Skip to Content

De Vlieg (Keesen&Co)
Theater
Deventer Topstuk!
woensdag 25 april, 20:30 uur
Zoetstof

Deventer Topstuk! – Een bittere familiekomedie

★★★★ Theaterkrant: “Als toeschouwer wordt je heen en weer geslingerd tussen sterke empathie en de neiging om de personages eens flink op hun gezicht te timmeren.”

Het is augustus en het is warm.
Drie broers, die elkaar maanden hebben ontlopen na de dood van hun moeder, zijn plots weer op elkaar aangewezen. Hun vader heeft zich uit het niets in coma gezopen en is kort daarna overleden. Ondanks de verlammende hitte moet het huis waarin ze zijn opgegroeid worden leeggeruimd. Alle drie zijn vooral bezig met hun eigen problemen en houden elkaar op afstand met scherpe verwijten, liefdevolle beledigingen en pijnlijke herinneringen. Maar terwijl de broers zich staande proberen te houden ontrafelt het echte verhaal achter het comazuipen van vader en blijken ze elkaar meer nodig te hebben dan gedacht. Terwijl het huis langzaam zijn kookpunt bereikt brokkelt de laatste suikerlaag af en blijft er niets dan bittere familieverhoudingen over.

Zoetstof is een vrolijke familietragedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed ontsnapt te zijn.

Wie Walvis
Kindervoorstelling
zondag 29 april, 15:00 uur
Blauw Gras (6+)

Een vrolijke voorstelling boordevol bluegrass muziek over de angst voor het vreemde en de nieuwsgierigheid naar het onbekende.

Op een boerderij waar blauw gras wordt gemaakt wonen opa, moeder, zoon Woody en dochter Sue. Iedere dag speelt opa op zijn banjo en zingt de familie met elkaar over het leven. Allemaal hebben ze grote dromen, maar veel gebeurt er niet op het platteland.

Op een dag wordt de familie opgeschrikt door de komst van een vreemd huisje dat plots op het erf staat. De schoorsteen rookt en er klinkt muziek. En die muziek lijkt in niks op de bluegrass die zij altijd met elkaar spelen.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 2 mei, 21:00 uur
Met gastsolist Herman Nijkamp

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist. Deze maand is dat zanger Herman Nijkamp.

Patrick Laureij
Cabaret
dinsdag 8 mei, 20:30 uur
EXTRA VOORSTELLING

Patrick Laureij was te laat met het inleveren van een tekst voor deze website. Wij als theater willen u, het geliefde publiek, laten weten dat wij dat spijtig vinden, maar als we zelf iets over hem verzinnen doen wij u tekort. Deze tekst is trouwens geschreven voordat zijn eerste show, Dekking Hoog, is opgenomen. Wij gaan ervan uit dat wanneer u dit leest, het is uitgezonden en we allemaal weten wie hij is en niet kunnen wachten om hem live te zien. Ik krijg nu wel een app binnen van Patrick, hij schrijft: “zeg dat alle lekkere wijven vooraan moeten zitten”.
Nou goed, voor de zekerheid hier wat citaten over hem:

Patrick Laureij
Cabaret
woensdag 9 mei, 20:30 uur

Patrick Laureij was te laat met het inleveren van een tekst voor deze website. Wij als theater willen u, het geliefde publiek, laten weten dat wij dat spijtig vinden, maar als we zelf iets over hem verzinnen doen wij u tekort. Deze tekst is trouwens geschreven voordat zijn eerste show, Dekking Hoog, is opgenomen. Wij gaan ervan uit dat wanneer u dit leest, het is uitgezonden en we allemaal weten wie hij is en niet kunnen wachten om hem live te zien. Ik krijg nu wel een app binnen van Patrick, hij schrijft: “zeg dat alle lekkere wijven vooraan moeten zitten”.
Nou goed, voor de zekerheid hier wat citaten over hem:

Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko|Schönberg (Deventer Schouwburg)
Theater
Deventer Topstuk - In de Deventer Schouwburg
vrijdag 11 mei, 20:00 uur
Salam

Grote, religieuze en maatschappelijke conflicten teruggebracht tot de menselijke maat.

Alle grote verhalen beginnen met een klein verhaal. En vrijwel alle wereldconflicten vanuit teleurstelling of pijn. Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld, tussen de Islam, het Jodendom en het Christendom steeds vaker oplopen, nemen het Noord Nederlands Toneel (NNT), Club Guy & Roni en Asko|Schönberg de theaterbezoeker mee naar hoe het allemaal begon: een vader die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en twee broers die uit elkaar worden gedreven. Het verhaal van Abraham, gespeeld door Jack Wouterse.

Uitgelezen Verhalen
Literair
vrijdag 11 mei, 20:30 uur
De moeder

Moederlijke Uitgelezen Verhalen

Twee dagen vóór Moederdag kunt u prachtige verhalen uit die onuitputtelijke bron horen: de moeder. Op vrijdag 11 mei laat u zich voorlezen door de beste acteurs: Vastert van Aardenne (Theatergroep de Kale), Margo de Geest (Anne) en Job Römer (Noord Nederlands Toneel en Nieuw West).

