Skip to Content

Gedichtendag!
Literair
donderdag 26 januari, 20:00 uur

HUMOR EN POËZIE? JAWEL!

Gedichten worden eerder met ernst dan met humor geassocieerd. Toch wordt er heel wat afgelachen in poëtenland. Soms is er de bulderlach bij een kolderiek nonsensgedicht, of is er een grijns van herkenning. Dichters gebruiken humor in de vorm van spot om maatschappelijke wantoestanden aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders. Daarom zegt schrijver van het Poëzie-weekgeschenk 2017 Jules Deelder zonder omhaal (in onvervalst Rotterdams): HUMOR EN POËZIE? JAWEL!
Humor is daarmee het perfecte thema voor de Gedichtenwedstrijd! Stuur uw eigen gedicht in vóór 2 januari en maak kans op mooie prijzen!

De muziek op deze avond is van LUNE. “LUNE begraaft bergen. Met grote omwegen soms verbazingwekkend recht door een zee. Verdronken in galm, hypnotiserende herhaling en elektronische ondergrond.”

Gratis
Eric van Sauers & Jan Jaap van der Wal
Cabaret
Try out
vrijdag 27 januari, 20:30 uur
De lief en leed tour - met voorprogramma

Zoals altijd kiest Van Sauers ervoor om de allereerste stappen van zijn nieuwe voorstelling in kleine gezelschappen te zetten. Om intiem zijn gedachten te delen én uit te glijden. Om raak te schieten en hard te missen, elkaar te bewonderen en uiteraard te lachen. Meer stand-up dan cabaret. Met Jan Jaap van der Wal als voorprogramma!

Lucky Fonz III
Cabaret
zaterdag 28 januari, 20:30 uur
Superlekker

“Superlekker” is een apart maar liefdevol verhaal over het leven, de liefde, de buitenwereld, de binnenwereld en wat al die zaken met elkaar te maken hebben. Is het een singer-songwriter? Is het een theatermaker? Is het een vliegtuig? Het is het allemaal: het is Lucky Fonz III, met zijn nieuwe one-man-show “Superlekker”. Komt dat zien!

Theatergroep Flint
Muziektheater
Matinee
zondag 29 januari, 16:00 uur
Sal Ek Altyd Wit Wees

De verpletterende teksten van Antjie Krog zijn voor een deel heel persoonlijk, ruig en kwetsbaar. Voor een ander deel zijn ze fel politiek gekleurd, ze komen immers voort uit het Zuid-Afrika met zijn enorme politieke en raciale tegenstellingen. Niet voor niets is de titel van een van haar gedichten: Land van genade en verdriet. De teksten zijn geschreven op een ander deel van de aarde. Een veel warmer deel, met een ander ritme en met andere kleuren, in een ander landschap. De taal komt ons bekend voor, verwart ons en inspireert ons bovenal. Door de verbluffende schoonheid van het Afrikaans van Antjie Krog en de medewerking van wereldberoemde musici belooft Sal Ek Altyd Wit Wees een magische voorstelling te worden. Muziek, theater, beeld en poëzie vormen samen de wapperende vlag van Zuid-Afrika: Kleur komt nooit alleen nie.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 1 februari, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Souldada
Muziek
vrijdag 3 februari, 20:30 uur
Mearkelân

De muziek die Souldada produceert neemt je als toeschouwer mee naar een andere wereld. Het gebruik van exotische instrumenten en de diversiteit aan talen waarin wordt gezongen – Afrikaans, Fries, Grieks, Papiamento – zorgt voor het rijke en unieke geluid van deze vijfmansformatie. Het is bijzonder te luisteren naar de klank van de sansula – een Afrikaanse duimpiano – of naar de monochord, een immens snaarinstrument met slechts één magisch akkoord.

Theater RAST
Theater
zaterdag 4 februari, 20:30 uur
De vlucht van een granaatappel

Na de succesvolle voorstelling ‘George & Eran lossen de Wereldvrede op!’, speelt Theater RAST nu de voorstelling: ‘De Vlucht van een Granaatappel’. De Koerdische Celil, de Joodse Eran, de Syrische George en de Hollandse Imke maken het publiek om hen heen deelgenoot van hun nooit vertelde verhalen en nimmer gestelde vragen. ‘De Vlucht van een Granaatappel’ is het persoonlijke en humorvolle relaas van vier vrienden, twee vluchtelingen en één generatiekloof.

De Deeldeliers
Muziek
vrijdag 10 februari, 20:30 uur
Deeldelarie

In het gloednieuwe programma DEELDELARIE nemen De Deeldeliers u mee op reis door de tijd van heerlijke (soul) jazz muziek van de afgelopen 100 jaar. Hilarische, niet eerder vertelde, anekdotes over Deelder’s ervaringen met- en weetjes over de grote Jazz Iconen worden afgewisseld met vlijmscherpe poëzie zoals alleen Jules Deelder dat kan. Geen opsmuk maar een voorstelling waar de passie voor Jazz en het leven op openhartige wijze, zonder barrières en met humor wordt neergezet. Dit alles onder de bezielende muzikale leiding van “Dominee” Bas van Lier.

