Skip to Content

Marlies Heuer
Theater
woensdag 26 februari, 20:30 uur
Verhaal van myn droevig leeven

De Volkskrant: “Marlies Heuer geeft Maria de Neufville een stem, heel subtiel, heel breekbaar, en rijgt de woorden aan elkaar tot een kostbaar sieraad.”

NRC: “Marlies Heuer is adembenemend met breekbaar, ingetogen spel”

Theaterkrant: “Marlies Heuer bouwt zorgvuldig het bijna verstilde beeld op van een zeer oude dame. Breekbaar. Kwetsbaar.”

De Groene Amsterdammer: “Helder spreekt ze (Marlies Heuer, red.), de oud-Hollandse woorden proevend, soms bijtend van bitterheid. Maar zo treurig en ziekelijk als Maria haar hele droevige leven is geweest, zoveel vuur gaat er uit van Heuers fonkelende blik en haar supergecontroleerde fysieke performance.”

★ Een duet in woord en beeld, het verhaal van de 18e-eeuwse Maria De Neufville ★

Een sterke, zelfstandige, werkende, vrouw die overleeft zonder hulp van buitenaf en altijd op zoek is naar een plek om te aarden. In Verhaal van myn droevig leeven tekende Maria De Neufville in vogelvlucht haar leven op, zonder sentimenteel te worden. De laatste zin heeft zij nooit af kunnen maken, want op 80 jarige leeftijd overlijdt zij op de geboortedag van Marlies 173 jaar later.

De taal van De Neufville is als muziek, zonder interpunctie, zonder literaire aspiraties. Dit vormt de basis voor het gesamtkunstwerk van muziek, woord, beeld en beweging dat samen één poëtisch geheel vormt.

Janneke de Bijl
Cabaret
vrijdag 28 februari, 20:30 uur
Zonder zin kan het ook

★★★★ de Volkskrant: “Dit is negativiteit waarvan je vrolijk wordt.”
★★★★ Telegraaf: “Een openhartig statement tegen sociaal wenselijke verwachtingen.”
★★★ NRC: “Janneke de Bijl zingt in haar debuutshow mooie liedjes en kent de pijnpunten van het burgerlijk bestaan.” “Ze deed – en doet nog steeds – een beetje denken aan het jongere zusje van Jeroen van Merwijk of Hans Dorrestijn.”

In haar debuutvoorstelling Zonder zin kan het ook is Janneke niet alleen streng voor zichzelf maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur, die ze natuurlijk wel eerst even zelf heeft uitgeprobeerd.

Ze beantwoordt daarbij de volgende vragen: Hoe weet je of je ‘liefs’ of ‘groetjes’ moet schrijven? Wat kunnen mensen met kinderen leren van mensen met honden? En waarom lost hardlopen niks op?

Janneke studeerde af als filosoof, is lid van het prestigieuze comedycollectief Comedytrain en won in 2017 zowel de jury- als de publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten.

De Stokerij
Theater
zaterdag 29 februari, 20:30 uur
Human Inc. 2: Harry in Wonderland

★ Over hyper actuele thema’s als privacy en cybersecurity ★

Maak kennis met Harry; een nette, rustige en wat saaie man, aan wie de stormen van de 21e eeuw voorbij lijken te gaan. Als op een dag de vuilcontainer in de straat niet meer opengaat met zijn bij de gemeente geregistreerde pasje, begint er een zoektocht naar de achterkant van de door data gedreven surveillancemaatschappij.

Welke informatie geven we allemaal af wanneer we voorwaarden, gebruikersovereenkomsten of cookies accepteren die uit meer woorden bestaan dan de Bijbel? Hoe kan het dat persoonlijke data kostbaarder zijn dan die nieuwe elektrische deelsteps die je door onduidelijke start-ups gratis wordt aangeboden?

Welk ‘ding’ is het dat almaar onze data blijft opslurpen? Want terwijl je slaapt, ontbijt, koffiedrinkt, naar je werk gaat, ofwel de dagelijkse cyclus doorloopt, is ‘het ding’ iedere volgende dag weer veel groter geworden. Het rust nooit en heeft een onstilbare honger.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
zondag 1 maart, 16:00 uur
Met gastsolist Andy Hunter (trombone)

★ Het Millennium Jazz Orchestra viert 30 jaar optredens in Theater Bouwkunde! ★

Het MJO onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist. Deze maand is dat Andy Hunter (USA) op trombone. Andy woont in Duitsland, waar hij regelmatig optreedt met de WDR Big Band, met programma’s met veel van de topartiesten in de jazz van vandaag.

Informatieavond MIMIK

dinsdag 3 maart, 20:30 uur

Er wordt hard gebouwd aan de IJssel. De opening van MIMIK komt steeds dichterbij. De eerste theatervoorstelling, op 4 september is al geboekt! Het liefst nodigen we je uit om rond te kijken op de bouwplaats maar dat is helaas niet haalbaar. Maar we snappen dat je reuze benieuwd bent, en daarom nodigen we graag iedereen uit om bij te praten over MIMIK.

