Skip to Content

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 7 december, 21:00 uur
Met gastsolist Mo van der Does

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist. Deze maand is dat Mo van der Does (1997, Deventer) op saxofoon!

Patrick Nederkoorn
Cabaret
vrijdag 9 december, 20:30 uur
Het komt nu wel heel dichtbij

★★★★  Volkskrant: “Met sterke grappen over zijn gristelijke jeugd zet Nederkoorn een vet uitroepteken achter de kwalificatie ‘groot talent’.”

Noem Patrick Nederkoorn gerust een ervaringsdeskundige. Hij is meerdere keren in Parijs geweest, hij heeft wel eens in een vliegtuig gezeten én hij woont in een wijk met verschillende gebedshuizen. Nou, dan komt het allemaal wel heel dichtbij. En toch, ondanks al die dreiging, is deze held vanavond gewoon naar het theater gekomen om voor u zijn tweede cabaretprogramma te spelen. Waarin hij zich afvraagt waar hij echt door geraakt wordt en of er wel zoiets bestaat als ‘veraf’.

Marcel de Groot
Muziek
zaterdag 10 december, 20:30 uur
#Held

Eindelijk is het zo ver! Na 15 jaar gaat Marcel de Groot opnieuw het theater in met een eigen programma met gloednieuw repertoire, wat ouder werk en hier en daar een ter zake doende cover of vertaling. In de jaren ’90 bracht Marcel platen uit als Manen kweken, met de hit ‘Mag ik naar je kijken’, en het veelgeprezen De Liefde, De Wals en De Kater. De laatste jaren zagen we hem vooral in dienst van anderen, in het theater met Maarten van Roozendaal en met zijn vader Boudewijn. “Het is prachtig om anderen te laten groeien door jouw bijdrage. Jezelf ondergeschikt te maken aan een doel dat groter is dan jezelf. De held van de held zijn,” aldus Marcel. Maar nu is het tijd om zijn eigen held te zijn en helemaal op zichzelf te staan.

Martin Simek
Theater
Matinee
zondag 11 december, 16:00 uur
Enkelspel

Martin Šimek gaat door het leven als interviewer, schrijver, levenskunstenaar en ontregelaar. Inmiddels is hij ook al een aantal jaren theaterman en laat hij zijn bijzondere kijk op de zaken des levens los op zijn publiek.

Als oud-tennisser is Šimek vertrouwd met het feit dat het leven een enkelspel is. Aan de hand van talloze anekdotes uit de catacomben van Roland Garros en Wimbledon neemt hij het publiek mee in zijn visie: tennis is een spiegel van het menselijk bestaan.

Laura van Dolron
Theater
vrijdag 16 december, 20:30 uur
Wij

Ik stel me voor dat er een terrorist voor mijn neus staat. Hij is bereid te sterven voor waar hij in gelooft. Hij vraagt mij, terwijl hij wat rommelt aan zijn bomgordel, “Waar staan jullie voor?” Waar WIJ voor staan… het is zo vanzelfsprekend dat ik het niet meer kan uitleggen… Laura van Dolron staat bekend om haar frisse, eerlijke stand-up filosofie voorstellingen. Humor en diepgang wisselen elkaar in razend tempo af.

Peter Faber & Gerhardt
Muziektheater
zaterdag 17 december, 20:30 uur
What lovers do

Het is laat in de avond. Een krant danst door de lege straten. Een spoor van parfum volgt de prostituee die een goedkoop hotel binnenstapt. Een halve maan schuilt achter de wolken. Een man wacht onder een lantaarnpaal, hij rookt een sigaret.
In de muziekvoorstelling ‘What Lovers Do’ volgen we acteur en theaterdier Peter Faber in een verontrustend eerlijk betoog over sex, vreemdgaan, eeuwige liefde, eerlijke vergissingen, hartzeer en dagelijks onbenul.

Toneelgroep Oostpool
Theater
Deventer Schouwburg
zaterdag 17 december, 20:30 uur
De Lankmoedigen

‘De Lankmoedigen’ speelt zich af rond het ziekenhuisbed van Hansje, transgender en dramatherapeute. Ze is in coma geslagen op een terrein van hufterproofcontainers, een prestigeproject van de gemeente. Terwijl Hansje en de dokters in het ziekenhuis vechten voor haar leven, verandert het persoonlijke drama buiten het ziekenhuis in een mediarel. Vertegenwoordigers van de gaycommunity, extreemrechtse buurtbewoners en rellerige antiracisten grijpen het incident aan om hun stokpaardjes onder de aandacht te brengen. De gemeenteambtenaren – en vrienden van Hansje – doen wat ze kunnen, terwijl de regie hen door de vingers glipt.

Esther Linssen
Muziektheater
try out
dinsdag 20 december, 20:30 uur
Lebensbaum

In Lebensbaum ontdekt een vrouw dat haar moeder een kind is van een Duitse Wehrmacht soldaat. Zoekend naar haar wortels, probeert ze los te komen van de beperkende invloeden van het verleden. Zij kan haar wortels niet ontkennen; alleen wanneer ze deze accepteert, kan ze verder. Door te zoeken naar de schoonheid die er toch ook geweest moet zijn ontwaakt de liefde in haar en aanvaard zij uiteindelijk alle facetten van haar geschiedenis.

Een klassiek kleinkunstprogramma gebaseerd op en geïnspireerd door de autobiografische geschiedenis van Esther Linssen. Liederen en teksten worden op onderhoudende en tot nadenken stemmende manier met elkaar verknoopt en vertellen de levens van drie generaties vrouwen.

Jan Beuving
Cabaret
vrijdag 23 december, 20:30 uur
Raaklijn

Jan Beuving is een bètaman in de alfajungle van het theater. Door zijn ogen ziet u de wereld zoals u haar nog nooit zag, hinkend van het ene verkeerde been op het andere. U zult nooit meer onnadenkend langs een verkeersbord rijden. Altijd even glimlachen als de oudste man ter wereld weer eens doodgaat. Gewapend met een ruitjesoverhemd en een stapel nieuwe liedjes en conferences neemt Jan, winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs, u mee in zijn onnavolgbare logica. Met taal waar niemand op rekent en gereken waar niemand naar taalt, raakt hij u met de mooiste verhalen. Want iemand moet ze vertellen en Jan is iemand. En niet zomaar iemand, want niemand is zoals Jan.

Eindeloos Festival
Festival
dinsdag 27 december - vrijdag 30 december, 00:00 uur

Eindeloos veel activiteiten in Deventer om het jaar af te sluiten!

Het jaar 2016 wordt in Deventer afgesloten met het Eindeloos Festival. Theater, muziek, films, exposities en literatuur: in de binnenstad en het Havenkwartier zijn vele culturele activiteiten waarmee Deventer een eind breit aan 2016.

