Skip to Content

Martijn Koning
Cabaret
zaterdag 10 oktober, 20:30 uur
Koning van de lach

Hilarisch en absurd. Rauw en brutaal. Bovenop de actualiteit en politiek volkomen incorrect.

Martijn Koning doet het op zijn manier. Zeg tegen hem “Ga rechts” en hij gaat links. Heeft hij net een nieuw theaterprogramma gemaakt, wil hij het liefst meteen door met iets nieuws. Titels vindt hij onzin. ‘‘Ik kom gewoon langs. En doe sowieso iedere avond iets anders. Ik probeer wel eens een rode draad in mijn voorstelling te doen, maar dat kan ik helemaal niet. Zodra ik probeer er een lijntje in te verwerken, wordt het ongeloofwaardig. Ik kan niet zo’n vast stramien doen. Ik word gek als ik elke avond hetzelfde doe.”

Lenette van Dongen
Cabaret
Try out
vrijdag 16 oktober, 20:30 uur
Tegenwind

Op een verlaten strand loopt een vrouw keihard te zingen, maar niemand hoort het. De storm jaagt haar stem voorbij de donkere wolken. Het kan haar niet schelen, want zij zingt niet voor een ander. Ze zingt omdat er eindelijk weer een lied in haar ziel klinkt. De wind is sterk. Ze vecht om overeind te blijven. Omdraaien en zich voort laten blazen naar waar ze vandaan komt, is echter geen optie. Liever vol er tegen in met volledig verlies van schone schijn! De wind is sterk, maar de vrouw hervindt haar kracht.

Lenette van Dongen
Cabaret
Try out
zaterdag 17 oktober, 20:30 uur
Tegenwind

Op een verlaten strand loopt een vrouw keihard te zingen, maar niemand hoort het. De storm jaagt haar stem voorbij de donkere wolken. Het kan haar niet schelen, want zij zingt niet voor een ander. Ze zingt omdat er eindelijk weer een lied in haar ziel klinkt. De wind is sterk. Ze vecht om overeind te blijven. Omdraaien en zich voort laten blazen naar waar ze vandaan komt, is echter geen optie. Liever vol er tegen in met volledig verlies van schone schijn! De wind is sterk, maar de vrouw hervindt haar kracht.

Theo Nijland
Kleinkunst
afgelast
zondag 18 oktober, 20:30 uur
Desalniettemin

Wegens gezondheidsredenen is deze voorstelling helaas afgelast.

Tickets
Mugmetdegoudentand
Theater
Reprise
dinsdag 20 oktober, 20:30 uur
Kunsthart

Kunsthart is door het Nederlands Theater Festival geselecteerd als één van de beste voorstellingen van het jaar en gaat daarom in reprise. Voor iedereen die de voorstelling vorig jaar moest missen, zorg dat u er bij bent!

Kunsthart is een nieuwe Nederlandse komedie over de directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes, onze minister-president Mark Rutte, de wereldberoemde DJ Armin van Buuren en een afgevaardigde van de fietsersbond.  

Oeloek
Kleinkunst
Try out
woensdag 21 oktober, 20:30 uur
Opschmùck

Met een krankzinnige cabaretstijl laat Oeloek een wereld zien waarin mensen elkaar maar niet kunnen verstaan. De personages blinken uit in onmacht, maar worden met veel precisie en mededogen neergezet. “Ontroering, plaatsvervangende schaamte, verbijstering, een schaterlach. En op de beste momenten allemaal tegelijk.” (het Parool)

Oeloek maakte reeds naam met fysiek cabaret waarin intieme momenten worden afgewisseld met spectaculair theatervuurwerk. Volgens de Volkskrant is er, “ruim tien jaar na Waardenberg & De Jong, weer een groep met dezelfde agressie, fysieke kracht en scherpe humor.”

Kamagurka
Cabaret
Try out
vrijdag 23 oktober, 20:30 uur
Vliegangst op de vluchtstrook

Kamagurka prikkelt je fantasie, rekt je voorstellingsvermogen op en zaait verwarring met zijn overtreffende trap van absurditeit. Inmiddels is hij een icoon, liefkozend Kama genoemd, maar hij fileert nog altijd met een duivels genoegen wat anderen voetstoots aannemen. Zijn absurdistische blik, soms wrede slapstick en ontregelende humor werken onmiskenbaar bevrijdend, maar lokken ook geregeld boze reacties uit.

Uit angst om te vliegen, besluit de reizende Kamagurka om de auto te nemen. Hierdoor belandt hij echter in een monsterfile, waar hij de meest uiteenlopende situaties meemaakt.

Arthur Geesing
Kindervoorstelling
(6+)
zondag 25 oktober, 15:00 uur
Abel het Tasmannetje

Abel Tasmannetje is niet zomaar een postbode. Hij bezorgt namelijk post die eerder niet bezorgd kon worden, post zonder adres of naam. Abel is eigenwijs en ook ondeugend. Soms stuurt hij post naar mensen die dat pakketje goed kunnen gebruiken, terwijl dat eigenlijk helemaal niet voor hen bedoeld was. Dan komt er plots nóg een postbode die precies volgens de regels werkt.

Het Debuut
Theater
dinsdag 27 oktober, 20:30 uur
La Isla Bonita

Wat hebben ritmische gymnastiek en bootvluchtelingenproblematiek met elkaar te maken? Helemaal niks. En toch vormen ze in La Isla Bonita een volstrekt logische eenheid. Vijf jonge vrouwen verenigd in een gymnastiekvereniging voelen zich enorm betrokken bij de vluchtelingenramp die zich op de Middenlandse Zee voltrekt. Ze besluiten een Waarschuwingsshow te maken, met alle gevolgen van dien.

Zazi
Muziek
Try out
vrijdag 30 oktober, 20:30 uur
SUPERNOVA

Zazí betreedt, na twee eigen liedjesprogramma’s en een theatertour met Hans Dorrestijn, opnieuw het podium. Gefascineerd door de oneindigheid van het heelal en de mysterieuze schoonheid van een SUPERNOVA, zetten ze hun muzikaliteit in om u een aanstekelijke avond te bezorgen. Dafne, Margriet en Sabien bespelen een grenzeloos spectrum aan instrumenten en zingen meerstemmig en meertalig. Ze zijn onder andere bekend van hun radiohit Turn Me On.

Leon van der Zande
Cabaret
Try out
zaterdag 31 oktober, 20:30 uur
Supergewoon

Origineel, kwetsbaar en fysiek cabaret met de authentieke publieksinteractie die we van Leon van de Zanden gewend zijn. Maar inmiddels heeft hij besloten om van deze wereld een goede plek voor zijn kinderen te maken. Weg van de gangbare zekerheden, weg van de onaantastbaarheid waar veel publieke personen zich mee presenteren. Leon kiest voor openheid, om de toeschouwers zijn gevoel te tonen en daarmee hun gevoel te raken. Eén op één. En hij zou Leon niet zijn als hij zich daarin niet helemaal liet gaan, hilarisch en larger than life. Leon op zijn scherpst!

Rieks Swarte
Theater
Matinee
zondag 1 november, 15:00 uur
De perzik van onsterfelijkheid

Amsterdam 1980. Tijd van krakersrellen maar ook het jaar waarin op 5 mei de Canadezen opnieuw als helden van de bevrijding de stad Amsterdam werden binnengehaald. En tevens de laatste dag van Ben Ruwiel uit de roman De Perzik van Onsterfelijkheid van Jan Wolkers. Hij ziet hoe de Canadezen feestelijk marcheren over de Berlagebrug, symbool van socialistische idealen. Gedesillusioneerd ruimt oud-verzetsheld Ruwiel die dag zijn leven op. Alleen zijn aftakelende hond Snoet houdt hem en zijn liefdeloze huwelijk nog op de been.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 4 november, 21:00 uur
Met gastsolist

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Amsterdams Kleinkunst Festival
Kleinkunst
vrijdag 6 november, 20:30 uur
Finalistentournee

Het Concours om de Wim Sonneveldprijs is een van de belangrijkste cabaretprijzen voor talentvolle cabaretiers en kleinkunstenaars. Zo waren onder andere NUHR, Claudia de Breij, Pieter Derks, Van der Laan & Woe, Dames voor na vieren, Thijs Maas, Louise Korthals, Yentl & de Boer en recent Flip Noorman kandidaat in één van de edities van het Concours te zien. U kunt vanavond dus met een gerust hart naar Theater Bouwkunde komen om te ontdekken wie de nieuwe selectie finalisten van de Sonneveldprijs 2015 zijn!

