ en ‘Meest Inspirerende Ontdekking’).

Julika Marijn
Theater
zaterdag 17 februari, 20:30 uur
Uit Verdriet Geboren

Een zoektocht naar Helene Kröller-Müller

‘Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemels brede verschil.’

Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat Uit Verdriet Geboren. Theatermaakster Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal het werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar uitzonderlijke collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika Marijn – speciaal voor deze voorstelling – toegang tot de kist met ruim 3000 brieven die Helene schreef aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

Eric Corton / Solo Stories (Deventer Schouwburg)
Theater
Deventer Topstuk - In de Deventer Schouwburg
zondag 18 februari, 16:00 uur
Ma

Liefdevol en openhartig portret van een moeder met Alzheimer gebaseerd op het gelijknamige boek van Hugo Borst.

De tragikomische solovoorstelling ‘Ma’ is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke opname in een verpleeghuis. Het is een liefdevol en openhartig portret van een moeder, geschilderd in de woorden van haar zoon. Zijn dilemma’s, angsten én moederliefde worden vertolkt door acteur Eric Corton, die faam maakte met zijn rol in de tv-serie ‘Penoza’.

Ernst de Corte & Guus Westdorp
Muziek
zondag 18 februari, 16:00 uur
Vanaf nu

Ernst de Corte zingt de mooiste liedjes van zijn vader Jules. Jules de Corte wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema’s die ons nu, ruim twintig jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij. ‘Het leven is bezig onleefbaar te worden’, schreef hij in één van zijn gedichten. Toch was Jules allesbehalve een sombere man. Hij had juist veel humor en zag altijd een vonkje licht in de harten van de mensen. Na drie succesvolle seizoenen ‘Lied van mijn vader’ brengt Ernst nu nog meer liedjes van Jules naar de mensen in het nieuwe programma ‘Vanaf nu’. Naast bekendere liedjes omvat dit tweede programma juist heel uniek onbekend materiaal. Hij wordt daarbij wederom begeleid door pianist Guus Westdorp. Zo laven we ons nog eens aan de wonderschone melodieën van Jules de Corte en kunnen we genieten van zijn zuivere taalkunst. Jules’ stem mag niet verloren gaan!

Huub van der Lubbe
Muziek
dinsdag 20 februari, 20:30 uur
Wat speelt

Wie was de vrouw van Bloedend Hart? Wat heeft de film Mefisto met het lied Geef me het zout uitstaande? Wat deed ‘The Hillbilly Shakespeare’ Hank Williams voor Frédérique Spigt’s hit Mijn hart kan dat niet aan?

Huub van der Lubbe is zanger en tekstschrijver van De Dijk. Daarnaast laat hij in het theater van zich horen als zanger-gitarist. Als dichter en verhalenverteller.
In het programma WAT SPEELT zingt Huub liedjes en vertelt hij de verhalen erachter. Hoe zijn liederen ontstonden, met welk idee het begon, wat de aanleiding was. Over gebeurtenissen en toevalligheden die hem inspireerden. Hij weidt uit over zijn helden Cuby, Solomon Burke, Joe Cocker en Ramses Shaffy, maar ook over minder bekende grootheden die zijn muzikale geschiedenis bepaalden. Zo ziet Huub op een vrijdagavond in 1968 in een café te Wormer de zanger van de Zaanse supergroep Mom’s Price aan de hoek van de bar staan. Met een flaphoed op zijn hoofd nipt de jongeman, omringd door bewonderaars, zwijgend aan zijn glas. Daar en dan besluit Huub rockzanger te worden.

Over alles wat speelde en speelt.

Met Jeroen van Olffen (bas en sounds) en Jan Robijns (piano).

 

LET OP! Deze voorstelling speelt op twee dagen. Let bij het bestellen op de juiste datum!

Huub van der Lubbe
Muziek
woensdag 21 februari, 20:30 uur
Wat speelt

Wie was de vrouw van Bloedend Hart? Wat heeft de film Mefisto met het lied Geef me het zout uitstaande? Wat deed ‘The Hillbilly Shakespeare’ Hank Williams voor Frédérique Spigt’s hit Mijn hart kan dat niet aan?

Huub van der Lubbe is zanger en tekstschrijver van De Dijk. Daarnaast laat hij in het theater van zich horen als zanger-gitarist. Als dichter en verhalenverteller.
In het programma WAT SPEELT zingt Huub liedjes en vertelt hij de verhalen erachter. Hoe zijn liederen ontstonden, met welk idee het begon, wat de aanleiding was. Over gebeurtenissen en toevalligheden die hem inspireerden. Hij weidt uit over zijn helden Cuby, Solomon Burke, Joe Cocker en Ramses Shaffy, maar ook over minder bekende grootheden die zijn muzikale geschiedenis bepaalden. Zo ziet Huub op een vrijdagavond in 1968 in een café te Wormer de zanger van de Zaanse supergroep Mom’s Price aan de hoek van de bar staan. Met een flaphoed op zijn hoofd nipt de jongeman, omringd door bewonderaars, zwijgend aan zijn glas. Daar en dan besluit Huub rockzanger te worden.

Over alles wat speelde en speelt.

Met Jeroen van Olffen (bas en sounds) en Jan Robijns (piano).

 

 

LET OP! Deze voorstelling speelt op twee dagen. Let bij het bestellen op de juiste datum!