Directeur Rob van den Hove zal tijdens deze bijeenkomst een presentatie geven. Rob legt je graag uit wat onze ambities zijn en waarom deze zo belangrijk zijn voor alle inwoners van Deventer.

Toneelgroep Het Volk
Theater
woensdag 4 maart, 20:30 uur
De bezoeking

★ LAATSTE KAARTEN! ★

Theaterkrant: ‘De tekst gaat een fraai spel aan met werkelijkheid, fictie en het libretto van La Traviata….amusante voorstelling…zichtbaar speelplezier.’

In een sanatorium bevinden zich twee bejaarde mannen, de patiënten Roest en Harderwijk. Beiden zijn zwak en levensmoe. Naarmate hun gesprekken vorderen, blijken de heren meer met elkaar gemeen te hebben dan men in eerste instantie zou denken. In een ver verleden waren zij beiden werkzaam in de wereld van de muziek, Harderwijk als dirigent van opera’s en Roest als amateurzanger. De laatste reisde als Mario Rostero buurthuizen en braderieën af met als enige repertoire het drinklied uit de opera La Traviata van Verdi.

In De Bezoeking graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk.

Glodi Lugungu
Cabaret
try out
zaterdag 7 maart, 20:30 uur
Ze bedoelen het goed

★ Glodi Lugungu is door de Volkskrant uitgeroepen tot hét comedytalent van 2020! ★ Lees het interview met hét comedytalent van 2020 terug op Volkskrant.nl

★ 19 februari was Glodi tafelheer bij DWDD. Kijk het fragment hier terug!

★ Zelfverzekerd en ontwapenend ★

Glodi Lugungu neemt je met zijn onverwachte opvattingen en hilarische verhalen altijd net even mee naar de andere kant van het verhaal; het bange meisje bij de bushalte, deurtrekken bij een familie van 9 kinderen en Henk uit Congo van Telfort. Een avond waar iedereen wordt aangepakt, niemand is veilig, Glodi niet, zijn familie niet, zelfs jij niet! Hou je vast, want ze bedoelen het goed!

“Glodi staat zelfverzekerd, met een ontwapenende charme en veel schwung op het podium. Zijn semi-naïeve presentatie koppelt hij aan enkele sterke en oergeestige verhalen.”- Jury AKF 2018

Corrie van Binsbergen & Frédérique Spigt
Literair
zondag 8 maart, 16:00 uur
Stukjes

★ “Haar gedichten zijn zo rauw als haar stem” ★

Een caleidoscopische voorstelling met verhalen, poëzie, filmpjes, filosofische beschouwingen over de zin en onzin van het bestaan, persoonlijke anekdotes en hier en daar een lied. Laat je meenemen in de associatieve gedachtewereld van Frédérique Spigt en de veelkleurige muziek van Corrie van Binsbergen & co.

Twee door de wol geverfde theaterdieren samen met twee jonge honden in de muziek. Een heerlijke avond om uit de beslommeringen van alledag te stappen en erna gelouterd en gelaafd de wereld door een andere bril te zien.

Discordia
Theater
dinsdag 10 maart, 20:30 uur
Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje?

★ Wat is liefde? Een naar sprookje? ★

★★★★ De Volkskrant: “de makers duiken in het gedachtengoed en komen boven met verrassende observaties, grappige intermezzo’s en poëtische momenten.”

Nog altijd op zoek naar hoe we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde komen, gaat Discordia na Marguerite Duras, bij Elfriede Jelinek (1946) te rade. Waar Duras ons meevoerde in een levenslange poging om haar eerste liefdeservaring als vijftienjarig meisje in Indochina onder woorden te brengen stuiten we bij Jelinek meteen op de provocatie:

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’.

‘Ik ben geen onmens, maar ik schrijf wel over het vernietigende. Mensen zwijmelen weg bij verhalen over romantische avonturen, als de zon ondergaat op Mallorca. Maar wie doet het vuile werk? Dat moet ik doen. Ik ruim de gevoelsdrek op. Dat is mijn taak. Ik ben in de literatuur de vrouw die het puin opruimt, de vrouw met de vuilnisemmer. Ik ben de liefdesafvalverwerking.’

Welk beeld gaat deze schrijfster, die een ster is in het onthullen van clichés, ons laten zien van de liefde en de vrouwelijke beleving hiervan?