Trouble Man/Sadettin Kirmiziyüz
Theater
Deventer topstuk
zaterdag 7 november, 20:30 uur
Hollandse Luchten III: De Radicalisering van Sadettin K.

1) Sadettin K. wordt geboren in 1982 te Zutphen. We volgen zijn leven tot september 2015. Dan boekt de streng gelovige K. een ticket naar Istanbul. Het laatste dat van hem vernomen wordt, is dat hij de Syrische grens over is gestoken om deel te nemen aan de jihad. Zijn vrouw bidt voor hem in het Paradijs.

2) Kirmiziyüz (Zutphen, ’82) wordt in september 2015 vermoord door extremisten. We volgen zijn leven van zijn wieg in een immigrantengezin, tot zijn dood als ridder van het vrije woord. Hij stond op de dodenlijst van radicale islamitische groepen, maar bleef vechten tegen de islamisering van het Westen. Hij laat een vrouw en kind achter.

Lies Pauwels
Theater
woensdag 11 november, 20:30 uur
White Lies

“Dus ik zeg ‘Lars’ tegen hem, want ik voelde mij meteen op mijn gemak bij hem en dat hij von Trier is, daar had ik totaal geen last van.”

Wat wil ze van ons? Ze wil over zichzelf praten. Ze wil eerlijk zijn. Ze lijkt onverschrokken in haar openhartigheid… Maar terwijl we naar haar kijken en naar haar luisteren, raken we onze aanvankelijke zekerheden kwijt. Is dit de waarheid die we te horen krijgen? Of is het een werkelijkheid die ze verzint, omdat het nu eenmaal goed uitkomt?

René van Meurs
Cabaret
Try out
vrijdag 13 november, 20:30 uur
Even goede vrienden

Aan zijn timing, zijn improvisatietalent en het gemak waarmee hij optreedt, merk je dat René deel uitmaakt van het roemruchte stand-up comedy collectief van Comedytrain. Hij won in 2012 de jury- én publieksprijs van het Camerettenfestival, en toerde vervolgens twee seizoenen door het land. Dat was lachen. Dat vond hij niet alleen zelf, ook u vond dat massaal. Toch kwam hij zichzelf daarna tegen, zoals iedereen zichzelf weleens tegenkomt. U kent het wel; gedeukt, gehavend en enigszins in dubio. Op zo’n moment kun je niet anders dan jezelf bij de kladden grijpen, aankijken en vragen: “Ben ik na deze opdonder nog steeds even goede vrienden met mezelf?”

Groots en meeslepend
Theater
zaterdag 14 november, 20:30 uur
Straussvogel

Onder het motto “Strauss in the house” gaat Steef de Jong op zoek naar het verhaal achter de Armin van Buuren van de 19e eeuw. Gewapend met een piano, videocamera’s en veel handgemaakte decors brengt hij een visuele lofzang op dit hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Met live projecties en een green screen maakt hij een muziekfilm op toneel over een man die de meest levenslustige muziek ter wereld schreef, maar zelf misschien helemaal niet zo levenslustig was. Want achter deze vrolijke meezingers moet toch een groots drama schuilgaan? Of niet?

Kees Hulst & Esther Scheldwacht
Theater
Deventer topstuk- Deventer Schouwburg
woensdag 18 november, 00:00 uur
Hoe mooi alles

De roman ‘Hoe mooi alles’ van Mirjam van Hengel is een onweerstaanbaar liefdesverhaal. Ze ontleende de titel aan een gedicht van Leo Vroman (1915-2014), die in 2015 honderd jaar zou zijn geworden. Er bestaat geen mooiere hommage tijdens dit Vroman-jaar dan door zijn prachtige leven op het toneel te brengen. Léon van der Sanden bewerkte Van Hengels dramatische en ontroerende verhaal. Vromans poëzie komt aan bod, net als zijn tekentalent en zijn werk als bioloog.

JW Roy & Leon Verdonschot
Muziek
woensdag 18 november, 20:30 uur
Dry Goods & Groceries

In de theatertour neemt JW Roy schrijver Leon Verdonschot mee. Die werkte eerder samen met Rowwen Heze en met Nico Dijkshoorn. Verdonschot vertelt over reizen, lokale winkeltjes en muzikanten, en hij gaat op zoek naar de verhalen van het publiek. Want de anekdotes, overleveringen en mythes waar JW Roy zijn liedjes op baseert, die leven overal. In Austin en New Orleans, maar net zo goed in Brabant, de Randstad en in Deventer.

Peter van Rooijen
Cabaret
Try out
vrijdag 20 november, 20:30 uur
Nergens veilig

Peter van Rooijen voelt zich kwetsbaar. Dat vindt Peter van Rooijen niet leuk. Peter van Rooijen wil zich namelijk veilig voelen. Maar niemand is te vertrouwen. Het gevaar loert aan alle kanten. Niet alleen op straat of in de natuur, maar ook bij vrienden. Of in de Vrije School. Of zelfs in het theater. De muzikant, de technicus, het publiek… Maar wat doe je hier aan?

Quatro Ventos
Muziek
zaterdag 21 november, 20:30 uur
Ilhas do Fado

De Portugese zanger en gitarist Emanuel Pessanha heeft Quatro Ventos in bijna twintig jaar tot een ijzersterk fado-ensemble gesmeed. De groep bracht een live-dvd en zes studioalbums uit, waarvan het laatste, Mitos e Lendas, uitstekend ontvangen werd: “Een mysterieus album om eindeloos in rond te dolen”, schreef Het Parool.

Wie Walvis
Kindervoorstelling
(6+)
zondag 22 november, 15:00 uur
Nichego

Een voorstelling over Niets

Een vrolijke zigeunersbende heeft alle verhalen van de wereld verzameld. Nou ja, bijna alle. Er is er eentje die ze niet te pakken krijgen: het verhaal van Niets. Een eenzaam meisje dat alleen op de wereld is, besluit Niets voor hen te gaan zoeken. Ze reist door weer en wind op zoek naar hem, maar hoe vind je iets dat je niet kunt zien, niet kunt ruiken en niet kunt horen? Onderweg ontmoet het meisje de meest vreemde figuren die haar steeds dichter bij Niets lijken te brengen. Maar zal het haar lukken het verhaal van het Niets aan de verzameling toe te voegen?

TG Dorst
Theater
Reprise
woensdag 25 november, 20:30 uur
Chanel

Trudy de Jong is winnares van de Theo d’Or en de Colombina en bij het grote publiek bekend van Divorce in de rol van Hettie. De Jong speelde koningin Elisabeth in Richard III met Gijs Scholten van Aschat, koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje en onlangs de vriendin van koningin Juliana in Annie M.G. op Soestdijk. Nu speelt ze in de theaters opnieuw een rol als koningin, namelijk die van de mode. Coco Chanel is een wereldberoemd stijlicoon. Een legende bij haar leven. Rijk, beroemd en eenzaam blies zij, bijna stikkend, op 88-jarige leeftijd haar laatste adem uit.

Emilio Guzman
Cabaret
Try out
vrijdag 27 november, 20:30 uur
Alle mensen verzamelen!

Emilio Guzman wordt een dromer genoemd. Vroeger werd hij de klas uitgestuurd omdat hij uit het raam zat te staren. Wat hij niet erg vond, want op de gang kon hij ongestoord verder dagdromen. Nog steeds is hij soms plotseling verdwenen in zijn fantasie. In de realiteit stapt hij dan zomaar de verkeerde trein in, of antwoordt hij “Welterusten”, als een kassameisje hem vraagt of hij een bonnetje wil. Op het podium gaat de fantast Emilio helemaal los. En met een beetje fantasie lost hij daarbij alle wereldproblematiek in een keer op. Dus: Alle mensen verzamelen!

Nachtgasten
Theater
zaterdag 28 november, 20:30 uur

Nachtgasten is improvisatietheater waarbij het publiek meer weet dan de acteurs.