Martijn Kardol
Cabaret
vrijdag 23 februari, 20:30 uur
Bang

De “uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos” (Volkskrant) Martijn Kardol, won in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en Groninger Studenten Cabaret Festival. Iets wat nog geen cabaretier ooit eerder is gelukt. Het NRC noemde hem “indrukwekkend” en Dagblad van het Noorden “een geweldige winnaar”.

‘Bang’ is het cabaretdebuut van deze doodgewone jongen uit Barneveld, waarin hij zijn publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen.

Naast cabaretier is Martijn radiomaker bij 3FM en heeft hij een radiocolumn in de ochtendshow van Domien Verschuuren. Ook studeerde hij, zonder specifieke reden, Zweeds en sociologie.

ZEP
Theater
Extra voorstelling!
zaterdag 24 februari, 20:30 uur
Habib (geliefde)

HABIB; de seksuele moraal in de Arabische wereld

Truth or dare, wat kies jij? In HABIB dagen twee migrantenkinderen elkaar uit om te vertellen over hun ervaringen met liefde, seks en relaties. Hij heeft zijn wortels in Marokko, zij in Turkije. Allebei vechten ze met hun houding ten opzichte van familie en traditie. Terwijl ze ook op zoek zijn naar hun eigen geluk. Is liefde of seks belangrijker dan traditie?

Hoe beïnvloeden keuzes de rest van je leven? Regisseur Bart Oomen heeft samen met de Turkse Evrim Akyigit en de Marokkaanse Said El Abboudi twee personages gecreëerd die alles op tafel gooien over onderwerpen die nog altijd taboe zijn. Abortus, prostitutie, seks voor het huwelijk: In HABIB komt het allemaal aan bod. Het script is gebaseerd op interviews met mensen uit de Arabische wereld en de eigen ervaringen van Said en Evrim.

Fictie en realiteit draaien om elkaar heen in een fysieke voorstelling vol humor, snedige teksten, dans en muziek.

Meer informatie: www.zep.nu

DASH!
Muziek
dinsdag 27 februari, 20:30 uur
Boogie

‘Boogie’ is het nieuwste project van DASH!, het vrijgevochten jazz en funk trio van saxofonist Maarten Ornstein. Geïnspireerd door Jon Spencer, Chris Whitley, James ‘Blood’ Ulmer, Roland Kirk en Sonny Sharrock bouwt het trio aan een gloednieuw repertoire, dat in 2018 op CD zal verschijnen.

Sinds de oprichting van DASH! in 2004 heeft de band zich steeds onderscheiden door de eigenzinnige muziek, verrassende samenwerkingen en bijzondere producties. De band werkte o.a. samen met het Pauni Trio, de theatergezelschappen Dood Paard en Orkater en een hele reeks aan speciale gasten waaronder Luciano Biondini, Michael Moore, Anton Goudsmit, Michel Godard, Shabaka Hutchings en Jeannine Valeriano.
Vanavond eindelijk weer eens als trio te beluisteren met Maarten Ornstein (saxofoons), Alex Oele (basgitaar) en Eric Hoeke (drums).

 

http://maartenornstein.com/index.php/ensembles-projects/dash

Jan Beuving & Patrick Nederkoorn
Cabaret
vrijdag 2 maart, 20:30 uur
Leuker kunnen we het niet maken

Cabaretiers Jan Beuving en Patrick Nederkoorn duiken voor u in de kleinste letters en de grootste valkuilen van onze belastingdienst, maar leggen ook de liefde bloot achter al die bureaucratie. Dé voorstelling met toegevoegde waarde!

Wat is het raarste dat u ooit heeft afgetrokken? Wie likte eigenlijk al die blauwe enveloppen dicht? En kunnen we het écht niet leuker maken?

Elke Vierveijzer
Muziek
zaterdag 3 maart, 00:00 uur
Zonder genade

Het leven deelt rake klappen uit. Als je even niet oplet, spuugt ze je vol in het gezicht. Elke Vierveijzer, finalist van het Amsterdams Kleinkunstfestival 2015 en in 2014 afgestudeerd aan de koningstheateracademie, spuugt terug. Ze debuteert met Zonder Genade, een programma waarin ze een ongekende combinatie toont van Nederlandse kleinkunst/cabaretteksten en volle muzikaliteit. Dat resulteert in adembenemende liederen die altijd wel ergens schuren, of juist onverwacht troostend zijn.

Vorig jaar stond ze in ons theater met haar Maarten van Rozendaal-programma ‘Om te janken zo mooi’.

De Uitdaging
Muziek
matinee
zondag 4 maart, 16:00 uur
Kim Hoorweg vs. Nawras Altaky

De Uitdaging is al jaren een begrip bij publiek en artiesten. Grote namen als Tania Kross, Mathilde Santing en Ernst Daniël Smid stapten in de muzikale boksring en genoten van de spetterende muzikale confrontaties. Komend seizoen komt dit beproefde concept terug in dit theater met een serie van drie unieke muzikale combinaties.

Jazzzangeres Kim Hoorweg is met haar 23 jaar al een gevestigde naam in het Nederlandse jazz- en popcircuit. Ook werkte ze al samen met internationale artiesten als Gino Vanelli, Raul Midón en Robin Nolan. In De Uitdaging van maart is Kim te zien naast Nawras Altaky, die als kind vluchtte uit Syrië; een geweldige zanger die vele stijlen beheerst met een wel heel bijzonder verhaal.