Tickets
Uitgelezen verhalen
Literair
woensdag 28 december, 20:30 uur

Uitgelezen Verhalen – literatuur ontmoet theater.
Een avond naar verhalen luisteren die beroepsacteurs voordragen, dat is langzamerhand een begrip geworden van de programma’s van Uitgelezen Verhalen. De selectie die samensteller Pieter van Scherpenberg maakt, staat borg voor een boeiend, grappig en ontroerend geheel. De uitstekende vertolkers brengen de literaire verhalen tot leven. De muziek tussendoor completeert de avond.

De deelnemende acteurs en de selectie van verhalen blijven nog even een verrassing, maar u kunt rekenen op een mooie avond. Op www.uitgelezenverhalen.nl is meer te vinden over het programma. Naast Deventer zijn er ook optredens in Amsterdam en tijdens de boekenweek van 2017 is er een tournee langs vijf steden gepland. Waaronder Deventer natuurlijk!

Zijlstra
Muziek
vrijdag 30 december, 20:30 uur
Liedjes voor tegen de kerst

Wat kunnen de kerstdagen toch langdradig, vervelend en saai zijn…. Niet met Zijlstra! De kers(t)verse liedjes van Jeroen Zijlstra en zijn muzikanten slepen u moeiteloos door de donkere dagen heen. Beslagen ruiten, echtscheiding, drankprobleem… Zijlstra luistert ieders besneeuwd gemoed op met rake bespiegelingen, juiste akkoorden en trompetgeschal. Te zien en te horen in theater, herberg, kerk of stal.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 4 januari, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Elke Vierveijzer
Muziek
vrijdag 6 januari, 20:30 uur
Om te janken zo mooi

Elke Vierveijzer Zingt Maarten Van Roozendaal
Een ‘liedje’ is een deuntje dat vervliegt. Maar een ‘lied’ kerft zich voor altijd in je huid. Elke Vierveijzer zingt, met aan de vleugel Michiel Wetzer, een selectie uit de mooiste liederen van één man die de kunst van het lied als geen ander verstond: Maarten van Roozendaal. Niet om te vervangen, maar om de liederen, zoals hij die zelf selecteerde vlak voor zijn dood, levend te houden. Van ‘Alsof er niets is gebeurd’ tot ‘Het te late einde’ en van ‘Mooi’ tot ‘Red mij niet’.

Mugmetdegoudentand
Theater
zaterdag 7 januari, 20:30 uur
Het Vervoegde Leven

Alix Adams – bekend van haar rol van de spirituele Eva uit Hertenkamp – vertelt over een doodgewone en toch bijzondere vrouw geboren in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze speelt fragmenten uit alle stadia van het leven van de vrouw. Het leergierige meisje, de zorgzame moeder, de teleurgestelde echtgenote en de demente eenzame oma. Die laatste weet ondanks haar verwarde geest moeiteloos de beelden van haar jeugd op te roepen. En zo is de voorstelling behalve een portret ook een soort kijkdoos in de werking van ons brein en welke plaats herinneringen daar in hebben.

Sanne Wallis de Vries
Cabaret
Try out
dinsdag 10 januari, 20:30 uur
Gut

In 2017 is het twintig jaar geleden dat Sanne avondvullend debuteerde met haar solovoorstelling Sop. Nu komt zij met Gut. Vol suggesties, ideeën, voorstellen, en nog nader te beramen plannen. Geen recepten dit keer, wel tips. Plus: een waarschijnlijk gloedvol betoog over de uitwerkingen van de materialen raffia en vilt, twee stoffen componenten van een jeugd in de jaren ’70. Tevens raad in de vorm van: wat te doen bij beroemdheden aan je keukentafel, het mysterie man (dat almaar groter wordt) en hoe je onderbuikgevoelens naar de juiste uitgang te sturen. Gaan we samen aan werken.

Ellen Dikker
Cabaret
Try out
vrijdag 13 januari, 20:30 uur
Buitenspel

In haar vijfde soloshow ‘Buitenspel’ vraagt Ellen zich af wanneer je succesvol bent. Als je in een dikke auto rijdt? Als je in een groot huis woont? Als je veel facebookvrienden hebt? Als je op televisie komt? Als je kinderen hoogbegaafd zijn? Iedereen wil meetellen. Gaat voor de hoofdprijs. Omdat je denkt dat het erin zit. Maar waarom komt het er dan niet uit? Waarom lijk je buitenspel te staan? En is dat erg?

Helmert Woudenberg
Theater
Try out
zaterdag 14 januari, 20:30 uur
Het Vierde Gezicht

Juist omdat ons advocatenkantoor zich wel eens tegen de overheid verzet en omdat we zelfs een paar succesjes hadden geboekt, trokken we de belangstelling van bepaalde criminelen. Of we hen ook zo goed konden helpen, ze waren tenslotte ook gewone mensen. En als de bovenwereld koffie gaat drinken bij de onderwereld wordt het interessant. Je gaat mee naar een race, je bent op een party, bezoekt een club…. kortom: je loopt in de val. Een juridisch adviseur adviseert een klokkenluider: Een oud-militair die nu als beveiliger in de haven werkt en merkt dat daar een smerig zaakje speelt dat hij openbaar wil maken.

Marjolein Meijers
Muziektheater
inclusief diner!
zondag 15 januari, 19:00 uur
LUST

LUST is een smaakvol muziek/theater programma. Pikant eettheater, en het vervolg op het succesvolle Hongerig Hart. LUST is een muzikaal theaterdiner in drie gangen. Met de flair van een chef-kok, de gevoelige smaakpapillen van een sommelier en de liefde van een moeder serveren Marjolein ‘Berini’ Meijers en haar muzikanten drie verhalen, die een aanstekelijke, uitdagende en hongerig makende culinaire reis vormen. LUST is een bruiloft die anders loop dan iedereen had verwacht. Een bijzondere kerst. Of wat dacht je van een Italiaanse schoonmoeder die alleen maar het beste wil voor haar zoon.

Het Volk
Theater
woensdag 18 januari, 20:30 uur
Veteranen

In hun actieve periode onder de wapenen kwamen veteranen Krijn Versluijs en Nico Kranenburg elkaar nooit tegen. Maar vanaf de tachtiger jaren vormen ze jaar na jaar getweeën tientallen malen de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument.
De gereformeerde leraar Krijn is voorzitter van het organisatiecomité. Hij weet ergens in de jaren tachtig de eigenzinnige katholieke bakker Nico voor de herdenking te strikken. Na hun pensioen beginnen de oorlogsherinneringen een steeds grotere rol in hun leven te spelen.

Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz
Theater
reprise
vrijdag 20 januari, 20:30 uur
De Vader, de Zoon en het Heilige Feest

In november 2010 maakte theatermaker Sadettin Kırmızıyüz de grootste reis van zijn leven. Samen met zijn vader trok hij naar Mekka voor de bedevaart, de Hadj, om zo een familiale traditie voort te zetten. Met zijn vader als voorganger in dit eeuwenoude ritueel, werd hij als leerling ingewijd. Gewapend met de ervaringen van deze indringende reis maakte hij de voorstelling ‘De vader, de zoon en het heilige feest’ over vaders en zonen, geloven en niet geloven, Abraham, Isaak, Mohammed, God en Allah. Een heilige roadstory waarin niets niet kan en alles waar is. En dat moet gevierd worden. Nu, zes jaar later, speelt Sadettin deze voorstelling weer, in een vernieuwde versie.

Lukić
Muziek
zaterdag 21 januari, 20:30 uur
Caravan Cigana

“En dan die stem! Hij is paprika, hij is peper, hij is bitter, hij is zoet. Waar Lukić ook over zingt, je gelooft hem.” Betere woorden dan die van Contrast Magazine zijn nauwelijks denkbaar om de zangkwaliteiten van de Bosnische zanger/gitarist Mile Lukić te omschrijven. Hij heeft zich in het kersverse kwartet LUKIĆ omringd door drie topmuzikanten en gezamenlijk spelen, zingen en vertellen zij tijdens ‘Caravan Cigana’ over het lief en leed van het zigeunerleven.

Sesamstraatacteurs lezen voor
Kindervoorstelling
zondag 22 januari, 15:00 uur
De sneeuwpop, de kabouter en het schaap met de koude voeten (2+)

Het is koud. Midden in de winter. De sneeuw komt in grote vlokken uit de hemel vallen. Alles is wit. Zoiets heeft kabouter nog nooit gezien. Hij maakt twee hele grote sneeuwballen en zet ze op elkaar. Dat is leuk. Het lijken wel een buik en een hoofd. Maar dan krijgen de buik en hoofd praatjes en heeft de kabouter geen moment rust meer. Hij moet rollen, rennen, vliegen en…o, wat is het koud! Maar dan komt schaap. Kan die hem helpen? Een spannend, vrolijk en vooral warm wintersprookje voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Gedichtendag!
Literair
donderdag 26 januari, 20:00 uur

HUMOR EN POËZIE? JAWEL!

Gedichten worden eerder met ernst dan met humor geassocieerd. Toch wordt er heel wat afgelachen in poëtenland. Soms is er de bulderlach bij een kolderiek nonsensgedicht, of is er een grijns van herkenning. Dichters gebruiken humor in de vorm van spot om maatschappelijke wantoestanden aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders. Daarom zegt schrijver van het Poëzie-weekgeschenk 2017 Jules Deelder zonder omhaal (in onvervalst Rotterdams): HUMOR EN POËZIE? JAWEL!
Humor is daarmee het perfecte thema voor de Gedichtenwedstrijd! Stuur uw eigen gedicht in vóór 2 januari en maak kans op mooie prijzen!

Gratis
Eric van Sauers
Cabaret
Try out
vrijdag 27 januari, 20:30 uur
De lief en leed tour

Zoals altijd kiest Van Sauers ervoor om de allereerste stappen van zijn nieuwe voorstelling te zetten in kleine gezelschappen. Om intiem zijn gedachten te delen én uit te glijden. Om raak te schieten en hard te missen, elkaar te bewonderen en uiteraard te lachen. Meer stand-up dan cabaret. Meer snel. Meer hard. Meer urgent.

Lucky Fonz III
Cabaret
zaterdag 28 januari, 20:30 uur
Superlekker

“Superlekker” is een apart maar liefdevol verhaal over het leven, de liefde, de buitenwereld, de binnenwereld en wat al die zaken met elkaar te maken hebben. Is het een singer-songwriter? Is het een theatermaker? Is het een vliegtuig? Het is het allemaal: het is Lucky Fonz III, met zijn nieuwe one-man-show “Superlekker”. Komt dat zien!

Theatergroep Flint
Muziektheater
Matinee
zondag 29 januari, 16:00 uur
Sal Ek Altyd Wit Wees

De verpletterende teksten van Antjie Krog zijn voor een deel heel persoonlijk, ruig en kwetsbaar. Voor een ander deel zijn ze fel politiek gekleurd, ze komen immers voort uit het Zuid-Afrika met zijn enorme politieke en raciale tegenstellingen. Niet voor niets is de titel van een van haar gedichten: Land van genade en verdriet. De teksten zijn geschreven op een ander deel van de aarde. Een veel warmer deel, met een ander ritme en met andere kleuren, in een ander landschap. De taal komt ons bekend voor, verwart ons en inspireert ons bovenal. Door de verbluffende schoonheid van het Afrikaans van Antjie Krog en de medewerking van wereldberoemde musici belooft Sal Ek Altyd Wit Wees een magische voorstelling te worden. Muziek, theater, beeld en poëzie vormen samen de wapperende vlag van Zuid-Afrika: Kleur komt nooit alleen nie.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 1 februari, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Souldada
Muziek
vrijdag 3 februari, 20:30 uur
Mearkelân

De muziek die Souldada produceert neemt je als toeschouwer mee naar een andere wereld. Het gebruik van exotische instrumenten en de diversiteit aan talen waarin wordt gezongen – Afrikaans, Fries, Grieks, Papiamento – zorgt voor het rijke en unieke geluid van deze vijfmansformatie. Het is bijzonder te luisteren naar de klank van de sansula – een Afrikaanse duimpiano – of naar de monochord, een immens snaarinstrument met slechts één magisch akkoord.

Theater RAST
Theater
zaterdag 4 februari, 20:30 uur
De vlucht van een granaatappel

Na de succesvolle voorstelling ‘George & Eran lossen de Wereldvrede op!’, speelt Theater RAST nu de voorstelling: ‘De Vlucht van een Granaatappel’. De Koerdische Celil, de Joodse Eran, de Syrische George en de Hollandse Imke maken het publiek om hen heen deelgenoot van hun nooit vertelde verhalen en nimmer gestelde vragen. ‘De Vlucht van een Granaatappel’ is het persoonlijke en humorvolle relaas van vier vrienden, twee vluchtelingen en één generatiekloof.

De Deeldeliers
Muziek
vrijdag 10 februari, 20:30 uur
Deeldelarie

In het gloednieuwe programma DEELDELARIE nemen De Deeldeliers u mee op reis door de tijd van heerlijke (soul) jazz muziek van de afgelopen 100 jaar. Hilarische, niet eerder vertelde, anekdotes over Deelder’s ervaringen met- en weetjes over de grote Jazz Iconen worden afgewisseld met vlijmscherpe poëzie zoals alleen Jules Deelder dat kan. Geen opsmuk maar een voorstelling waar de passie voor Jazz en het leven op openhartige wijze, zonder barrières en met humor wordt neergezet. Dit alles onder de bezielende muzikale leiding van “Dominee” Bas van Lier.

