Skip to Content

Avalanche Quartet
Muziek
Matinee
zondag 14 februari, 15:00 uur
The Guests

Henk Hofstede treedt graag op met Marjolein van der Klauw, Arwen Linnemans en Pim Kops. Gevieren spelen ze het repertoire van Leonard Cohen en nog andere liedjes, die iets met Cohen te maken hebben. Of die ze gewoon graag spelen omdat ze mooi en bijzonder zijn.

Voorafgaand aan de vorige tour maakte het Avalache Quartet haar tweede Cd Rainy Night House. Hiermee is echter nog lang niet het hele repertoire verkend. Dit seizoen komt het Avalanche Quartet met oude en nieuwe liedjes.

Bertus Borgers
Muziek
woensdag 17 februari, 20:30 uur
Ik hou van Herman

In Ik hou van Herman vertelt muzikant Bertus Borgers over zijn vriendschap met Herman Brood. Vanaf hun eerste ontmoeting in 1973 tot en met Hermans laatste rit in 2001, nadat hij van het Hilton hotel sprong. Het gaat niet over de gebruikelijke sjablonen van sex, drugs en verdoemenis, maar over finesses en over het menselijk detail. Bertus vertelt zijn verhalen uit eerste hand. Hierbij hoort natuurlijk muziek. Muziek van toen, in een nieuw jasje gestoken en behalve door Bertus, vertolkt door zijn dochter Nova (vocal en viool) en Ruud van Deventer (gitaar).

Kim van Zeben
Cabaret
Try out
vrijdag 19 februari, 20:30 uur
De Tweede van Zeben

In deze krankzinnige, muzikale Tweede lijkt niks te gek voor de fantasie en de stembanden van Van Zeben. “Ben je bang ofzo?”, vroeg een vriend haar laatst. “Altijd maar vluchten in rare stemmetjes en wonderlijke typetjes. Houd eens op jezelf alle kanten op te dirigeren!” Zal het Kim dit keer wel lukken om maat te houden…?

Nee, natuurlijk niet! Zo speelt ze in haar eentje een orkest van bijna vijftig man, twee Afrikaanse maffiabazen, een revueartiest uit het Polygoonjournaal en een operazangeres met een burn-out. Eén ding hebben ze met Kim gemeen; ze zijn allemaal toch wel een beetje bang voor verandering.

Berg & Bos
Theater
zaterdag 20 februari, 20:30 uur
Een coming of age voor bejaarden

Twee onbekenden ontmoeten elkaar bij een bankje aan de rand van een bos. Ze raken in gesprek. Eerst beleefd en oppervlakkig, geheel volgens de wetten van de sociale etiquette. Maar naarmate hun gesprek vordert, blijken de twee veel met elkaar te delen. Veel lief. Maar ook veel leed. Verlies. En rouw. Het gesprek wordt steeds intiemer en de twee komen dichter en dichter bij elkaar. Té dicht voor de gemiddelde zondagmiddag, althans dat vindt de vrouw. Ze probeert de man op afstand te houden, maar dan komt ze er ineens achter dat ze hem veel beter lijkt te kennen dan ze ooit had vermoed.

Thijs Borsten Daagt Uit
Muziek
Matinee
zondag 21 februari, 15:00 uur
Frederique Spigt & Meral Polat

Nooit eerder stonden ze samen op het podium: Frederique Spigt (1957) versus Meral Polat (1982), maar vanmiddag gaan ze onder leiding van Thijs Borsten de uitdaging aan. Voor de rauwe bluesy stem van pop icoon Frederique Spigt heeft Thijs de Nederlands/Koerdische zangeres en actrice Meral Polat uitgenodigd. Hoe klinken de teksten van Frederique in het Koerdisch? Kan ze een Turkse traditional omtoveren in een rauwe popsong? In welke taal worden de duetten gezongen? Lukt het hen om elkaars muziekstijlen samen te smelten?