Boekensalon
Literair
dinsdag 6 maart, 20:30 uur
Boeken en bytes

Ewoud Sanders (1958) is taalhistoricus en journalist. Hij is gespecialiseerd in het zoeken op internet en in grote datacollecties en geeft lezingen over massadigitalisering en digitaal documenteren. Sanders is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad, waarin hij elke maandag een taalcolumn schrijft, ‘WoordHoek’. Garrelt Verhoeven gaat met Ewoud Sanders in gesprek over het verzamelen van boeken, data en zijn werk.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 7 maart, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Groots en Meeslepend
Muziektheater
vrijdag 9 maart, 20:30 uur
ORFEO, een drama van karton

Het genre operette opnieuw uitvinden. Dat is wat Steef de Jong wil. Voor zijn voorstelling ORFEO, een drama van karton begint hij bij de oorsprong. Daar waar de eerste opera en eerste operette uit geboren zijn: de mythe van Orpheus en Eurydice. Monteverdi’s L’Orfeo uit 1607 wordt beschouwd als de eerste echte opera. En Jacques Offenbachs bewerking Orphee aux enfers uit de 19e eeuw ziet men als de eerste operette. De mythe inspireert al eeuwenlang componisten, toneelschrijvers en filmmakers. Orpheus zingt zo mooi dat hij zelfs stenen aan het huilen krijgt. Als Orpheus zingt voor de heersers van de onderwereld, is dat van zo’n schoonheid dat zij besluiten zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde is dat hij niet naar haar omkijkt als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch even om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed. ORFEO, een drama van karton van Steef de Jong is een Groots en Meeslepende voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek. Met L’Orfeo en Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt hij, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Een Orfeo-operette van nu.

Ellen Deckwitz
Literair
zaterdag 10 maart, 20:30 uur
Olijven moet je leren lezen

Pakkende poëzie op de planken

Olijven moet je leren lezen is een avond vol met pakkende poëzie op de planken met dichter Ellen Deckwitz, gitarist/componist Corrie van Binsbergen en videokunstenaar Martijn Grootendorst. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige bundel van Ellen Deckwitz.

Corrie van Binsbergen heeft al meerdere malen met Ellen Deckwitz samengewerkt, onder andere in de productie Dansen op een glazen plafond en tijdens de befaamde Brokkenballen in de Boekenweek. Corrie van Binsbergen ziet Ellen Deckwitz als een podiumbeest, zij is een performer pur sang met gevoel voor muziek en theater maar bovenal een onvermoeibare strijder die haar poëzie en dat van collega’s in alle mogelijke variaties voor het voetlicht brengt.

De voorstelling is een sprankelend drieluik waarbij Ellen Deckwitz het spits afbijt en aan de hand van werk van collega-dichters aan het publiek een spoedcursus poëzie geeft. 

Trio Giphart & Chabot
Literair
woensdag 14 maart, 20:30 uur

‘Overal in den lande proberen wij mensen te verpozen met onze woorden, wij zijn vertegenwoordigers in troost,’ schreef ooit Martin Bril over de theatervoorstelling Giphart en Chabot met Bril (die liep van 2005 tot 2007). In 2008 kwam de opvolger, De Grote Liefde, een show die helaas vroegtijdig moest worden afgebroken wegens de ziekte van Martin Bril.

En dit voortijdige einde heeft altijd geknaagd. Het voornemen om na het overlijden van Martin Bril snel weer op de bühne troost te vertegenwoordigen, werd ruw verstoord door fysieke perikelen van Bart Chabot.

Maar dat spook lijkt te zijn overwonnen, vandaar dat Giphart en Chabot nu voor derde keer de krachten bundelen en het land intrekken met een vrolijke, hilarische, ontroerende, wijze, bijzondere (we hebben deze tekst zelf geschreven) en uitermate onderhoudende voorstelling.

Trio Giphart & Chabot is een show in de inmiddels rijke en roemruchte traditie van schrijvers als Jules Deelder, Remco Campert, Jan Mulder, Joost Zwagerman en Nico Dijkshoorn. Er wordt voorgelezen, gezongen en wellicht zelfs gedanst. De reis gaat eindelijk verder.

Klik hier voor de hele documentaire (23 minuten)

www.ronaldgiphart.nl / www.bartchabot.nl

AdHoc
Theatercollege
vrijdag 16 maart, 20:30 uur
De Oerknal Variaties (nieuwe datum!)

Theater als vrolijke wetenschap.

De eerste dag. De allereerste ooit. Een dag zonder gisteren, stel je voor.
Hoe is die dag begonnen? Uit het niets? Met een oerknal? In zijn nieuwste voorstelling gaat theatermaker Jan van den Berg op zoek naar de verhalen achter die vragen. Hoe alles ooit begon: dingen, mensen, liefde, het heel-al. Hij stort zich op de oerknal. U weet wel, de theorie dat alles uit niets is ontstaan. Een theorie waarover de meningen op z’n zachtst gezegd nogal uiteenlopen. Waarvan sommigen beweren dat ‘ie niet waar is. Want zeg nou zelf: een knal van 13,8 miljard jaar geleden, die niemand ooit heeft gehoord?

Voor Oerknal Variaties was Van den Berg getuige van opmerkelijke experimenten, sprak hij met voor- en tegenstanders, onverschilligen en experts, en verzamelde hij een schat aan welingelichte verhalen. Verhalen waarvan je als toeschouwer soms niet meer weet of het nou wetenschap is of fictie. Of allebei tegelijk. Omdat hij ze vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt ‘ie.