Patrick Laureij
Cabaret
zaterdag 11 februari, 20:30 uur
Dekking Hoog

Gortdroge en beeldende observaties van Stand-up Rotterdammert.
“Mijn naam is Patrick Laureij. Ik ben in 1982 geboren in Rotterdam-Zuid en dit is mijn verhaal.” Een spannende stand-up comedian, kakelvers, veelbelovend, oorsprong: Rotterdam-Zuid en dat hoor je. Met een onvervalst accent en de bijbehorende eerlijkheid heeft hij inmiddels meerdere malen op Lowlands gespeeld en stond hij in het voorprogramma van Theo Maassen. Winnaar van de jury- èn publieksprijs Cameretten 2013.

Knars
Kindervoorstelling
zondag 12 februari, 15:00 uur
Centrale Geheimen Bank (5+)

Welkom in de Centrale Geheimen Bank. Aan het loket ontvangt Bram al jaren alle geheimen van de wereld. Per afdeling staan vluchtige leugentjes, verjaardagsverrassingen, nooit-verstuurde-liefdesbrieven, geheimschriften en dagboeken netjes naast elkaar opgeslagen. Al die geheimen zitten veilig in kluisjes. Zo nu en dan worden ze afgestoft en gecontroleerd. Zit er nog wat in of is het al verklapt? Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn geheimen kwijt kan, helpt de jonge Ben sinds kort bij de CGB. Hij vindt het allemaal erg spannend en moet nog een hoop leren…

Leoni Jansen & Chris Chameleon
Muziek
Try out
woensdag 15 februari, 20:30 uur
Ja Gesê

Leoni Jansen: ‘Ik zag Chris voor het eerst op Festival Mundial. We stonden in een grote tent met vijftig mensen toen hij, alleen met gitaar, begon te zingen. Na een halfuur stonden er drieduizend mensen in de tent. Binnengelokt door zijn stem van vier octaven, zijn charisma en zijn Afrikaans-Engelse teksten. Met deze man wil ik zingen, dacht ik gelijk. Na afloop ben ik naar hem toegegaan en vroeg hem om samen een nummer op te nemen. Hij zei ja.’

Lizzy Timmers
Theater
vrijdag 17 februari, 20:30 uur
De Terugkeer-Turk

Voor het eerst in de geschiedenis verhuizen er meer mensen uit Nederland naar Turkije, dan Turken naar hier. Twintigers en dertigers, die als (klein)kind van Turkse migranten in Nederland opgroeiden, wijken uit naar een land waar ze nimmer woonden. Wat betekent het als jonge mensen met potentie, ‘echte Hollanders’, ons land beginnen te verlaten? Ligt het ideaal van onze multiculturele samenleving aan diggelen? Of is het allemaal niet zo dramatisch? De Terugkeer-Turk is een fictieve informatieavond en een muzikale en morele achtbaan ineen.

Koningstheateracademie
Cabaret
zaterdag 18 februari, 20:30 uur
De Lammerentour

De Koningstheateracademie speelt… De Lammerentoer! De Koningstheateracademie is de meest succesvolle cabaretopleiding van Nederland in de afgelopen 10 jaar. Deze HBO-opleiding tot ‘Bachelor of Cabaret’ in ‘s-Hertogenbosch leverde onder andere festivalwinnaars af als Katinka Polderman, Jochen Otten, Pieter Derks, de Dames voor na Vieren, Louise Korthals, Kirsten van Teijn, Thijs van de Meeberg, Anne Neut en Kiki Schippers. En ieder jaar mag u alvast genieten van het nieuwe talent dat wij op mogen leiden. In de Lammerentoer!

Oldenosborn
Cabaret
woensdag 22 februari, 20:30 uur
#LIFE

OLDENOSBORN (winnaar Cameretten 2014) bestormt de theaters met hun eerste avondvullende voorstelling #LIFE. Met een scherpe blik op hun omgeving én op zichzelf maken Lize van Olden en Victoria Osborn – beiden begin 30 – sketches die doodgewone en bizarre fenomenen uit deze tijd in een ander daglicht plaatsen. In #LIFE buigt het duo zich over de grote vraag: ‘Hoe te leven?’ Ze gaan de strijd aan met het egocentrisme, de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven. Naar zichzelf zoekende hipsters, multitaskende bakfietsmoeders en overspannen wereldverbeteraars passeren de revue. We zijn allemaal Bambi’s op het ijs, laten we dat omarmen.

Hans Aarsman
Theater
Try out
vrijdag 24 februari, 20:30 uur
Precies Andersom

In de nacht van 13 november 2015, de nacht van de aanslagen in Parijs, gaan om één uur de lichten uit van de Eiffeltoren. Wereldwijd berichten de media over dit eerbetoon aan de slachtoffers, sociale media exploderen: de lichten uit van de Eiffeltoren, dat was sinds de bouw in 1889 nog nooit gebeurd. De volgende dag gaan ’s nachts de lichten weer om één uur uit. Waarom? Zo is de computer ingesteld. De lichten gaan altijd uit om één uur, tientallen jaren al, om kosten te sparen. De dingen zitten vaak anders in elkaar dan verwacht. Soms is het zelfs precies andersom. Daarover gaat deze voorstelling. Een hilarische avond vol onverwachte ontdekkingen, die het midden houdt tussen een lezing en een conference.

Suver Nuver
Theater
zaterdag 25 februari, 20:30 uur
Casino Royale

Suver Nuver is na 8 jaar weer terug in het theater met een hilarische en confronterende voorstelling over Poen, Pensioen en Privatiseringsverdriet. Via hoogtepunten uit hun carrière blikt Suver Nuver terug op de tijdgeest van de jaren ’80: Geld was niet belangrijk, alles draaide om de Kunst! We waren bang voor aids, niet voor de banken. Inmiddels weten we wel beter: money makes the world go around. En hoe ziet onze toekomst eruit? We worden om de oren geslagen met doemverhalen over robots in de thuiszorg en verdampende pensioenen. De angst zit er flink in, maar wat is waarheid in het pensioendoolhof? En kan het ook anders? Suver Nuver zoekt het uit.

La Pat
Muziek
Matinee
zondag 26 februari, 16:00 uur
Winter's choice

Zangeres en componiste La Pat (Patty Trossèl) veroverde in 1991 in één klap de Nederlandse podia met ‘Eine Frau für die Liebe’. Het publiek viel massaal voor haar unieke stemgeluid, verrassende composities en extravagante act. In de loop van haar carrière – die langs Hollywood en India voerde – kiest La Pat voor een steeds soberder koers, die 100% draait om muziek. In ‘Winter’s choice’ laat ze met drie muzikanten haar nieuwste liedjes horen, geïnspireerd op de poëzie van de excentrieke negentiende-eeuwse Engelse dichter John Clare.