Zij gaan verhalen vertolken van onder meer Annelies Verbeke, die met haar bundel Halleluja dit jaar de JMA Biesheuvelprijs won. En als muzikaal contrapunt speelt Lotte Pen eigen composities op haar saxofoon.

Uitgelezen Verhalen heeft een ijzersterke formule: je krijgt als publiek de mooiste verhalen voorgelezen door ervaren toneelspelers, ingeleid door samensteller van het programma Pieter van Scherpenberg. En de muziek laat je afscheid nemen van het verhaal dat je net beluisterde.

Komt dat zien en vooral horen!

Mugmetdegoudentand
Theater
zaterdag 12 mei, 20:30 uur
De Eurocommissaris

De Eurocommissaris is een geestige voorstelling waarin Joan Nederlof het publiek meevoert in de gedurfde gedachtestroom van de fictieve – doch zeer populaire – eurocommissaris Charlotte Hajenius.

Zoals zovelen, wist Nederlof weinig over de Europese Unie. Een gat in de theatermarkt, dacht ze in 2015. Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid, onwetendheid en vragen maakte ze een solovoorstelling over dit complexe maar belangrijke onderwerp. En de vraag drong zich op of een democratisch, verenigd Europa wel haalbaar als alle lidstaten vooral hun eigen nationale belangen nastreven.

We zijn inmiddels bijna twee jaar verder en Europa is ingrijpend veranderd. Tijd dus voor een nieuwe versie van De Eurocommissaris.

Molly van Scherpenberg
Theater
dinsdag 15 mei, 20:30 uur
N.O.T.K

Drie actrices en theatermakers zijn op zoek naar hun voorstelling. Ze zoeken in schoonheid en lelijkheid. In hokjes en daarbuiten. Met Shakespeare en met Sophokles. In een broek of toch met een jurk. Met moderne dans en met abstracte sketches. Maar of ze het vinden?

N.O.T.K. is een fragmentarische, beeldende en komische voorstelling over de zoektocht waar de voorstelling eigenlijk over moet gaan. Rachel, Evy en Molly zullen veel teksten van verschillende grote en kleine schrijvers ten tonele brengen. Met veel spelplezier van de actrices zult u worden meegenomen op deze zoektocht, waarbij u vaak op het verkeerde been wordt gezet. U zult zich verbazen, een beetje huilen, maar vooral lachen.

N.O.T.K. is de afstudeervoorstelling van Molly van Scherpenberg aan de HKU van de opleiding Theatre and Education. Ze is opgeleid om theater te doceren en te maken met verschillende doelgroepen.

Spanjers, Planteijdt, Dijsseldonk
Muziek
vrijdag 18 mei, 20:30 uur

Hoe goed kunnen drie stemmen bij elkaar passen?
Roel Spanjers, Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt vonden elkaar in hun liefde voor de legendarische muziek van The Band, en gaan samen op soortgelijke wijze vocaal te werk. Drie karakteristieke leadzangers dus, die om elkaar heen lijken te cirkelen en dan weer prachtig samenvallen. Geniet van dit semi-akoestische roots trio!

Bovendien hebben we hier te maken met drie voortreffelijke instrumentalisten en songwriters.
Toetsenist Roel Spanjers heeft zijn wortels in blues, r&b en soul. Hij speelt piano en hammond bij o.a. JW Roy, Fréderique Spigt en Normaal. Onder de naam ‘Birdcatcher’ bracht hij een prachtig soloalbum uit.

Bellevue Theaterproducties
Theater
zaterdag 19 mei, 20:30 uur
Niemandsland

Een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen.
Na veertien jaar keert een pianist terug naar zijn geboorteplaats. Op de berg waar zijn moeder kort geleden is begraven, treft hij een jonge vrouw met wie hij is opgegroeid. Hij was de zoon en zij de werkster, een arbeidsmigrant.
Wat proberen hun gezamenlijke herinneringen uit het verleden hen nu te vertellen? Waar zijn we thuis? Kunnen we wonen in de muziek, of alleen in de stilte van een huis?

In een filmische en muzikale compositie van gedachten en ervaringen, waarin heden en verleden vervloeien, zoeken twee ontheemden bescherming bij elkaar; in een poging hun eenzaamheid te ontvluchten.

Poëziefestival Het Tuinfeest
Literair
zaterdag 4 augustus, 16:00 uur

Ieder jaar is de oude binnenstad van Deventer het podium voor meer dan 70 optredens van ruim 30 dichters en muzikanten. Rondom Theater Bouwkunde dragen zij voor uit eigen werk in het intieme decor van middeleeuwse kloostertuinen.

Toonaangevende Nederlandse en Vlaamse dichters lezen hun gedichten en het publiek leert debutanten kennen. Naast poëzie is er ook een mooi muzikaal programma. In de theaterzaal van Theater Bouwkunde kunnen nieuwe presentatievormen van poëzie ontdekt worden.