Wees getuige van het onmogelijke: Iedere avond duiken vier doodsbange en totaal onwetende acteurs in de huid van personages die ze nog niet kennen. Ze moeten ter plekke de volledige voorstelling improviseren met het publiek als getuige, gewapend met de meest gruwelijke geheimen, zonder te weten wat de geheimen van hun collega’s zijn. Dit terwijl het publiek dat allemaal wel weet.

Mugmetdegoudentand
Theater
Reprise, Matinee
zondag 29 november, 15:00 uur
Sinaasappelstraat

Joan Nederlof liet zich voor Sinaasappelstraat inspireren door de Franse filosoof Alexis de Tocqueville en door Mien van Dam, een sociaal-democrate uit de Haagse Sinaasappelstraat. De Tocqueville deed aan het begin van de negentiende eeuw diepgaand onderzoek naar de sterke, maar vooral ook de zwakke kanten van de democratie. En hij kwam daarbij tot verrassende inzichten en voorspellingen. Mien van Dam leefde op haar beurt gedurende de hele vorige eeuw en kende Willem Drees persoonlijk. Ook was Mien van Dam de grootmoeder van Nederlof. De laatste roept Mien terug van gene zijde om samen een klein onderzoekje te doen naar de staat van de democratie anno 2015.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 2 december, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Adriaan van Dis / Olga Zuiderhoek
Theater
Try out
maandag 7 december, 20:30 uur
Ik kom terug

Al tijdens het schrijven van Ik kom Terug stond van Dis een toneelstuk voor ogen. Hij zag zijn moeder aan tafel zitten, nu eens jong, dan weer oud. Ze liet hem over haar schouder meekijken in vergeten familiealbums en opende een kist vol geheimen die hem meenamen naar verre buitenposten in de tropen. Ook stond ze ineens op haar hoofd en bewonderde hij haar zuilen van benen. En knal! Ze kon nog schieten ook…

Adriaan van Dis / Olga Zuiderhoek
Theater
Try out
dinsdag 8 december, 20:30 uur
Ik kom terug

Al tijdens het schrijven van Ik kom Terug stond van Dis een toneelstuk voor ogen. Hij zag zijn moeder aan tafel zitten, nu eens jong, dan weer oud. Ze liet hem over haar schouder meekijken in vergeten familiealbums en opende een kist vol geheimen die hem meenamen naar verre buitenposten in de tropen. Ook stond ze ineens op haar hoofd en bewonderde hij haar zuilen van benen. En knal! Ze kon nog schieten ook…

Adriaan van Dis / Olga Zuiderhoek
Theater
Try out
woensdag 9 december, 20:30 uur
Ik kom terug

Al tijdens het schrijven van Ik kom Terug stond van Dis een toneelstuk voor ogen. Hij zag zijn moeder aan tafel zitten, nu eens jong, dan weer oud. Ze liet hem over haar schouder meekijken in vergeten familiealbums en opende een kist vol geheimen die hem meenamen naar verre buitenposten in de tropen. Ook stond ze ineens op haar hoofd en bewonderde hij haar zuilen van benen. En knal! Ze kon nog schieten ook…

Jochen Otten
Cabaret
vrijdag 11 december, 20:30 uur
Overwegend droog

“Met temperaturen tussen de 4 en 18 graden kan de zon doorbreken, maar er is ook kans op neerslag.” Lekker onduidelijk dit. Lekker niksig. Zo weet je nog niet waar je aan toe bent.

Soms lijkt het alsof dit weerbeeld zich in je binnenste heeft genesteld. Achter je ogen is het overwegend droog. En het is al lang geleden dat je eens lekker gejankt hebt of uitbundig gelachen.

Jochen is liever zeiknat of kurkdroog, en wil niets daartussenin.

TgECHO
Theater
zaterdag 12 december, 20:30 uur
Botten

Een verbale slapstick in drie delen.
Een brandend huis, ergens in een dorp, stad, gemeente, provincie, koninkrijk of hoofdstad. Personages: Annie, Hannie, Willie. Annie is een doener, Hannie is een beetje angstig en Willie is een gezelligheidsmens.

BOTTEN is een voorstelling vol herkenbaar sociaal gestuntel van drie vrouwen die er het beste van proberen te maken. Over slaapthee. Over hoe het is om iemand anders te zijn. Over hoe het is om niet om niet om niet meer uit je woorden te kunnen komen. Over weggaan. En over bijen.

Martin Simek
Theater
zondag 13 december, 15:00 uur
Enkelspel

“Als je geen pech hebt, heb je al mazzel genoeg”, was de tekst boven de werktafel van de legendarische Ajax-voorzitter Jaap van Praag. Hij had namelijk nagenoeg al zijn familieleden in het concentratiekamp verloren.

Boven de werktafel van Martin Šimek hangt een overlijdensbericht: “Vijf minuten voor zijn dood zag hij er nog uit of hij zijn hele leven voor zich had. Toch op zijn 94e alsnog onverwacht overleden.”

Als oud-tennisser is Šimek vertrouwd met het feit dat het leven een enkelspel is. En bovendien inderdaad enkel een spel, wat het niet minder ernstig maakt. Alleen wie tegen zijn verlies kan, zal in het zweet zijns aanschijns hartelijk om zichzelf kunnen lachen.

Toneelgroep Oostpool
Theater
Deventer topstuk- Deventer Schouwburg
dinsdag 15 december, 20:30 uur
Fresh Young Gods

Vijf ‘fresh young gods’ liggen aan de rand van een zwembad in Dubai. Een project van Shell in de haven van Rotterdam dreigt uit te lopen op een totale ‘clusterfuck’, met miljardenverlies, reputatieschade en zelfs oorlog tot gevolg. Het tij kan gekeerd worden door de zwembadgasten: politieke vertegenwoordigers, Shellmedewerkers en een dubieuze internetondernemer, wiens geluk bestaat uit onbevattelijke bedragen, extreme machtsposities en onuitputtelijke luxe. Zij worden voor de eerste keer geconfronteerd met iets wat lijkt op tegenslag. Nu moet blijken of ze hun bevoorrechte posities en megalomane inkomens waard zijn.

Jan Rot
Muziek
woensdag 16 december, 12:30 uur
Jong & Veelbelovend

Met zijn nieuwe liedjes keert Jan Rot terug naar zijn jeugd: de zelfgespaarde voetbal, de eerste keer verliefd en natuurlijk de eerste keer op het podium. Ah, die jaren zeventig. Van Toppop, Abba en de dood van Elvis. Toen beginnend fotograaf Anton Corbijn nog gewoon een dag voor Jan uittrok, idool Herman Brood ineens bij hém in de kleedkamer stond, en iedereen dacht dat Jan zijn naam van Johnny Rotten had gejat, terwijl het toch echt andersom was.

Pepijn Schoneveld
Cabaret
Try out
vrijdag 18 december, 20:30 uur
Morgen klaart het op

Na zijn goed ontvangen eerste avondvullende show ‘Meneer Jongetje’ keert Pepijn Schoneveld terug met zijn hoopvolle tweede show Morgen klaart het Op. Het jongetje is nu een meneer. Een meneer die niet gemaakt is voor de 21ste eeuw. Hij is gemaakt om in een berenvel voor z’n grot te zitten. En boegoeboegoe te roepen. Nu ligt hij thuis op de bank met al zijn oerinstincten en overlevingsmechanismen. En allemaal gedachten die niet thuishoren in dat Neanderthalerkoppie. Hij moet een nieuwe manier vinden om in deze jungle van auto’s, telefoons en boze mensen te overleven.

En dan klaart het op. Echt.

Sara Ringoet
Theater
zaterdag 19 december, 20:30 uur
Stripped

In Stripped ontdoet actrice Sarah Ringoet zich van alle herinneringen aan een voorbije liefde. Stuk voor stuk worden ze gewist tot er niets meer overblijft. Tot er nooit iets is geweest.

Di Gojim
Muziek
Humorfestival
dinsdag 29 december, 20:30 uur
Gein

Let op! Nieuwe datum!