Patrick Laureij
Cabaret
zaterdag 11 februari, 20:30 uur
Dekking Hoog

Patrick Laureij is een veelbelovende standupper. Geboren in Rotterdam-Zuid en dat hoor je.
Laureij won in 2013 de Jury- en publieksprijs van Cameretten, stond meerdere malen op Lowlands en deed een dubbeltour met Daniël Arends. Ontdek de diepe laag van zijn debuutvoorstelling ‘Dekking Hoog’.
“De manier waarop Patrick zijn observaties omzet in een goed getimed, humoristisch verhaal is bewonderenswaardig”, aldus de jury van Cameretten. Theo Maassen noemt hem ‘een extreme combinatie van gevoeligheid en stoerheid in één persoon’. Tegelijk macho en ontwapenend, maar vooral grappig. Een eerlijke, maar gevaarlijke jongen, dat is het. Hij wordt niet voor niks geroemd om zijn bijtend grappige, Sinatra-esk getimede comedy, die vaker wel dan niet over zijn eigen leven gaat.

Knars
Kindervoorstelling
zondag 12 februari, 15:00 uur
Centrale Geheimen Bank (5+)

Welkom in de Centrale Geheimen Bank. Aan het loket ontvangt Bram al jaren alle geheimen van de wereld. Per afdeling staan vluchtige leugentjes, verjaardagsverrassingen, nooit-verstuurde-liefdesbrieven, geheimschriften en dagboeken netjes naast elkaar opgeslagen. Al die geheimen zitten veilig in kluisjes. Zo nu en dan worden ze afgestoft en gecontroleerd. Zit er nog wat in of is het al verklapt? Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn geheimen kwijt kan, helpt de jonge Ben sinds kort bij de CGB. Hij vindt het allemaal erg spannend en moet nog een hoop leren…

Leoni Jansen & Chris Chameleon
Muziek
Try out
woensdag 15 februari, 20:30 uur
Ja Gesê

Leoni Jansen: ‘Ik zag Chris voor het eerst op Festival Mundial. We stonden in een grote tent met vijftig mensen toen hij, alleen met gitaar, begon te zingen. Na een halfuur stonden er drieduizend mensen in de tent. Binnengelokt door zijn stem van vier octaven, zijn charisma en zijn Afrikaans-Engelse teksten. Met deze man wil ik zingen, dacht ik gelijk. Na afloop ben ik naar hem toegegaan en vroeg hem om samen een nummer op te nemen. Hij zei ja.’

Lizzy Timmers
Theater
vrijdag 17 februari, 20:30 uur
De Terugkeer-Turk

Op dit moment vertrekken meer mensen naar Turkije, dan dat er Turken in Nederland komen wonen. Theatermaakster Lizzy Timmers raakte gefascineerd door dit gegeven. Wat betekent het als jonge mensen met een Turkse achtergrond, inmiddels Nederlanders, willen vertrekken uit ons land? Kan je spreken van ‘terugkeren’ naar een land waarin je zelf nooit woonde, dat je alleen maar kent uit de verhalen van je grootmoeder en van televisieprogramma’s?

Koningstheateracademie
Cabaret
zaterdag 18 februari, 20:30 uur
De Lammerentour

De Koningstheateracademie speelt… De Lammerentoer! De Koningstheateracademie is de meest succesvolle cabaretopleiding van Nederland in de afgelopen 10 jaar. Deze HBO-opleiding tot ‘Bachelor of Cabaret’ in ‘s-Hertogenbosch leverde onder andere festivalwinnaars af als Katinka Polderman, Jochen Otten, Pieter Derks, de Dames voor na Vieren, Louise Korthals, Kirsten van Teijn, Thijs van de Meeberg, Anne Neut en Kiki Schippers. En ieder jaar mag u alvast genieten van het nieuwe talent dat wij op mogen leiden. In de Lammerentoer!

Oldenosborn
Cabaret
woensdag 22 februari, 20:30 uur
#LIFE

OLDENOSBORN (winnaar Cameretten 2014) bestormt de theaters met hun eerste avondvullende voorstelling #LIFE. Met een scherpe blik op hun omgeving én op zichzelf maken Lize van Olden en Victoria Osborn – beiden begin 30 – sketches die doodgewone en bizarre fenomenen uit deze tijd in een ander daglicht plaatsen. In #LIFE buigt het duo zich over de grote vraag: ‘Hoe te leven?’ Ze gaan de strijd aan met het egocentrisme, de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven. Naar zichzelf zoekende hipsters, multitaskende bakfietsmoeders en overspannen wereldverbeteraars passeren de revue. We zijn allemaal Bambi’s op het ijs, laten we dat omarmen.

Hans Aarsman
Theater
Try out
vrijdag 24 februari, 20:30 uur
Precies Andersom

In de nacht van 13 november 2015, de nacht van de aanslagen in Parijs, gaan om één uur de lichten uit van de Eiffeltoren. Wereldwijd berichten de media over dit eerbetoon aan de slachtoffers, sociale media exploderen: de lichten uit van de Eiffeltoren, dat was sinds de bouw in 1889 nog nooit gebeurd. De volgende dag gaan ’s nachts de lichten weer om één uur uit. Waarom? Zo is de computer ingesteld. De lichten gaan altijd uit om één uur, tientallen jaren al, om kosten te sparen. De dingen zitten vaak anders in elkaar dan verwacht. Soms is het zelfs precies andersom. Daarover gaat deze voorstelling. Een hilarische avond vol onverwachte ontdekkingen, die het midden houdt tussen een lezing en een conference.