Hun
Cabaret
vrijdag 13 maart, 20:30 uur
Alles is wel

★ Gewapend met piano’s, gitaren, glitters, synthesizers en andere elektronische shit, shinen ze de pan uit ★

Bent u wel eens verdomd ongelukkig? Of kent u iemand die zich wel eens van een gebouw heeft willen gooien? Sabine wel; Charlotte namelijk. Sabine is overigens best gelukkig, maar leidt een ongelooflijk saai leven (aldus Charlotte). Nou, depressief ben je nooit alleen hoor, daar zorgt Char wel voor (aldus Sabine). Hun hebben zich noodgedwongen gespecialiseerd in de krankzinnige wereld van depressies en pillen, omdat Hun wereldfaam nou eenmaal al jaren gesaboteerd wordt door psychische somberheid. Tijd om Char haar ziekte eens lekker uit te buiten en met waargebeurde verhalen het theater in te gaan.

Sabine Krol en Charlotte de Vries zijn Hun, beiden afgestudeerd aan het Conservatorium. Gewapend met piano’s, gitaren, glitters, synthesizers en andere elektronische shit, shinen ze de pan uit met Hun tweede voorstelling ‘Alles is Wel’. Een voorstelling vol van tekst, geen tekst, Nederlandstalige liedjes, dikke dansmoves en levensvragen die niet beantwoord zullen worden.

George & Eran producties
Theater
zaterdag 14 maart, 20:30 uur
Jihad van liefde

★ Gebaseerd op het boek van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck ★

Met Mohammed Azaay & het Amsterdams Andalusisch Orkest

“Omdat jouw verhaal ook het mijne is.” – Mohamed El Bachiri

Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde. Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

Ronald Giphart & Jaap Robben
Literair
vrijdag 20 maart, 20:30 uur
Alle soorten, ja

★ Een energieke en vrolijke voorstelling over ‘ja’ zeggen ★

Van oudsher zijn het schrijvers die soelaas bieden voor sluimerende somberte. Als vertegenwoordigers in troost hebben de afgelopen jaren veel auteurs door het land getrokken: Remco Campert, Jan Mulder, Bart Chabot, Martin Bril, Joost Zwagerman, Stella Bergsma, Marion Pauw, Susan Smit en vele anderen.

Ronald Giphart en Jaap Robben voegen zich nu bij hen, met een energieke en vrolijke voorstelling vol literair variété, waarin zij veelvuldig ‘ja’ gaan zeggen. We hoeven namelijk niet op alles verbeten ‘nee’ te roepen of tweeten. Wij beweren ja! Ja, tegen vermakelijke verhalen. Ja, tegen fijne feiten. Ja, tegen lievelingsgeluiden. Ja, tegen het zingen van een liedje. Ja, tegen alle nuances van ja. Jaha. Jaja. Jaah!

De schrijvers gaan doen waar ze het meest plezier in hebben: voor hen is er niets fijner dan het publiek mee te nemen op een zowel ontroerende als hilarische ontdekkingsreis door de kronkels van hun geest. En voor wie mee wil op die tocht, is er eigenlijk maar één antwoord: ja!

Emanuel Rossfelder & Victor Vilena
Muziek
zaterdag 21 maart, 20:30 uur
Passions du Sud

★ Wereldwijd erkende meesters brengen ideale mix van tango en klassieke muziek ★

Emmanuel Rossfelder is een van ‘s werelds beste gitaristen van dit moment. De Fransman is een geliefd solist bij toporkesten over de hele wereld, won vele internationale prijzen en komt met de Argentijnse meesterbandoneonist Victor Villena voor het eerst naar Nederland. ‘Passions du Sud’ is een uitgelezen programma, met composities van onder anderen Piazzolla, Boccherini, Grieg, De Falla en Villa Lobos. Stuk voor stuk muzikale parels, een mix van tango en klassieke muziek die geschreven lijkt voor de combinatie van bandoneon en klassieke gitaar.

Esther de Koning
Kindervoorstelling
zondag 22 maart, 15:00 uur
Ping - Het blauwe uur (8+)

★ Alles kan. Dit dus ook. ★

Ping woont samen met haar opa en oma op het eiland. Pings vader is zoek en haar moeder woont in Mexico met haar nieuwe man.
Ping gaat vaak naar het strand, al voordat de zon opkomt. Het blauwe uur noemen ze dat. Ze wacht op haar vader. Is hij de zee ingelopen en woont hij nu bij de alienetjes? Wat betekenen die mysterieuze boodschappen die hij stuurt? Het duurt Ping allemaal te lang en ze besluit om zelf op zoek te gaan. Ze ontmoet de geheimzinnige strandjutter Ismaël die het strand af struint, op zoek naar schatten. En een pratende, stelende meeuw…

Maar is wat Ping vertelt ook echt gebeurd? Buurvrouw Toos zoekt het uit. Daar is ze tenslotte politieagente voor!

Ping – het blauwe uur is een cabareteske, tikkeltje absurdistische voorstelling waarin Esther de Koning op tempo alle personages in dit spannende verhaal aan het woord laat. Een humorvolle familievoorstelling voor iedereen vanaf acht jaar.