In 1988 verenigen niet-Joodse muzikanten zich onder de geuzennaam Di Gojim. Het eerste professionele klezmerorkest van Nederland is dan een feit. Van meet af aan belichten zij de theatrale kant van de klezmer. Di Gojim maakt furore met een geheel eigen versie, pittig gekruid met Balkan-traditionals en zigeunerklanken, afgemaakt met een toefje jazz. Filmische beelden en circusachtige clownerieën maken de concerten tot een belevenis.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 6 januari, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Egon Kracht & Noortje Braat
Muziek
Try out
vrijdag 8 januari, 20:30 uur
Het zal eens tijd worden

Het zal eens tijd worden! – dus wat nu? –

Een muziektheatrale verhandeling over transitie. Over hoe we teren op de aarde. Hoe we vastzitten in allerlei conditioneringen. Over wat we kunnen leren en vervolgens wat we kunnen doen.

Egon Kracht en Noortje Braat zetten de tering naar de lering en kiezen voor een nieuwe weg. Ieder kan een verschil maken; maar hoe dan? Kom naar deze meezing-lezing!

Dood Paard
Theater
zaterdag 9 januari, 20:30 uur
Queens

Queens gaat over de band tussen Elizabeth I en Maria Stuart. Deze sterke vrouwen zijn verbonden door hun koninklijke afkomst, hun familieband en door Maria’s status als Elizabeth’s gevangene. Wantrouwen en ongelijke machtsposities domineren hun verhouding. Maar tegelijkertijd begrijpen ze elkaar beter dan wie ook. Hun beider kamenier speelt met een meedogenloze welsprekendheid de dubbelzinnigheden in de verwantschap tussen de vrouwen tegen elkaar uit. Dit brengt een voortdurende beweging in de statische verhouding tussen de vorstin en haar gevangene. De complexe relatie tussen Maria en Elizabeth krijgt een wrede afloop wanneer het jarenlang opgeschorte vonnis alsnog wordt voltrokken: op gezag van Elizabeth wordt Maria ter dood gebracht.

Lavinia Meijer
Muziek
Matinee
zondag 10 januari, 15:00 uur
Voyage

Amper 32 jaar en al 8 solo-albums op haar naam! Lavinia Meijer geeft het begrip harprecital een nieuwe dimensie. Als rising star van haar generatie klassieke musici, speelt ze in 2006 al in beroemde zalen als Carnegie Hall en Musikverein. Sindsdien werkt de harpiste gestaag aan een verbreding van haar repertoire, waarbij zij het experiment niet schuwt.

Maartje & Kine
Cabaret
Try out
woensdag 13 januari, 20:30 uur
De Goldberg Machine

“De mooiste muziek, betoverende glimlachen, legs, een grote verzameling muziekinstrumenten en humor” (Theaterkrant) en “Verfrissende muzikale comedy” (Leeuwarder Courant) zijn quotes over het debuut van Maartje & Kine. Na hun opleiding aan het conservatorium en de TU Delft bestormden ze de theaters met hun succesvolle programma ‘Vreemd Folk’. Daarmee toerde dit energieke, ontwapenende en messcherpe damesduo langs meer dan 120 steden.

Laura van Dolron
Theater
vrijdag 15 januari, 20:30 uur
Liefhebben

Laura van Dolron is terug en hoe! Liefhebben werd “louterend” (Cutting Edge) “een cadeau” (Knack) en “groots theater” (Het Nieuwsblad/De Gentenaar) genoemd. De voorstelling ontroerde en verbroederde en zoals Theaterkrant schreef: “Het publiek kan zich geliefd wetend naar huis begeven”.

Bij het spelen van Liefhebben werd duidelijk dat er behoefte is om te zoeken naar wat ons verbindt in plaats van wat ons scheidt: de liefde, die veel verder gaat dan de veelbesproken romantische variant.

Fernando Lameirinhas
Muziek
Solo
zaterdag 16 januari, 20:30 uur
Een fado voor mijn vader

Voor het eerst in zijn vijftigjarige carrière is Fernando alleen op tournee. In alle eenvoud vertelt en bezingt Lameirinhas zijn levensloop. Als kind ontvlucht hij het dictatoriale regime van thuisland Portugal en komt in Nederland terecht. Fernando’s jonge leven wordt beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader. Maar naarmate de jaren verstrijken en zijn muzikale carrière zich ontplooit, tekent zijn leven zich als één lange, mooie compositie uit. Hij is door twee culturen gevormd.

Toneelgroep Het Volk
Theater
Benefietvoorstelling Duchenne-onderzoek
zondag 17 januari, 20:30 uur
Blauwdruk

In een atelierruimte trachten drie handwerkslieden tot een gemeenschappelijke houtconstructie te komen aan de hand van een ingewikkelde bouwtekening, een blauwdruk. Ze zijn hierbij op elkaar aangewezen omdat geen van hen in staat is de blauwdruk zelfstandig te lezen. Egoïsme, achterdocht en grove zelfoverschatting vertroebelen echter de onderlinge verhoudingen en hierdoor ontstaat een conflictueuze arbeidssituatie.

Diederik van Vleuten
Cabaret
Try out
woensdag 20 januari, 20:30 uur
Mijn nachten met Churchill

Nederlands enige stand up historyteller Diederik van Vleuten wil weten waarom zijn vader, in plaats van hem vertrouwelijk in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld, zijn zoon liever complete redevoeringen van Winston Churchill leerde, inclusief diens stem en gebaren. En waarom hij bijna iedere nacht aan de legendarische oorlogsleider denkt. Zijn zoektocht voert hem op een vermakelijke, confronterende en ontroerende manier terug naar de geestgronden van zijn kleurrijke familie en het landgoed van de oude Winston zelf. In Chartwell valt het kwartje. Dus dáárom was het. Had dat meteen gezegd. Dat had behoorlijk wat nachtrust gescheeld.

Lieve Bertha
Kleinkunst
vrijdag 22 januari, 20:30 uur
Ongekust

De grappige, prachtig gezongen liedjes van Lieve Bertha houden het midden tussen nederpop en kleinkunst. Ze klinken robuust maar vrolijk en filosofisch maar licht. Naast muziek maakt Lieve Bertha absurde filmpjes, waarin toevallige voorbijgangers leren hoe ze hun dromen moeten najagen. Slaap in de etalage van een beddenzaak! Laat hangend in een tentje aan de Euromast pizza’s bezorgen! Bel in het holst van de nacht mensen uit hun bed en trakteer ze op een fijn ontbijtje…

Helmert Woudenberg
Theater
Try out, Deventer Topstuk
zaterdag 23 januari, 00:00 uur
Landverrader

“In mijn detentie ben ik er naar aan toe geweest. Gehaat, belasterd, gehoond en verguisd, dreigde ik in het niets te blijven steken. Ik ben er doorgekomen en heb kunnen ervaren dat de smart, de ellende, de hekel, het bloed en de vernedering de mens het vermogen geven zichzelf van alle schijn ontdaan, in alle naaktheid terug te vinden.”

Helmert Woudenberg speelt zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront.

Hans Dorrestijn
Theater
Try out
dinsdag 26 januari, 20:30 uur
Het eind is zoek

Na de ervaringen met de drie jonge muzikale vrouwen, Zazí, is het weer tijd voor de barre werkelijkheid: onvrede, onrecht, onvermogen, zuivere onversneden wanhoop en lelijkheid. Dorrestijn is in Het einde is Zoek weer helemaal zichzelf. Maar er is hoop. In het donker maakt hij nog steeds de beste grappen. En waar geen uitzicht meer is, ontstaat soms inzicht. Angst houdt iemand ver weg van het schrikbeeld van de zelfgenoegzaamheid. Niet de patiënt is verloren, maar de dokter die niet twijfelt.

Dolf Jansen
Cabaret
Try Out
vrijdag 29 januari, 20:30 uur
Hardverwarmend

Waar hoort u bij? Waar zou u graag bij horen? Waar wilt u vooral niet bij horen en hoe erg is het eigenlijk als je helemaal nergens bij hoort? Deze vragen en vele, vele andere – om over antwoorden vooralsnog maar te zwijgen – zullen langskomen in de nieuwe voorstelling van veelvuldig nergens-voor-genomineerd multitalent Dolf Jansen. Een voorstelling over de club, de partij, de religie, de subcultuur, de bende, de relatie, het zooitje en wellicht zelfs de uitspraak van Groucho Marx:

“I don’t want to belong to any club that will accept me as a member.”