Theo Maassen
Cabaret
Try out
dinsdag 23 februari, 20:30 uur
vankwaadtoterger

EXTRA VOORSTELLING

Theo Maassen had even wat anders te doen.
De wereld kon toch wel éven aan haar lot worden overgelaten?
Niet dus.

De Gemeenschap / Roy Peters
Theater
woensdag 24 februari, 20:30 uur
Stripverhaal

Twee kinderen zijn verdwaald in een onherbergzame wereld. Een duister familieleven hebben ze achter zich gelaten en waar ze heen moeten weten ze niet. Juist elkaar hebben ze nodig, juist elkaar zouden ze moeten steunen. Maar hun wantrouwen zit al te diep: onbaatzuchtigheid bestaat niet en ook de meest hechte band is tijdelijk. Troost en warmte bestaan, maar iedere vriend zou zomaar ineens een vijand kunnen worden.

Hoe klein en gereduceerd de kinderwerkelijkheid van Stripverhaal ook is, het gaat wel over onze wereld, over de realiteit als een wreed spel, over zuiverheid en compassie die worden verdrongen door agressie en effectbejag.

Nachtgasten
Theater
Deventer Topstuk
vrijdag 26 februari, 20:30 uur
Edele Rotting - met Debbie Korper, Simone van Bennekom, Alexandra Alphenaar en Koen Wouterse

Nachtgasten is improvisatietheater waarbij het publiek meer weet dan de acteurs.

Wees getuige van het onmogelijke: Iedere avond duiken vier doodsbange en totaal onwetende acteurs in de huid van personages die ze nog niet kennen. Ze moeten ter plekke de volledige voorstelling improviseren met het publiek als getuige, gewapend met de meest gruwelijke geheimen, zonder te weten wat de geheimen van hun collega’s zijn. Dit terwijl het publiek dat allemaal wel weet.

Beatrice van der Poel
Muziek
zaterdag 27 februari, 20:30 uur
Electric Lady

In Electric Lady vertelt Beatrice de feiten en fabels over Hendrix in de zogenaamde backstage story’s; over zijn flamboyante leven in de jaren 60 vol drugs, groupies en zijn mysterieuze dood in 1970. Ze vertaalde en bewerkte zijn hits als Foxy Lady, Little Wing, Crosstown Traffic, The wind cries Mary en Purple Haze met groot respect voor het origineel. U kunt verrassend onvoorspelbare, extatisch sensuele, psychedelische klank-poëzie verwachten, gezongen op elektrisch geladen gitaar riffs en licks. Electric Lady zet je onder stroom met een geestverruimend theatraal concert.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 2 maart, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Yora Rienstra
Cabaret
Reprise
vrijdag 4 maart, 20:30 uur
Drukt haar snor

Yora Rienstra is een cabaretière met een ijzersterke mimiek en een lijf van elastiek. In haar derde One Womanshow neemt ze alles wat u als ‘normaal’ ziet de hak. Want wat als je net even anders bent?! Waar hoor je dan bij? Een zoektocht naar identiteit. Met een echtgenote en een kindje thuis weet ze hoe het is om medemoeder te zijn… of vader? Of beide? Zie je… daar ga je al. Een ding staat vast: ze begrijpt inmiddels behoorlijk de man die richting keuken roept: “Ben even sigaretten halen!” en niet meer terugkomt. Maar ja, ze rookt niet…

Nico Arzbach
Muziek
zaterdag 5 maart, 20:30 uur
Nieuw gezicht

De Dijk-gitarist Nico Arzbach komt samen met Roland Brunt (saxofonist bij De Dijk) naar Theater Bouwkunde met een literaire muziekvoorstelling. Zij spelen liedjes van hun twee Cd’s: Zeilen Op Een Vreemde Zee en Nieuw Gezicht. Samen met tekstschrijver Peter Smit zullen ze vanavond liedjes, anekdotes en verhalen ten gehore brengen. Een intieme, bijzondere en avondvullende voorstelling, waarin behalve eigen composities van beide albums, ook door Arzbach en Brunt geschreven De Dijk-materiaal (tekst Huub van der Lubbe) voorbij zal komen.