Laura van Dolron & Het Zuidelijk Toneel
Theater
woensdag 25 maart, 20:30 uur
Wat we normaal niet horen

Een viering van de zogenaamd zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn

★★★★ NRC
★★★★ De Volkskrant

We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt genoeg gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn.

Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen. De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen.

TAMTAM objektentheater
Theater
Extra voorstelling!
vrijdag 27 maart, 20:30 uur
Een Onbewaakt Ogenblik & Sterke Verhalen uit 40 jaar TAMTAM

★ EXTRA VOORSTELLING! ★

TAMTAM bestaat dit jaar 40 jaar en viert dat natuurlijk ook in Theater Bouwkunde waar ze heel wat voorstellingen speelden!
Speciaal voor ons bedachten ze een bijzondere avond.

Eerst spelen ze hun nieuwste voorstelling Een Onbewaakt Ogenblik, 11 keer uitverkocht bij Deventer Op Stelten, dus veel mensen moesten ‘m missen.
Het tweede deel van deze avond bestaat uit sappige anekdotes uit 40 jaar toeren in binnen en buitenland. Een interviewer vraagt Gérard en Marije het hemd van het lijf over kleine rampen, technische bloopers, hemeltergende hotels maar ook over mooie ervaringen en emotionele momenten.

Thijs Borsten & Fay Lovsky en Oleg Fateev
Muziek
zondag 29 maart, 16:00 uur
Waar je niet bent

★ De mooiste Russische en Nederlandse liedjes over het leven ★

Na acht seizoenen De Uitdaging bouwt Thijs Borsten verder aan een concertserie Thijs Borsten & muzikale gasten vanuit zijn interesse voor bijzondere collega-muzikanten. Dit seizoen gaat hij met vier van hen op zoek naar de muziek die hun levensverhaal illustreert. Welke liedjes weerspiegelen hun persoonlijke en muzikale ontwikkeling? Wat is de muziek uit hun jeugd of van het land waar ze vandaan komen? Welke muziekstukken zijn verbonden aan belangrijke gebeurtenissen in hun leven?

Thijs Borsten heeft de kwaliteit om gasten zowel muzikaal als persoonlijk uit te dagen en hen in een ongepolijste setting op een informele manier te presenteren aan het publiek. Het resultaat is een serie muziekvoorstellingen met verhalen, poëzie, emotie en humor.

Thijs maakt een muzikale ontdekkingsreis met de Nederlandse zangeres, componist en multi-instrumentalist Fay Lovsky en de Russische accordeonist, componist en arrangeur Oleg Fateev. Samen zingen ze Russische en Nederlandse liedjes over het leven. Deze ontmoeting staat garant voor muzikale en poëtische verrassingen. Kwaliteit verzekerd.

BNNVARA Leids Cabaretfestival
Cabaret
dinsdag 31 maart, 20:30 uur
Finalistentour 2020

★ Binnen 6 uur UITVERKOCHT! ★ En de wachtlijst is ook vol!

NRC | Thjum Arts en De Vriendendienst waren goed, maar Lisa Ostermann kreeg iedereen moeiteloos mee”                                                                         
DeTelegraaf  |
”Een avondje genieten met zoveel talent op het podium”
Nu.nl | ”Wat conventioneel lijkt in deze voorstelling blijkt telkens weer een opstapje naar een verrassend moment, een onverwachte wending of humor uit een vreemde hoek.”

Micha Wertheim, Erik van Muiswinkel, Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Wim Helsen en Tim Fransen, stonden allen in de finale van het Leids Cabaret Festival voordat ze doorbraken bij het grote publiek. Grote kans dus, dat je op deze avond zomaar eens de nieuwe grote namen van de Nederlandse cabaretwereld ontdekt.

Sinds 1978 is het BNNVARA Leids Cabaret Festival een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent.

Na het festival in de Leidse Schouwburg trekken de finalisten van het BNNVARA Leids Cabaret Festival 2020 het land in met de Finalistentour waarin zij de finaleavond integraal over doen. Kom kijken en oordeel zelf!

Firma MES
Theater
woensdag 1 april, 20:30 uur
The Biggest Lawsuit On The Planet

★ Een rechtszaak over ons klimaat ★

Op een zomerochtend in 2016, drie jaar voor de massale klimaatprotesten in ons land, overstroomt het huis van Jayden F.. Jayden is een nukkige puber met lang zwart haar en donkere eyeliner uit Rayne, Louisiana. Ze stapt uit bed en staat tot haar enkels in de drek. Klimaatverandering veroorzaakte de storm die de schade teweeg bracht.

Met een groep gelijkgestemde jongeren klaagt ze nu de Amerikaanse regering aan. Die doet er alles aan om dit te voorkomen. De strijd duurt tot op vandaag, Trump haalt alles uit de kast. Lukt het de jonge Jayden de zaak voor de rechter te krijgen en haar gelijk te halen? Hier wordt gerechtelijke geschiedenis geschreven.