Beppe Costa
Muziektheater
Try out
dinsdag 28 februari, 20:30 uur
Vivaldi, Venetië, Vondelingen

Afgelast…

De liefde voor Vivaldi begon bij Beppe als kind, toen hij oma bezocht. In deze voorstelling gaat Beppe op zoek naar de schoonheid en de passie die Vivaldi’s muziek bij hem teweegbrengt. Samen met een strijktrio van jonge dames gaat hij proberen om de brug te slaan van zijn muziek naar die van Vivaldi. Een zoektocht naar de troostende kracht van schoonheid, en tegen de angst om vergeten te worden. Lidewij Mahler, actrice en celliste, speelt Anna Giraud, een groot zangeres uit die tijd en tevens muze en verpleegster van de oude en zieke Vivaldi.

Tickets
Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 1 maart, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Nasrdin Dchar
Theater
Deventer Schouwburg
donderdag 2 maart, 20:30 uur
DAD (try out)

Acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar wordt vader. Maar hoe bereid je je voor op nieuw leven waar je volledig verantwoordelijk voor bent? In deze tijd, in deze wereld? En wat doet het aanstaande vaderschap met hem? Want het is ook een confrontatie met zijn roots, die zo belangrijk voor hem zijn. Welke elementen van zijn achtergrond, de cultuur, het geloof van zijn ouders – al die dingen die hij zo vanzelfsprekend heeft meegekregen in zijn opvoeding – gaat hij overdragen op zijn kind?

Anne Jan Toonstra
Cabaret
Try out
vrijdag 3 maart, 20:30 uur
IIIII

De nieuwe solovoorstelling van Anne Jan Toonstra gaat over ongemak en over schaamte. Over vastzitten en loskomen, ruimte krijgen en ruimte innemen. Over jezelf redden, hulp vragen, alleen en tegelijk ook niet alleen willen zijn. Over dingen achter je laten en opnieuw beginnen. IIIII gaat over leven en dood en alles wat daar tussen zit. Anne Jan Toonstra is cabaretier, stand-up comedian en muzikant. Op het toneel energiek, ontwapenend en doeltreffend. Het ene moment scherp en zelfs keihard, het volgende moment kwetsbaar en empathisch. En bovenal supermuzikaal.

Naomi Velissariou
Theater
zaterdag 4 maart, 20:30 uur
Sontag

Over een leven als een lange things-to-do-before-I-die-list. Over nooit meer willen slapen omdat je er niet tegen kunt om iets te missen. Over het ontkennen van je eigen lichaam. Over de zwakte van het vlees. Over twijfel. Over roes en rede. Over het einde van ironie. Over het einde van een leven. Over vragen aan je geliefde om tegen je te liegen. Om je er tot je laatste ademtocht van te overtuigen dat jij niet zal sterven. Jij niet. Sontag is geen biografie maar een larger-than-life droomwereld, bevolkt door personages die staan voor de demonen en iconen uit het leven en werk van een van de belangrijkste filosofen en schrijvers van de 20e eeuw: Susan Sontag.

Ronald Smink - Extra voorstelling!
Cabaret
try out
woensdag 8 maart, 20:30 uur
Out of the box

Het vleesgeworden stripfiguur Ronald Smink komt met een nieuwe show: Out of the Box! Van zijn drie theaterprogramma’s heeft hij de beste en meest absurdistische stukken samengevoegd tot één spetterend geheel.

Met Friese tongval, elastieken gezicht vertelt de energieke Ronald  wat een indiaan op de snelweg doet met een bever  en waarom de Paus nooit een bezoek brengt aan de Noordpool. Hij legt uit welk gevaar er schuilt achter Limburgers én doet uit de doeken waarom je krokodillenovenhandschoenen moet meenemen naar Franse campings. Pornoacteur Heiko komt uiteraard ook even langs en alsof dat nog niet genoeg is, wordt de absurdistische rollercoaster afgesloten met een heuse Kipsleverworst-medley.

Frans van Deursen en Mirjam van Hengel (Leo Vroman)
Muziek
vrijdag 10 maart, 20:30 uur
De vogel in mijn borst

Op 22 februari 2014 overleed ‘de vlakbijste dichter van Nederland’, Leo Vroman. Een dag later raakten zijn regels postuum alsnog het hart van zanger Frans van Deursen, die nog nooit één gedicht van Vroman gelezen had. Nooit te oud om te leren, ging hij op ontdekkingstocht door de enorme berg gedichten die Vroman heeft nagelaten en vond daar onnoemelijk veel moois. De schoonheid van de woorden, de humor, de liefde, de scherpte, het dwarsige. De schijnbare eenvoud van de regels, de speelsheid. Dwalend door al dat moois, wist Van Deursen al snel: deze gedichten moet ik zingen. En dus vroeg hij een uitgelezen gezelschap muzikanten ze op muziek te zetten. Michiel Borstlap, Spinvis, Jeroen Zijlstra, Bertolf, Wouter Planteijdt, Bob Zimmerman, Henk Hofstede, Rutger Molenkamp, Theo Nijland, Paul de Munnik en Daniel Lohues voorzagen een eigenzinnige selectie uit Vromans werk van hun allermooiste noten.

Mike Boddé
Muziektheater
Try out
zaterdag 11 maart, 20:30 uur
De Geurige Man

Mike Boddé is in zijn dromen heel vaak de schlemiel. In zijn nieuwe boek ‘Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan’ schrijft hij over de meest bizarre dromen die hij heeft gehad. “De ene keer ben ik als piloot gedwongen zeer laag over een stad te vliegen, de volgende nacht ben ik getuige van een aanval van enorme ruimteschepen”, vertelt Boddé. ” Maar net zo makkelijk ontmoet Mike in zijn dromen Mick Jagger, Simon & Garfunkel of Crosby, Stills, Nash & Young. Het lezen van ‘Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan’ voelt een beetje als een bliksembezoek aan het brein van Mike Boddé.

Cameretten
Cabaret
woensdag 15 maart, 20:30 uur
Finalistentournee

De strijd om de winst van Cameretten Festival 2016 is gestreden! Na de selecties, workshops, try-outs, de halve finale en finale is het nu tijd voor de Finalistentournee. De drie aanstormende cabarettalenten staan te popelen. Bereid je voor op een avond keihard lachen!
Na lang beraad kende de jury aan het eind van een succesvolle avond de Juryprijs toe aan Pieter Verelst.
Bij Cameretten telt ook de mening van het publiek. En het publiek heeft bepaald dat Alex Ploeg zich Publieksprijswinnaar mag noemen!  

De Gemeenschap
Theater
vrijdag 17 maart, 20:30 uur
De Shakespeare Club

Paleisdrama en queer comedy. Over een koningin, haar kinderen en de roze levensstijl.