Suver Nuver
Theater
zaterdag 25 februari, 20:30 uur
Casino Royale

Suver Nuver is na 8 jaar weer terug in het theater met een hilarische en confronterende voorstelling over Poen, Pensioen en Privatiseringsverdriet.
Pensioen is een ingewikkeld onderwerp waar veel misverstanden over bestaan, emoties hoog over oplopen en angst regeert. Suver Nuver ontrafelt het systeem en gaat met humor en scherpzinnigheid het monster dat Pensioenangst heet te lijf.
★★★★ Trouw: “een schaamteloos moralistisch en supergeestig pamflet tegen het neoliberalisme”

La Pat
Muziek
Matinee
zondag 26 februari, 16:00 uur
Winter's choice

Zangeres en componiste La Pat (Patty Trossèl) veroverde in 1991 in één klap de Nederlandse podia met ‘Eine Frau für die Liebe’. Het publiek viel massaal voor haar unieke stemgeluid, verrassende composities en extravagante act. In de loop van haar carrière – die langs Hollywood en India voerde – kiest La Pat voor een steeds soberder koers, die 100% draait om muziek. In ‘Winter’s choice’ laat ze met drie muzikanten haar nieuwste liedjes horen, geïnspireerd op de poëzie van de excentrieke negentiende-eeuwse Engelse dichter John Clare.

Beppe Costa
Muziektheater
Try out
dinsdag 28 februari, 20:30 uur
Vivaldi, Venetië, Vondelingen

Afgelast…

De liefde voor Vivaldi begon bij Beppe als kind, toen hij oma bezocht. In deze voorstelling gaat Beppe op zoek naar de schoonheid en de passie die Vivaldi’s muziek bij hem teweegbrengt. Samen met een strijktrio van jonge dames gaat hij proberen om de brug te slaan van zijn muziek naar die van Vivaldi. Een zoektocht naar de troostende kracht van schoonheid, en tegen de angst om vergeten te worden. Lidewij Mahler, actrice en celliste, speelt Anna Giraud, een groot zangeres uit die tijd en tevens muze en verpleegster van de oude en zieke Vivaldi.

Tickets
Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 1 maart, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Nasrdin Dchar
Theater
Deventer Schouwburg
donderdag 2 maart, 20:30 uur
DAD (try out)

Acteur en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar wordt vader. Maar hoe bereid je je voor op nieuw leven waar je volledig verantwoordelijk voor bent? In deze tijd, in deze wereld? En wat doet het aanstaande vaderschap met hem? Want het is ook een confrontatie met zijn roots, die zo belangrijk voor hem zijn. Welke elementen van zijn achtergrond, de cultuur, het geloof van zijn ouders – al die dingen die hij zo vanzelfsprekend heeft meegekregen in zijn opvoeding – gaat hij overdragen op zijn kind?

Anne Jan Toonstra
Cabaret
Try out
vrijdag 3 maart, 20:30 uur
IIIII

De nieuwe solovoorstelling van Anne Jan Toonstra gaat over ongemak en over schaamte. Over vastzitten en loskomen, ruimte krijgen en ruimte innemen. Over jezelf redden, hulp vragen, alleen en tegelijk ook niet alleen willen zijn. Over dingen achter je laten en opnieuw beginnen. IIIII gaat over leven en dood en alles wat daar tussen zit. Anne Jan Toonstra is cabaretier, stand-up comedian en muzikant. Op het toneel energiek, ontwapenend en doeltreffend. Het ene moment scherp en zelfs keihard, het volgende moment kwetsbaar en empathisch. En bovenal supermuzikaal.

Esther Linssen
Muziektheater
try out
zaterdag 4 maart, 20:30 uur
Lebensbaum

In Lebensbaum ontdekt een vrouw dat haar moeder een kind is van een Duitse Wehrmacht soldaat. Zoekend naar haar wortels, probeert ze los te komen van de beperkende invloeden van het verleden. Zij kan haar wortels niet ontkennen; alleen wanneer ze deze accepteert, kan ze verder. Door te zoeken naar de schoonheid die er toch ook geweest moet zijn ontwaakt de liefde in haar en aanvaard zij uiteindelijk alle facetten van haar geschiedenis.

Een klassiek, Duitstalig, kleinkunstprogramma gebaseerd op en geïnspireerd door de autobiografische geschiedenis van Esther Linssen. Liederen en teksten worden op onderhoudende en tot nadenken stemmende manier met elkaar verknoopt en vertellen de levens van drie generaties vrouwen.