Bellevue Producties/ Vera Ketelaars
Theater
zaterdag 30 januari, 20:30 uur
Rad van Fortuin

Karaoke zingende bejaarden, barvrouwen in glitterpak en personages die managementtaal spreken als hun moedertaal.

Wanda is ontslagen maar durft dat niet te vertellen. Zelfs niet tegen haar partner. Om de schijn van een carrière op te ouden, verlaat ze iedere ochtend het huis en brengt de dag door in een bar. Daar werkt jeugdvriendin Robin, die misschien een minder geslaagde carrière heeft, maar wel stevig in haar schoenen staat. Veel steviger dan Wanda. Zo stevig dat ze zich soms verkleed als man, zonder zich te schamen voor de opplaksnor. Oude tijden herleven en Wanda houdt haar dubbelleven vol tot haar partner de rekeningafschriften vindt. Dan kan Wanda niet langer vluchten voor de realiteit…

Van Engelenburg Theaterproducties
Kindervoorstelling
(7+)
zondag 31 januari, 15:00 uur
Brammetje Baas

Brammetje is een gewone jongen. Hij is dromerig én druk. En beweeglijk, soms heel beweeglijk, soms zo beweeglijk dat hij er zelf moe van wordt. Brammetje heeft heel veel vragen in z’n hoofd. Brammetjes hersenen zitten nooit stil, en hij zelf daarom ook niet. Zoals hoeveel kopjes passen er op een stapel? Hebben mieren ook klaar-overs om veilig over te steken? Of kun je ze beter een handje helpen? Als je op een stoel kunt zitten, kan een stoel dan ook op jou zitten? Hoeveel woorden zijn er met een ‘oe’? Hoe zou het zijn als álle woorden een ‘oe’ hadden? Allemaal vragen die Brammetje Baas (“Broemoetjoe Boes”) zich stelt.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 3 februari, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Kirsten van Teijn
Cabaret
vrijdag 5 februari, 20:30 uur
Heilloos

Kirsten van Teijn komt uit Heiloo. 26 Jaar geleden op de wereld gekwakt, zonder gebruiksaanwijzing. Maar toch is ze geen heilloze, zoals haar grootvader die dertig jaar lang een dubbelleven leidde. Mysterieus hoe hij dit voor elkaar kreeg. Is het daarom dat ze graag peutert aan datgene wat wij het liefst verborgen houden? Dat ze geluk met wantrouwen ondergaat? Dit natuurtalent knalt met goede grappen, fijne stem én flair. Ze heeft een monumentale zangstem, ze is ontwapenend schaamteloos en eerlijk (de Volkskrant). Theaterkrant: Ga kijken. Droomdebuut.

Jeroen Zijlstra
Muziek
zaterdag 6 februari, 20:30 uur
Gebed zonder band

Gebed zonder band is een programma waarvoor Zijlstra liederen schreef die dicht bij hem zelf blijven. Als improviserend musicus, met een verleden als Noordzeevisser, blijft Zijlstra scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan. Zijlstra zeilt langs de theaters, zichzelf begeleidend op piano, toetsen en gitaar, immer in gezelschap van zijn vertrouwde jazztrompet.

Toneelgroep Het Volk
Theater
woensdag 10 februari, 20:30 uur
Het Volk in Dothan

Wie kent niet het Bijbelse treurspel van Joost van den Vondel, waarin Joseph door zijn broers in een put geworpen wordt en vervolgens als slaaf verkocht aan een handelskaravaan op weg naar Egypte? Het Volk maakt een ingrijpende bewerking van dit klassieke drama door een nieuwe eigentijdse hertaling en achtergrond te creëren.

Drie docenten willen hun studenten dit drama voorschotelen. Maar hoe men ook zijn best doet, steeds weer blijken privéproblemen een gedegen uitvoering in de weg te staan. De verziekte verhoudingen binnen dit lerarentrio blijken verbazingwekkend parallel te lopen met de Bijbelse broedertwist en machtsstrijd. Het Volk in Dothan kan dan ook met recht een dubbeltragedie genoemd worden.

Theater Rast
Theater
vrijdag 12 februari, 20:30 uur
George & Eran lossen de werledvrede op ! Deel II

Na het succesvolle en door pers en publiek alom geprezen deel I, zijn de Syrische Hollander en de Israëlische Nederlander terug! De oorlog in Syrië laait heviger op dan ooit, het conflict in Israël lijkt onoplosbaar. In deze muzikale conflictkomedie, gemaakt en uitgebracht door Theater RAST, slaan de twee vrienden opnieuw de handen ineen om voor eens en voor altijd de Wereldvrede op te lossen. Als Mozes en Mohamed nemen zij de problemen van de mensheid en hun volkeren op hun schouders. Moedig en optimistisch zoals voorheen. Hun oplossingen zijn talrijk, hun wilskracht is sterk. In deze humorvolle voorstelling gaan de twee vrienden niets uit de weg.

Eva Crutzen
Cabaret
zaterdag 13 februari, 20:30 uur
Spiritus

Eva won in 2012 de publieksprijs van het AKF, won met haar debuutprogramma Bankzitten het Rabo Talenten Concours én kwam meteen binnen in de top 5 van beste cabaretvoorstellingen van het seizoen.

De pers schreef:
“Eva knalt uit elkaar van het talent!” – Het Parool
“Heeft alles in zich om uit te groeien tot een heel grote” – De Telegraaf
“Zelfbewuste en gewiekste comédienne. Talent waar Nederland nog veel van gaat horen” – NRC
“Indrukwekkend debuut” – de Volkskrant

Avalanche Quartet
Muziek
Matinee
zondag 14 februari, 15:00 uur
The Guests

Henk Hofstede treedt graag op met Marjolein van der Klauw, Arwen Linnemans en Pim Kops. Gevieren spelen ze het repertoire van Leonard Cohen en nog andere liedjes, die iets met Cohen te maken hebben. Of die ze gewoon graag spelen omdat ze mooi en bijzonder zijn.

Voorafgaand aan de vorige tour maakte het Avalache Quartet haar tweede Cd Rainy Night House. Hiermee is echter nog lang niet het hele repertoire verkend. Dit seizoen komt het Avalanche Quartet met oude en nieuwe liedjes.

Bertus Borgers
Muziek
woensdag 17 februari, 20:30 uur
Ik hou van Herman

In Ik hou van Herman vertelt muzikant Bertus Borgers over zijn vriendschap met Herman Brood. Vanaf hun eerste ontmoeting in 1973 tot en met Hermans laatste rit in 2001, nadat hij van het Hilton hotel sprong. Het gaat niet over de gebruikelijke sjablonen van sex, drugs en verdoemenis, maar over finesses en over het menselijk detail. Bertus vertelt zijn verhalen uit eerste hand. Hierbij hoort natuurlijk muziek. Muziek van toen, in een nieuw jasje gestoken en behalve door Bertus, vertolkt door zijn dochter Nova (vocal en viool) en Ruud van Deventer (gitaar).

Kim van Zeben
Cabaret
Try out
vrijdag 19 februari, 20:30 uur
De Tweede van Zeben

In deze krankzinnige, muzikale Tweede lijkt niks te gek voor de fantasie en de stembanden van Van Zeben. “Ben je bang ofzo?”, vroeg een vriend haar laatst. “Altijd maar vluchten in rare stemmetjes en wonderlijke typetjes. Houd eens op jezelf alle kanten op te dirigeren!” Zal het Kim dit keer wel lukken om maat te houden…?

Nee, natuurlijk niet! Zo speelt ze in haar eentje een orkest van bijna vijftig man, twee Afrikaanse maffiabazen, een revueartiest uit het Polygoonjournaal en een operazangeres met een burn-out. Eén ding hebben ze met Kim gemeen; ze zijn allemaal toch wel een beetje bang voor verandering.