Vijf spelers verbeelden een fraai kostuumdrama over een autocratische vorstin in een hooggelegen paleis. Deze koningin heeft het moeilijk met haar twee kinderen, die vooral hunkeren naar de genegenheid van hun seksegenoten en zich niet bekommeren om de plichten van hun koninklijke rol. Een exotische minnaar, een manipulerende huisleraar en een bruuske zelfmoord maken het drama compleet. We leren ook de spelers achter de rollen kennen: de leden van De Shakespeare Club die dit stuk spelen. Ook zij hebben het moeilijk met hun identiteit en met de rol die het leven hen oplegt. Wanneer de hoge en kille paleiszaal transformeert tot een vintage homodisco, gaan zij met verbeten energie op zoek naar zichzelf.

Jasper van Kuijk
Cabaret
zaterdag 18 maart, 20:30 uur
Onder de streep

Je neemt geen risico’s. Voor elke keuze die je maakt win je stapels informatie in. Wie is die cabaretier? Wat vonden recensenten van zijn voorstelling? Welke columns schrijft hij waar? En als dat niet in het tekstje staat, zoek je online. Want je wilt wel weten wat je krijgt, toch? Het is tenslotte ook je vrije avond. En door wat op zijn website staat krijg je het idee dat Jasper van Kuijk een talentvolle cabaretier is. Wint Cameretten en krijgt het Stijgend Applaus Stipendium. Schrijft een column in de Volkskrant. Mooie recensies ook: een boeiend verteller, kritische blik en prettig narrige persoonlijkheid. Maar je weet ook wie die informatie op die site heeft gezet. Dus zeker weten doe je het nooit. Zeker weten, onze behoefte om alles zeker te weten, dat is waar Onder de Streep over gaat. Van Kuijk daagt je uit een keer niks op te zoeken en,- je over te geven aan de verrassing. www.jaspervankuijk.nl (want het blijft verleidelijk.)

Gehring & Ketelaars
Theater
Matinee
zondag 19 maart, 16:00 uur
SEXIETY

SEXIETY  –  zelfst.naamw. (v/m) Uitspraak: [seksai-jetie] nieuwvorming uit  sexuality  en society, verwant aan anxiety,  exciting  en variety.
Seks: we doen het (bijna) allemaal. Maar we weten nauwelijks hoe we erover moeten communiceren. Theatergezelschap Gehring & Ketelaars duikt samen met programmamaker Gian van Grunsven (Voorlichting voor Gevorderden) vol overgave in bestaande theorieën.
In SEXIETY word je honderd minuten lang opgenomen in een mini-maatschappij waar onderzocht wordt wat seksualiteit is én kan zijn. Een kruisbestuiving tussen theater en journalistiek , fictie en non-fictie.

Micha Wertheim
Cabaret
Try out
dinsdag 21 maart, 20:30 uur
Iemand anders

Na vijftien jaar comedy en cabaret leek het Micha Wertheim tijd voor iets anders. Daarom maakt hij dit seizoen twee voorstellingen in de kleine zalen. Eerst was er Ergens anders en nu is het tijd voor Iemand anders. Een tweeluik dus. Ideaal om ze beiden te zien, maar als dat niet lukt, is dat waarschijnlijk overkomelijk. Wordt het lachen of heel dramatisch? Gaat het publiek tevreden naar huis of juist zwaar teleurgesteld? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het wordt in ieder geval iets heel anders!

De Nieuw Amsterdam
Theater
vrijdag 24 maart, 20:30 uur
Salaam Jeruzalem (nieuwe titel)

Een ode aan het leven van Jacob Israël de Haan

Jacob Israël de Haan. Begenadigd schrijver en dichter. Rusteloos in zijn verlangen naar harmonie, tegelijkertijd een rebel in hart en nieren, oproerkraaier van het eerste uur. Een man van tegenstrijdigheden, ‘een hevig hater’ en ‘een minnaar mild’. Een gepassioneerd prediker van het vrije woord, die zich niet liet beteugelen, maar zijn mening openlijk verkondigde en zijn tijdgenoten aanspoorde over grenzen heen te kijken. “Maar lees de woorden van mijn liederen niet. Lees het onleesbare achter de woorden.” Dat spanningsveld tussen tegenstellingen was telkens weer zijn strijdtoneel, niet voor één waarheid te vangen, zette hij de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij verliefd op een Palestijn. Ook in deze openlijke verkondiging van zijn homoseksualiteit, schuilde dat dualisme. Hij voelde zich uitverkoren en verstoten, vervuld van trots en diepe schaamte.
Op 30 juni 1924 wordt De Haan voorgoed de mond gesnoerd, als hij met drie pistoolschoten om het leven wordt gebracht. Hij is dan 42 jaar.

Kirsten van Teijn
Cabaret
zaterdag 25 maart, 20:30 uur
Zalf

Kirsten heeft jeuk. Al haar leven lang. Jeuk komt van binnenuit, jeuk is een emotie, maar Kirsten krijgt ook jeuk van de wereld om haar heen. Als kind ingepakt in een krabpakje, als puber in coltruien en nu wil ze uitpakken, want het brandt. Kirsten vraagt zich af ‘Moet men krabben waar het jeukt?’ Soms moet je niet krabben, maar het laten jeuken. Want als je op één plek krabt begint het ergens anders weer te jeuken en als iemand zegt ‘stop’ wordt het alleen maar erger. Kirsten stopt niet, ze is pas net begonnen. Haar tweede avondvullende programma is een muzikale cabaretvoorstelling die de jeuk naar het theater brengt maar ook de zalf. Want als Kirsten gaat krabben, krabt ze ook u. Met liefde.

Unieke Zaken
Kindervoorstelling
zondag 26 maart, 15:00 uur
Odysseus (5+)

ODYSSEUS speelt zich af in de keuken van Taverna Ithaka. De taverna wordt gerund door het echtpaar Boltakis en hun drie kinderen. Het publiek is te gast, maar omdat er iets mis is gegaan met de reservering is het eten nog lang niet gaar. Om de tijd te doden trakteren Petros en Maria Boltakis het publiek op een heerlijke amuse: het eeuwenoude Griekse verhaal over de zwerftocht van de Griekse oerheld Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog. Met alles wat er in de keuken voorhanden is brengen Petros en Maria dit verhaal op spetterende en energieke wijze tot leven: deegrollers worden zwaarden, het vergiet wordt een helm, de frituurpan een boot en ovenwanten zijn opeens zeemonsters. ODYSSEUS is een mixed grill van spel, poppen en objecten, overgoten met een humoristische en muzikale saus.