Naomi Velissariou
Theater
zaterdag 4 maart, 20:30 uur
Sontag

Helaas is het gezelschap tot de conclusie gekomen dat het decor niet gaat passen in ons theater. De voorstelling is daarom afgelast…

Afgelast
Esther Linssen
Muziektheater
try out
dinsdag 7 maart, 20:30 uur
Lebensbaum

In Lebensbaum ontdekt een vrouw dat haar moeder een kind is van een Duitse Wehrmacht soldaat. Zoekend naar haar wortels, probeert ze los te komen van de beperkende invloeden van het verleden. Zij kan haar wortels niet ontkennen; alleen wanneer ze deze accepteert, kan ze verder. Door te zoeken naar de schoonheid die er toch ook geweest moet zijn ontwaakt de liefde in haar en aanvaard zij uiteindelijk alle facetten van haar geschiedenis.

Een klassiek, Duitstalig, kleinkunstprogramma gebaseerd op en geïnspireerd door de autobiografische geschiedenis van Esther Linssen. Liederen en teksten worden op onderhoudende en tot nadenken stemmende manier met elkaar verknoopt en vertellen de levens van drie generaties vrouwen.

Ronald Smink - Extra voorstelling!
Cabaret
try out
woensdag 8 maart, 20:30 uur
Out of the box

Het vleesgeworden stripfiguur Ronald Smink komt met een nieuwe show: Out of the Box! Van zijn drie theaterprogramma’s heeft hij de beste en meest absurdistische stukken samengevoegd tot één spetterend geheel.

Met Friese tongval, elastieken gezicht vertelt de energieke Ronald  wat een indiaan op de snelweg doet met een bever  en waarom de Paus nooit een bezoek brengt aan de Noordpool. Hij legt uit welk gevaar er schuilt achter Limburgers én doet uit de doeken waarom je krokodillenovenhandschoenen moet meenemen naar Franse campings. Pornoacteur Heiko komt uiteraard ook even langs en alsof dat nog niet genoeg is, wordt de absurdistische rollercoaster afgesloten met een heuse Kipsleverworst-medley.

Frans van Deursen en Mirjam van Hengel (Leo Vroman)
Muziek
vrijdag 10 maart, 20:30 uur
De vogel in mijn borst

Op 22 februari 2014 overleed ‘de vlakbijste dichter van Nederland’, Leo Vroman. Een dag later raakten zijn regels postuum alsnog het hart van zanger Frans van Deursen, die nog nooit één gedicht van Vroman gelezen had. Nooit te oud om te leren, ging hij op ontdekkingstocht door de enorme berg gedichten die Vroman heeft nagelaten en vond daar onnoemelijk veel moois. De schoonheid van de woorden, de humor, de liefde, de scherpte, het dwarsige. De schijnbare eenvoud van de regels, de speelsheid. Dwalend door al dat moois, wist Van Deursen al snel: deze gedichten moet ik zingen. En dus vroeg hij een uitgelezen gezelschap muzikanten ze op muziek te zetten. Michiel Borstlap, Spinvis, Jeroen Zijlstra, Bertolf, Wouter Planteijdt, Bob Zimmerman, Henk Hofstede, Rutger Molenkamp, Theo Nijland, Paul de Munnik en Daniel Lohues voorzagen een eigenzinnige selectie uit Vromans werk van hun allermooiste noten.

Mike Boddé
Muziektheater
Try out
zaterdag 11 maart, 20:30 uur
De Geurige Man

Mike Boddé is in zijn dromen heel vaak de schlemiel. In zijn nieuwe boek ‘Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan’ schrijft hij over de meest bizarre dromen die hij heeft gehad. “De ene keer ben ik als piloot gedwongen zeer laag over een stad te vliegen, de volgende nacht ben ik getuige van een aanval van enorme ruimteschepen”, vertelt Boddé. ” Maar net zo makkelijk ontmoet Mike in zijn dromen Mick Jagger, Simon & Garfunkel of Crosby, Stills, Nash & Young. Het lezen van ‘Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan’ voelt een beetje als een bliksembezoek aan het brein van Mike Boddé.

Cameretten
Cabaret
woensdag 15 maart, 20:30 uur
Finalistentournee

De strijd om de winst van Cameretten Festival 2016 is gestreden! Na de selecties, workshops, try-outs, de halve finale en finale is het nu tijd voor de Finalistentournee. De drie aanstormende cabarettalenten staan te popelen. Bereid je voor op een avond keihard lachen!
Na lang beraad kende de jury aan het eind van een succesvolle avond de Juryprijs toe aan Pieter Verelst.
Bij Cameretten telt ook de mening van het publiek. En het publiek heeft bepaald dat Alex Ploeg zich Publieksprijswinnaar mag noemen!  

De Gemeenschap
Theater
vrijdag 17 maart, 20:30 uur
De Shakespeare Club

Paleisdrama en queer comedy. Over een koningin, haar kinderen en de roze levensstijl.