 

In Oerknal Variaties spelen Jan van den Berg en Jacq Palinckx een theatraal duet voor stem en gitaar, vertelling en muziek.
Met ongerijmde gedachten en ongehoorde klanken storten zij zich op de oerknal.

 

Jan van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. Zijn expedities voeren hem niet naar onbekende plekken op de wereldkaart, maar naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Eerder maakte hij onder meer voorstellingen over elementaire deeltjes (Higgs) en zandkorrels (Oase). Met Oerknal Variaties als nieuwste klap op de vuurpijl. Big Bang wetenschap op het toneel.

Jacq Palinckx is componist en gitarist. Hij beweegt zich op het raakvlak van geïmproviseerde muziek, avant-rock en gecomponeerde muziek. De belangrijkste groepen waarvan hij deel uitmaakt(e) zijn: Palinckx, Guus Janssen septet, Maarten Altena Ensemble, Beukorkest en Vlek.

 

Tekst en spel: Jan van den Berg
Gitaar: Jacq Palinckx
Regie: Dirk Groeneveld
Vormgeving: Hannie van den Bergh, Studio HB

De pers over eerdere voorstellingen van Jan van den Berg:
“Jan van den Berg kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.”
Loek Zonneveld (De Groene Amsterdammer) over Oase

“A storytelling session of genius”
Broadway Baby (Edinburgh) over Higgs

“Toneel voor bèta’s, filosofen en dichters. En voor andere nieuwsgierigen.”
Leidsch Dagblad over Hyper

www.theateradhoc.nl 

www.palinckx.nl

Arzbach, Brunt & Smit
Muziek
zaterdag 17 maart, 20:30 uur
De geest van Jan Wolkers

★★★★ NRC: “Heldere gitaren met uitschieters: alsof je Wolkers hoort praten”

Gitarist Nico Arzbach is in 1981 één van de oprichters van popgroep De Dijk. Een paar jaar later komt saxofonist Roland Brunt de band versterken. Tijdens een sabbatical (in 2012) komen ze in contact met tekstschrijver Peter Smit, met wie ze twee cd’s maken. Onder de naam Arzbach, Brunt & Smit treden ze op in o.a. De Rode Hoed, De Balie, Paradiso en Theater Bouwkunde.

Hun muziek wordt in Het Parool omschreven als: ‘geënt op Todd Rundgren en Little Feat, goed verzorgd en met een stevig en helder geluid’. Over de teksten: ‘ruig romantisch, soms melancholiek. Niveau: uitstekend.‘ 

Virga Lipman & Arthur Geesing
Kindervoorstelling
zondag 18 maart, 15:00 uur
Sneeuwwitje, wat ben je mooi! (4+)

‘Was mama mooi?’ ‘Mama was de mooiste van de hele wereld.’ ‘Dan wil ik een verhaaltje over de mooiste van de hele wereld.’

Papa vertelt het verhaal én hij speelt alle rollen zelf. Een fantastisch avontuur over Sneeuwwitje: het prinsesje met de gitzwarte haren, de vuurrode lippen en het sneeuwwitte huidje. Die door haar jaloerse stiefmoeder slecht wordt behandeld. Ze vlucht zo snel ze kan het donkere bos in. Ze komt terecht bij zeven dwergen; lieve, rumoerige, een beetje stinkende kleine mannetjes die haar graag in hun huis willen opnemen. Maar haar stiefmoeder ontdekt dat ze nog steeds de mooiste is en probeert haar weer te pakken. Gelukkig komt Sneeuwwitjes BFF Alfred achter het snode plan van de koningin. En loopt alles goed af.

Vrouwkje Tuinman & Jeroen van Veen
Literair
dinsdag 20 maart, 20:30 uur
Afscheidstournee

Vrouwkje Tuinman draagt voor en Jeroen van Veen speelt werken van Franz Liszt, Robert Schumann, Frederic Chopin en Sergei Rachmaninoff, waarin de invloed van Paganini duidelijk hoorbaar is.

Vrouwkje Tuinman verbindt als geen ander de komische aspecten van het leven met de – harde – realiteit. Haar boek Afscheidstournee vertelt over leven, dood en nalatenschap van de geroemde en verguisde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Na diens dood draagt zijn zoon Achille zijn vader de rest van zijn leven met zich mee – letterlijk en figuurlijk, want de kerk staat een begrafenis van de ‘violist des duivels’ niet toe.

Tosca Niterink & Anita Janssen
Literair
vrijdag 23 maart, 20:30 uur
Klimmen naar kruishoogte

Een voorleesvoorstelling met audio-visueel videogeschut van twee amateurpelgrims.

Tosca Niterink leest met haar warme, donkerbruine stem voor uit haar gelijknamige boek, de bestseller Klimmen naar Kruishoogte. De voorstelling is het humoristische verslag van een doldriest wandelavontuur, gelardeerd met hilarische mini-documentaires.

Ondanks aangeboren wandelschuwheid, rugzak-allergie en chronische vrees voor afritsbroeken, maakte het dappere duo een voettocht van maar liefst 1100 km, dwars door Spanje.

Tosca & Anita (‘Annie’ voor intimi) delen openhartig hun intiemste details over deze even barre als bizarre wandeltocht van Granada naar Santiago de Compostella. Het publiek loopt met de dames mee, door de eindeloze olijfboomgaarden van Andalusië en de blakerend hete woestenij van de Extremadura. Wandelvreugde wordt in rap tempo afgewisseld met mateloze ergenis (vooral aan medepelgrims!), heuse vechtpartijen en verrassende ontmoetingen met schele nonnen en potloodventers.