Matroesjka
Cabaret
Try out
vrijdag 31 maart, 20:30 uur
Brainwash

In Brainwash duiken Lisa Loeb en Janneke Rinzema in de diepste krochten van het menselijk brein. Op zoek naar de imperfecties én de pareltjes wagen ze zich aan onderwerpen waar zelfs de meest doorgewinterde cabaretier zijn vingers niet aan durft te branden. Met rauwe humor, vlijmscherpe sketches en knotsgekke personages belichten ze de actualiteit vanuit onverwacht perspectief en weten ze moeiteloos jouw hersenpan te kraken. Brainwash is een voorstelling vol spetterend samenspel, prachtige liedjes en keiharde grappen die je brein op stelten zet.

Jeroen van Veen & Vrouwkje Tuinman
Muziek
zaterdag 1 april, 20:30 uur
Twitterconcert

Vroeger gingen mensen naar een concertzaal om elkaar te ontmoeten, te spreken en iets te drinken onder het genot van muziek. In de loop der eeuwen vond men dat de muziek meer respect verdiende; dat klassieke muziek recht had op stilte en toewijding. Sindsdien heerst er een gespannen sfeer in de concertzaal waarbij iedereen op een stoel zit en angstvallig zijn mond dicht houdt. Velen weten niet wanneer ze moeten klappen of hoe ze zich moeten gedragen. Naar concerten gaan om klassieke muziek te beluisteren is daarmee moeilijk geworden en voor velen een te hoge drempel. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het veel mensen ervan weerhoudt om naar klassieke concerten te gaan. Jeroen van Veen en Vrouwkje Tuinman kunnen u hierbij helpen. Theaters vragen mensen doorgaans om de mobiele telefoon uit te schakelen voorafgaand aan een concert, terwijl het publiek die juist goed kan gebruiken. Voor dit concert stelde Van Veen een ‘klassieke top 100’ samen waaruit het publiek mag kiezen. U bent als het ware de dj…

Pieter Jouke
Cabaret
dinsdag 4 april, 20:30 uur
Dingen die ik dacht

Soms denk je dingen voor een tijdje en dan blijkt het helemaal niet waar te zijn. Of juist wel. Pieter Jouke (1973) dacht heel veel en zal u vertellen wat er overeind is gebleven van al die gedachten. Dat doet hij met gevoel voor absurditeit, hogere associatiekunde en met liefde voor het gesproken woord. ‘Een eigenzinnige cabaretier met een fijn gevoel voor literair absurdisme’ en ‘geniaal taalgrappig’– aldus de Volkskrant. Diezelfde krant vergeleek hem met Woody Allen en Wim Helsen. Jouke is, in de loop der jaren, ook uitgegroeid tot een prachtige verhalenverteller.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 5 april, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Het Nationale Toneel
Theater
Deventer Schouwburg
vrijdag 7 april, 20:00 uur
Tasso

Het Nationale Toneel herneemt ‘Tasso’, een succesproductie van twee jaar geleden –  De rijke kunstliefhebber Alfonso vindt het belangrijk dat zijn kunstcollectie opzienbarend is en haalt daarom de getalenteerde, excentrieke kunstenaar Tasso in huis. Alfonso doet er alles aan om het vuur van inspiratie in Tasso brandende te houden. Die is echter meer geïnteresseerd in Alfonso’s dochter Leonore. Hij wil haar met zijn nieuwe meesterwerk veroveren en wacht op het perfecte ogenblik om het aan te bieden. Maar dat mislukt en als Leonore dan ook nog eens duidelijk laat merken niet de zielsverwant te zijn waar Tasso zo intens naar verlangde, raakt hij buiten zichzelf. Als hij de werkelijkheid niet naar zijn hand kan zetten met zijn kunst, dan moet alles maar kapot, besluit Tasso, hijzelf incluis.

De Hollanders
Theater
vrijdag 7 april, 20:30 uur
De Eersten

De Hollanders slaan opnieuw de handen ineen met liedjesschrijver Spinvis en schrijven in De Eersten de geschiedenis van de toekomst. Ze vertellen het verhaal van een bioloog, een arts en een wiskundige die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een wetenschappelijk experiment. De rest van hun leven zullen ze vrijwillig doorbrengen in een ‘technotoop’; een volkomen van de buitenwereld geïsoleerde plek waar ze het gedrag van slimme algoritmes en robots in the wild observeren. Maar gaandeweg ontstaan er twijfels en rijst de vraag: wie programmeert nu eigenlijk wie? En kunnen ze nog ontsnappen aan deze nieuwe werkelijkheid? Hun enige houvast is de stem van een volautomatische koffiemachine die na verloop van tijd veel meer te melden heeft dan dat de latte macchiato gereed is…

De Uitdaging
Muziek
zaterdag 8 april, 20:30 uur
Mathilde Santing vs. Neco Novellas

Grenzen verleggen. Uit je hok. Buiten je comfortzone. Dat is Thijs Borsten Daagt Uit. Gastheer pianist Thijs Borsten daagt gelauwerde artiesten uit de confrontatie aan te gaan. Met elkaar en met zichzelf. Voor deze editie zijn Mathilde Santing en Neco Novellas uitgenodigd. Mathilde is volgens Thijs de beste Nederlandstalige zangeres die dit land rijk is. Neco (de Afrikaanse Bobby Mcferrin) is een ritmische stemtovenaar met zijn diepe stem met een bereik van wel vijf octaven. Deze unieke ontmoeting van deze twee uitzonderlijke stemmen is alleen te vinden in Thijs Borsten Daagt Uit.

George van Houts
Cabaret
dinsdag 11 april, 20:30 uur
Kom Plot

Samenzweringstheorieën, het wereldwijde web wemelt er van. Maar wat als het-tot-samenzweringstheorie-verklaren-van-alles-wat-buiten-de-officiële-lezing-der-dingen-valt nu eens zelf een samenzwering is? Een ridiculisering van mensen die geen genoegen nemen met de verhalen van overheden en machthebbers? George van Houts speelt/vertelt/onderwijst in deze voorstelling een aantal ’conspiracies’ die tientallen jaren later waarheid bleken te zijn. Om uiteindelijk het publiek mee te nemen in De Samenzwering waar we nu, anno 2016-2017, met zijn allen in meegezogen worden. Geen cabaret, geen toneel, geen lezing… maar een TED-talk, met humor, karakter en de ontsluiering van een angstaanjagend, verbijsterend, wereldwijd complot.