Vijf spelers verbeelden een fraai kostuumdrama over een autocratische vorstin in een hooggelegen paleis. Deze koningin heeft het moeilijk met haar twee kinderen, die vooral hunkeren naar de genegenheid van hun seksegenoten en zich niet bekommeren om de plichten van hun koninklijke rol. Een exotische minnaar, een manipulerende huisleraar en een bruuske zelfmoord maken het drama compleet. We leren ook de spelers achter de rollen kennen: de leden van De Shakespeare Club die dit stuk spelen. Ook zij hebben het moeilijk met hun identiteit en met de rol die het leven hen oplegt. Wanneer de hoge en kille paleiszaal transformeert tot een vintage homodisco, gaan zij met verbeten energie op zoek naar zichzelf.

Jasper van Kuijk
Cabaret
zaterdag 18 maart, 20:30 uur
Onder de streep

Je neemt geen risico’s. Voor elke keuze die je maakt win je stapels informatie in. Wie is die cabaretier? Wat vonden recensenten van zijn voorstelling? Welke columns schrijft hij waar? En als dat niet in het tekstje staat, zoek je online. Want je wilt wel weten wat je krijgt, toch? Het is tenslotte ook je vrije avond. En door wat op zijn website staat krijg je het idee dat Jasper van Kuijk een talentvolle cabaretier is. Wint Cameretten en krijgt het Stijgend Applaus Stipendium. Schrijft een column in de Volkskrant. Mooie recensies ook: een boeiend verteller, kritische blik en prettig narrige persoonlijkheid. Maar je weet ook wie die informatie op die site heeft gezet. Dus zeker weten doe je het nooit. Zeker weten, onze behoefte om alles zeker te weten, dat is waar Onder de Streep over gaat. Van Kuijk daagt je uit een keer niks op te zoeken en,- je over te geven aan de verrassing. www.jaspervankuijk.nl (want het blijft verleidelijk.)

Gehring & Ketelaars
Theater
Matinee
zondag 19 maart, 16:00 uur
SEXIETY

SEXIETY  –  zelfst.naamw. (v/m) Uitspraak: [seksai-jetie] nieuwvorming uit  sexuality  en society, verwant aan anxiety,  exciting  en variety.
Seks: we doen het (bijna) allemaal. Maar we weten nauwelijks hoe we erover moeten communiceren. Theatergezelschap Gehring & Ketelaars duikt samen met programmamaker Gian van Grunsven (Voorlichting voor Gevorderden) vol overgave in bestaande theorieën.
In SEXIETY word je honderd minuten lang opgenomen in een mini-maatschappij waar onderzocht wordt wat seksualiteit is én kan zijn. Een kruisbestuiving tussen theater en journalistiek , fictie en non-fictie.

Micha Wertheim
Cabaret
Try out
dinsdag 21 maart, 20:30 uur
Iemand anders

Na vijftien jaar comedy en cabaret leek het Micha Wertheim tijd voor iets anders. Daarom maakt hij dit seizoen twee voorstellingen in de kleine zalen. Eerst was er Ergens anders en nu is het tijd voor Iemand anders. Een tweeluik dus. Ideaal om ze beiden te zien, maar als dat niet lukt, is dat waarschijnlijk overkomelijk. Wordt het lachen of heel dramatisch? Gaat het publiek tevreden naar huis of juist zwaar teleurgesteld? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het wordt in ieder geval iets heel anders!

De Nieuw Amsterdam
Theater
vrijdag 24 maart, 20:30 uur
Salaam Jeruzalem (nieuwe titel)

Een ode aan het leven van Jacob Israël de Haan

Jacob Israël de Haan. Begenadigd schrijver en dichter. Rusteloos in zijn verlangen naar harmonie, tegelijkertijd een rebel in hart en nieren, oproerkraaier van het eerste uur. Een man van tegenstrijdigheden, ‘een hevig hater’ en ‘een minnaar mild’. Een gepassioneerd prediker van het vrije woord, die zich niet liet beteugelen, maar zijn mening openlijk verkondigde en zijn tijdgenoten aanspoorde over grenzen heen te kijken. “Maar lees de woorden van mijn liederen niet. Lees het onleesbare achter de woorden.” Dat spanningsveld tussen tegenstellingen was telkens weer zijn strijdtoneel, niet voor één waarheid te vangen, zette hij de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij verliefd op een Palestijn. Ook in deze openlijke verkondiging van zijn homoseksualiteit, schuilde dat dualisme. Hij voelde zich uitverkoren en verstoten, vervuld van trots en diepe schaamte.
Op 30 juni 1924 wordt De Haan voorgoed de mond gesnoerd, als hij met drie pistoolschoten om het leven wordt gebracht. Hij is dan 42 jaar.

Kirsten van Teijn
Cabaret
zaterdag 25 maart, 20:30 uur
Zalf

Kirsten heeft jeuk. Al haar leven lang. Jeuk komt van binnenuit, jeuk is een emotie, maar Kirsten krijgt ook jeuk van de wereld om haar heen. Als kind ingepakt in een krabpakje, als puber in coltruien en nu wil ze uitpakken, want het brandt. Kirsten vraagt zich af ‘Moet men krabben waar het jeukt?’ Soms moet je niet krabben, maar het laten jeuken. Want als je op één plek krabt begint het ergens anders weer te jeuken en als iemand zegt ‘stop’ wordt het alleen maar erger. Kirsten stopt niet, ze is pas net begonnen. Haar tweede avondvullende programma is een muzikale cabaretvoorstelling die de jeuk naar het theater brengt maar ook de zalf. Want als Kirsten gaat krabben, krabt ze ook u. Met liefde.