De Theatertroep
Theater
zaterdag 24 maart, 20:30 uur
Zonder toestemming

Aan het eind van de 19e eeuw werden de acts, dansjes, liedjes en performances van het Vaudevilletheater ontdaan van alle viezigheid en vunzigheid – ook wel Blue Material genoemd – en geschikt gemaakt voor alle seksen en leeftijden. Het theater werd een plek van brave borsten en morrelende moraalridders; een bastion van burgerlijkheid.

Zonder toestemming is een ode aan de anarchie. De Theatertroep verzamelt al haar Blue Material. Alle geschrapte acts worden ontschrapt.

Martin Simek

matinee
zondag 25 maart, 16:00 uur
Simek ontmoet...

Simeks streven voortdurend in het moment zelf te leven maakt hem als kijker en luisteraar tot een zeer geschikt interviewer. Jarenlang heeft hij in opdracht van de RVU talloze prominenten en vooral veel gewone mensen laten vertellen over hun diepste zieleroerselen, motieven, angsten en verwachtingen. Altijd invoelend, meegaand en met begrip ontlokt hij zijn gasten uitspraken waarvan ze zelf niet eens wisten dat ze die ooit zouden doen. Het levert ‘prachtige radio’ en een interessante vorm van ‘theaterinterviews’ op. Het gesproken woord is bij uitstek Martins medium, dwars tegen de tijdgeest in.

Theater Utrecht (Deventer Schouwburg)
Theater
Deventer Topstuk - In de Deventer Schouwburg
vrijdag 30 maart, 20:00 uur
Platonov

‘Platonov’ is het eerste avondvullende toneelstuk van Anton Tsjechov. En gelijk ook zijn meest onstuimige, waarin verlangens, dromen en liefde dwars door elkaar en alle sociale lagen heenvliegen. Vier vrouwen dingen naar de liefde van Misja Platonov.

In dit stuk over menselijke misverstanden en de kracht van de liefde vraagt de charmante, hoogopgeleide dorpsonderwijzer, die al zijn ambities begraven heeft, zich af wie hij moet kiezen en vooral waarom ze juist hem zo achternazitten.

Cameretten
Cabaret
vrijdag 30 maart, 20:30 uur
Finalistentournee

Laat je verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers!

Cameretten Festival, dé cabaretkweekvijver van Nederland! Duizenden mensen zagen hier de eerste stappen van o.a. Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Theo Maassen, Ronald Goedemondt en Daniël Arends. Laat je vanavond verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers en zie de topcabaretiers van morgen!
3 voorstellingen voor de prijs van 1!

In 1966 organiseert een groep studenten een cabaretfestival vernoemd naar een plein in hartje Delft. Een succes! Het festival groeit uit tot één van de grootste cabaretfestivals van Nederland. 52 jaar later is het festival nog steeds hét platform dat jong cabarettalent herkent, begeleidt en presenteert aan het grote publiek.

De strijd om de winst van Cameretten Festival 2017 is gestreden! Na de Selecties, workshops, Try-outs, de Halve Finale en Finale is het nu tijd voor de Finalistentournee. De drie aanstormende cabarettalenten staan te popelen. Bereid je voor op een avond keihard lachen!

Janneke de Bijl – Web
Juryprijs én Publieksprijs!

In Web beschouwt Janneke de Bijl het leven zoals het echt is: onzinnig en ingewikkeld. Nu ze 35 is heeft ze inmiddels zo haar manieren gevonden om daarmee om te gaan, die zelden werken maar die ze de wereld desondanks niet wil onthouden.

Janneke is sinds 2016 vast lid van het comedycollectief Comedytrain.

De jury:
“Janneke de Bijl typeert zich als ‘net niet gezellig’. Dat is de sterke, zelfverzekerde opening van een fijne voorstelling. Hoewel ze vooral sombere gedachten laat horen is haar toon juist erg fris en het materiaal bijna continu van een hoog niveau. Janneke speelt soepel, voelt zich duidelijk thuis op het podium en durft de tijd te nemen. Ze blijft altijd rustig, ook als een gesprekje met de zaal niet direct het gewenste resultaat oplevert. Daardoor heb je als publiek het idee in goede handen te zijn.”

 

Andries Tunru – Waakt
Persoonlijkheidsprijs!

Andries Tunru vult de ruimte met zijn spel en je hoofd met zijn verhalen. Venijnig charmant, vreemd analytisch en met verbazend veel vaart. Hij denkt, draaft en doet. Maar wat als de broodnodige rust niet komt?

De jury:
“Andries is origineel in zijn spel en in zijn grappen, die hij vaak prettig terloops in zijn zinnen verwerkt. Je gaat gemakkelijk mee in Andries zijn gedachten, mede omdat verschillende elementen die hij aan het begin introduceert later weer terugkomen. Bovendien is hij bedreven in het uitvergroten van zijn brein.”

www.andriestunru.nl

 

Mark Waumans – Spiegelbeeld
Finalist!