Piepschuim
Kleinkunst
woensdag 9 maart, 20:30 uur
Zo doen we dat hier

Je kent Piepschuim van de succesvolle eerdere theaterprogramma’s? Of heb je Piepschuim gezien op festivals als Mundial, De Beschaving, De Boulevard of Oerol? Dan kom je zeker kijken. Maar als je Piepschuim nog niet kent, dan is dit je kans!

Zo doen we dat Hier is een waanzinnig programma op het snijvlak van muziek, cabaret, en theater: tomeloze energie, prachtige teksten, virtuoze muziek, veel humor, sprekende mimiek en soms een verrassend dansje. Hoe vang je de Nederlandse geest? Wat is de mores van deze tijd? Wat voor land zijn we eigenlijk geworden? Vragen over grote thema’s en kleine problemen en Piepschuim weet het antwoord ook niet.

Viggo Waas
Cabaret
Inspeelvoorstelling
vrijdag 11 maart, 20:30 uur
Cruijff en Pipo

Johan Cruijff imiteren doet Viggo Waas al een tijd niet meer, zegt hij vaak. Maar klopt dat wel? En is het echt waar dat hij auditie deed voor de film Pipo en de P-P-Parelridder? Cruijff en Pipo is een cabaretprogramma over heldendom – “Ik heb als jongetje altijd een held willen zijn” – waarheid en leugen. Over wie je wilt zijn en wie je bent geworden. Hoe een leugen zomaar ineens waarheid kan zijn en andersom.

Hans Visser & Irena Fillipova
Muziek
zaterdag 12 maart, 20:30 uur
Reis om de wereld in 80 minuten

Hans Visser en Irena Filippova brengen op originele wijze het wereldberoemde avonturenverhaal ‘Le tour du monde en quatre-vingt jours’ van Jules Verne als een sprankelende multimediale hedendaagse reis om de wereld in tachtig minuten.

Visser is een stipt man, die tot in de puntjes bestudeert welke landen bezocht moeten worden om de reis adequaat te voltooien en die de tijd neemt om er passende (film)beelden en muziek bij te vinden. De prachtige voorstelling toont de paradox tussen – en de gevolgen van – het gedrag van de mens en de roofbouw op natuurlijke rijkdommen. Hiermee ontstaat een muzikaal beeldverhaal met een realistische, maar bovenal positieve kijk op de wereld.

Malou van Sluis en Judith Sleddens
Kindervoorstelling
(2+)
zondag 13 maart, 15:00 uur
In de verte

Wat is de verte? En hoe kom je daar? We verzamelen al onze moed en stappen de grote wijde wereld in op zoek naar het onbekende. Geïnspireerd door de verhalen van Toon Tellegen spelen Malou en Judith deze beeldende, interactieve en muzikale voorstelling voor de allerkleinsten over weggaan en weer thuis komen. En ook over het avontuur daar tussenin!

In de Verte is een fantasierijke voorstelling over verlangen naar een plek waar je niet bent. Verlangen is de brandstof voor fantasie. En wie kan fantaseren, die kan bij de verte komen.

Uitgelezen Verhalen met o.a. Tamar van den Dop
Literair
Extra voorstelling!
dinsdag 15 maart, 20:00 uur
& Boekpresentatie 'Duitsland op het Spoor'

Een bijzonder dubbelprogramma dat perfect aansluit bij het thema van de Boekenweek. Duitslandkenner Els Snick presenteert haar nieuwste boek ‘Duitsland op het spoor’ én Uitgelezen Verhalen komt met een speciale editie waarin beroepsacteurs korte verhalen uit het Duitse taalgebied tot leven brengen.