Deze rechtszaak, die ook wel The Biggest Lawsuit On The Planet wordt genoemd, is het uitgangspunt voor de nieuwe documentaire voorstelling van Firma MES. Met advies van (klimaat)journalist Jelmer Mommers van De Correspondent, onderzoekt Firma MES wat deze en soortgelijke zaken betekenen voor de klimaatproblematiek en voor onszelf. Wat betekent het om een strijd aan te gaan die zoveel groter is dan jij? En wat kunnen wij leren van Jayden F.?

Eva van Manen
Muziek
vrijdag 3 april, 20:30 uur
Politiek & Liefde (ism. Burgerweeshuis)

“Als je liefhebber bent van Eefje de Visser en Wende, heb je er vanaf nu een nieuwe favoriet bij.” 3voor12.nl

“De wereld is fataal maar Eva van Manen is nog net iets fataler.” Arnon Grunberg

Live neemt producer en artiest Eva van Manen je mee in haar verhalende nummers die ze met synthesizers, percussie en drums opbouwt. Van lekkere beats naar zachte poëzie. Een heerlijk theaterconcert waar je vanaf het eerste moment in meegezogen wordt.

Los van haar brede interesseveld – van hiphop, indie tot jazz – maakt producer en artiest Eva van Manen het niet-vanzelfsprekende vanzelfsprekend en andersom. Haar debuutalbum ‘Politiek & Liefde’ overbrugt stijlen als rap, elektronica en gitaarpop met een fluïde persoonlijke invalshoek. Van Manen onderzoekt waar de politiek en de liefde elkaar precies in het vaarwater treffen als een diepgravend dialoog. Met zichzelf, maar ook spiegelend tot haar omgeving.

De Theatertroep
Theater
zaterdag 4 april, 20:30 uur
Love for love

★ Een flitsende komedie van schuldeisers, schunnigheid, schandaal, en pikante seksuele roddels ★

De Theatertroep speelt een eigen bewerking van de nieuwe Nederlandse vertaling van Love for Love. Een flitsende komedie van schuldeisers, schunnigheid, schandaal, en pikante seksuele roddels. De Theatertroep kijkt onder rokjes, in pantalons en achter kuisheidsgordels. William Congreve toont de liefde in al zijn variaties, omdat het spel der liefde bij uitstek altijd verheven en plat tegelijk is net als elke geslaagde komedie.

Met deze nieuwe enscenering brouwt de Theatertroep een hedendaags medicijn tegen de preutsheid die om de zoveel tijd weer zijn witgepoederde vollemaansgezicht laat zien, onder telkens andere voorwendselen en in telkens nieuwe onverwachte vormen. We zetten puriteinen van alle pluimage in hun ondergoed, historisch en hedendaags. We trekken ons niets aan van iedere afbakening binnen het genderspectrum, maar walsen er met liefde en naar hartenlust, als altijd, dwars doorheen. Mannen spelen vrouwen die mannen spelen die doen alsof ze vrouwen zijn en andersom en elke nieuwe combinatie is onder de lakens even waarschijnlijk als onwaarschijnlijk. Knecht of meester, jonkvrouw of eunuch, vrijgezel of oude vrijster; bij ons komt iedereen aan zijn trekken.

Martin Simek
Literair
zondag 5 april, 16:00 uur
Hoe ik herinnerd wil worden

★ De afscheidstournee van een groot interviewer ★

“Wij zijn al overal geweest, maar wij zijn nog nergens.”

Hoe ik herinnerd wil worden is het laatste soloprogramma van Martin Šimek, zijn magnum opus. En je kunt ook nu weer rekenen op een boeiende theatermiddag met de typische stijl en flaire van Simek.

Terwijl de Russische tanks Praag inreden, vertrok Šimek met twee tennisrackets per trein naar Amsterdam. Het toeval zou steeds zijn leven bepalen. Šimek ontwikkelde zich tot tennisleraar, schrijver, cartoonist en theatermaker. En natuurlijk werd hij een van de beste interviewers van ons land.

Uitgelezen Verhalen
Literair
woensdag 8 april, 20:30 uur
Literatuur ontmoet theater

★ Literatuur ontmoet theater ★

Bij een avond van Uitgelezen Verhalen krijg je de mooiste literaire verhalen voorgelezen door geschoolde acteursstemmen. Vandaar het motto ‘Literatuur ontmoet theater’. Je hoort verhalen van debuterende schrijvers en van klassieke auteurs in het genre, of ze nou komen uit Rusland (Tsjechov) of de USA (Cheever, Carver). En de voordragers zijn zonder uitzondering talenten van nationale allure, die zich inleven in de hoofdpersonages en zo de vertelling tot leven brengen. Al voor het zesde seizoen in Theater Bouwkunde te zien en te horen! Zowel de verhalen als de acteurs worden kort van tevoren vastgelegd.