Berg & Bos
Theater
zaterdag 20 februari, 20:30 uur
Een coming of age voor bejaarden

Wat gebeurt er als je jeugdliefde na 50 jaar plotseling weer voor je neus staat? Bij het bankje waar twee oud-geliefden (Joke Tjalsma en Paul R. Kooij) elkaar voor het eerst ontmoetten, lopen ze elkaar opnieuw tegen het lijf. Allebei zijn ze getrouwd en hebben ze een heel leven achter zich. De echtgenote van de man lijdt aan Alzheimer. De partner van de vrouw is alweer haar vierde echtgenoot en zit momenteel in het buitenland. Terwijl herinneringen weer levend boven komen en beiden zich afvragen wat er geworden is van hun idealen, slaat de vonk opnieuw over.

Thijs Borsten Daagt Uit
Muziek
Matinee
zondag 21 februari, 15:00 uur
Frederique Spigt & Meral Polat

Nooit eerder stonden ze samen op het podium: Frederique Spigt (1957) versus Meral Polat (1982), maar vanmiddag gaan ze onder leiding van Thijs Borsten de uitdaging aan. Voor de rauwe bluesy stem van pop icoon Frederique Spigt heeft Thijs de Nederlands/Koerdische zangeres en actrice Meral Polat uitgenodigd. Hoe klinken de teksten van Frederique in het Koerdisch? Kan ze een Turkse traditional omtoveren in een rauwe popsong? In welke taal worden de duetten gezongen? Lukt het hen om elkaars muziekstijlen samen te smelten?

De Gemeenschap / Roy Peters
Theater
woensdag 24 februari, 20:30 uur
Stripverhaal

Twee kinderen zijn verdwaald in een onherbergzame wereld. Een duister familieleven hebben ze achter zich gelaten en waar ze heen moeten weten ze niet. Juist elkaar hebben ze nodig, juist elkaar zouden ze moeten steunen. Maar hun wantrouwen zit al te diep: onbaatzuchtigheid bestaat niet en ook de meest hechte band is tijdelijk. Troost en warmte bestaan, maar iedere vriend zou zomaar ineens een vijand kunnen worden.

Hoe klein en gereduceerd de kinderwerkelijkheid van Stripverhaal ook is, het gaat wel over onze wereld, over de realiteit als een wreed spel, over zuiverheid en compassie die worden verdrongen door agressie en effectbejag.

Nachtgasten
Theater
Deventer Topstuk
vrijdag 26 februari, 20:30 uur

Nachtgasten is improvisatietheater waarbij het publiek meer weet dan de acteurs.

Wees getuige van het onmogelijke: Iedere avond duiken vier doodsbange en totaal onwetende acteurs in de huid van personages die ze nog niet kennen. Ze moeten ter plekke de volledige voorstelling improviseren met het publiek als getuige, gewapend met de meest gruwelijke geheimen, zonder te weten wat de geheimen van hun collega’s zijn. Dit terwijl het publiek dat allemaal wel weet.

Beatrice van der Poel
Muziek
zaterdag 27 februari, 00:00 uur
Electric Lady

In Electric Lady vertelt Beatrice de feiten en fabels over Hendrix in de zogenaamde backstage story’s; over zijn flamboyante leven in de jaren 60 vol drugs, groupies en zijn mysterieuze dood in 1970. Ze vertaalde en bewerkte zijn hits als Foxy Lady, Little Wing, Crosstown Traffic, The wind cries Mary en Purple Haze met groot respect voor het origineel. U kunt verrassend onvoorspelbare, extatisch sensuele, psychedelische klank-poëzie verwachten, gezongen op elektrisch geladen gitaar riffs en licks. Electric Lady zet je onder stroom met een geestverruimend theatraal concert.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 2 maart, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Yora Rienstra
Cabaret
Reprise
vrijdag 4 maart, 20:30 uur
Drukt haar snor

Yora Rienstra is een cabaretière met een ijzersterke mimiek en een lijf van elastiek. In haar derde One Womanshow neemt ze alles wat u als ‘normaal’ ziet de hak. Want wat als je net even anders bent?! Waar hoor je dan bij? Een zoektocht naar identiteit. Met een echtgenote en een kindje thuis weet ze hoe het is om medemoeder te zijn… of vader? Of beide? Zie je… daar ga je al. Een ding staat vast: ze begrijpt inmiddels behoorlijk de man die richting keuken roept: “Ben even sigaretten halen!” en niet meer terugkomt. Maar ja, ze rookt niet…

Nico Arzbach
Muziek
zaterdag 5 maart, 20:30 uur
Nieuw gezicht

De Dijk-gitarist Nico Arzbach komt samen met Roland Brunt (saxofonist bij De Dijk) naar Theater Bouwkunde met een literaire muziekvoorstelling. Zij spelen liedjes van hun twee Cd’s: Zeilen Op Een Vreemde Zee en Nieuw Gezicht. Samen met tekstschrijver Peter Smit zullen ze vanavond liedjes, anekdotes en verhalen ten gehore brengen. Een intieme, bijzondere en avondvullende voorstelling, waarin behalve eigen composities van beide albums, ook door Arzbach en Brunt geschreven De Dijk-materiaal (tekst Huub van der Lubbe) voorbij zal komen.

Piepschuim
Kleinkunst
woensdag 9 maart, 20:30 uur
Zo doen we dat hier

Je kent Piepschuim van de succesvolle eerdere theaterprogramma’s? Of heb je Piepschuim gezien op festivals als Mundial, De Beschaving, De Boulevard of Oerol? Dan kom je zeker kijken. Maar als je Piepschuim nog niet kent, dan is dit je kans!

Zo doen we dat Hier is een waanzinnig programma op het snijvlak van muziek, cabaret, en theater: tomeloze energie, prachtige teksten, virtuoze muziek, veel humor, sprekende mimiek en soms een verrassend dansje. Hoe vang je de Nederlandse geest? Wat is de mores van deze tijd? Wat voor land zijn we eigenlijk geworden? Vragen over grote thema’s en kleine problemen en Piepschuim weet het antwoord ook niet.

Viggo Waas
Cabaret
Inspeelvoorstelling
vrijdag 11 maart, 20:30 uur
Cruijff en Pipo

Johan Cruijff imiteren doet Viggo Waas al een tijd niet meer, zegt hij vaak. Maar klopt dat wel? En is het echt waar dat hij auditie deed voor de film Pipo en de P-P-Parelridder? Cruijff en Pipo is een cabaretprogramma over heldendom – “Ik heb als jongetje altijd een held willen zijn” – waarheid en leugen. Over wie je wilt zijn en wie je bent geworden. Hoe een leugen zomaar ineens waarheid kan zijn en andersom.

Hans Visser & Irena Fillipova
Muziek
zaterdag 12 maart, 20:30 uur
Reis om de wereld in 80 minuten

Hans Visser en Irena Filippova brengen op originele wijze het wereldberoemde avonturenverhaal ‘Le tour du monde en quatre-vingt jours’ van Jules Verne als een sprankelende multimediale hedendaagse reis om de wereld in tachtig minuten.

Visser is een stipt man, die tot in de puntjes bestudeert welke landen bezocht moeten worden om de reis adequaat te voltooien en die de tijd neemt om er passende (film)beelden en muziek bij te vinden. De prachtige voorstelling toont de paradox tussen – en de gevolgen van – het gedrag van de mens en de roofbouw op natuurlijke rijkdommen. Hiermee ontstaat een muzikaal beeldverhaal met een realistische, maar bovenal positieve kijk op de wereld.

Malou van Sluis en Judith Sleddens
Kindervoorstelling
(2+)
zondag 13 maart, 15:00 uur
In de verte

Wat is de verte? En hoe kom je daar? We verzamelen al onze moed en stappen de grote wijde wereld in op zoek naar het onbekende. Geïnspireerd door de verhalen van Toon Tellegen spelen Malou en Judith deze beeldende, interactieve en muzikale voorstelling voor de allerkleinsten over weggaan en weer thuis komen. En ook over het avontuur daar tussenin!

In de Verte is een fantasierijke voorstelling over verlangen naar een plek waar je niet bent. Verlangen is de brandstof voor fantasie. En wie kan fantaseren, die kan bij de verte komen.