Firma MES
Theater
woensdag 16 maart, 20:30 uur
BOT

Daan botst op tegen een man in de trein. Een woordenwisseling volgt, een vrouw bemoeit zich ermee, een middelvinger wordt opgestoken. Aan de hand van deze ogenschijnlijk onbelangrijke herinnering van één van de acteurs, zoekt Firma MES een antwoord op de vraag waar onaardig gedrag vandaan komt. Ze pluizen het voorval tot in detail uit als ware het een politieonderzoek, ze bellen mensen op die ze zelf onaardig vinden of tegen wie ze zelf onaardig zijn geweest en gaan de confrontatie aan. Een spannende, humoristische mix tussen theater en realiteit.

Theater Adhoc
Theater
vrijdag 18 maart, 20:30 uur
OASE

Zandkorrels zijn net mensen. Met velen kunnen ze een heel leger doen verdwijnen. Hoe organiseert zand zich tot woestijnduinen? En hoe reist het over de bedding van rivieren?

Na zijn jarenlange fascinatie voor het Higgs deeltje, stort Jan van den Berg zich nu op de zandkorrel. In de voetsporen van de Britse zand-fysicus Ralph A. Bagnold reist hij naar woestijnen, laboratoria en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, de verloren oase: “iets dat nog nooit door mensen is gezien en erop wacht ontdekt te worden.”

Mylou Frencken
Cabaret
Try out
zaterdag 19 maart, 20:30 uur
Zinloos zuchten

In haar nieuwe voorstelling verkent zangeres/cabaretière /liedschrijfster Mylou Frencken het zoetzure sentiment van de saudade.
Ze neemt haar publiek mee naar Lissabon en Rio de Janeiro, maar ook naar de studeerkamer van haar vader waar zij al op jonge leeftijd luisterde naar zangers en zangeressen als Caetano Veloso en Elis Regina. Daar begon het genieten van vergeefs verlangen.
Met haar tedere liedjes, ontroerende verhalen en haar humoristische zelf brengt Mylou Frencken het ongrijpbare geluk binnen handbereik.
Zinloos Zuchten, over binnenpijn en buitenkantbravoure.

Thijs Borsten Daagt Uit
Muziek
Matinee
zondag 20 maart, 15:00 uur
Michelle David vs Maria de Fatima

Nooit eerder stonden ze samen op het podium, maar vanmiddag gaan ze onder leiding van Thijs Borsten de uitdaging aan. De combinatie Michelle David (1966) en Maria de Fatima (1961) is er een van expressieve uitersten. De ingetogen en traditionele fado van de Portugese diva Maria de Fatima wordt gelinkt aan de soulvolle Amerikaanse gospelzangeres Michelle David. De twee stijlen die ieder op hun eigen manier zo expressief zijn, zullen tijdens deze uitdaging hun eigen weg moeten vinden. Waar de gospel zich kenmerkt door grootse uithalen zoekt de fado het in melancholie en sereniteit.

Volksoperahuis i.s.m. Manoushka Zeegelaar Breeveld  & Borger Breeveld
Theater
woensdag 23 maart, 20:30 uur
Kerst in Paramaribo (geen kerstvoorstelling)

Het Volksoperahuis, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Borger Breeveld maken in het jaar dat Suriname 40 jaar onafhankelijkheid viert, de voorstelling Kerst in Paramaribo. Bijna de helft van alle mensen van Surinaamse komaf woont in Nederland. Zij werden hier beroemde voetballers, advocaten, politici en theatermakers. Maar kent ‘de Nederlander’ Suriname wel? Welk beeld hebben zij bij het land en bij de mensen? En wat betekent Suriname nog voor de Surinamers in Nederland? Het Volksoperahuis vroeg actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar vader Borger Breeveld, acteur uit de film Wan Pipel (1976), om deze vragen samen met hen te onderzoeken. Dit resulteerde in Kerst in Paramaribo: een voorstelling met scherpe observaties, opvallende ontdekkingen en veel muziek, liedjes met opzwepende Kaseko en andere Caribische ritmes.