Zijlstra
Muziek
vrijdag 10 april, 20:30 uur
Ja!zzZijlstra

★ Terug naar de jazz! ★

Met de Trompettisten Miles Davis, Don Cherry, Zanger/Trompettist Chet Baker Thelonious Monk en Slauerhoff als roepende tegendraadse profeten dompelt Jazzdienaar Zijlstra zich, samen met zijn nieuw samengestelde kwintet, onder in een zee van ruimte, vorm en liefde voor de juiste timing, dat ene woord, op het juiste moment.

Wat is het snel gegaan! Twintig jaar Zijlstra met voorstellingen als Olie  &Rook, Tussen Den Oever & NY De Doorbraak, Stel je voor, Liefde & Dorpsgevoel, Samen in Zee, Kalm en Ruw, Geen Krimp, Gebed zonder band/Gered door de band….

Prrrachtig en daarom nu iets geheel anders…
Terug naar waar het ooit allemaal mee begon…
Jazz!

Sadettin Kirmiziyuz
Theater
zaterdag 11 april, 20:30 uur
DOPE

★ Tijd voor een ongemakkelijk gesprek, over drugs, over hard gaan, over legalisering en een van de dodelijkste businessmodellen die er zijn ★

In Amsterdam gebruiken we 30.000 lijntjes cocaïne per dag, zo blijkt uit het rioolwater. De omzet van onze XTC-boeren is bijna twee keer zo hoog als die van de luchtvaart. Op feestjes, in het bedrijfsleven, in de clubscène: een nakkie of een pilletje is de gewoonste zaak van de wereld. We houden met onze guilty pleasures een industrie in leven die honderdduizenden mensen per jaar het leven kost en het milieu vernietigt. We kopen bewust, biologisch en Fairtrade, eten slaafvrije chocolade en dragen kinderarbeidvrije katoen, maar hoeveel doden er per lijntje vallen maakt ons eigenlijk weinig uit.

Tijd voor een ongemakkelijk gesprek, over hard gaan, over aan zijn, over legalisering en over het in stand houden van een van de dodelijkste businessmodellen die er zijn.

Johan Goossens
Cabaret
try out
woensdag 15 april, 20:30 uur

★ Try out van zijn nieuwste programma ★

Na twee voorstellingen over het onderwijs, veel lof voor zijn grensverleggende cabaretprogramma Vlam, en ook nog het schrijven van een boek, staat Johan Goossens weer in het theater. Een kleine speellijst op intieme plekken om te experimenteren, te voelen wat zijn volgende programma moet worden. Want wat wordt na de perikelen in het onderwijs, en het geworstel met de menselijke lust de volgende stap? In ieder geval zijn er weer liedjes. Grappen. Verhalen. Het begin van iets nieuws. Wees erbij.

Theaterkrant ★★★★: “Schaamteloos, warm en ironisch.” “Met het grootste gemak schakelt hij tussen hilariteit en ontroering.”
NRC ★★★★: “Eerlijk, grappig en ontroerend (…) IJzersterk cabaret.”

Cameretten
Cabaret
vrijdag 17 april, 20:30 uur
Finalistentournee

★ Zie de nieuwe Brigitte Kaandorp, Theo Maassen of Daniël Arends als eerste! ★

De finalisten trekken langs theaters, poppodia en bibliotheekzalen om hun prijswinnende show aan jou te laten zien. Ongemakkelijke sketches, herkenbare typetjes en hilarische grappen: tijdens de finalistentour komt van alles voorbij. Alsof je op een toverbal sabbelt. Tijdens deze avonden maken de artiesten van de toekomst vlieguren op het podium. En jij kunt voortaan zeggen: ‘Ik heb die komieken gezien voordat ze stadions uitverkochten.’

’Deze cabaretiers wonnen Cameretten en hebben het pad geplaveid voor de volgende generatie aanstormende talenten: Brigitte Kaandorp, NUHR (Niet Uit Het Raam), Plien en Bianca, Theo Maassen, Eric van Sauers, Marc-Marie Huijbregts, Klaasen & Sandifort, Ronald Goedemondt, Daniel Arends, Patrick Laureij, Janneke de Bijl en vele anderen.

Theater Bellevue / Roeland Hofman
Theater
zaterdag 18 april, 20:30 uur
De Verschrikkelijke Wittgenstein

★★★★ “Intelligente komische thriller” Scènes
“De humoristische tekst van Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende” NRC

★ Een onfortuinlijke thriller-komedie ★

Paul Wittgenstein is een tiran. De eenarmige concertpianist* gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld…

Elke zondag geeft Wittgenstein les aan huis. Zo ook aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige pianotiran dat ze – tijdens de zoveelste pianoles – besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie.
Wat volgt is een spel vol vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel.

Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

Spinvis
Muziek
vrijdag 24 april, 20:30 uur
In Werkelijkheid

★ Eigenlijk gaat het over iets anders. Eigenlijk gaat het altijd over iets anders. ★

Spinvis en Saartje Van Camp spelen een muziekvoorstelling die in werkelijkheid over iets anders gaat. Achter ieder verhaal zit een ander verhaal. En ook dat verhaal vertelt niet alles. In Werkelijkheid speelt zich af in een wereld die in werkelijkheid de onze zou kunnen zijn. Een visuele en muzikale vertelling met veel nieuwe en oudere liedjes van Spinvis. Opnieuw gearrangeerd. Soms verstild. Soms keihard.

★★★★ 8weekly: ‘Spinvis betovert, ontroert en hypnotiseert op onnavolgbare wijze. De staande ovatie is meer dan terecht.’

Simone de Jong
Kindervoorstelling
zondag 26 april, 15:00 uur
Timtim (2+)

★ De surrealistische reis van twee timmermannen ★

Twee timmermannen. Ze bouwen veel. Ze verbouwen vaak. Hun wereld is nooit af, het kan altijd beter, mooier, anders. Vindt Tim. Vindt Willie. Maar Tim kan niet ophouden met timmeren en Willie wil de huisraad beschermen.

Dan slaat de vermoeidheid toe. Droom en werkelijkheid lopen steeds meer door elkaar in de wonderlijke wereld van Timtim.

Timtim is een stoere beeldende voorstelling met humor, timmerenergie en een snufje magie. Over twee gepassioneerde vakmannen, hun vriendschap en hun aanpassingsvermogen.

Eva Crutzen
Cabaret
try out
woensdag 29 april, 20:30 uur

Een try out. Dat is precies wat u krijgt. Briljant, soms buitengewoon genânt maar bovenal uniek.

“Ze is energiek, muzikaal en hilarisch en heeft een volstrekt originele stijl. Haar onderwerpen zijn even komisch als dat ze schrijnend zijn.”

In haar vierde programma laat ze hoogstwaarschijnlijk de gekte toe. Komt ze ongetwijfeld met antwoorden waar u de rest van u leven op kunt teren. Zal ze vermoedelijk weer uiteenlopende knotsgekke personages spelen en gaat ze allicht muzikaal hélemaal los.

Haar eerste drie programma’s werden door pers en publiek lovend ontvangen. Ze neemt geen genoegen met minder.

Johan Fretz
Cabaret
try out
vrijdag 1 mei, 20:30 uur
This Ain’t Cabaret But I Like It

★ Een unieke mengeling van muziek, vertelling, humor en spoken word ★

Met zijn solodebuut, De Zachtmoedige Radicaal, werd deze geboren verhalenverteller meteen genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Als schrijver won hij met zijn roman Onder de paramariboom de prestigieuze Boekhandelsprijs 2019. Nu keert Fretz terug in het theater, maar zonder cabaret. Omdat het hoogtijd is voor iets nieuws. Zoals ooit in Parijs en Berlijn het cabaret werd geboren… Zo is het nu tijd voor de geboorte van de Toriman, met een unieke mengeling van speech, muziek, vertelling, humor en spoken word, waarin Fretz het ritme van deze tijd probeert te vangen. Hoe lang blijven we het hart, tussen hoofd en onderbuik in, nog koppig negeren? Hoe kunnen we mens blijven in tijden waarin ontmenselijking steeds feller klinkt? En hoe kunnen we de radicale kracht van liefde omarmen, zonder naïef en lui te zijn? Toriman – This Ain’t Cabaret But I Like It, is een zinderende performance, die je omver schudt en nog lang in je hart nagalmt.

Loes Luca
Theater
try out
zaterdag 2 mei, 20:30 uur
UIT HET HOOFD

★ Een inktzwarte komedie ★

Ze heeft haar leven lang in het theater gewerkt. Ze heeft gezongen, gespeeld en gedanst. Ze heeft succes gehad en ze kent de goot. Ze heeft de liefde in volle glorie gekend, maar ook zwart als de hel.

In UIT HET HOOFD speelt een actrice een actrice die zich haar leven herinnert, of wat ze denkt dat  haar leven geweest is.

Wat is echt gebeurd? Wat is een verhaal geworden? En doet het er toe? UIT HET HOOFD is een toneelstuk over een actrice die absoluut geen antwoord zoekt op de vraag: wie ben ik, maar dat antwoord toch krijgt.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
zondag 3 mei, 16:00 uur
Met gastsolist...

★ Het Millennium Jazz Orchestra viert 30 jaar optredens in Theater Bouwkunde! ★

Het MJO onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist. Enkele solisten waarmee het MJO heeft opgetreden in ons theater: Jan Menu, Kenny Wheeler, Edwin Rutten, Pete Christlieb, Ronnie Cuber, Claudio Roditi, Ack van Rooyen, Greetje Kauffeld, James Moody, Lee Konitz, Ernie Watts…

Helmert Woudenberg
Theater
woensdag 6 mei, 20:30 uur
Van Huis Uit

★ De grootmeester van het solotoneel ★

In Van Huis uit grijpt Helmert Woudenberg terug op twee eerdere solo’s namelijk Übermensch en Waterman. Beide monologen worden in een nieuwe vorm naast elkaar op één avond gespeeld.