Unieke Zaken
Kindervoorstelling
zondag 26 maart, 15:00 uur
Odysseus (5+)

ODYSSEUS speelt zich af in de keuken van Taverna Ithaka. De taverna wordt gerund door het echtpaar Boltakis en hun drie kinderen. Het publiek is te gast, maar omdat er iets mis is gegaan met de reservering is het eten nog lang niet gaar. Om de tijd te doden trakteren Petros en Maria Boltakis het publiek op een heerlijke amuse: het eeuwenoude Griekse verhaal over de zwerftocht van de Griekse oerheld Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog. Met alles wat er in de keuken voorhanden is brengen Petros en Maria dit verhaal op spetterende en energieke wijze tot leven: deegrollers worden zwaarden, het vergiet wordt een helm, de frituurpan een boot en ovenwanten zijn opeens zeemonsters. ODYSSEUS is een mixed grill van spel, poppen en objecten, overgoten met een humoristische en muzikale saus.

Avalanche Quartet
Muziek
extra concert
donderdag 30 maart, 20:30 uur
speelt Leonard Cohen

Naar aanleiding van de dood van Leonard Cohen speelt het Avalanche Quartet tussen 12 maart en 2 april een aantal concerten om hun inspirator en held te herdenken. ‘I’m just a station on your way,’

Matroesjka
Cabaret
Try out
vrijdag 31 maart, 20:30 uur
Brainwash

In Brainwash duiken Lisa Loeb en Janneke Rinzema in de diepste krochten van het menselijk brein. Ze knallen dwars door alle taboes en organiseren een feestmaal van alle verboden vruchten die ze maar kunnen vinden. Op zoek naar de imperfecties én de pareltjes wagen ze zich aan onderwerpen waar zelfs de meest doorgewinterde cabaretier zijn vingers niet aan durft te branden. Met rauwe humor, vlijmscherpe sketches en knotsgekke personages belichten ze de actualiteit vanuit onverwacht perspectief en weten ze moeiteloos jouw hersenpan te kraken. Brainwash is een voorstelling vol spetterend samenspel, prachtige liedjes en keiharde grappen die je brein op stelten zet.

Jeroen van Veen & Vrouwkje Tuinman
Muziektheater
zaterdag 1 april, 20:30 uur
Afscheidstournee

Vrouwkje Tuinman verbindt als geen ander de komische aspecten van het leven met de – harde – realiteit. Haar boek Afscheidstournee vertelt over leven, dood en nalatenschap van de geroemde en verguisde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Na diens dood draagt zijn zoon Achille zijn vader de rest van zijn leven met zich mee – letterlijk en figuurlijk, want de kerk staat een begrafenis van de ‘violist des duivels’ niet toe.

Pieter Jouke
Cabaret
dinsdag 4 april, 20:30 uur
Dingen die ik dacht

Soms denk je dingen voor een tijdje en dan blijkt het helemaal niet waar te zijn. Of juist wel. Pieter Jouke (1973) dacht heel veel en zal u vertellen wat er overeind is gebleven van al die gedachten. Dat doet hij met gevoel voor absurditeit, hogere associatiekunde en met liefde voor het gesproken woord. ‘Een eigenzinnige cabaretier met een fijn gevoel voor literair absurdisme’ en ‘geniaal taalgrappig’– aldus de Volkskrant. Diezelfde krant vergeleek hem met Woody Allen en Wim Helsen. Jouke is, in de loop der jaren, ook uitgegroeid tot een prachtige verhalenverteller.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 5 april, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Het Nationale Toneel
Theater
Deventer Schouwburg
vrijdag 7 april, 20:00 uur
Tasso

Het Nationale Toneel herneemt ‘Tasso’, een succesproductie van twee jaar geleden –  De rijke kunstliefhebber Alfonso vindt het belangrijk dat zijn kunstcollectie opzienbarend is en haalt daarom de getalenteerde, excentrieke kunstenaar Tasso in huis. Alfonso doet er alles aan om het vuur van inspiratie in Tasso brandende te houden. Die is echter meer geïnteresseerd in Alfonso’s dochter Leonore. Hij wil haar met zijn nieuwe meesterwerk veroveren en wacht op het perfecte ogenblik om het aan te bieden. Maar dat mislukt en als Leonore dan ook nog eens duidelijk laat merken niet de zielsverwant te zijn waar Tasso zo intens naar verlangde, raakt hij buiten zichzelf. Als hij de werkelijkheid niet naar zijn hand kan zetten met zijn kunst, dan moet alles maar kapot, besluit Tasso, hijzelf incluis.