Was iedereen maar zo lekker moeilijk als Waumans. Dat zou de wereld toch een stuk mooier maken. Iedereen gaat naar rechts? Dikke kans dat hij naar links gaat. Maar dan wel met een omweg. Op zoek naar hobbels in de weg. Geen wonder dat hij nog weleens verstrikt raakt in zijn eigen gedachtes.

www.markwaumans.nl

Mylou Frencken & Pieter Tiddens
Kleinkunst
zaterdag 31 maart, 20:30 uur
Omdat ik zoveel van je haat

Mylou Frencken en Pieter Tijdens hebben een liefdesrelatie. Maar niet met elkaar. Ze maken er wel samen een voorstelling over. Reizend in het busje onderweg naar de succesvolle RouwRevue ontstond het idee een trouwrevue te maken.

Hoe gaan we om met het liefdesleven? Je houdt van zijn ogen, maar die sókken. Je haat haar gedram, maar bemint haar geur. Liefde en haat kunnen niet zonder elkaar. Zelfs in bed zou je hem/haar weleens met lakens en al willen verscheuren. Bestaat eeuwige liefde nog of is er een houdbaarheidsdatum? Pieter is op weg naar zijn zilveren bruiloft en Mylou stort zich in een nieuw avontuur. De sfeer van de RouwRevue nemen zij mee. Openhartig, emotioneel, ketend en muitend.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 4 april, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Yora Rienstra
Cabaret
try out
vrijdag 6 april, 20:30 uur
Eerlijk gezegd

Yora’s vorige drie cabaretvoorstellingen werden lovend ontvangen. Nee meer dan lovend! De Volkskrant noemt haar een ‘comédienne met diepgang’, Trouw is enthousiast over ‘haar elastieken lijf’ en De Telegraaf gaf haar laatste show zelfs 5 sterren. Dat neigt naar perfectie!

Ook toerde Yora met de succesvoorstelling PAAZ naar ‘t boek van Myrthe van der Meer. Overal uitverkocht. Echt waar. Ze is een van de presentatoren van het VARA tv programma RAMBAM. Met elk onderwerp het nieuws gehaald! Echt waar! Daarnaast presenteerde met Sander de Heer een weekendshow op Radio 2. Hoogste luistercijfers sinds 1950! Echt waar! Ik hoor u denken ‘verdient die vrouw niet een prijs?!’ Die heeft ze al. De Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Nog nooit iemand zo overtuigend gewonnen. Allemaal echt waar!

Marjolein Meijers
Muziek
zaterdag 7 april, 20:30 uur
Muziek!

Marjolein Meijers maakt muziek, al een leven lang. Ze staat nu ruim 40 jaar op de planken! Met bandjes, De Berini`s, Jan Rot en solo met haar twee vaste muzikanten Walter en Onno Kuipers.

MUZIEK! heeft veel nieuwe muziek, veel nieuwe liedjes, Nederlandstalig. Ga mee met Marjolein op een muzikale wereldreis. We vertrekken uit Rotterdam en gaan via Ierland, Bulgarije en Turkije met een grote zwaai naar Amerika.

MUZIEK! staat niet alleen bol van prachtige muziek, maar zit ook vol vrolijke en ontroerende verhalen.

MUZIEK! Bruist, zindert, lacht en ontroert.

MUZIEK! is een Wereldband!

Mondo Leone
Muziektheater
zaterdag 14 april, 20:30 uur
Het lot van Loterijman

In 1959 is een veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger (die Nederland nooit meer in mocht) stiekem de grens overgestoken en naar Baarn gekomen om een schat op te graven die hij op 4 mei 1945 in het Baarnse Bos begraven had. Maar hij kon zijn oorlogsbuit niet meer vinden omdat de drie bomen die hij bij het verstoppen als referentie had gebruikt weg waren. In 1960 heeft de Nederlandse regering gezocht. En niks gevonden. Drie ministeries werkten daarna samen en gaven de oorlogsmisdadiger een tijdelijke verblijfsvergunning om het aan te komen wijzen. Maar hij kwam niet opdagen. Einde verhaal.

In 2016 ging verhalenjager Leon Giesen | Mondo Leone als gastconservator van het Nationaal Militair Museum op zoek naar de ware toedracht. En vond van alles. Onder andere een vergeten moord.

Alex Ploeg
Cabaret
try out
vrijdag 20 april, 20:30 uur
DEBUUT

Alex snapt de dingen heus wel. Hij is gewoon wie hij is: een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Die razendsnel is maar stagneert. Die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen, maar dat liever toch even komt doen.

In 2016 stond Alex in het voorporgramma van Ronald Goedemondt en won hij de Publieksprijs van Cameretten: ‘Veel van zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct. Andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein.

Begin van dit theaterseizoen was Alex al te zien in het voorprogramma van Erik van Muiswinkel!

Helmert Woudenberg
Theater
zaterdag 21 april, 20:30 uur
Mozes

Na zijn alom geprezen solo’s over oa. Fortuin, Hitler en zijn grootvader, buigt Helmert Woudenberg zich in zijn vijftiende solo over het verhaal van Mozes: de man die met zijn volk op de vlucht sloeg, op zoek naar een betere toekomst.

Ik ben al niet meer wie ik was, maar ook nog lang niet wie ik worden moet. Ik ben noch de één noch de ander. Hoe verschrikkelijk het ook was, ik blijf neigen naar het oude, en schrik, hoezeer ik er ook naar verlang, voor het nieuwe terug.

Cuarteto Lunares
Muziek
zondag 22 april, 16:00 uur
A horas troncas

Cuarteto Lunares is een nieuw en excellent tangokwartet uit Frankrijk.