Joep Onderdelinden
Cabaret
vrijdag 25 maart, 20:30 uur
Taart

Zin in een feestje? Kom dan naar Taart! Joep is 50; een leeftijd die schreeuwt om een lied, een ABC’tje en een diavoorstelling. Toch? Of toch niet? Zijn hoofd zit behoorlijk vol, hij kan slecht filteren en zijn lontje is behoorlijk kort. Kortom; ís 50 wel de kers op zijn taart?

Taart is een komische, muzikale solo over ons geploeter en ons constante ‘moeten’. Joep overdondert je met herkenbare verhalen. Zijn irritaties over het leven in de grote stad; zijn hypochondrie, zijn tuinhuis met hysterische Ruigpootuilen, goedkope stedentrips, horrorwandelaars en mensonvriendelijke Schotse Hooglanders die opdoemen wanneer je er echt niet om gevraagd hebt.

Marjolijn van Heemstra
Theater
zaterdag 26 maart, 20:30 uur
Bommenneef

Hoe kom je tot een aanslag? Hoe wordt een mens levensgevaarlijk voor zijn medemens? Wat is er voor nodig om dat geweld te begrijpen? In Bommenneef zoekt theatermaker Marjolijn van Heemstra het antwoord op deze vragen aan de hand van haar familiegeschiedenis. Oom Kapitein Van Heemstra pleegde op Sinterklaasavond 1946 een aanslag met drie doden als gevolg. Deze bommenneef wilde een heilstaat opbouwen en geloofde dat zoiets niet kan zonder de opoffering van mensenlevens. Hij werd veroordeeld als terrorist en zijn ‘Sinterklaasmoorden’ beheersten een jaar lang de kranten.

Cameretten Finaletournee
Cabaret
woensdag 30 maart, 20:30 uur
Cameretten viert feest!

De finale van de 50e editie van Cameretten Festival is gestreden. Anne Neuteboom mag zich de grote winnaar noemen van deze feestelijke jubileumeditie! Zij ging naar huis met zowel de Juryprijs als de Publieksprijs van Cameretten Festival 2015.

Anne en de twee andere finalisten (Jasper Smit en Tom Montfrooy) zullen elk hun 30 minuten durende programma spelen vanavond!

De Nieuw Amsterdam
Theater
vrijdag 1 april, 20:30 uur
Pax Europa

Bloedstollende talkshow over Europa

“Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?En ik zal antwoorden: ‘Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht.’”

 We sluiten de PAX serie af met PAX Europa, de nieuwste voorstelling van De Nieuw Amsterdam in coproductie met t,arsenaal mechelen en Toneelhuis. In een bloedstollende talkshow komen uiteenlopende gasten samen die de discussie aangaan, die elkaar confronteren met vragen over het Europa van toen, van nu, maar zeker ook dat van morgen. Hoe moet het verder met dit continent dat zo verscheurd dreigt te raken? Hoe bereiken we een manier van samenleven met inwoners die in achtergrond sterk van elkaar verschillen?

Gé Reinders
Muziek
zaterdag 2 april, 20:30 uur
Solo

‘n Man, een paar gitaren en een vleugel

Vanavond zingt Gé Reinders zijn mooiste liedjes in het Limburgs, ‘t Engels en zelfs in het Nederlands. En hij vertelt er weer meeslepende verhalen bij. Natuurlijk over dagelijkse dingen dicht bij huis: liefde, ouderschap en afscheid. Het AD schreef niet voor niets: “Gé babbelt er geregeld lustig en fantasierijk op los, bijna in de geest van zijn illustere streekgenoot Toon Hermans.”

Fernando Lameirinhas
Muziek
Solo
dinsdag 5 april, 20:30 uur
Een fado voor mijn vader

Voor het eerst in zijn vijftigjarige carrière is Fernando alleen op tournee. In alle eenvoud vertelt en bezingt Lameirinhas zijn levensloop. Als kind ontvlucht hij het dictatoriale regime van thuisland Portugal en komt in Nederland terecht. Fernando’s jonge leven wordt beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader. Maar naarmate de jaren verstrijken en zijn muzikale carrière zich ontplooit, tekent zijn leven zich als één lange, mooie compositie uit. Hij is door twee culturen gevormd.