De Hollanders
Theater
vrijdag 7 april, 20:30 uur
De Eersten

De Hollanders slaan opnieuw de handen ineen met liedjesschrijver Spinvis en schrijven in De Eersten de geschiedenis van de toekomst. Ze vertellen het verhaal van een bioloog, een arts en een wiskundige die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een wetenschappelijk experiment. De rest van hun leven zullen ze vrijwillig doorbrengen in een ‘technotoop’; een volkomen van de buitenwereld geïsoleerde plek waar ze het gedrag van slimme algoritmes en robots in the wild observeren. Maar gaandeweg ontstaan er twijfels en rijst de vraag: wie programmeert nu eigenlijk wie? En kunnen ze nog ontsnappen aan deze nieuwe werkelijkheid? Hun enige houvast is de stem van een volautomatische koffiemachine die na verloop van tijd veel meer te melden heeft dan dat de latte macchiato gereed is…

De Uitdaging
Muziek
zaterdag 8 april, 20:30 uur
Mathilde Santing vs. Neco Novellas

Grenzen verleggen. Uit je hok. Buiten je comfortzone. Dat is Thijs Borsten Daagt Uit. Gastheer pianist Thijs Borsten daagt gelauwerde artiesten uit de confrontatie aan te gaan. Met elkaar en met zichzelf. Voor deze editie zijn Mathilde Santing en Neco Novellas uitgenodigd. Mathilde is volgens Thijs de beste Nederlandstalige zangeres die dit land rijk is. Neco (de Afrikaanse Bobby Mcferrin) is een ritmische stemtovenaar met zijn diepe stem met een bereik van wel vijf octaven. Deze unieke ontmoeting van deze twee uitzonderlijke stemmen is alleen te vinden in Thijs Borsten Daagt Uit.

George van Houts
Cabaret
dinsdag 11 april, 20:30 uur
Kom Plot

Samenzweringstheorieën, het wereldwijde web wemelt er van. Maar wat als het-tot-samenzweringstheorie-verklaren-van-alles-wat-buiten-de-officiële-lezing-der-dingen-valt nu eens zelf een samenzwering is? Een ridiculisering van mensen die geen genoegen nemen met de verhalen van overheden en machthebbers? George van Houts speelt/vertelt/onderwijst in deze voorstelling een aantal ’conspiracies’ die tientallen jaren later waarheid bleken te zijn. Om uiteindelijk het publiek mee te nemen in De Samenzwering waar we nu, anno 2016-2017, met zijn allen in meegezogen worden. Geen cabaret, geen toneel, geen lezing… maar een TED-talk, met humor, karakter en de ontsluiering van een angstaanjagend, verbijsterend, wereldwijd complot.

Van der Vlugt & Co
Muziektheater
vrijdag 14 april, 20:30 uur
Met andere Oogen

Met veel plezier en trots toerde Bram van der Vlugt afgelopen seizoen met zijn muzikale kinderen door het land met de concertvertelling De Drievingerige Luiaard. Dit smaakte naar meer, want er zijn nog veel meer verhalen die verteld moeten worden. Met Andere Oogen is de opvolger. De basis blijft hetzelfde: persoonlijke vertellingen, omlijst door muziek. Een man ziet een schilderij. Een doek dat hij kent. Het heeft zijn hele jeugd in zijn ouderlijk huis gehangen. Hij heeft het na de dood van zijn stiefmoeder verkocht, want hij vond het niet zo mooi. Een Volendams tafereel, dat was destijds oubollig. Hij had er trouwens geen muur voor. Er was hem beloofd dat het naar Amerika zou verdwijnen: daar houden ze van die Hollandse folklore. Maar nu hangt het hier, in de burelen van hotel Spaander, in Volendam. Dat is raar.

Fuad Hassen
Cabaret
Try out
zaterdag 15 april, 20:30 uur
Held

In ‘Held’ is het geduld van Fuad Hassen opgeraakt. Hij besluit zijn eigen weg te volgen, weg van de rest. Wat overeind blijft is de typische laid-back stijl van comedy waarbij je op een prettige wijze wordt meegenomen in Fuad’s wereld, waar bijzaken grote betekenis krijgen en hoofdzaken er niet meer toe doen. Fuad werd geboren in Asmara (Eritrea) en kwam op vijfjarige leeftijd in Den Bosch wonen.
★★★ NRC: “Publiek is in goede handen bij aimabele verteller Fuad Hassen.”

Arthur Geesing
Kindervoorstelling
zondag 16 april, 15:00 uur
Held (4+)

“Opeens ben ik een held. En kijkt iedereen tegen me op. Gisteren deden ze nog ezeltje prik met me en zat ik vol ezelsoren en touwstaarten. Dat ik een Held werd, was mooi per ongeluk. Maar plots ben ik bang, ik ben bang dat ik het niet nog een keer durf. En vooral, dat iedereen dat ziet! Ik ben niet zo sterk als Beer, zo snel als Vlieg, zo rustig als Slak of net als Egel de allerslimste van iedereen in het bos. Ik sluip er tussenuit zodat niemand me mist.” Ezel pakt zijn rugzak en trekt de wereld in om zijn angsten te ontlopen, of ze juist tegemoet te treden. En om te leren wat hem nou precies zo bang heeft gemaakt voor het heldendom. Held is een spannend avontuur over de zoektocht van Ezel naar heldenmoed.