Cuarteto Lunares’ bandoneoniste Carmela Delgado wordt op dit moment internationaal gezien als het grootste talent op dit voor de tango iconische instrument. Zij studeerde bij meesterbandoneonist Victor Villena, die we in Nederland kennen van zijn indrukwekkende concerten met zijn Quinteto El Después.

Cuarteto Lunares laat u via deze schitterende en verrassende orchestraties kennismaken met de belangrijkste hedendaagse Argentijnse componisten als Camilo Ferrero, Ramiro Boero en Bastien David.

Na vele concerten in Frankrijk en een succesvolle tournee van Cuarteto Lunares in Buenos Aires, afgelopen oktober, is nu ons land aan de beurt om kennis te maken met deze vier geweldige, jonge musici. De toekomst van de tango is bij Cuarteto Lunares in goede handen.

Tg De Vlieg (Keesen&Co)
Theater
Deventer Topstuk!
woensdag 25 april, 20:30 uur
Zoetstof

Deventer Topstuk! – Een bittere familiekomedie

Het is augustus en het is warm.
Drie broers, die elkaar maanden hebben ontlopen na de dood van hun moeder, zijn plots weer op elkaar aangewezen. Hun vader heeft zich uit het niets in coma gezopen en is kort daarna overleden. Ondanks de verlammende hitte moet het huis waarin ze zijn opgegroeid worden leeggeruimd. Alle drie zijn vooral bezig met hun eigen problemen en houden elkaar op afstand met scherpe verwijten, liefdevolle beledigingen en pijnlijke herinneringen. Maar terwijl de broers zich staande proberen te houden ontrafelt het echte verhaal achter het comazuipen van vader en blijken ze elkaar meer nodig te hebben dan gedacht. Terwijl het huis langzaam zijn kookpunt bereikt brokkelt de laatste suikerlaag af en blijft er niets dan bittere familieverhoudingen over.

Zoetstof is een vrolijke familietragedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed ontsnapt te zijn.

Wie Walvis
Kindervoorstelling
zondag 29 april, 15:00 uur
Blauw Gras (6+)

Een vrolijke voorstelling boordevol bluegrass muziek over de angst voor het vreemde en de nieuwsgierigheid naar het onbekende.

Op een boerderij waar blauw gras wordt gemaakt wonen opa, moeder, zoon Woody en dochter Sue. Iedere dag speelt opa op zijn banjo en zingt de familie met elkaar over het leven. Allemaal hebben ze grote dromen, maar veel gebeurt er niet op het platteland.

Op een dag wordt de familie opgeschrikt door de komst van een vreemd huisje dat plots op het erf staat. De schoorsteen rookt en er klinkt muziek. En die muziek lijkt in niks op de bluegrass die zij altijd met elkaar spelen.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 2 mei, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Patrick Laureij
Cabaret
dinsdag 8 mei, 20:30 uur
EXTRA VOORSTELLING

Patrick Laureij was te laat met het inleveren van een tekst voor deze website. Wij als theater willen u, het geliefde publiek, laten weten dat wij dat spijtig vinden, maar als we zelf iets over hem verzinnen doen wij u tekort. Deze tekst is trouwens geschreven voordat zijn eerste show, Dekking Hoog, is opgenomen. Wij gaan ervan uit dat wanneer u dit leest, het is uitgezonden en we allemaal weten wie hij is en niet kunnen wachten om hem live te zien. Ik krijg nu wel een app binnen van Patrick, hij schrijft: “zeg dat alle lekkere wijven vooraan moeten zitten”.
Nou goed, voor de zekerheid hier wat citaten over hem:

Patrick Laureij
Cabaret
woensdag 9 mei, 20:30 uur

Patrick Laureij was te laat met het inleveren van een tekst voor deze website. Wij als theater willen u, het geliefde publiek, laten weten dat wij dat spijtig vinden, maar als we zelf iets over hem verzinnen doen wij u tekort. Deze tekst is trouwens geschreven voordat zijn eerste show, Dekking Hoog, is opgenomen. Wij gaan ervan uit dat wanneer u dit leest, het is uitgezonden en we allemaal weten wie hij is en niet kunnen wachten om hem live te zien. Ik krijg nu wel een app binnen van Patrick, hij schrijft: “zeg dat alle lekkere wijven vooraan moeten zitten”.
Nou goed, voor de zekerheid hier wat citaten over hem:

Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko|Schönberg (Deventer Schouwburg)
Theater
Deventer Topstuk - In de Deventer Schouwburg
vrijdag 11 mei, 20:00 uur
Salam

Grote, religieuze en maatschappelijke conflicten teruggebracht tot de menselijke maat.

Alle grote verhalen beginnen met een klein verhaal. En vrijwel alle wereldconflicten vanuit teleurstelling of pijn. Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld, tussen de Islam, het Jodendom en het Christendom steeds vaker oplopen, nemen het Noord Nederlands Toneel (NNT), Club Guy & Roni en Asko|Schönberg de theaterbezoeker mee naar hoe het allemaal begon: een vader die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en twee broers die uit elkaar worden gedreven. Het verhaal van Abraham, gespeeld door Jack Wouterse.

Mugmetdegoudentand
Theater
zaterdag 12 mei, 20:30 uur
De Eurocommissaris

De Eurocommissaris is een geestige voorstelling waarin Joan Nederlof het publiek meevoert in de gedurfde gedachtestroom van de fictieve – doch zeer populaire – eurocommissaris Charlotte Hajenius.