Millennium Jazz Orchestra
Muziek
woensdag 6 april, 21:00 uur
Met gastsolist...

Het Millennium Jazz Orchestra onder leiding van componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders, speelt iedere eerste woensdag van de maand in Theater Bouwkunde een verrassende selectie standards en originals. De zestienkoppige band, bestaande uit musici uit heel Nederland, wordt elk concert aangevuld met een nationale of internationale solist.

Alex Roeka
Muziek
vrijdag 8 april, 20:30 uur
Voort!

“Die sabbatical is me aanvankelijk slecht bevallen”, zegt Alex Roeka. In plaats van me vrij te voelen en open te staan voor nieuwe invloeden, begon ik aan mezelf te twijfelen, aan mijn nummers, mijn reden van bestaan. Ik verviel in een maanden durende besluiteloosheid en passiviteit.

Toen werd er een afspraak voor me geregeld bij een psychiater. Dat bleek een aardige man. Zelf had hij ook artiest willen worden, maar hij miste daarvoor het talent. Zei hij. Daarom was hij psychiater geworden.
Hij raadde me aan onmiddellijk met die rare sabbatical te stoppen, me op te sluiten, het werk te hervatten en te doen wat blijkbaar mijn lot en bestemming is: schrijven en zingen.

Dat hielp. Al snel kreeg ik dat oude gevoel terug, die schrijfhonger.

George Groot
Theater
zaterdag 9 april, 20:30 uur
Septembersong

“De programmeur van een piepklein theater in Amsterdam belde mij op: “Kom nou ‘ns twee avonden bij ons spelen! Je hebt tenslotte genoeg geschreven in je leven.” En dat is zo. Dus ik koos wat liedjes uit, oudere, uit de Don Quishocking-tijd, en nieuwere, paste een conference aan die niet meer actueel was, vlocht er wat verhalen over mijn jeugd doorheen, schreef ‘De Zakkenwassers’ om…

En zo was er ineens een programma. En dat viel in zeer goede aarde.

Unieke Zaken
Kindervoorstelling
(6+)
zondag 10 april, 15:00 uur
De man die op reis ging

Twee vrienden winnen in een quiz een grote prijs: een reis naar keuze. Op koortsachtige wijze beginnen ze onmiddellijk aan alle mogelijke voorbereidingen. Wanneer en waarheen ze gaan, dat weten ze alleen nog niet. Maar dat ze gaan is zeker… Met een groot gevoel voor humor laten ze op zinderende wijze de grens tussen fantasie en werkelijkheid vervagen. Een muzikaal theateravontuur boordevol fantasie.

Paul de Munnik
Muziek
Try out
woensdag 13 april, 20:30 uur
Nieuw

Paul de Munnik presenteert in intieme kleine zalen nieuwe eigen liedjes, geen nieuwe theatershow maar een kennismaking met het eigen werk van Paul…

Dat je de kans krijgt om het nóg eens te proberen.
Dat het mag. Dat het kan.

Eric Vloeimans
Muziek
vrijdag 15 april, 20:30 uur
Oliver´s Cinema

Eric Vloeimans behoort tot de top van Europa. Samen met topaccordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann, belooft dit concert een waar vuurwerk. Alle drie zijn ze meester van de melodie, met een vocabulaire van geduld en verrassing, licht en donker. Hoe goed ze bij elkaar passen, blijkt onder andere uit de natuurlijke precisie van de ‘ritmesectie’ – de tempowisselingen van Vloeimans, Brinkmann’s pizzicato patronen, de klappen van Florizoone’s duim op de kast van de accordeon.