Firma MES
Theater
woensdag 16 maart, 20:30 uur
BOT

Daan botst op tegen een man in de trein. Een woordenwisseling volgt, een vrouw bemoeit zich ermee, een middelvinger wordt opgestoken. Aan de hand van deze ogenschijnlijk onbelangrijke herinnering van één van de acteurs, zoekt Firma MES een antwoord op de vraag waar onaardig gedrag vandaan komt. Ze pluizen het voorval tot in detail uit als ware het een politieonderzoek, ze bellen mensen op die ze zelf onaardig vinden of tegen wie ze zelf onaardig zijn geweest en gaan de confrontatie aan. Een spannende, humoristische mix tussen theater en realiteit.

Theater Adhoc
Theater
vrijdag 18 maart, 20:30 uur
OASE

Zandkorrels zijn net mensen. Met velen kunnen ze een heel leger doen verdwijnen. Hoe organiseert zand zich tot woestijnduinen? En hoe reist het over de bedding van rivieren?

Na zijn jarenlange fascinatie voor het Higgs deeltje, stort Jan van den Berg zich nu op de zandkorrel. In de voetsporen van de Britse zand-fysicus Ralph A. Bagnold reist hij naar woestijnen, laboratoria en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, de verloren oase: “iets dat nog nooit door mensen is gezien en erop wacht ontdekt te worden.”

Mylou Frencken
Cabaret
Try out
zaterdag 19 maart, 20:30 uur
Zinloos zuchten

Waarom verlangen we zo graag? Waarom warmen we ons aan weemoed? Waarom zijn de niet ingeloste wensdroom, het zinloze zuchten en de onvervulde liefde ons zo dierbaar?

In haar nieuwe programma verkent zangeres, cabaretière en liedschrijfster Mylou Frencken het zoetzure sentiment van de saudade. Ze neemt haar publiek mee naar Lissabon en Rio de Janeiro, maar ook naar haar eigen geboortegrond, waar ze zich op jonge leeftijd al verdiepte in Latijns-Amerikaanse literatuur en poëzie uit Portugal. Ze groeide op met zangers en zangeressen als Caetano Veloso en Elis Regina en leerde genieten van vergeefs verlangen. Met haar tedere liedjes, ontroerende verhalen en humoristische sketches brengt Mylou Frencken het ongrijpbare geluk onder handbereik.

Thijs Borsten Daagt Uit
Muziek
Matinee
zondag 20 maart, 15:00 uur
Michelle David vs Maria de Fatima

Nooit eerder stonden ze samen op het podium, maar vanmiddag gaan ze onder leiding van Thijs Borsten de uitdaging aan. De combinatie Michelle David (1966) en Maria de Fatima (1961) is er een van expressieve uitersten. De ingetogen en traditionele fado van de Portugese diva Maria de Fatima wordt gelinkt aan de soulvolle Amerikaanse gospelzangeres Michelle David. De twee stijlen die ieder op hun eigen manier zo expressief zijn, zullen tijdens deze uitdaging hun eigen weg moeten vinden. Waar de gospel zich kenmerkt door grootse uithalen zoekt de fado het in melancholie en sereniteit.

Volksoperahuis
Theater
woensdag 23 maart, 20:30 uur
Kerst in Paramaribo

Sinds 1975 woont bijna de helft van alle mensen van Surinaamse komaf in Nederland. Surinamers werden hier beroemde voetballers, advocaten, politici én theatermakers. Actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld speelt een Nederlandse vrouw van Surinaamse komaf die met haar Hollandse man (Kees Scholten) aan de kerstdis zit. Ze komt de kamer binnen met een totaal verbrande kalkoen. En de kinderen zijn dit jaar ook al niet langsgekomen… Kerst in Paramaribo is een voorstelling over het dilemma van je thuis voelen en toch het knagende verlangen om terug te gaan.

Joep Onderdelinden
Cabaret
vrijdag 25 maart, 20:30 uur
Taart

Zin in een feestje? Kom dan naar Taart! Joep is 50; een leeftijd die schreeuwt om een lied, een ABC’tje en een diavoorstelling. Toch? Of toch niet? Zijn hoofd zit behoorlijk vol, hij kan slecht filteren en zijn lontje is behoorlijk kort. Kortom; ís 50 wel de kers op zijn taart?

Taart is een komische, muzikale solo over ons geploeter en ons constante ‘moeten’. Joep overdondert je met herkenbare verhalen. Zijn irritaties over het leven in de grote stad; zijn hypochondrie, zijn tuinhuis met hysterische Ruigpootuilen, goedkope stedentrips, horrorwandelaars en mensonvriendelijke Schotse Hooglanders die opdoemen wanneer je er echt niet om gevraagd hebt.

Marjolijn van Heemstra
Theater
zaterdag 26 maart, 20:30 uur
Bommenneef

Den Haag, pakjesavond 1946. Er ontploffen er twee bommen in Den Haag. Vermeend brein achter de aanslagen is een verre oom van theatermaker Marjolijn van Heemstra, kapitein Van Heemstra, die kort voor de moorden nog een onderscheiding ontving voor zijn rol in het verzet. Nederland is lange tijd in de ban van deze ‘Sinterklaasmoorden’. Want was Van Heemstra nou een held of een misdadiger? Een halve eeuw later erft Marjolijn van Heemstra de ring van de kapitein en daarmee een verhaal vol onbeantwoorde vragen.

Cameretten Finaletournee
Cabaret
woensdag 30 maart, 20:30 uur
Cameretten viert feest!

Duizenden mensen zagen bij Cameretten de eerste stappen van onder anderen Bert Visscher, Brigitte

Kaandorp, Theo Maassen, Plien & Bianca en Daniël Arends op het grote podium. Jij kan hier ook bij

zijn, want bij Cameretten zie je vandaag de top cabaretiers van morgen! En het is feest, want

Cameretten bestaat 50 jaar! En wie jarig is trakteert…

De Nieuw Amsterdam
Theater
vrijdag 1 april, 20:30 uur
Pax Europa

De Griekse mythe van Europa als beeldschone koningsdochter die ontvoerd wordt door oppergod Zeus en naar wie het nieuwe werelddeel werd genoemd, spreekt nog altijd tot de verbeelding.

Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?’ En ik zal antwoorden: “Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht.”

In PAX Europa klinken stemmen van mensen van over de hele wereld. Kleine intieme geschiedenissen van bewoners, reizigers en vluchtelingen uit alle windstreken, die samenleven op Europese bodem. Al deze persoonlijke verhalen samen werpen licht op het Europa van vandaag en morgen.

Gé Reinders
Muziek
zaterdag 2 april, 20:30 uur
Solo

‘n Man, een paar gitaren en een vleugel

Vanavond zingt Gé Reinders zijn mooiste liedjes in het Limburgs, ‘t Engels en zelfs in het Nederlands. En hij vertelt er weer meeslepende verhalen bij. Natuurlijk over dagelijkse dingen dicht bij huis: liefde, ouderschap en afscheid. Het AD schreef niet voor niets: “Gé babbelt er geregeld lustig en fantasierijk op los, bijna in de geest van zijn illustere streekgenoot Toon Hermans.”

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 6 april, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Alex Roeka
Muziek
vrijdag 8 april, 20:30 uur
Voort!

“Die sabbatical is me aanvankelijk slecht bevallen”, zegt Alex Roeka. In plaats van me vrij te voelen en open te staan voor nieuwe invloeden, begon ik aan mezelf te twijfelen, aan mijn nummers, mijn reden van bestaan. Ik verviel in een maanden durende besluiteloosheid en passiviteit.

Toen werd er een afspraak voor me geregeld bij een psychiater. Dat bleek een aardige man. Zelf had hij ook artiest willen worden, maar hij miste daarvoor het talent. Zei hij. Daarom was hij psychiater geworden.
Hij raadde me aan onmiddellijk met die rare sabbatical te stoppen, me op te sluiten, het werk te hervatten en te doen wat blijkbaar mijn lot en bestemming is: schrijven en zingen.

Dat hielp. Al snel kreeg ik dat oude gevoel terug, die schrijfhonger.

George Groot
Theater
zaterdag 9 april, 20:30 uur
Septembersong

“De programmeur van een piepklein theater in Amsterdam belde mij op: “Kom nou ‘ns twee avonden bij ons spelen! Je hebt tenslotte genoeg geschreven in je leven.” En dat is zo. Dus ik koos wat liedjes uit, oudere, uit de Don Quishocking-tijd, en nieuwere, paste een conference aan die niet meer actueel was, vlocht er wat verhalen over mijn jeugd doorheen, schreef ‘De Zakkenwassers’ om…

En zo was er ineens een programma. En dat viel in zeer goede aarde.