Anne Neuteboom
Cabaret
vrijdag 21 april, 20:30 uur
WEG

Maak kennis met Anne, winnares van de Jury & Publieksprijs Cameretten 2015 en ja, ook een millennial. Zoals we allemaal weten zijn millennials (die losers geboren tussen 1982 en 2001) ongebreideld positief met een plaat voor hun kop, hoogmoedig, kortzichtig, versprokkeld, individualistisch, overmatig empathisch, overgevoelig, slecht opgeleid, ongeïnteresseerd, hebben ze allemaal dyslexie en ADD en krijgen ze overal een burn-out van. Dus dat beloofd wat.

TgEcho
Theater
zaterdag 22 april, 20:30 uur
Burgerlijke Schemering

Komische theatervoorstelling over het schemergebied tussen wat normaal, abnormaal en geniaal is.

In een tijd waarin iedereen bijzonder en uniek probeert te zijn, vallen de werkelijk andersdenkenden en andersdoeners buiten de boot. Met Burgerlijke Schemering breekt tgECHO een lans voor het absurde en het waanzinnige. Want wie bepaalt wat normaal is? En wat is dat “normaal zijn”? Bestaan er wel normale mensen?
In Burgerlijke Schemering leven twee vrouwen en een man in een eigen universum. Samen bepalen ze ‘de norm’. Ze willen erbij horen, maar tegelijkertijd uitzonderlijk zijn. Ze houden vast aan wat normaal gevonden wordt. Maar dan verschuift de norm… Een voorstelling over datgene wat het daglicht niet verdragen kan, maar te mooi is voor de duisternis.

Marjolijn van Heemstra
Theater
woensdag 26 april, 20:30 uur
Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen.
Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans Nederlandse Soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Tim Fransen
Cabaret
Try out
vrijdag 28 april, 20:30 uur

Na het overweldigende succes van zijn debuutprogramma, begint Tim Fransen te schrijven aan een nieuwe avondvullende voorstelling. Benieuwd wat hij te bieden heeft? Laat je verrassen bij de try-out van zijn nieuwe voorstelling! René Gude, Denker des Vaderslands (in VARA-programma Zij komen eraan): “Tim Fransen is het filosofisch talent van 2015. Hij is slim, grappig en muzikaal.”
★★★★★ Volkskrant
★★★★ NRC
★★★★ Parool 

Tim Fransen
Cabaret
Try out
zaterdag 29 april, 20:30 uur

Na het overweldigende succes van zijn debuutprogramma, begint Tim Fransen te schrijven aan een nieuwe avondvullende voorstelling. Benieuwd wat hij te bieden heeft? Laat je verrassen bij de try-out van zijn nieuwe voorstelling! René Gude, Denker des Vaderslands (in VARA-programma Zij komen eraan): “Tim Fransen is het filosofisch talent van 2015. Hij is slim, grappig en muzikaal.”
★★★★★ Volkskrant
★★★★ NRC
★★★★ Parool

Thomas, Sacha en Jos
Theater
zaterdag 6 mei, 20:30 uur
Een vorig leven (Toon Tellegen)

In ‘Een vorig leven’ schetst Toon Tellegen een beeld van het kleine stadje waarin hij opgroeide en de mensen die daar woonden. In de eerste plaats Jacob Laagwater. Laagwater werkte in de kalkfabriek en las verhalen voor uit de Bijbel, verhalen die heel anders waren dan de echte Bijbelverhalen. Over Leen -Godverdomme- Hellevoet van wie niemand ooit had meegemaakt dat hij níet boos was. En over Kreupel, die altijd maar op één ding uit was: iets anders te willen dan iedereen. Naar aanleiding van hun geslaagde samenwerking tijdens de voorstelling De Trein naar Pavlovsk (Parade 2014), schreef Tellegen deze nieuwe tekst: speciaal voor Thomas, Sacha en Jos.

Rundfunk
Cabaret
werkvoorstelling
vrijdag 12 mei, 20:30 uur
Fundrunk

Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde zijn de bedenkers, schrijvers en hoofdrolspelers van de absurdistische en immens populaire comedy Rundfunk. Maar na twee succesvolle televisieseizoenen in de wondere wereld van het middelbare schoolleven, keren de mannen terug naar hun oude liefde: theater. Hun eerste avondvullende voorstelling ‘Fundrunk’ belooft absurdistische scènes, lompe acts en slechte dans. Een rollercoaster aan emoties in een krankzinnig pretpark ontworpen door twee sadisten omschrijft misschien het best hoe echt best wel super geinig ‘Fundrunk’ gaat worden.

Rundfunk
Cabaret
extra voorstelling!
zaterdag 13 mei, 20:30 uur
Fundrunk

Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde zijn de bedenkers, schrijvers en hoofdrolspelers van de absurdistische en immens populaire comedy Rundfunk. Maar na twee succesvolle televisieseizoenen in de wondere wereld van het middelbare schoolleven, keren de mannen terug naar hun oude liefde: theater. Hun eerste avondvullende voorstelling ‘Fundrunk’ belooft absurdistische scènes, lompe acts en slechte dans. Een rollercoaster aan emoties in een krankzinnig pretpark ontworpen door twee sadisten omschrijft misschien het best hoe echt best wel super geinig ‘Fundrunk’ gaat worden.