Bijzonder filmische muziek, maar niet per se filmmuziek. Een vernuftig melange van timbre en textuur.

De Staat van Verwarring
Cabaret
zaterdag 16 april, 20:30 uur

De Staat van Verwarring kan met recht een cult-programma worden genoemd. De gestoorde anti-talkshow is ook in het theater een groot succes. Uw gastheren zijn cabaretier Pieter Jouke en absurdist Ronald Snijders. Vergelijk De Staat van Verwarring maar met de gelijknamige late night show die op televisie was (VPRO, 2006/2007). Vergelijk het vervolgens met een giraf. En tel daarbij op: twee interessante interviewgasten uit Deventer, ontregelende filmpjes, live chat-gesprekken met wildvreemden, een heuse spek & bonen quiz, neologismen van de Alfabetweter en wat dies meer zij. Maar wat zei Dies meer? Helemaal niets! Ook goed. Kortom alles wat u gewend was van het roemruchte televisieprogramma. Een voorstelling die u gezien moet hebben.

Gerard van Maasakkers & Frank Cools
Muziek
woensdag 20 april, 20:30 uur
Maar liefje, nu heb je geen voetjes

Een heer uit Noord-Brabant en een heer uit Gent. Als die twee samen zingen, gebeurt er wat! Natuurlijk zijn er die prachtige liedjes van Van Maasakkers, en ook liedjes die ze het liefst zelf hadden willen schrijven. Maar anderen waren hen voor: Nederlanders als Ramses Shaffy, Bram Vermeulen, Cornelis Vreeswijk en ook Vlamingen als Willem Vermandere en Louis Neefs.

Marjolein Meijers
Muziek
vrijdag 22 april, 20:30 uur
Familieband

Ze zijn elkaars broer, neef, oom en partner: Rens van der Zalm (Frank Boeijen en Youp van ’t Hek), Marjolein Meijers (Berini`s), Walter Kuipers (Berini`s Peter Blanker) en Onno Kuipers (Louisiana Radio). Het programma met Ierse, Nederlandse, Cajun en Americana-invloeden is afwisselend en ontroerend. Het geheel wordt gelardeerd met goeie verhalen.

Ellen Dikker
Cabaret
zaterdag 23 april, 20:30 uur
Groene vingers

Met haar vierde cabaretprogramma ‘Groene Vingers’ schoffelt Ellen de boel eens lekker om. Hakken aan de kant, handen in de grond. Deze stadse controlfreak begint een moestuin om te leren loslaten. Met een hoofd vol zorgen en een rugzak vol compost stapt Ellen in de wondere wereld van bio, eco en oer.
Maar ze blijft niet lang alleen. Deze koningin van de typetjes creëert al snel een heel volkstuincomplex vol tragikomische, hypervrolijke en knettergekke types.

Mugmetdegoudentand
Theater
Deventer Topstuk
dinsdag 26 april, 20:30 uur
De Freudjes, geen familie

Nederlanders geven de kwaliteit van hun bestaan gemiddeld een acht. Desondanks gebruikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva. Of die depressie-epidemie het resultaat is van het moderne Westerse leven en of ze kan worden opgelost door pilgebruik is onzeker.

Ook voor de zusjes Freud is de weg naar het geluk niet makkelijk te vinden. Tijdens een hectische nacht doen ze een poging om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat valt nog niet mee.

In deze therapeutische komedie is depressie het sleutelwoord om eens hartelijk te kunnen lachen om het onvermogen van de Westerse mens om zijn zegeningen te tellen en te genieten van wat hij heeft.

Nachtgasten
Theater
vrijdag 29 april, 20:30 uur

Nachtgasten is improvisatietheater waarbij het publiek meer weet dan de acteurs.

Wees getuige van het onmogelijke: Iedere avond duiken vier doodsbange en totaal onwetende acteurs in de huid van personages die ze nog niet kennen. Ze moeten ter plekke de volledige voorstelling improviseren met het publiek als getuige, gewapend met de meest gruwelijke geheimen, zonder te weten wat de geheimen van hun collega’s zijn. Dit terwijl het publiek dat allemaal wel weet.