Unieke Zaken
Kindervoorstelling
(6+)
zondag 10 april, 15:00 uur
De man die op reis ging

Er zijn veel mensen die zich voornemen ooit een grote reis te maken, maar het nooit doen.

Onze held pakt dat heel anders aan. Hij is ontzettend druk met het plannen van een verre reis. Waarheen en wanneer weet hij nog niet, maar dat hij gaat, is zeker. Om de tijd te hebben alles tot in de puntjes voor te bereiden, zegt hij zijn baan alvast op. Hij verzamelt folders over de meest uiteenlopende bestemmingen, koopt landkaarten, medicijnen, koffers, een handig mes, een zwembrilletje en een wit tropenpak. Er is nog zoveel te doen… en hij kan altijd nog volgende week pas vertrekken.

Paul de Munnik
Muziek
Try out
woensdag 13 april, 20:30 uur
Nieuw

Paul de Munnik presenteert in intieme kleine zalen nieuwe eigen liedjes, geen nieuwe theatershow maar een kennismaking met het eigen werk van Paul…

Dat je de kans krijgt om het nóg eens te proberen.
Dat het mag. Dat het kan.

Eric Vloeimans
Muziek
vrijdag 15 april, 20:30 uur
Oliver´s Cinema

Eric Vloeimans behoort tot de top van Europa. Samen met topaccordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann, belooft dit concert een waar vuurwerk. Alle drie zijn ze meester van de melodie, met een vocabulaire van geduld en verrassing, licht en donker. Hoe goed ze bij elkaar passen, blijkt onder andere uit de natuurlijke precisie van de ‘ritmesectie’ – de tempowisselingen van Vloeimans, Brinkmann’s pizzicato patronen, de klappen van Florizoone’s duim op de kast van de accordeon.

Bijzonder filmische muziek, maar niet per se filmmuziek. Een vernuftig melange van timbre en textuur.

De Staat van Verwarring
Cabaret
zaterdag 16 april, 20:30 uur

De Staat van Verwarring kan met recht een cult-programma worden genoemd. De gestoorde anti-talkshow is ook in het theater een groot succes. Uw gastheren zijn cabaretier Pieter Jouke en absurdist Ronald Snijders. Vergelijk De Staat van Verwarring maar met de gelijknamige late night show die op televisie was (VPRO, 2006/2007). Vergelijk het vervolgens met een giraf. En tel daarbij op: twee interessante interviewgasten uit Deventer, ontregelende filmpjes, live chat-gesprekken met wildvreemden, een heuse spek & bonen quiz, neologismen van de Alfabetweter en wat dies meer zij. Maar wat zei Dies meer? Helemaal niets! Ook goed. Kortom alles wat u gewend was van het roemruchte televisieprogramma. Een voorstelling die u gezien moet hebben.

Gerard van Maasakkers & Frank Cools
Muziek
woensdag 20 april, 20:30 uur
Maar liefje, nu heb je geen voetjes

Een heer uit Noord-Brabant en een heer uit Gent. Als die twee samen zingen, gebeurt er wat! Natuurlijk zijn er die prachtige liedjes van Van Maasakkers, en ook liedjes die ze het liefst zelf hadden willen schrijven. Maar anderen waren hen voor: Nederlanders als Ramses Shaffy, Bram Vermeulen, Cornelis Vreeswijk en ook Vlamingen als Willem Vermandere en Louis Neefs.

Marjolein Meijers
Muziek
vrijdag 22 april, 20:30 uur
Familieband

Ze zijn elkaars broer, neef, oom en partner: Rens van der Zalm (Frank Boeijen en Youp van ‘t Hek), Marjolein Meijers (Berini`s), Walter Kuipers (Berini`s Peter Blanker) en Onno Kuipers (Louisiana Radio). Het programma met Ierse, Nederlandse, Cajun en Americana-invloeden is afwisselend en ontroerend. Het geheel wordt gelardeerd met goeie verhalen.

Ellen Dikker
Cabaret
zaterdag 23 april, 20:30 uur
Groene vingers

Met haar vierde cabaretprogramma ‘Groene Vingers’ schoffelt Ellen de boel eens lekker om. Hakken aan de kant, handen in de grond. Deze stadse controlfreak begint een moestuin om te leren loslaten. Met een hoofd vol zorgen en een rugzak vol compost stapt Ellen in de wondere wereld van bio, eco en oer.
Maar ze blijft niet lang alleen. Deze koningin van de typetjes creëert al snel een heel volkstuincomplex vol tragikomische, hypervrolijke en knettergekke types.

Mugmetdegoudentand
Theater
Deventer Topstuk
dinsdag 26 april, 20:30 uur
De Freudjes, geen familie

Nederlanders geven de kwaliteit van hun bestaan gemiddeld een acht. Desondanks gebruikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva. Of die depressie-epidemie het resultaat is van het moderne Westerse leven en of ze kan worden opgelost door pilgebruik is onzeker.

Ook voor de zusjes Freud is de weg naar het geluk niet makkelijk te vinden. Tijdens een hectische nacht doen ze een poging om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat valt nog niet mee.

In deze therapeutische komedie is depressie het sleutelwoord om eens hartelijk te kunnen lachen om het onvermogen van de Westerse mens om zijn zegeningen te tellen en te genieten van wat hij heeft.

Nachtgasten
Theater
vrijdag 29 april, 20:30 uur

Nachtgasten is improvisatietheater waarbij het publiek meer weet dan de acteurs.

Wees getuige van het onmogelijke: Iedere avond duiken vier doodsbange en totaal onwetende acteurs in de huid van personages die ze nog niet kennen. Ze moeten ter plekke de volledige voorstelling improviseren met het publiek als getuige, gewapend met de meest gruwelijke geheimen, zonder te weten wat de geheimen van hun collega’s zijn. Dit terwijl het publiek dat allemaal wel weet.

Matroesjka
Kleinkunst
zaterdag 30 april, 20:30 uur
Eeuwig Vlees

Jihad-sletjes. Botox-bejaarden. Doorgesnoven goochelaars. Verontrustende datingshows. In Eeuwig Vlees speelt het duo Matroesjka alsof hun leven ervan afhangt. Wat kun je anders? Het is tenslotte eten of gegeten worden. Met rauwe humor, schrijnende sketches en sappige techno beats draait Matroesjka alles en iedereen door de gehaktmolen. Hun personages zetten je wereld op z’n kop en hun spatzuivere zang brengt je gegarandeerd in hemelse sferen. Eeuwig Vlees is een bloedstollende voorstelling die botten kraakt, harten smelt maar bovenal onsterfelijk grappig is. Matroesjka is klaar voor de slacht.

Frédérique Spigt
Muziek
zaterdag 7 mei, 20:30 uur
The Medicine Show

The Medicine Show was in Het Oude Westen in het Amerika van de 19e eeuw een geliefd fenomeen. Het reizende gezelschap bestond uit verhalenvertellers, goochelaars, muzikanten en niet te vergeten een dokter, of beter gezegd een charlatan, die tonic verkocht tegen alle denkbare ziektes en ongemakken: hoofdpijn, kiespijn, gewrichtspijn, de dokter wist raad met zijn magische elixir, zoals Frédérique raad weet met uw zielenpijn.

Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek e.a.
Theater
Deventer Topstuk- Deventer Schouwburg
zaterdag 21 mei, 20:00 uur
Koeien

Een boer, een boerin, het platteland en zes koeien. Een bijenkorf aan de hemel en de betoverende Almide, voor wie de boer dreigt te zwichten. Ziedaar de oer-Hollandse en licht surrealistische setting die Misha Mengelberg (1935) bedacht voor Koeien.

Met de teksten en de muziek van dit onvoltooide project hebben componist Guus Janssen en regisseur Cherry Duyns een voorstelling gemaakt die onmiskenbaar Mengelberg is. Pierre Bokma speelt een wonderlijk personage dat doet denken aan de maestro zelf, een van de grootste Nederlandse hedendaagse componisten.