Twee jongens groeien op in andere tijden en verschillende omgevingen.

De een op het platteland, nog voor de Eerste Wereldoorlog, in een Duits gezin met veel huiselijk geweld onder een sterke vader en een zwakke moeder. Mijn moeder is bij uitstek een vrouw, hoe ze hier vinden dat een vrouw hoort te zijn. Minzaam en geduldig. Bereid zich onvoorwaardelijk op te offeren voor haar gezin en volkomen op te gaan in de dienstbaarheid die ze geacht wordt mijn vader te verlenen.

De ander groeit op in Amsterdam, in de Tweede Wereldoorlog, in een Joods gezin van veertien kinderen met een sterke moeder en een zwakke vader.

Herman in een bakje geitenkwark
Cabaret
try out
vrijdag 8 mei, 20:30 uur
Herman in concert

★ Een medley van alle muzikale hoogstandjes van HIEBG ★

Herman in Concert: alle muzikale hoogstandjes uit onze vorige drie voorstellingen nog één keer in het theater te zien, maar dan in een nieuw jasje. Heb je ons pas later ontdekt en baal je daarvan? Dan is deze avond voor jou. Heb je alles zeventien keer gezien maar baal je alsnog omdat jij nou eenmaal iemand bent die baalt? Dan is deze avond voor jou. Is dit hier, nu, de allereerste keer dat je van ons hoort? Dán is het eigenlijk te laat. Herman in een bakje Geitenkwark zingt klassiekers als Profeten van de liefde, Valsmunterij en natuurlijk Balzak van Goud. Herman In Concert, mis het niet.

Het Zuidelijk Toneel / Bram Jansen
Theater
Verplaats van 28 maart naar 9 mei
zaterdag 9 mei, 20:30 uur
Casting the pass

★ Over #MeToo, macht en moraal ★

Waar macht is, is misbruik nooit ver weg. De wereldwijde #Metoo beweging bracht ook in Nederland machtsmisbruik in de film-, theater- en sportwereld naar buiten. In Casting ‘The Pass’ onderzoekt regisseur Bram Jansen de relatie tussen dader en slachtoffer.

Een jonge acteur (Jord Knotter) doet auditie voor zijn droomrol: topvoetballer in het theaterstuk ‘The Pass’. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector (Gerardjan Rijnders) waar hij, eenmaal binnen, langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping. Waar rollen worden verwisseld, grenzen worden opgerekt en verlegd.

De Staat van Verwarring
Cabaret
vrijdag 15 mei, 20:30 uur
Jubileum Tour

★ Een vrolijk-absurde talkshow in het theater ★

Met gastheren Pieter Jouke en Ronald Snijders. In een ver verleden was de gelijknamige late night show te zien bij de VPRO. Maar inmiddels staat het programma alweer 10 jaar met daverend succes in het theater. Ook tijdens deze Jubileum Tour praten Snijders & Jouke met twee interessante interview-gasten uit de stad of regio waar de jubileumvoorstelling plaats vindt, en zijn er ontregelende jubileumfilmpjes, live chat-gesprekken met jubileum-wildvreemden, is er een  Jubileum-spek & bonen quiz, jubileum-neologismen van de Alfabetweter, etc.

Het enige wat u nu nog moet doen is kaartjes kopen, in het publiek gaan zitten en wachten tot het afgelopen is. Zo eenvoudig kan theaterbezoek dus OOK zijn!

Esther Linssen
Muziektheater
zaterdag 16 mei, 20:30 uur
Heden avond: Lola Blau!

Wegens persoonlijke omstandigheden is deze voorstelling helaas afgelast. Bezoekers worden zo snel mogelijk op de hoogte gesteld.

Excuus voor het ongemak!

afgelast
Poëziefestival Het Tuinfeest
Literair
zaterdag 1 augustus, 16:00 uur

Let op! De verkoop is nog niet van start.
Houd onze website of onze nieuwsbrief in de gaten.

 

Ieder jaar is de oude binnenstad van Deventer het podium voor meer dan 70 optredens van ruim 30 dichters en muzikanten. Rondom Theater Bouwkunde dragen zij voor uit eigen werk in het intieme decor van middeleeuwse kloostertuinen.

Toonaangevende Nederlandse en Vlaamse dichters lezen hun gedichten en het publiek leert debutanten kennen. Naast poëzie is er ook een mooi muzikaal programma. In de theaterzaal van Theater Bouwkunde kunnen nieuwe presentatievormen van poëzie ontdekt worden. Restaurant Bouwkunde verzorgt een smakelijk tweegangen buffet.

Tickets