Matroesjka
Kleinkunst
zaterdag 30 april, 20:30 uur
Eeuwig Vlees

Jihad-sletjes. Botox-bejaarden. Doorgesnoven goochelaars. Verontrustende datingshows. In Eeuwig Vlees speelt het duo Matroesjka alsof hun leven ervan afhangt. Wat kun je anders? Het is tenslotte eten of gegeten worden. Met rauwe humor, schrijnende sketches en sappige techno beats draait Matroesjka alles en iedereen door de gehaktmolen. Hun personages zetten je wereld op z’n kop en hun spatzuivere zang brengt je gegarandeerd in hemelse sferen. Eeuwig Vlees is een bloedstollende voorstelling die botten kraakt, harten smelt maar bovenal onsterfelijk grappig is. Matroesjka is klaar voor de slacht.

Ronald Snijders
Cabaret
Try out
dinsdag 3 mei, 20:30 uur
WELKE SHOW

EXTRA VOORSTELLING

Was absurdist Ronald Snijders in zijn vorige One Man Show een dolgedraaide tv-quizmaster, in zijn nieuwe programma WELKE SHOW zien we de echte Ronald Snijders. Hij zal zijn publiek op geheel eigen wijze vervreemden met grappen, liedjes, normale anekdotes, nieuwe woorden en opmerkelijke invallen. Ook leest hij wederom voor uit eigen werk. Er zal NIET worden gespot met theaterwetten.

Fresku
Cabaret
Extra voorstelling!
vrijdag 6 mei, 20:30 uur

Roerig, zo kun je de eerste jaren van Roy Reymound noemen. Als kind van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader groeide hij deels op in een compleet blank milieu in Eindhoven, maar ook een compleet donkere omgeving op Curaçao.

Hij droomde over een carrière in een artistiek beroep zoals zanger, tekenaar of schrijver, maar belandde, in de riemenfabriek van Eindhoven. In de pauzes schreef hij zijn rapteksten en na het werk maakt hij persiflerende filmpjes met zijn beste vriend Teemong. De filmpjes werden duizenden keren gedeeld op het internet en de typetjes die hij daar neerzette werden BN-ers. Hij zette een track op het internet en had binnen no time een platencontract op zak. Na vier jaar trouwe dienst bij de riemenfabriek besloot hij toch zijn droom achterna te gaan als de woordkunstenaar Fresku.

Frédérique Spigt
Muziek
zaterdag 7 mei, 20:30 uur
The Medicine Show

EXTRA VOORSTELLING

The Medicine Show was in Het Oude Westen in het Amerika van de 19e eeuw een geliefd fenomeen. Het reizende gezelschap bestond uit verhalenvertellers, goochelaars, muzikanten en niet te vergeten een dokter, of beter gezegd een charlatan, die tonic verkocht tegen alle denkbare ziektes en ongemakken: hoofdpijn, kiespijn, gewrichtspijn, de dokter wist raad met zijn magische elixir, zoals Frédérique raad weet met uw zielenpijn.

Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek e.a.
Theater
Deventer Topstuk- Deventer Schouwburg
zaterdag 21 mei, 20:00 uur
Koeien

Een boer, een boerin, het platteland en zes koeien. Een bijenkorf aan de hemel en de betoverende Almide, voor wie de boer dreigt te zwichten. Ziedaar de oer-Hollandse en licht surrealistische setting die Misha Mengelberg (1935) bedacht voor Koeien.

Met de teksten en de muziek van dit onvoltooide project hebben componist Guus Janssen en regisseur Cherry Duyns een voorstelling gemaakt die onmiskenbaar Mengelberg is. Pierre Bokma speelt een wonderlijk personage dat doet denken aan de maestro zelf, een van de grootste Nederlandse hedendaagse componisten.