Van der Vlugt & Co
Muziektheater
vrijdag 14 april, 20:30 uur
Met andere Oogen

Met veel plezier en trots toerde Bram van der Vlugt afgelopen seizoen met zijn muzikale kinderen door het land met de concertvertelling De Drievingerige Luiaard. Dit smaakte naar meer, want er zijn nog veel meer verhalen die verteld moeten worden. Met Andere Oogen is de opvolger. De basis blijft hetzelfde: persoonlijke vertellingen, omlijst door muziek. Een man ziet een schilderij. Een doek dat hij kent. Het heeft zijn hele jeugd in zijn ouderlijk huis gehangen. Hij heeft het na de dood van zijn stiefmoeder verkocht, want hij vond het niet zo mooi. Een Volendams tafereel, dat was destijds oubollig. Hij had er trouwens geen muur voor. Er was hem beloofd dat het naar Amerika zou verdwijnen: daar houden ze van die Hollandse folklore. Maar nu hangt het hier, in de burelen van hotel Spaander, in Volendam. Dat is raar.

Fuad Hassen
Cabaret
Try out
zaterdag 15 april, 20:30 uur
Held

In ‘Held’ is het geduld van Fuad Hassen opgeraakt. Hij besluit zijn eigen weg te volgen, weg van de rest. Wat overeind blijft is de typische laid-back stijl van comedy waarbij je op een prettige wijze wordt meegenomen in Fuad’s wereld, waar bijzaken grote betekenis krijgen en hoofdzaken er niet meer toe doen. Fuad werd geboren in Asmara (Eritrea) en kwam op vijfjarige leeftijd in Den Bosch wonen.
★★★ NRC: “Publiek is in goede handen bij aimabele verteller Fuad Hassen.”

Arthur Geesing
Kindervoorstelling
zondag 16 april, 15:00 uur
Held (4+)

“Opeens ben ik een held. En kijkt iedereen tegen me op. Gisteren deden ze nog ezeltje prik met me en zat ik vol ezelsoren en touwstaarten. Dat ik een Held werd, was mooi per ongeluk. Maar plots ben ik bang, ik ben bang dat ik het niet nog een keer durf. En vooral, dat iedereen dat ziet! Ik ben niet zo sterk als Beer, zo snel als Vlieg, zo rustig als Slak of net als Egel de allerslimste van iedereen in het bos. Ik sluip er tussenuit zodat niemand me mist.” Ezel pakt zijn rugzak en trekt de wereld in om zijn angsten te ontlopen, of ze juist tegemoet te treden. En om te leren wat hem nou precies zo bang heeft gemaakt voor het heldendom. Held is een spannend avontuur over de zoektocht van Ezel naar heldenmoed.

Anne Neuteboom
Cabaret
vrijdag 21 april, 20:30 uur
WEG

Maak kennis met Anne, winnares van de Jury & Publieksprijs Cameretten 2015 en ja, ook een millennial. Zoals we allemaal weten zijn millennials (die losers geboren tussen 1982 en 2001) ongebreideld positief met een plaat voor hun kop, hoogmoedig, kortzichtig, versprokkeld, individualistisch, overmatig empathisch, overgevoelig, slecht opgeleid, ongeïnteresseerd, hebben ze allemaal dyslexie en ADD en krijgen ze overal een burn-out van. Dus dat beloofd wat.

TgEcho
Theater
zaterdag 22 april, 20:30 uur
Burgerlijke Schemering

In een tijd waarin iedereen bijzonder en uniek probeert te zijn, vallen de wérkelijk andersdenkenden en andersdoeners buiten de boot. Met Burgerlijkere Schemering breekt tgECHO een lans voor het absurde en het waanzinnige. Want wie bepaalt wanneer iemand waanzinnig is? En is dat eigenlijk erg, gek zijn? In Burgerlijke Schemering leven twee vrouwen en een man in een eigen universum. Samen bepalen ze ‘de norm’. Ze willen niet buiten de groep vallen, maar tegelijkertijd bijzonder zijn en gezien worden.
Burgerlijke Schemering gaat over datgene wat het daglicht niet verdragen kan, maar te mooi is voor de duisternis.

Marjolijn van Heemstra
Theater
woensdag 26 april, 20:30 uur
Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

“Vorig jaar ontmoette ik de Afghaanse vluchtelinge Zohre. Alleen in Nederland, met een verblijfsvergunning voor vijf jaar en een flatje aan de rand van Alphen aan den Rijn zocht ze aanspraak, werk en een kompas in haar nieuwe Nederlandse leven. Zohre wil Europeaan worden, en ik besloot er een persoonlijke missie van te maken om die wens uit te laten komen. Lastiger dan ik dacht, want wat het betekent het nu eigenlijk precies om Europeaan te zijn? Toen Zohre de huur niet kon betalen en haar huis uitgezet dreigde te worden, besloot ik geld naar haar over te maken. Maar ik wilde er iets voor terug. We besloten dat ik Zohres verhaal zou kopen. En zo werd haar verhaal het mijne. We maakten een contract. In de kleine lettertjes stond dat ze zichzelf verplichtte mee te werken aan een theatervoorstelling over de vluchtelingencrisis.

Tim Fransen
Cabaret
Try out
vrijdag 28 april, 20:30 uur

Na het overweldigende succes van zijn debuutprogramma, begint Tim Fransen te schrijven aan een nieuwe avondvullende voorstelling. Benieuwd wat hij te bieden heeft? Laat je verrassen bij de try-out van zijn nieuwe voorstelling! René Gude, Denker des Vaderslands (in VARA-programma Zij komen eraan): “Tim Fransen is het filosofisch talent van 2015. Hij is slim, grappig en muzikaal.”
★★★★★ Volkskrant
★★★★ NRC
★★★★ Parool 

Tim Fransen
Cabaret
Try out
zaterdag 29 april, 20:30 uur

Na het overweldigende succes van zijn debuutprogramma, begint Tim Fransen te schrijven aan een nieuwe avondvullende voorstelling. Benieuwd wat hij te bieden heeft? Laat je verrassen bij de try-out van zijn nieuwe voorstelling! René Gude, Denker des Vaderslands (in VARA-programma Zij komen eraan): “Tim Fransen is het filosofisch talent van 2015. Hij is slim, grappig en muzikaal.”
★★★★★ Volkskrant
★★★★ NRC
★★★★ Parool

Thomas, Sacha en Jos
Theater
zaterdag 6 mei, 20:30 uur
Een vorig leven (Toon Tellegen)

In ‘Een vorig leven’ schetst Toon Tellegen een beeld van het kleine stadje waarin hij opgroeide en de mensen die daar woonden. In de eerste plaats Jacob Laagwater. Laagwater werkte in de kalkfabriek en las verhalen voor uit de Bijbel, verhalen die heel anders waren dan de echte Bijbelverhalen. Over Leen -Godverdomme- Hellevoet van wie niemand ooit had meegemaakt dat hij níet boos was. En over Kreupel, die altijd maar op één ding uit was: iets anders te willen dan iedereen. Naar aanleiding van hun geslaagde samenwerking tijdens de voorstelling De Trein naar Pavlovsk (Parade 2014), schreef Tellegen deze nieuwe tekst: speciaal voor Thomas, Sacha en Jos.