Zoals zovelen, wist Nederlof weinig over de Europese Unie. Een gat in de theatermarkt, dacht ze in 2015. Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid, onwetendheid en vragen maakte ze een solovoorstelling over dit complexe maar belangrijke onderwerp. En de vraag drong zich op of een democratisch, verenigd Europa wel haalbaar als alle lidstaten vooral hun eigen nationale belangen nastreven.

We zijn inmiddels bijna twee jaar verder en Europa is ingrijpend veranderd. Tijd dus voor een nieuwe versie van De Eurocommissaris.

Spanjers, Planteijdt, Dijsseldonk
Muziek
vrijdag 18 mei, 20:30 uur

Hoe goed kunnen drie stemmen bij elkaar passen?
Roel Spanjers, Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt vonden elkaar in hun liefde voor de legendarische muziek van The Band, en gaan samen op soortgelijke wijze vocaal te werk. Drie karakteristieke leadzangers dus, die om elkaar heen lijken te cirkelen en dan weer prachtig samenvallen.

Bovendien hebben we hier te maken met drie voortreffelijke instrumentalisten en songwriters.
Toetsenist Roel Spanjers heeft zijn wortels in blues, r&b en soul. Hij speelt piano en hammond bij o.a. JW Roy, Fréderique Spigt en Normaal. Onder de naam ‘Birdcatcher’ bracht hij een prachtig soloalbum uit.

Bellevue Theaterproducties
Theater
zaterdag 19 mei, 20:30 uur
Niemandsland

Een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen.
Na veertien jaar keert een pianist terug naar zijn geboorteplaats. Op de berg waar zijn moeder kort geleden is begraven, treft hij een jonge vrouw met wie hij is opgegroeid. Hij was de zoon en zij de werkster, een arbeidsmigrant.
Wat proberen hun gezamenlijke herinneringen uit het verleden hen nu te vertellen? Waar zijn we thuis? Kunnen we wonen in de muziek, of alleen in de stilte van een huis?

In een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen, waarin heden en verleden vervloeien, zoeken twee ontheemden bescherming bij elkaar; in een poging hun eenzaamheid te ontvluchten.

Eva Jansen Manenschijn schreef met Niemandsland een intieme voorstelling in een beeldende, poëtische taal, die doet denken aan de toneelstukken van Marguerite Duras en Jon Fosse.

 

<quote uit script>
Jij keek naar de schepen aan de horizon
Dat onbewoonde gebied
Waar niemand woont
Waar iedereen op doorreis is
De doorreis
Dat is alles
<einde quote uit script>

 

spel: Tijn Docter, Anne-Chris Schulting
tekst: Eva Jansen Manenschijn
regie: Eva Tijken
vormgeving & kostuumontwerp: Janne Sterke, Nelli Bodt
muziek: Christiaan Verbeek
dramaturgie: Florian Helwig, Tom Helmer
beeld: Sanja Marušić

 

Bio’s:
(Schrijver)
Eva Jansen Manenschijn is een talent die bij met haar afstudeertekst On all fours aan de schrijfopleiding in Utrecht (2014) de Its Ro Theater playwriting Award won. Bij het Ro Theater is Eva werkzaam als dramaturg van de familievoorstellingen, zoals De Zere Neus van Bergerac, De Gelaarsde Poes en Snorro.
Van het FPK kreeg zij ook een schrijfbeurs toegekend. ‘Een wereld die bijna tastbaar is en de lezer dan wel toeschouwer volledig in zich op weet te zuigen. Met haar mooie beeldende taal roept de schrijfster een inktzwarte wereld op die er behoorlijk inhakt, en je voorlopig niet loslaat.’ (jury over On all fours).

(Acteur)
Alwin Pulinckx maakte jaren deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Niemandsland is de eerste productie sinds zijn vertrek bij het gezelschap. Hij speelt de zoon die haar in de steek heeft gelaten voor zijn carrière als concertpianist. Pulinckx is met zijn verzorgde voorkomen geknipt voor een rol als musicus. Van buiten kan hij onbewogen, zijn en toch de indruk wekken dat er veel in hem omgaat.

(Actrice)
Anne Chris Schulting is een veelgevraagde actrice van de nieuwe generatie. Ze werkte eerder onder andere met Thibaud Delpeut (in Hedda Gabler), Julie van den Berghe (NTGent / NT), Olivier Diepenhorst (Toneelschuur Producties) en Eva Line de Boer. Met haar fotogenieke expressie kan zij veel betekenis leggen in klein spel.

(Regisseur)
Eva Tijken regisseerde na haar afstuderen in 2013 o.a. voor muziektheatergezelschap Orkater en is werkzaam als regieassistent bij Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2015 is Eva verbonden aan Theater Utrecht als jonge maker. Onder andere met de Nieuwkomer-productie Route Nationale speelde zij zich bij Bellevue Lunchtheater/Bellevue Producties in de kijker.

NRC schreef over deze voorstelling:
‘Een man en een vrouw zijn onderweg naar haar ouders. Ze raken muurvast in een file die misschien wel eeuwig gaat duren. Er komt geen auto aan te pas en toch weten de spelers, omsloten door hoge muren van een wit decor, perfect een gevoel van claustrofobie op te roepen.’

Bellevue Producties is sinds enkele jaren het landelijke verlengde van het lokale, Amsterdamse Bellevue Lunchtheater. Het Lunchtheater is een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. Na de speelperiode in de Paloni Zaal gaan enkele producties op tournee langs de Nederlandse theaters.

www.lunchtheater.nl